Vyřízení občanky

Anonymní
9.3.15 16:59

vyřízení občanky

Ahoj, prosím Vás, když končí občanka v září, je možné si ji i dříve vyřídit? třeba v dubnu, nebo se musí čekat až do toho září? díky

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
72725
9.3.15 17:00

Můžeš dřív, pokud tu potom např nebudeš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19789
9.3.15 17:02
@Anonymní píše:
Ahoj, prosím Vás, když končí občanka v září, je možné si ji i dříve vyřídit? třeba v dubnu, nebo se musí čekat až do toho září? díky
Řekl bych, že je to i vhodné, nečekat na poslední chvíli. A myslím, že snad nebudou chtít zdůvodnění, proč to nenecháš na září.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
606
9.3.15 17:14

Já šla také dřív a bez problémů :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31383
9.3.15 17:27
@Anonymní píše:
Ahoj, prosím Vás, když končí občanka v září, je možné si ji i dříve vyřídit? třeba v dubnu, nebo se musí čekat až do toho září? díky

v dubnu nemůžeš, podat žádost o novou kvůli končící lhůtě staré lze nejdřív 60 dnů před ukončením (aspoň takto jsem to četla u nás na magistrátě před měsícem).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19789
9.3.15 17:38
@elanaa píše:
v dubnu nemůžeš, podat žádost o novou kvůli končící lhůtě staré lze nejdřív 60 dnů před ukončením (aspoň takto jsem to četla u nás na magistrátě před měsícem).

A je tam napsáno i proč nemůžeš? V zákoně jsem našel zatím jen lhůtu, dokdy musíš požádat o novou občanku, ale ne odkdy můžeš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19789
9.3.15 18:00

Ještě jsem něco našel: http://www.vitkov.info/…tensky-urad/?…

Zajímalo by mne, kdo všechno bude znát můj „bezpečnostní osobní kód“.
 http://www.lupa.cz/…co-nejsou-e/

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31383
9.3.15 21:08
@eumedon píše:
A je tam napsáno i proč nemůžeš? V zákoně jsem našel zatím jen lhůtu, dokdy musíš požádat o novou občanku, ale ne odkdy můžeš.

to tam není. Ale tak svým způsobem to chápu…někde omezený to být musí, jinak by si někdo nechal udělat nový OP třeba pět let před vypršením jen proto, že se mu nelíbí fotka (to je samozřejmě ad absurdum, ale kdyby to nebylo omezeno nějakou lhůtou, asi by nemohly úřednice namítat nic).

jojo, ten kód jsem zadávala. Normálně předloží takový terminálek jak na platební karty, do toho vsunou občanku a 2× musíš zadat PIN, který se (předpokládám) na tu kartičku nahraje.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19789
10.3.15 07:13
@elanaa píše:
Normálně předloží takový terminálek jak na platební karty, do toho vsunou občanku a 2× musíš zadat PIN, který se (předpokládám) na tu kartičku nahraje.

Aha, takže ten PIN je vyhvězdičkovaný nebo vypuntíkovaný, takže nikdo kromě tebe ho nezná a nikdo ho napsaný nevidí, že?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31383
10.3.15 08:49

@eumedon přesně tak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19789
10.3.15 09:15

@elanaa Dík. Pro zakladatelku bych teda doporučoval jít pro občanku dřív v případě, že s koncem platnosti nebude moci (třeba bude v zahraničí), jinak si poznamenat 60 dnů před koncem platnosti připomenutí nebo do úkolů na Outlooku apod., aby na to nezapomněla a jít co nejdřív, kdy to ještě budou ochotni vyřídit.

Ale pokud to nemají někde vyvěšeno, tak za zeptání se přímo na matrice nic nedá.

Ono vyřizovat to nebo i přebírat, když člověk nemá čím prokázat svou totožnost je mnohem těžší.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová