Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Jo a správně tu někdo poznamenal, že počítat to, že vám zbyde dnes 23 tisíc dnešní hodnoty je cesta do pekla. Inflace požere jejich hodnotu a to, co si za ně pořídíš dnes, to si za ně během 3 měsíců už nepořídíš, natož za rok. Vůbec to nemůžeš takhle počítat. Jsi naivní a tohle se vám může šeredně vymstít. Abyste nakonec kvůli slavné svatbě nemuseli to druhé dítě oželet, protože ho prostě nedokážete uživit ![]()
V týdnu jsem mluvila s kamoškou. Vdávala se j kolegyně… 250tis. Taky velké řeči jak se jim to vrátí a velké překvápko.. bylo tam jen 100 tis. Taky za rok, zakladatelko, můžou mít rodiče finanční nebo zdravotní problémy a co? Nebo, ty víš, co za 40 tis. příští rok pořídíš?
@mamina2017 píše:
V týdnu jsem mluvila s kamoškou. Vdávala se j kolegyně… 250tis. Taky velké řeči jak se jim to vrátí a velké překvápko.. bylo tam jen 100 tis. Taky za rok, zakladatelko, můžou mít rodiče finanční nebo zdravotní problémy a co? Nebo, ty víš, co za 40 tis. příští rok pořídíš?
Tak, tak. Teď je taková doba, že člověk hodnotu služeb/hmotných věcí/nemovitostí neodhadne ani v řádu 2 měsíců, ale tady je neochvějná jistota, že za rok za těch 40 tisíc pořídí to, co se dalo pořídit kdysi. ČNB avizuje další zvyšování sazeb, válka na Ukrajině trvá a zřejmě trvat bude, suroviny a potraviny a pohonné hmoty a energie lezou nahoru a ví se, že lézt budou, hrozí nám úplné odpojení od plynu, zakladatelku čeká pokles příjmů, jeden hladový krk navíc, ale svatba musí být za rok a přesně v tomto formátu, i kdyby na chleba nebylo. Finanční negramostnost v praxi. A ještě se plácá do hlavy, že to špatně spočítala, že na tom budou vlastně líp. No zírám!
Zakladatelko působíš rozumně, ale uvědom si, že doba začíná být problematická. Před cca 5 lety jsme dali bratranci v průměru 2 tisíce na osobu na svatbu.
Dnes je vše dražší, ale už bychom ty stejné peníze dát nemohli. Praděpodobně bychom zůstali u 1000 na osobu. Svým způsobem máme ještě štěstí, pracujeme v oboru, na který covid a válka nemají moc vliv a pokud ano, tak spíš tím, že máme víc práce.
Ale platy jsou stejné a výdaje se zvýšily za ty stejné věci o 30 procent minimálně, navíc už jsme častěji nemocní i ten covid jsme prodělali, to je taky zásah do příjmů.
Může se stát, že přes veškerou snahu ti lidé nebudou moci dát tolik, co dali ostatním.
@utopia píše:
Zakladatelka mi přijde, že pochází z té sorty lidí, kterých se krize ještě nedotkla a nedokáže si připustit/představit, že se jí dotkne a v jakém rozsahu. Svatba v tomhle formátu je velká hloupost a nezodpovědnost. Počítat s tím, kolik mi kdo dá a pracovat s částkami ze svateb sourozenců, to je úplně mimo. Sourozenci mají svatby za sebou, brali se v době růstu, kdy měly věci úplně jinou hodnotu (potraviny, oblečení, služby) a kdy mezi lidmi bylo mraky peněz a tak rádi dali. Příspěvek 40 tisíc od rodičů je super, ale zdaleka už nebude stačit na pokrytí toho, na co stačil na svatbě dřív. Ono už i ta tisícovka na osobu na svatbu je roky mimo. To je stadard, který platí roky a mezitím rostly ceny a rostly platy. Ale za tisícovku toho hosta už prostě v tomto formátu svatby na celý den nepohostím tak, jako to bylo kdysi. Zakladatelka se bude ještě moc divit, až se krize dotkne i jich. Dítě na cestě, plánují hned potom druhé, budou mít omezené příjmy, vše skokově zdražuje a ještě měsíce/rok minimálně zdražovat bude, ale tady se počítá s hogo fogo svatbou a s tím, že na tom ještě vydělají! Tak určitě!Spousta lidí nebude mít co do pusy, nepoplatí energie a benzín/naftu, ale tady se bude tančit na palubě potápějícího se Titanicu dál
Zakladatelko, vůbec netušíš, do čeho se řítíš. Vezměte se teď, za rok na to možná nebudete mít. A dokud je dítě v břiše, je svatba ideál, protože ho prakticky vůbec neřešíš. Pak už je to vždy velká starost a omezení. Nechtěla jsem se vdávat těhotná, ale zpětně bych to tak naopak udělala, ušetřila bych si spoustu starostí! A ceny už jen porostou, svatba bude jen a jen dražší.
My se brali jeste v dobe hojnosti a stejne jsme nevybrali tolik, kolik jsme do toho vrazili, natoz abychom na tom vydelali. Ale my delali svatbu takovou, abychom na ni meli i kdyby nikdo nedonesl ani korunu, to mi totiz prijde jako jediny rozumny zpusob a uvazovani zakladatelky je pro me jako z uplne jineho vesmiru. Jinak s tou svatbou v tehotenstvi je to dobra poznamka, taky jsem se nechtela vdavat jako tehotna, ale stala se nam nehoda a nedalo se tedy nic delat. Vdavala jsem se v nejakem 16tt a bylo to v pohode, jeste na me nebylo nic poznat, takze fotky mame krasny a uzila jsem si to krom piti alkoholu paradne. Byla jsem na svatbach, kde se brali s miminem a celkem jsem ty nevesty litovala. Neustala starost, co mimino, jedna dokonce kojila, takze se co 2 hodiny s pomoci okolnich dam svlikala ze satu, to proste nechces..Takze jsem rada, ze jsme to sfoukli zavcasu, sice mame uplne zlate dite, ale uz bych si to s nim tak neuzila.
Asi máte pravdu. Beru to tak, protože naše rodiny si žijou dobře a ZATÍM se jich zdražování nejak vubec nedotklo, maximálně neušetří tolik
mame s vetsinou nadstandardní vztahy, Takze víme minimalne priblizne, jak na tom finančně jsou
spousta z nich bydlí pospolu, mají zahradky, kde pěstují spoustu veci…chovají zviratka.. takže to zvládají uplne v pohodě…
To same my.. sice nemame nejak extra nadstandardní příjmy, ale zalohy atd to vše uz mame zvýšené, a taky nejak strádání zatim nepociťujeme..ano, dame za jidlo o 2-3 tisíce vic mesicne, na energie taky, ale odpustili jsme si jine veci, tak se to vyrovnalo
nájem bytu mame z blízké znamosti, kdy jim platime jen 3 tisíce.. jinak vše z těch zbylých 10 tisíc jsou energie a zalohy druzstvu… ceny zafixované
No a pokud by bylo nejhur, sli bychom bydlet k rodicum na barak, kteří ho mají obrovsky a dalo by se z neho udelat dvougenerační bydlení.. oni nas k tomu sice premlouvaji uz ted, ale to my nechceme.. ale urcite se nikdy nestane, že budeme v dluzích, nebo si půjčovat na darky a dovolenou
Ani když dame za svatbu 200 tisíc, ze které se nám neco proste vrátí, i kdyz vy tvrdíte, že ne
o tom úvěru na svatbu jsem uvažovala tak, abychom nemuseli vybírat stavebka …!!! Jinak na tu svatbu mame
a určitě jeste neco dosetrime.. to byl jen napad, ze si vezmeme uver na nějakou mensi castku a pak to hned splatime z toho, co dostaneme…ale to by stejne přítel ani nedovolil, on je proti vsem půjčkám. No ale proste nevim, pořad si stojim za tím, ze nám rodiny neco daji, normalne se na svatbach penizky dávají
a pokud teda ne, tak jako stresovat se rok dopredu, že teda svatba asi ne, protože nikdo nevi jak bude… no nevim
jinak uz muže byt i zitra..
Samozrejme doufáme, že příteli se příští rok plat zvedne
nemůže se vše zdražovat a příjmy zůstávat stejne.. popřípadě pujde na brigadu, v jeho oboru je práce až až a klidně za vikend 5 tisíc muže prinest z brigády, kde uz pracoval
To by ale nebyl tak doma s malým, tak uvidime, Jake budou priority a jak to zvladneme
On si jeste tuto stránku věci neuvědomuje, že bude muset zamakat, abychom se měli stejně dobře
ale je šikovný, pracovitý..
Vcera jsem tu diskuzi zakládala ve špatne těhotenské nalade ![]()
Ze svatby trochu polevíme.. nebude to tak uzasne, jako jsem si vysnila.. ale stejne s tím miminkem uz pak budou priority jine
tak bude stacit i neco obyčejnejsiho
ale rozhodne svatbu rusit nebudeme, chceme žít dál.. v našem okoli teda taky hodne lidi planuje příští rok svatby
a taky třeba za pomoci rodiny … jinak se to asi bere, kdyz nám je 22, jinak kdyby nám bylo 30.. ale nas rodiny podporují
A Ja jsem rada za to, jak to v našem veku máme a že jsme vubec zvladli nasetrit na vše pro miminko a i na tu svatbu (I KDYZ TO MAME NA STAVEBKACH)
šetrime totiz cca rok a pul
předtim jsme si dost užívali ![]()
Takže děkuji za všechny rady, otevřelo mi to oči v tom, že ten úvěr je spíše blbost.. v tom, že ze svatby polevíme a některé veci mit proste nebudem..
a v tom, že budeme spíš ještě muset penizky nějak vydělat jinou cestou.. ![]()
a krize? Ta je a bude… a ano, větší… ale tím se vubec nechci nějak stresovat a uz ted rikat, jak to nezvladneme
k čemu by to bylo?? Budeme radši hledat cesty, jak to potom zvladnout a kdyby bylo nejhur, pořad tu mame rodiny.. protože o koho jineho se opřít a s kym si vzajemne na aspon nějakou dobu při nejhorsim vypomoct?? ![]()
Nejsme zadni flákači, jen lidi, kterým se ted dalo miminko a svatba v jednu chvili dohromady, a musíme to nejak vyresit
tak aby nám zbyl i finanční polštář, ale tak abychom o tu svatbu, kterou chceme, neprisli …
pro někoho to je hloupé se v této době brát, pro nás důležité
A já ani nechci brečet do polštáře, že za rok si mozna nic nekoupim… co bude, to bude…
a kdyžtak se uskromnime, máme ještě rezervy, kde můžeme hodně ubrat ![]()
A na přítele jsem hrdá, protože si sice vybral trnitější cestu, mohl by jit vyvážet hovna za 50 000 -60 000 mesicne po znamosti.. on si ale vybral tezsi cestu v jeho oboru, kde stoupá, nabírá zkušenosti a u neho se vubec nebojim, že po nejake době i tu praci nezmeni a nebude mit mnohem více penez. Na jeho věk toho dokázal už spoustu
Všichni nasi kamaradi a známí jeste bydlí u rodicu a každy vikend jsou na party. My pracujeme, dřeme a ano, uz pro nas přišel čas zalozit rodinu, protože chceme byt mladí rodice stejne jako nasi rodice.. ale myslim, že rozum nám opravdu nechybí
i když teda někomu muzu přijít, jako blbka, která se chce příští rok v nasi situaci vdávat
tak ať no..
A ROZHODNĚ nejsme kandidáti na dávky ani na dluhy
![]()
Rodice mame mladé, všichni mají proste nasetreno a chteji nám pomoct, stejne jako jim pomohli jejich rodice a jejim rodicum jejich rodiče. Ale tady to asi nikdo nechápe, že některé rodiny tak ohledně svatby fungují ![]()
Mam třeba kamaradku, která mela svatbu za 300 000 a její rodiče ji CELOU ZAPLATILI!
![]()
My s tím, že by nám nejake penizky dali, ani nepočítali, proste jsme začali šetrit, ať na to mame sami…. ted do toho ale miminko, tak se musi trochu priority změnit
a nestihli jsme uplne vše nasetrit na náš ucet, ale mame to na těch stavebkach ![]()
Jen bacha na to bydlení zalevno po známosti. Komerční nájem za tu cenu neseženeš. Kamarádce se stalo, že jim takhle to „levné bydlení přes známost“ známí v době, kdy čekala mimino zvedl na komerční, protože prostě potřeboval prachy.
Vy teda můžete k rodičům, což je výhoda.
@Anonymní píše:
A ROZHODNĚ nejsme kandidáti na dávky ani na dluhy![]()
![]()
Rodice mame mladé, všichni mají proste nasetreno a chteji nám pomoct, stejne jako jim pomohli jejich rodice a jejim rodicum jejich rodiče.Ale tady to asi nikdo nechápe, že některé rodiny tak ohledně svatby fungují
Mam třeba kamaradku, která mela svatbu za 300 000 a její rodiče ji CELOU ZAPLATILI!![]()
My s tím, že by nám nejake penizky dali, ani nepočítali, proste jsme začali šetrit, ať na to mame sami…. ted do toho ale miminko, tak se musi trochu priority změnita nestihli jsme uplne vše nasetrit na náš ucet, ale mame to na těch stavebkach
Ale chápeme. Jen já jsem ráda, že se moje máma díky tomu našetřenému nemusí v důchodu, na který jistě mimo její plán zbyla sama (a již bez vdovského), teď klepat, z čeho vyžije.
@Svistice ale našim rodičům je 44
nejsou to žádní chudaci duchodci.. spis ani nevi, jestli se důchodu někdy dožijou
Až na tatku od přítele, ten pracuje na kriminálce, a bude mit rentu za par let ![]()
Takže nejsme nějací zlouni, kteří berou chudákům rodicum penize a ti nebudou mit na nic ![]()
Ani jsme ty penize nechtěli, ale ted kdyz uz je miminko na ceste, tak budeme moc vděčni, kdyz nám nejak, stejne jako nasim sourozencům, pomuzou…
A samozrejme je to vzájemné, my jim taky toho spoustu na baraku děláme a pomáháme zase jinak ![]()
Příspěvek upraven 26.06.22 v 09:25
@Anonymní píše:
Asi máte pravdu. Beru to tak, protože naše rodiny si žijou dobře a ZATÍM se jich zdražování nejak vubec nedotklo, maximálně neušetří tolikmame s vetsinou nadstandardní vztahy, Takze víme minimalne priblizne, jak na tom finančně jsou
spousta z nich bydlí pospolu, mají zahradky, kde pěstují spoustu veci…chovají zviratka.. takže to zvládají uplne v pohodě…
To same my.. sice nemame nejak extra nadstandardní příjmy, ale zalohy atd to vše uz mame zvýšené, a taky nejak strádání zatim nepociťujeme..ano, dame za jidlo o 2-3 tisíce vic mesicne, na energie taky, ale odpustili jsme si jine veci, tak se to vyrovnalonájem bytu mame z blízké znamosti, kdy jim platime jen 3 tisíce.. jinak vše z těch zbylých 10 tisíc jsou energie a zalohy druzstvu… ceny zafixované
No a pokud by bylo nejhur, sli bychom bydlet k rodicum na barak, kteří ho mají obrovsky a dalo by se z neho udelat dvougenerační bydlení.. oni nas k tomu sice premlouvaji uz ted, ale to my nechceme.. ale urcite se nikdy nestane, že budeme v dluzích, nebo si půjčovat na darky a dovolenou
![]()
Ani když dame za svatbu 200 tisíc, ze které se nám neco proste vrátí, i kdyz vy tvrdíte, že ne
![]()
o tom úvěru na svatbu jsem uvažovala tak, abychom nemuseli vybírat stavebka …!!! Jinak na tu svatbu mame
a určitě jeste neco dosetrime.. to byl jen napad, ze si vezmeme uver na nějakou mensi castku a pak to hned splatime z toho, co dostaneme…ale to by stejne přítel ani nedovolil, on je proti vsem půjčkám. No ale proste nevim, pořad si stojim za tím, ze nám rodiny neco daji, normalne se na svatbach penizky dávají
![]()
a pokud teda ne, tak jako stresovat se rok dopredu, že teda svatba asi ne, protože nikdo nevi jak bude… no nevim
jinak uz muže byt i zitra..
Samozrejme doufáme, že příteli se příští rok plat zvedne
Takže děkuji za všechny rady, otevřelo mi to oči v tom, že ten úvěr je spíše blbost.. v tom, že ze svatby polevíme a některé veci mit proste nebudem..nemůže se vše zdražovat a příjmy zůstávat stejne.. popřípadě pujde na brigadu, v jeho oboru je práce až až a klidně za vikend 5 tisíc muže prinest z brigády, kde uz pracoval
To by ale nebyl tak doma s malým, tak uvidime, Jake budou priority a jak to zvladneme
On si jeste tuto stránku věci neuvědomuje, že bude muset zamakat, abychom se měli stejně dobře
ale je šikovný, pracovitý..
Vcera jsem tu diskuzi zakládala ve špatne těhotenské nalade
Ze svatby trochu polevíme.. nebude to tak uzasne, jako jsem si vysnila.. ale stejne s tím miminkem uz pak budou priority jinetak bude stacit i neco obyčejnejsiho
ale rozhodne svatbu rusit nebudeme, chceme žít dál.. v našem okoli teda taky hodne lidi planuje příští rok svatby
a taky třeba za pomoci rodiny … jinak se to asi bere, kdyz nám je 22, jinak kdyby nám bylo 30.. ale nas rodiny podporují
A Ja jsem rada za to, jak to v našem veku máme a že jsme vubec zvladli nasetrit na vše pro miminko a i na tu svatbu (I KDYZ TO MAME NA STAVEBKACH)
šetrime totiz cca rok a pul
předtim jsme si dost užívali
a v tom, že budeme spíš ještě muset penizky nějak vydělat jinou cestou..
a krize? Ta je a bude… a ano, větší… ale tím se vubec nechci nějak stresovat a uz ted rikat, jak to nezvladnemek čemu by to bylo?? Budeme radši hledat cesty, jak to potom zvladnout a kdyby bylo nejhur, pořad tu mame rodiny.. protože o koho jineho se opřít a s kym si vzajemne na aspon nějakou dobu při nejhorsim vypomoct??
Nejsme zadni flákači, jen lidi, kterým se ted dalo miminko a svatba v jednu chvili dohromady, a musíme to nejak vyresittak aby nám zbyl i finanční polštář, ale tak abychom o tu svatbu, kterou chceme, neprisli …
pro někoho to je hloupé se v této době brát, pro nás důležité
Počkej, vy ani bydlení nemáte svoje? No, tak ta drahá svatba je kravina.
@Anonymní píše:
@Svistice ale našim rodičům je 44nejsou to žádní chudaci duchodci.. spis ani nevi, jestli se důchodu někdy dožijou
Až na tatku od přítele, ten pracuje na kriminálce, a bude mit rentu za par let
Takže nejsme nějací zlouni, kteří berou chudákům rodicum penize a ti nebudou mit na nic
No jen se směj, v tomhle věku byli moji oba rodiče zdraví, plně pracující. Po padesátce táta zdravotní problémy, opakovaná dlouhodobá PN, pak ID a v něcelých 55 umřel…
Máma najednou na vše finančně sama.
Teď je čerstvě v důchodu a ono z jednoho důchodu se pak všechno zdražování financuje podstatně hůř, než z jednoho.
Takže já jsme ráda, že mě naši jako vydělávající nemuseli sponzorovat pěnězi, které mohli využít nebo v budoucnu potřebovali využít jinak.
@jkra Nemáme své bydlení.
V budoucnu budeme bydlet místo prababicky, která má 96 let. V dvojgeneracnim bydleni s babi a dedou o které se budeme na stará kolena starat (těm je teď 75 a urcite brzy budou potřebovat pomoct
) a pokud to dobre pujde, a teda nebude takova krize, tak si mozna k tomu nějaký uver na byt vezmeme
ale to až po dětech a Furt jsme MLADI JE NÁM ČERSTVĚ 22 pane bože
mame cely život pred sebou ![]()
A ano, jsme hodně rodinně založení. Pro nekoho nepředstavitelné
pro nas uplne normalni. I kdyz mame svoje prostředí, tak s rodinou travime 80% našeho volného casu ![]()