Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
@Prostě Vodnář No svatbu bych neodkládala (vratka na vyzivovanou manželku, pozůstalostní důchody, dědictví).
Ale když na to nemám, udělám to v low-cost variantě.
Pochopitelně máte pravdu, ale já tento svatební pragmatismus nemám rád, protože dost zabíjí ten historický akt, ale chápu, že dnes je to hlavně o těch výhodách.
@Svistice píše:
@Prostě Vodnář No svatbu bych neodkládala (vratka na vyzivovanou manželku, pozůstalostní důchody, dědictví).
Ale když na to nemám, udělám to v low-cost variantě.
@Anonymní píše:
@smile_xxx o té svatbě rozhodnutí jsme.. akorat jsem začala uvažovat, že na některých vecech můžeme ušetřit.. třeba na te svatbě na úřadě a ne venku..
A teda potvrdila jsem si, že ten uver, i kdybychom větší cast pak vratili, je blbost![]()
Tohle tema bylo založeno v afektu, kdy jsem se prepocitala ohledně toho, kolik nám zůstane na jidlo a veci pro dítě mesicne
a s tím, ze jsem se bála, ze nic neusetrime.. ale takhle si myslim, ze to snad Nejak zvladneme
A pořad doufam, ze i na tu svatbu jeste neco odložime..popřípadě třeba zrušime jen 1 stavebko
Příspěvek upraven 25.06.22 v 21:55
Hele, víš, co je inflace? Jestli vám zbyde za pár měsíců 20tis, tak to není stejných 20 tisíc jako před rokem. Nakoupíte mnohem míň věcí a zaplatíte za ně mnohem víc peněz.
@Prostě Vodnář píše:
Pochopitelně máte pravdu, ale já tento svatební pragmatismus nemám rád, protože dost zabíjí ten historický akt, ale chápu, že dnes je to hlavně o těch výhodách.
No ono je krásně mít svatbu v bílých šatech, koláčky, prstýnky, focení, večerní párty. Taky jsem měla..
Nicméně pokud už je dítě na cestě, tak pokud se nedej bože něco stane, tak bude sakra ráda za ten papír, který ji zaručí nějakou finanční jistotu pro ni a pro dítě. Takže rady počkat se svatbou, až bude na tu vysněnou, mi přijdou prostě mimo.
@Svistice píše:
No ono je krásně mít svatbu v bílých šatech, koláčky, prstýnky, focení, večerní párty. Taky jsem měla..
Nicméně pokud už je dítě na cestě, tak pokud se nedej bože něco stane, tak bude sakra ráda za ten papír, který ji zaručí nějakou finanční jistotu pro ni a pro dítě. Takže rady počkat se svatbou, až bude na tu vysněnou, mi přijdou prostě mimo.
Tak Otazkou je, co vyjde lip - vdovský důchod je na rok? Netuším, jaká je částka - kolem ctyr tisíc? To když na ty peníze nesahnou, tak to vyjde lip - navíc to resi lip životní pojistka nez vdovský/sirotčí duchod. Slevu na dítě si uplatní tak jak tak a místo slevy na manželku muže chodit chlap dávat 4× ročně krev ![]()
Ano, záleží na tom, z jakého úhlu pohledu se člověk na ten akt dívá. Mnohdy se lidé berou na tajňačku a potom někdy sehrají jen divadlo pro ostatní. I to je varianta.
@Svistice píše:
@Prosimklid Vdovský důchod je do té doby, pokud je dítě nezaopatřené. Stejně tak sirotčí
Sleva na manželku je 24 tisíc ročně, tolik myslím za krev není (a ne kazdy může být dárcem).
Pokud je ve hře majetek, nededila by ze zákona nic. Dítě ano, jenže pokud je nezletilé, je tam opruz s opatrovnický soudem při nakládání s majetkem.
@Anonymní píše:
@GerveisaOdZoly uver na to co se nám ale stejne vrátí… fakt je to takova blbost?
Co je horsi.. zrušit stavebka a nebo vzít si uver, který jde splatit kdykoliv?mozna jsem uplne blba ale mně přijde lepsi si vzít ten uver, který splatim, nez neco, co mame několik let
Blbost je obojí. Ja nevim, jestli nekdy ctes zpravy, ale mozna bys mohla zacit. Cekaji nas ted celkem nevesele roky a fakt neni rozumne se s vyhlidkou dvou rodicaku po sobe zbavit jakychkoliv rezerv kvuli zbytecne velke svatbe.
To zacne uverem na svatbu, pak bude min penez tak uver na vanocni darky a na dovolenou a uz to fici..
Nedejboze, aby dite potrebovalo nejakou specialni peci.
A ještě jedna rada. Úspory je dobré mít v různých produktech s různou likviditou. V závislosti na tom, na co sporis.
Aby pak člověk nemusel řešit, že bude vlastně tratit, aby se k těm penězům v případě potřeby vůbec dostal
Zakladatelko, vůbec bych ve svých kalkulacích nepočítala s nějakou brigádou. Dítě ještě nemáš, ale ony se ti změní životní hodnoty. Já pracovala přes celé md a rd, ale ve svém oboru, který mám ráda. A přesto čím víc děti, ti menší smysl mne práce dává. Na nějakou brigádu typu doplňování zboží bych od dítěte odchazele jen kvůli existenčním potížím, ne kvůli divadlu pro příbuzenstvo. Nikdo nevíme, co se na nás na podzim řítí, ale straší nás ze všech stran. K tomu rozpočtu. Nejvic záleží, jak jsi odolná mediální masáži různých Instagramu co se týče rozvoji a vyvoji dítěte. To je u nás největší polozka, ať už jde o vhodné boty, hračky, kroužky, vstupy, platby v lékárnách… Miminko může být levné a také nemusí.
Zakladatelka mi přijde, že pochází z té sorty lidí, kterých se krize ještě nedotkla a nedokáže si připustit/představit, že se jí dotkne a v jakém rozsahu. Svatba v tomhle formátu je velká hloupost a nezodpovědnost. Počítat s tím, kolik mi kdo dá a pracovat s částkami ze svateb sourozenců, to je úplně mimo. Sourozenci mají svatby za sebou, brali se v době růstu, kdy měly věci úplně jinou hodnotu (potraviny, oblečení, služby) a kdy mezi lidmi bylo mraky peněz a tak rádi dali. Příspěvek 40 tisíc od rodičů je super, ale zdaleka už nebude stačit na pokrytí toho, na co stačil na svatbě dřív. Ono už i ta tisícovka na osobu na svatbu je roky mimo. To je stadard, který platí roky a mezitím rostly ceny a rostly platy. Ale za tisícovku toho hosta už prostě v tomto formátu svatby na celý den nepohostím tak, jako to bylo kdysi. Zakladatelka se bude ještě moc divit, až se krize dotkne i jich. Dítě na cestě, plánují hned potom druhé, budou mít omezené příjmy, vše skokově zdražuje a ještě měsíce/rok minimálně zdražovat bude, ale tady se počítá s hogo fogo svatbou a s tím, že na tom ještě vydělají! Tak určitě!
Spousta lidí nebude mít co do pusy, nepoplatí energie a benzín/naftu, ale tady se bude tančit na palubě potápějícího se Titanicu dál
Zakladatelko, vůbec netušíš, do čeho se řítíš. Vezměte se teď, za rok na to možná nebudete mít. A dokud je dítě v břiše, je svatba ideál, protože ho prakticky vůbec neřešíš. Pak už je to vždy velká starost a omezení. Nechtěla jsem se vdávat těhotná, ale zpětně bych to tak naopak udělala, ušetřila bych si spoustu starostí! A ceny už jen porostou, svatba bude jen a jen dražší.