Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@mertas píše:
@Nelisa jooo to jsem zapomněla napsat. bazén se nakonec nekonalmísto toho se konala bojová porada s manželem…řekla jsem mu že buďto hodí zpátečku a začne mě taky respektovat nebo odcházím…nečekal to, zarazil se a ejhle nakonec malý zítra místo k nám jde k babičce
![]()
![]()
K babičce?
Já myslela, že to v lepším případě dospěje ke shodě v péči o syna. Nebo budete o víkendu řešit? Nechápu. Ale podle smajlíků to bereš jako výhru.
A jak to bude dál jste se už bavili?
@mertas píše:
@Nelisa jooo to jsem zapomněla napsat. bazén se nakonec nekonalmísto toho se konala bojová porada s manželem…řekla jsem mu že buďto hodí zpátečku a začne mě taky respektovat nebo odcházím…nečekal to, zarazil se a ejhle nakonec malý zítra místo k nám jde k babičce
![]()
![]()
Proč k babičce? Ty z toho máš radost?
Jo bavili. prý mám přijít za něma, ale na to jsem mu řekla, že do zadku nikomu nepolezu, když o mě bude stát zavolá si mě sám…ale třeba nepochopí, že mě vytáčí když čtyřletému děcku když naložím na ten miminkovský talířek mini porci tak to nesní. at udělám co udělám ve všem se porejpe. a to pozor, půlku té mini porce jí přes hodinu a ještě se mu to 2× musí přihřát. na lívance se zeptal jak se to jí. at se mu dá cokoli a já se s tím třeba 3 hodiny crcám u sporáku tak se porejpe, sní pár lžiček za HODINU a ještě se mu to dvakrát musí přihřát. nemám na toto nervy..ale za chvilku už by chtěl bonbonky, většinou manžel bývá soudnej a nedá mu to, ale taky občas povolí a já mám amok…takže už se nedělaj obídky typu krkovička atd. ale špenát, špagety atd. za dvace min hotové, menší nervy a stejně to skončí v hajzlíku bo s miminkovského talířku jí hodinu pár lžiček a jak je to poněkolikáté přihřáté je to už hnusné…
@mertas píše:
Jo bavili. prý mám přijít za něma, ale na to jsem mu řekla, že do zadku nikomu nepolezu, když o mě bude stát zavolá si mě sám…ale třeba nepochopí, že mě vytáčí když čtyřletému děcku když naložím na ten miminkovský talířek mini porci tak to nesní. at udělám co udělám ve všem se porejpe. a to pozor, půlku té mini porce jí přes hodinu a ještě se mu to 2× musí přihřát. na lívance se zeptal jak se to jí. at se mu dá cokoli a já se s tím třeba 3 hodiny crcám u sporáku tak se porejpe, sní pár lžiček za HODINU a ještě se mu to dvakrát musí přihřát. nemám na toto nervy..ale za chvilku už by chtěl bonbonky, většinou manžel bývá soudnej a nedá mu to, ale taky občas povolí a já mám amok…takže už se nedělaj obídky typu krkovička atd. ale špenát, špagety atd. za dvace min hotové, menší nervy a stejně to skončí v hajzlíku bo s miminkovského talířku jí hodinu pár lžiček a jak je to poněkolikáté přihřáté je to už hnusné…
Prosim tě, hoď se do klidu. To dělá spousta dětí a moc s tím nenaděláš. Je zbytečné se tím rozčilovat, vař pro sebe a manžela a to jestli se 4-leté dítě nají nebo nenají je jeho věc.
Přece jenom mi ale trošku zníš, že jsi hodně přísná, a máš jasnou představu o tom jak by se podle tebe mělo dítě chovat, a troufám si odhadnout, že je to tím, že ještě nemáš vlastní dítě. Teorii výchovy dítěte zná kdekdo, ale praxe s vlastním dítětem je pak jiná věc
.
No já nejsem ten typ u kterého by dítě mohlo vše… jo v něčem jsem možná přísnější, ale štve mě že se snažím jak trubka uvařit něco dobrého a je to k ničemu. ten čas u plotny můžu trávit jinak…sice posledni dobou jsem už rezignovala…špagety, špenát a pořát dokolečka rychlovky…vím, že s vlastním to bude úplně jiné, ale část názoru vím, že zůstane na chlup stejná. ale máš pravdu, může mi to být jedno, jestli se nají nebo ne…manžel to slupne celé a občas si i přidá a já mám břicho plné taky ![]()
@mertas píše:
Tak některý děti maj období, kdy nesní skoro vůbec nic. Ale pokud se ptá po chvilce, co odběhne od nedojedenýho oběda po bonbonech, tak to na vás zkouší. Myslím, že si kluk zvykl, že s tátou je legrace, táta hodně věcí povolí, u táty není takovej ten vopruz typu ukliď si po sobě, pokud nedojíš jídlo, nebudou sladkosti apod. Pokud budete ještě na téma syn debatovat, tak by chtělo nadhodit, že u vás bude mít řád a mantinely a společně je stanovit.
Podle tvých zmínek o špinavým oblečení a nevyčištěných zubech od matky soudím, že její péče je všelijaká, tak by možná bylo dobrý, aby aspoň u vás viděl, že existují i nějaký věci, který sice nejsou příjemný, ale musí se dělat, jsou pravidla, která se musí respoektovat.
@Zenyatta tak v tom s tebou zcela souhlasím
s tatínkem se sice bohužel nedá domluvit, ale ono to půjde i jinak
sice talíře si po sobě uklízet nemusí, to po obědě dělá manžel za všechny, máme to totiž rozdělené, já uvařím a on sklidí, ale o prázdninách ho budeme mít 2× po dva týdny v kuse a věřím, že tatínka to všechno omrzí, začne lézt na nervy a ono to půjde samo
a až příjde naše (někdy do budoucna, teď ještě ne chci užívat mládí
) tak věřím tomu, že bude velký obrat. stačilo se dneska před tatínkem zmínit o odchodu a strachu s ním mít mimčo a on začal sypat sám, že miminko bude jeho mazlíček…sice bude trošku peklo, ale to si myslím, že tatínek nastolí pořádek sám
tedy tiše doufám
![]()
Po tvých posledních příspěvcích mi připadá, že jste oba dva strašně nevyzrálí. Doteď jsem s tebou docela cítila, ale teď je mi především líto toho chlapečka. Ve čtyřech letech je ještě hodně malý a neumí se orientovat ve světě dospělých, chová se tak, jak je mu to nastaveno. Ty máš radost, že půjde teď k babičce, místo toho, abyste s partnerem začali cíleně makat na utváření společného vztahu k malému a organizování společně stráveného času. Po jednom rozhovoru s ním už vidíš všechno růžově stran vašeho společného budoucího dítěte. Ty toho chlapečka prostě nemáš ráda, to je celé. Hledáš na něm chyby, na kterých se točíš a vytáčíš. Chudáci děti, které jsou vydány napospas nevyzrálým osobnostem.
@mertas píše:
No já nejsem ten typ u kterého by dítě mohlo vše… jo v něčem jsem možná přísnější, ale štve mě že se snažím jak trubka uvařit něco dobrého a je to k ničemu. ten čas u plotny můžu trávit jinak…sice posledni dobou jsem už rezignovala…špagety, špenát a pořát dokolečka rychlovky…vím, že s vlastním to bude úplně jiné, ale část názoru vím, že zůstane na chlup stejná. ale máš pravdu, může mi to být jedno, jestli se nají nebo ne…manžel to slupne celé a občas si i přidá a já mám břicho plné taky
Když to dítě nemáte tak nevaříš??? Přijde mi, že vyčítáš, že musíš trávit čas u plotny kvůli tomu dítěti ![]()
@Denisa56 píše:
Po tvých posledních příspěvcích mi připadá, že jste oba dva strašně nevyzrálí. Doteď jsem s tebou docela cítila, ale teď je mi především líto toho chlapečka. Ve čtyřech letech je ještě hodně malý a neumí se orientovat ve světě dospělých, chová se tak, jak je mu to nastaveno. Ty máš radost, že půjde teď k babičce, místo toho, abyste s partnerem začali cíleně makat na utváření společného vztahu k malému a organizování společně stráveného času. Po jednom rozhovoru s ním už vidíš všechno růžově stran vašeho společného budoucího dítěte. Ty toho chlapečka prostě nemáš ráda, to je celé. Hledáš na něm chyby, na kterých se točíš a vytáčíš. Chudáci děti, které jsou vydány napospas nevyzrálým osobnostem.
Přesně tak. Nejdřív jsem si myslela, že je to typický chlap, co se snaží své špatné svědomí, že dítě vídá jen o víkendech, kompenzovat rozmazlováním.
Ale po přečtení posledních příspěvků mám stejný názor jako ty.
Jako výhru bych viděla, že si naplánují nějaký program spolu - půjdou do zoo, do bazénu, na hřiště- podniknou něco spolu jako rodina. Ne to, že se dítě dá k babičce
@Denisa56 píše:
Bohužel souhlas. Poslední příspěvky na mne udělaly dojem, že na chudáka dítě prostě jen obyčejně žárlíš, nic jiného. Chudák chlapeček, ve 4 letech semůže soupeřit s dospělou ženskou.
A přesně jak píše poslední přispívající, jako úspěch bych viděla nějakou společnou aktivitu, urovnávání vztahů atd. a ne odšoupnutí děcka na jeden víkend k babičce ![]()
Tak to dítě neřeš a nevychovávej, ne? Řeknu Ti jak to mám já: manžel má 2 děti z prvního manželství a já třeba vůbec necítím potřebu je jakkoliv vychovávat. Je mi to prostě jedno, jak jedí-nejedí, jak se učí-neučí. Mě je to prostě úplně jedno, co z nich vyroste, takže jim nic nezakazuju a nepřikazuju, když jsou u nás, tak je klidně vezmu na jídlo do restauračky, koupím čokoládu, zahraju s nimi hry na XBOXu a klidně je nechám mluvit sprostě - je mi to úplně šumák, moje děti to nejsou ![]()
Tak samozřejmě, že vařím, ale to manžel zbaští všechno a nemusím to vyhazovat. o to mi právě jde. a věřte mi, kdyby mi malý nějak extra překážel, tak si manžela neberu. vím do čeho jsem šla, jen prostě nesouhlasím s určitýma věcma a určité věci mě mrzí. jo vám je třeba jedno, jestli se děcka vašich manželů nají nebo ne, nebo jak se učí. já zuřím protože mě to jedno není. jo ať nejí nebo takhle, ale já to beru z té stránky, že když mu je pak špatně z hladu neprotrpí si to jen manžel, ale já s ním, to samé když nám ho jeho matka dá špinavého a někam s ním jdem je to naše vizitka a vypadáme jak nějaké špindíry co zanedbávají děcko, to že ho manžel nevede k samostatnosti mě točí z jediného důvodu, co z něho bude za pár let? to mu bude obouvat boty do 15ti?? jo s hodně věcma nesouhlasím a vytáčí mě, ale tady toto je hlavně problém s manželem, ne s jeho synem, ten to nechápe, tu je problém, že se nedá mluvit s jeho otcem toť vše. žijeme pod jednou střechou, já si ho vzala i s tím malým a myslím si, že vše je o kompromisech a hlavně o domluvě jak to u nás bude probíhat, jenomže tady v tom je kámen úrazu. a já zas nejsem typ, kterému by i když ne vlastní dítě rostlo před očima jak kůl v plotě a to jen proto, že s otcem se nedá mluvit. tak asi tak
@mertas No, tak to vyhazování jídla bych zas až tak nedramatizovala. O kolik vaříš větší porce, když tam dítě je?? Jsou mu 4, takže to asi o moc ne. A z vlastní zkušenosti vím, že když to jídlo do něj narveš, tak mu sice nebude blbě z hladu, ale bude blít a bude mu blbě z toho, že se to do něj narvalo. Když už bude mít opravdu hlad, tak se nají.
Další věc - co bude z dítěte za pár let… Ono bohužel tohle nezáleží ani tak na vás. Tím, že máte dítě o víkendech, tak nemáte moc velkou šanci zasáhnout do výchovy.
Souhlas s tím, že dítě má mít stanovené pravidla, které se u vás budou dodržovat - samozřejmě přiměřeně jeho věku. Ale ty mantinely těžko vymezíte a těžko se na něčem dohodnete, když dáte dítě k babičce ![]()
Příspěvek upraven 28.02.14 v 10:27