Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj, chtěla bych se zeptat, jestli si některá z Vás neotevírala nějaký obchod. Chtěla bych si otevřít s kamarádkou rychle občerstvení, ale nevím jestli to lze jen na živnostenský list. Chtěla bych aby jsme každá vlastnila polovinu. Zajímá mě cokoliv s tím souvisejícího. Něco již jsme zjišťovala na úřadech a podobně, ale nechci nic podcenit. Předem děkuji za zkušenosti, rady a názory. ????
Rozhodně bych do ničeho nešla napůl, fakt ne to si ještě hodně dobře rozmysli. Jinak vše zjistíš právě na tech úřadech. Potravinářský průkaz, hygiena, požární předpisy,… bude to pěkný opruz, ale ne, že by to nešlo.
@Anavvi hrozně záleží na tom, kde to budete mít. Pokud už někde, kde podobný provoz byl a je to podle toho zařízený, tak to nebude takový problém. Jinak největší problém je hygiena podle mě. A když ve dvou, tak s. r.o. a nebo jedna to bude mít na živnost a druhá u ní zaměstnaná.
Hygienu a podobně již řeším, ale právě tápu v tom jak by to vypadalo s více vlastníky. Dostatečný kapitál na založení mám a myslím, že i zvládám zařizovat vše okolo, ale s kamarádkou jsme se na tom domluvili společně a je mi blbé jí z toho vyšoupnout
@Cenarius moc děkuji za radu. Můžete mi, prosím poradit jak to bude s tím s. r. o.? Moc děkuji
Hygienu již vyřizuji a zatím je vše ok.
Více vlastníků čeho? Budovy s občerstvením? Vybavení? Nebo jen budete v nájmu a budete to provozovat? Kapitál tedy budete dával 50:50?
Budeme v nájmu a jen to společně provozovat. Vybavení nakoupím já. Ona bude platit nájem.
@Anavvi píše:
Budeme v nájmu a jen to společně provozovat. Vybavení nakoupím já. Ona bude platit nájem.
A je to tam zkolauodované na rychlé občerstvení?
Co budete kuchtit?
a bacha, musíš být trochu ostrá. Tady to trochu vyznívá, že kamarádka je přilepka a tobě je to jen „blbe“, tak to dělá s tebou. To není dobrý pro byznys.
Manzel mel firmu napul s kamaradem, chvili to klapalo a pak se to zvrtlo. Kazdy jinou vizi a ani jeden nechtel ustoupit. Takovych nadavek jsem na adresu jednoho cloveka jsem nikdy neslysela. A dopadlo to tak, ze museli firmu prodat, ani jeden nemel na vyplaceni toho druheho. A zacit znovu.
Lepší bys měla kdybys kamarádku zaměstnala. Abys to financovala ty a firmu vlastnila napůl je trochu nebezpečné.
A co budeš vařit?
@Anonymní píše:
Manzel mel firmu napul s kamaradem, chvili to klapalo a pak se to zvrtlo. Kazdy jinou vizi a ani jeden nechtel ustoupit. Takovych nadavek jsem na adresu jednoho cloveka jsem nikdy neslysela. A dopadlo to tak, ze museli firmu prodat, ani jeden nemel na vyplaceni toho druheho. A zacit znovu.
Mám kolem tří případy kamarádských podnikání a právě to nedělá dobrotu. Neříkám, že skončili, ale vysmati kamarádi to fakt už nejsou.
Nejde jen o hygienu. Je potřeba nachystat sanitacní plán, provozní řád, u živnosti na potravinářství je potřeba garanta, tzn. sezen si nějakého kuchare, co ti to zajistí, pokud tedy nejsi sama kuchařka.