Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj, před rokem jsem se vdala a vyvdala si 4letého syna. Manželova bývalka dělala problémy, tak jsme ho viděli málo. V tu dobu vše klapalo. Teď asi poslední 4 měsíce je určený styk soudně a malého máme co druhý víkend, jeden den odpoledne v týdnu a části veškerých prázdnin. Malý je hodný, nevzteká se nebo tak, ale manžel dělá vše co chce on. Celé dny ho vyžaduje jen u sebe, když na manžela zavolám ať si jde se mnou vypít kafe a zakouřit tak jen si zapáli, malý už volá at jde za ním. takže manžel do sebe hodí vařící kafe, cigaretu stáhle na 3 šluky a letí. když navrhnu, že si s malým pohrajem tak 3-4 hodky denne a pak at si hraje sám tak je zle. když řeknu, že když s malým někam přijdu nepozdraví - je zle. poslední dobou už to vrcholí tak, že to přestávám zvládat. Minule bylo půl 12 večer. Malému se před spaním pouští pohádky, nějak nemohl usnout tak ještě nespal a v té půl dvanácté volá na manžela at mu stáhne pohádku jinou. a co udělal on? tu pohádku mu pustil, a když jsem vyletěla at mu to nepouští že je skoro půlnoc a že má dávno spát tak po mě řval at se do toho nestarám. jak jsme doma tak oni se zavřou v ložnici, hrajou hry na ps3, já sedím jak trubka sama celé dny budto v kuchyni nebo obýváku, ale když tedy řeknu, že mě vážně nebaví sedět sama celé dny a půjdu někam s kamarádkama nebo si zajedu na výlet tak už je zle. to mi jen odpoví dělej jak myslíš, seš dospělá, ale počítej s dvakrát větší odezvou. včera to vyvrcholilo tím, že jsem byli i mého otce, který si vzal mladší manželku a mají dvě malé holčičky. malému se tam vždy dá co chce, at už si řekne o bombony, lízátko nebo cokoliv. a když pak venku řeknu manželovi že by bylo dobré jím taky jak tam půjdeme s malým koupit něco sladkého, že už mi to je trapné tak po mě začal ječet a když se malý zeptal o čem mluvím, tak mu řekl neposlouchej ty její blbé kecy a potom po mě začal řvát jak šílený ať se mezi něj a jeho syna nepletu. ale jak mu pro jeho děcko jdu, jedu s ním na celý den na výlet, chodím s ním k doktorovi a vyvyařuju jim jak blbá tak to už se nebere to se přehlíží. a je toho víc…od zítra zase máme mít malého na víkend a já už se děsím ted. jsem snad jeho manželka a když je malý i v mé domácnosti tak snad si taky můžu říct svůj názor. ale ne já mám jen sedět v koutě a s prominutím držet hubu, ale hlavně uvařit. měsíc zpátky jak byl u nás malý byl nemocný. celou noc jsem u něj seděla a hlídala ho, ale to přece podle manžela je má povinnost, nakonec jsme s ním museli dvakrát na pohotovost, pokaždé jsem s ním šla do ordinace já, podruhé si ho tam nechali, na pokoj jsem ho nesla taky já, minulý týden u zubaře jsem s ním taky byla já…na výlety v létě a koupaliště jsem s nim chodila já…manžek byl akorát jednou s náma v zoo..a víte co mi ten sprominutím blb řekne? však jsem si všiml že ti malý vadí, nepleť se mezi nás a hlavně nechci aby ses o něj starala a že on se narozdíl od mých rodičů o svoje děcko stará (vychovala mě babička s dědou). a to je proto, že řeknu, že mým sestrám by taky bylo dobré koupit blbej pytlík bonbonu kdyz tam jdem…už fakt nevím jak dál se chovat, reagovat prostě nic a to přitom když jsme sami je manžel úplně úžasný, povídáme si, blbnem…uvažuju navštívit nějakého odborníka, ale na co se dopovat práškama když chlap je na…pokud máte někdo podobnou situaci, budu ráda, když písnete jak to zvládáte a řešíte. dííík ![]()
Jo, manžel se chová jako blbec, ale asi si tím vykupuje špatné svědomí z rozvodu a toho, že má syna jen občas. K psychologovi byste měli jít oba dva, protože pokud na tom oba dva nezapracujete, tak spokojené manželství nebude.
Vzala sis chlapa s dítětem, s tím už nic nenaděláš… Možná byste si měli sednout a říct si, jak to bude do budoucna. Proč bonbony nekoupíš sestrám sama? Proč u syna v noci nesedí manžel, když je malý nemocný? Můj muž má taky z prvního manželství dítě. Ale je už velké, soběstačné, takže u nás je to asi jiné, ale už na začátku jsem mu řekla, že macechu dělat nebudu. Jsem kamarádka, dítěti vycházím vstříc a snažím se mu dělit stejně jako našemu společnému.
Jenomže od nepůjde s ním se nedá vůbec mluvit. jemu je to jedno, pro něj jsem jen semetrika co nesnáší jeho děcko
Tak se s mužem domluvte - buď má být syn součást vaší rodiny a v takovém případě je potřeba nastavit jasná pravidla, jak bude rodina fungovat, nebo si ho chce manžel užívat jen sám a v takovém případě ty máš právo si daný čas zorganizovat po svém. Jste oba dospělí, tak si uvědomte, že soužití je o kompromisech, ne o tom lehnout si na zem, kopat nohama a řvát…
@Danitschka to už jsem zkoušela, jen to dopadlo hádkou. nedá se s ním vůbec mluvit o tomhle. včera mi řekl at se mezi něj a jeho děcko nepletu. tak proč si mě ten blbec vůbec bral…malému jsou 4…do jeho dospělosti daleko…a představa takto ještě několika let…no díky pěkne fakt nechci.. prostě to asi vyřeším tím, že se o víkendu sbalím a čau v neděli… nic jiného asi nepomůže
@mertas píše:
Jenomže od nepůjde s ním se nedá vůbec mluvit. jemu je to jedno, pro něj jsem jen semetrika co nesnáší jeho děcko
On s tebou nechce o tom mluvit? Nebo nevěří co říkáš? Zkusili jste si v klidu o tom někdy popovídat? Pokud není přístupný nějakému rozhovoru, natož kompromisu, tak si představ jak to s ním bude vypadat za dalších deset let. Chceš je ztratit?
@mertas píše:
Nejsem teda žádný radikál, ale proč s ním probůh jsi?!
@Etcetera78 jo to jo, ale když jsem řekla, že se tedy domluvím s kamarádkama na kafe nebo že pojedu na výlet, tak mi řekl, dělej jak chceš jsi dospělá, ale počítej s dvakrát větší odezvou. takže já mám sedět v koutě jak slepice zatímco oni si spolu hrajou a smějou se a nikdo si nevzpomene, že jsem taky doma
@Colombina píše:
On s tebou nechce o tom mluvit? Nebo nevěří co říkáš? Zkusili jste si v klidu o tom někdy popovídat? Pokud není přístupný nějakému rozhovoru, natož kompromisu, tak si představ jak to s ním bude vypadat za dalších deset let. Chceš je ztratit?
ne prostě na téma jeho syn se nesmí říct nic, aby to neskončilo hádkou. a deset let fakt ztratit nechci
@Danitschka píše:
Nejsem teda žádný radikál, ale proč s ním probůh jsi?!
protože ho mám ráda a když jsme spolu sami, tak je to úžasný chlap. poblbneme, zasmějem se, jdeme na procházku, povídáme si, doma pomáhá, ale to jen do té doby než si jde pro malého. jakmile ho vrátí je zase zpátky super manžel…nechápu to
@mertas s jakou větší odezvou? Že na tebe bude řvát 2× víc nebo jak
Já bych mu splnila jeho přání, nepletla bych se. Žádné vaření, běhání k doktorovi, prostě nic.
@pikola píše:
No hlavne si s nim nedelej dite..
Po přečtení diskuze naprosto souhlasím.