Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@lamicina píše:
a proč s ním není řeč? Myslím jako v klidu bez dětí, mu říct co ti vadí, jak to cítíš? On se v tom nějak vyžívá v tomhle trestání až deptání? To by přece měl být i jeho zájem, abyste byli spokojení všichni a nejen chlapská část rodiny.
přesně, ano. Je dost ješita.. spadá to úplně od tématu. prostě někdy dělá zbytečně peklo a myslí že nechybuje. Tak například malá zapomněla, že má si doplnit jeden list, nebyl to úkol ale ze školy, že to nestihla, doplnit učivo - látku.. a ráno mi to říká, tak jsem jí řekla, a´t se paní učitelce omluví, že to doplníme dnes, bez tak jsem to spíš brala za svoji chybu, ale v úkolníčku to prostě neměla. No a pak vidím jak utíká na autobus ráno a říkám jí, že tady zapomněla ten pracovní list (co si měla doplnit) a ona že jí ho vzal tatínek (tak mu říká), že prý když na to zapomněla ať si to teda nechá doma a dostane pětku
Tak jsem jí ho přinesla a po něm jsem chtěla vysvětlení a prý ať dostane pětku, tak řkám prosím? Vždyť jí to kazí pak známky, prý a´t si to zapamatuje a zrovna češtinu má mezi 1 - 2
Jemu je ta holka prostě úplně fuk no
![]()
@atominnka ale když to děláte celá rodina, nebo třeba ty a zapojíš děti a dělají to dobrovolně, tak je to podle mě v pohodě a může to být i zábava. Ale dej vyčistit klece, nebo sleičince za trest osmiletýmu dítěti a věř, že se na králíky a slepice hodně dlouho nebude moct ani podívat. A to mi ještě nepřijde tak strašný jako ten hnůj. A ještě k tomu zakladatelka píše, že se přistěhovaly za přítelem z města, tak že holčička na takový chuťárny evidentně zvyklá neni. Chudák malá.
@Ali-Ali píše:
a vztah se rodicema a se setrou jsi mela pekny? protoze ja kdyz jsem tohle rozdilovani mezi detmi u nejakych kamaradu videla, tak to vetsinou melo za nasledek dost napjate vztahy nejen k rodicum, ale i mezi temi sourozenci (at uz vlastnima nebo nevlastnima)
to je taky přesný. Proč to jen ten můj chlap nechápe a když mu to říkám tak se mi akorát vysměje, jaože co to melu za bláboly
Přesně.. ona už je i dost alergická na kluka.. reaguje vůči němu přehnaně.. ale proč že, protože malému se vše odpustí, aby nedejbože třeba nekřičel nebrečel.. vlastně i přítelova maminka mi příjde tuhle říkala že malá taky kvůli každé blbosti brečí oproti malému a to se mi tedy zpěnila krev v žilách, a řekla jsem jí ale proč, protože se tady kolem malého chodí po špičkách a na holku se nehledí. ![]()
@Liz píše:
@atominnka ale když to děláte celá rodina, nebo třeba ty a zapojíš děti a dělají to dobrovolně, tak je to podle mě v pohodě a může to být i zábava. Ale dej vyčistit klece, nebo sleičince za trest osmiletýmu dítěti a věř, že se na králíky a slepice hodně dlouho nebude moct ani podívat. A to mi ještě nepřijde tak strašný jako ten hnůj. A ještě k tomu zakladatelka píše, že se přistěhovaly za přítelem z města, tak že holčička na takový chuťárny evidentně zvyklá neni. Chudák malá.
ty mi mluvíš z duše. Te´d už opravdu musím, ještě jednou děkuji za diskuzi a Vaše názory. S přítelem stejně asi promluvím, nejen o trestu za „držkování“ ale vůbec.. takle to prostě nejde, kam bysme to dopracovali, ještě by malá z toho měla nějaké trauma, pošlapané sebevědomí apod. A to samozřejmě nedopustím. Ještě jednou díky všem. Klidnou noc.
@Liz jo, však píšu, že máš pravdu, že mě tahle souvislost nenapadla, jelikož jsme to dělali běžně
prostě jak jsme byli zvyklí, byla to pro nás běžná a normální práce a proto mě to nenapadlo ![]()
Prosím anonym - pro mě osobní.
Já se přiznám, že já jsem přesně xy „drobností“ každý den neustála. Nemůžu být spokojená a snad občas šťastná
v životě a domově, kde není spokojená a snad občas šťastné mé dítě
Úmorné.
Jedno z nejlepších rozhodnutí v mém životě.
Nechci být z mé pozice soudící, ale jak se s tím srovnáváš? Věříš ve zlepšení?
@Anonymní píše:
přesně, ano. Je dost ješita.. spadá to úplně od tématu. prostě někdy dělá zbytečně peklo a myslí že nechybuje. Tak například malá zapomněla, že má si doplnit jeden list, nebyl to úkol ale ze školy, že to nestihla, doplnit učivo - látku.. a ráno mi to říká, tak jsem jí řekla, a´t se paní učitelce omluví, že to doplníme dnes, bez tak jsem to spíš brala za svoji chybu, ale v úkolníčku to prostě neměla. No a pak vidím jak utíká na autobus ráno a říkám jí, že tady zapomněla ten pracovní list (co si měla doplnit) a ona že jí ho vzal tatínek (tak mu říká), že prý když na to zapomněla ať si to teda nechá doma a dostane pětkuTak jsem jí ho přinesla a po něm jsem chtěla vysvětlení a prý ať dostane pětku, tak řkám prosím? Vždyť jí to kazí pak známky, prý a´t si to zapamatuje a zrovna češtinu má mezi 1 - 2
![]()
Mě by to teda vadilo, ať má na to názor kdo chce jaký chce ale já bych mu řekla ať si to jde udělat sám. ![]()
@Anonymní píše:
Ahoj, jsem teď v rozpacích, nevím co si myslet. Můj přítel je z vesnice, my původně z města, přestěhovali jsme se na ves. No a dcerka, 8 let, zlobila.. fakt neposlouchala, držkovala a on jí za test nechal vyházet hnuj od malých husiček, je to malý prostor 2×2 metry, venku, ale stejně.. ja nevěděla co jestli mám něco k tomu říct - abych ho neshodila, ale přišlo mi to trošku přes čáru.. nevim, co si myslíte vy, on jí teda ze začátku trošku pomohl.. moc toho nebylo, ale stejně. A já pak na ní volala, vidíš jak ti to jde jak jsi šikovná, to si pak rozmyslíš zlobit viď, snažila jsem se to nadlehčit a on mi řekl, skoro nakázal ať s ní nemluvím a ironicky no ještě jí pochval.. On jí pak řekl, že když bude zlobit mě nebo jeho, nebo nadávat, tak to bude dělat vždy. No to nebude, mám z toho blbej pocit, že jsem to „dovolila“ ale možná přeháním, nevím, jsem na něj i naštvaná, šla jsem za ním, mezitím co zkoušela malá házet. ať jí to nenechá rozhodně celý, jen chvilku teda (abych ho neshodila). Co myslíte, nepřehnal to? On vůbec mi příjde, že ji nemá rád a má rád jen svého synka z pravního vztahu, dělá hrozný rozdílya já se můžu rozčilovat horem dolem, ale stejně to nikam nevede, už nevím jak dál
jsi zbytečně hysterická.. kdyby kydala stál 20×20, tak pochopim, ale tohle jí rozhodně neublíží ![]()
@Anonymní píše:
to je taky přesný. Proč to jen ten můj chlap nechápe a když mu to říkám tak se mi akorát vysměje, jaože co to melu za blábolyPřesně.. ona už je i dost alergická na kluka.. reaguje vůči němu přehnaně.. ale proč že, protože malému se vše odpustí, aby nedejbože třeba nekřičel nebrečel.. vlastně i přítelova maminka mi příjde tuhle říkala že malá taky kvůli každé blbosti brečí oproti malému a to se mi tedy zpěnila krev v žilách, a řekla jsem jí ale proč, protože se tady kolem malého chodí po špičkách a na holku se nehledí.
Tvůj přítel na mě působí jako typický venkovský chlap (chasník, co má vždycky pravdu, ženská kecá atd.). No, ale takového sis našla, takže to ti asi nevadí.
Zkus si pročíst některé diskuze macech o nevlastních dětech. Vždycky to prezentují tak, že ony se snaží, ale dítě je prostě nevychované, vzteklé, zákeřné… A možná to tak i cítí.
Příklad: „děti zbožňuju, ale partnerovo dítě mi pije krev, dokonce bych použila slovo NESNÁŠÍM, je to hrozný pocit, jsem učitelka a vyžaduji určité chování, jeho dítě je vychováno tak, jakoby rodiče vzali všechny výchovné pravidla naopak, je mu 5 a jen rozkazuje, skáče se kolem něj, vyžaduje péči jako 2 leté dítě (lahev s čajem v noci se odnaučil teprve nedávno!!! v noci neustále volal, že mu došel čaj atd…)jak není po jeho, tak tropí neuvěřitelné scény prostě ředitel zeměkoule a to nemluvím o velmi špatných návycích…poraďte ce dělat, když mluvím s partnerem o tomto, tak je samozřejmě na jeho straně…“
"Manžel má takto 2 kluky(4a8let). Mladší je taky mamánek, zvyklý, že za něj všichni vše udělají, neumí se obléct…Ale jakmile jsou u nás, platí tady moje pravidla, kterýma se, musí řídit a o kterých ví. Sami se oblékají, uklízí si hračky a věci po sobě, pomáhají…
Možná tvůj přítel taky vidí na tvé dceři jen chyby (kvůli všemu brečí, nedá se to vydržet, neposlouchá, jako kdyby její matka vzala výchovu naopak, je to mamámnek, její matka to nechce vidět, ale kdyžý je u mě, platí moje pravidla, já ji vychovám…), zatímco, když se rozbrečí jeho syn, cítí s ním, hledá důvod pláče…
Každé dítě se dá popsat negativně, nebo pozitivně.
Když macechy píšou „u nás platí moje pravidla“, jsou pyšné na to, jak dokážou být tvrdé a dodržovat hranice. Jenže… U cizích dětí.
Jak jsem tu psala o své kamarádce, co má nevlastní a vlastní vnouče, tak ona třeba řekne - nedělám rozdíly, když vnouče držkuje, jdeme z hřiště domů. Ale… U nevlastního se hned zabalí a šup pryč, u vlastního má pocit, že „tohle ještě není držkování, vždyť to myslela ze sranda… atd.“
Sama mám s tím zkušenost, že vlastní vnímá člověk úplně jinak. ![]()
@Anonymní píše:
přesně, ano. Je dost ješita.. spadá to úplně od tématu. prostě někdy dělá zbytečně peklo a myslí že nechybuje. Tak například malá zapomněla, že má si doplnit jeden list, nebyl to úkol ale ze školy, že to nestihla, doplnit učivo - látku.. a ráno mi to říká, tak jsem jí řekla, a´t se paní učitelce omluví, že to doplníme dnes, bez tak jsem to spíš brala za svoji chybu, ale v úkolníčku to prostě neměla. No a pak vidím jak utíká na autobus ráno a říkám jí, že tady zapomněla ten pracovní list (co si měla doplnit) a ona že jí ho vzal tatínek (tak mu říká), že prý když na to zapomněla ať si to teda nechá doma a dostane pětkuTak jsem jí ho přinesla a po něm jsem chtěla vysvětlení a prý ať dostane pětku, tak řkám prosím? Vždyť jí to kazí pak známky, prý a´t si to zapamatuje a zrovna češtinu má mezi 1 - 2
![]()
Nelíbí se mi jednání tvého partnera vůči tvému dítěti. Měli jste si hned na začátku stanovit jasná pravidla. Její rodič jsi ty. On tě má ve výchově podpořit, případně pomáhat, ale případné tresty by měl nechat na tobě. Když by se stavěl ve vztahu k tvé dceři spíše jako strejda, který ji má rád, a mamince pomáhá s její výchovou, určitě by to bylo pro všechny lepší. Jestli to má on v povaze, tak za čas začne deptat a „vychovávat“ třeba i tebe. Jestli by se mu líbilo, když by jsi jeho syna trestala ty, a nechala by jsi ho za trest třeba žehlit košile. Souhlasím s názory, jak tady holky psaly, když bude tvoje dcera pomáhat u zvířat „za trest“, tak ji zablokujete, že už nebude chtít nikdy zvířata, ani vesnici, ani vidět.
no, tak to jsi napsala prostě přesně. Souhlas no
Mám z toho prostě horzně blbej pocit, že jsem neřekla NE tohle je moc