Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Anonymní píše:
Já jsem právě tak nějak schopná, dělat kompromisy, z toho, co jsme se bavili to vypadá, že máme oba rodinu na prvním místě.. a i on je dost otevřený určitým věcem, ale tak nějak pořád mám v hlavě myšlenku, co když.. V okolí co vidím, tak mají zkušenosti holky většinou s muslimama, ale o reálných zkušenostech s kosovany se moc nikde nepíše 😆 🙈
Co myslíš tím, co když?
Já znám jednu rodinu - albánce a také křesťany. Jsou to moc milý lidi, zaměřený na rodinu, dobrosrdečný. Ale je to kousek od kousku, tak jak všude..musíš dát na svůj pocit
Ten kulturní rozdíl není naštěstí tak velký, pokud je křesťan, ale i to může být na škodu, pokud ty třeba nevěříš a on je silně věřící. Ty vzájemné “obavy” si musíte probrat spolu, dřív než to bude vážnější. S manželstvím a dítětem by se tyto nevyřešené věci mohly výrazně prohloubit. Je to vždy vše jen a jen o komunikaci. ![]()
@Anonymní píše:
Já jsem právě tak nějak schopná, dělat kompromisy, z toho, co jsme se bavili to vypadá, že máme oba rodinu na prvním místě.. a i on je dost otevřený určitým věcem, ale tak nějak pořád mám v hlavě myšlenku, co když.. V okolí co vidím, tak mají zkušenosti holky většinou s muslimama, ale o reálných zkušenostech s kosovany se moc nikde nepíše 😆 🙈
V tom případě byste se měli konkrétně pobavit o tom, co pro každého z vás znamená rodina, jak budete mít rozdělené role atd. Abys ty pak nezila prikovana k plotně, zatímco pan si bude chodit po kavárnách a vysvětlovat ti, kde je tvoje místo. A neuškodí si nastudovat nějaké odbornejsi zdroje ohledně jejich kultury, protože to obvykle rámcově sedí.
Bylo by dobré taky navštívit společně jeho rodinu, abys věděla, jaký mají vztah jeho rodiče, případ e pokud má zadané sourozence, tak i ty si proklepnout, jakou roli hrají ve vztahu s jejich partnery.
A teda být rok s někým, s kým se skoro nedomluvim a ještě ho vídám po nocích mi neprijde jako nijak zvlast hluboký vztah, že by bylo třeba se bavit o budoucnosti.
@Anonymní píše:
Ano já mám vztah s kosovským Albáncem. Žije tady v Čechách cca 16 let. Umí dobře česky. Má tady svou firmu. Jsme spolu už rok.
Je hodně pozorný, v podstatě často nadává na české chlapy, že se neumí postarat o své ženy, že je to hrůza jak vidí když chlap za sebe nechává platit v restauraci od ženy.
Má hodně velkou rodinu, je jich několik sourozenců, plno bratranců…Jsou opravdu hodně rodinně založení. Muslim to není i když jeho maminka muslimka je, i jeden z jeho bratrů. Nejí vepřovéKaždopádně je moc hodný
To souhlasím, to se týká vetšiny mužů z Balkánu, mají to tak nastavené. ![]()
Dlouholetý kamarád je kosovský Albánec. Pochází z muslimské rodiny, ale tady Čechách to trošku „fláká“, cpe se vepřovým, sem tam sklenička. Je pracovitý, spolehlivý, férový, rodinu má na prvním místě. Jeden z mála lidí, o kterém jsem si jistá, že by se o ženskou v případě potřeby postaral, ubránil jí i fyzicky. Skvělej bavič a prakticky pořád tak trochu „na lovu“. Je to krásnej chlap, má charisma, prostě ženy na něj letí. Mám ho moc ráda a ve skrytu duše mám pro něj asi i slabost, ale doma bych ho nechtěla ani omylem. Jakmile je ve vážném vztahu, tak partnerka musí být submisivní, počítat s tím, že finančně podporuje rodinu doma, prostě se smířit s tím, že má temperamentní povahu, je majetnický, kápo je on, od ženy očekává poslušnost a obdiv a přes to vlak nejede. Prostě jiná kultura se nezapře.
Mám zkušenost jen zprostředkovanou, příbuzná mé blízké kamarádky si vzala Albánce a žijí v západní Evropě společně s jeho další rodinou (ne v jednom bytě, v jedné zemi, ale v blízkém kontaktu neustále). V podstatě to je hodný člověk, žádný zloduch, jeho rodina také není nijak zlá, ale manželství funguje díky tomu, že manželka poslouchá, podřizuje se a nevyskakuje si, to vše na úplně jiném levelu, než jsme u nás ve střední Evropě zvyklí, ona v podstatě ani jinou možnost nemá. Další případ, tentokrát kamarádka kamarádky, sice už s manželem Albáncem nežije v jedné domácnosti (manžel je docela pokrokový, takže tohle připustil), ale nemůže se rozvést, i když by moc chtěla, prý jí v tomto ohledu docela ostře vyhrožoval, takže sklapla.
Albánci mají naprosto odlišný pohled na tradiční role, postavení ženy v rodině, fungování rodiny atd. a co se mě osobně týká, prchala bych, až by se za mnou prášilo. Čest všem výjimkám, protože nikdy nejsou všichni a všechno stoprocentně nastejno, ale byla bych hodně opatrná.
Rozhodla jsem se napsat trochu více, ať si každá udělá představu a dobře si rozmyslí, co v životě chce.
Jsem se svým mužem 10 let, našel si mě v podstatě jako puberťačku.
Finančně ano, pro ně je opravdu potupa se o ženu nepostarat, nezaplatit za ní v restauraci apod. Bohužel je pro ně potupa spousta věcí - když jim žena před lidmi odsekne, obléká se vyzývavě, chodí s kamarádkami ven.
Ano, muž je sice muslim, ale oni jsou většinově muslimové jen ofiko, nijak to neprožívají, v tomto směru problémy nejsou. Zmiňuji to proto, že zakladatelka zmiňuje, zme ten její je křesťan - je to úplně šumák.
Ta jejich hrdost, urážení se, temperament.. se nedá dlouhodobě v klidu ustát.
V posteli jsou nejlepší - aspoň ten můj
ten temperament a dominance se samozřejmě projeví i v posteli, což je děsně se.xy, ale..
Milují svoje děti, v případě rozchodu je nenechají matce jen tak, budou dělat peklo a znepříjemňovat život všemi možnými způsoby.
V Kosovu 70% mužů svoje ženy bije, to je snad všeříkající.
@Andrea9 píše:
Dlouholetý kamarád je kosovský Albánec. Pochází z muslimské rodiny, ale tady Čechách to trošku „fláká“, cpe se vepřovým, sem tam sklenička. Je pracovitý, spolehlivý, férový, rodinu má na prvním místě. Jeden z mála lidí, o kterém jsem si jistá, že by se o ženskou v případě potřeby postaral, ubránil jí i fyzicky. Skvělej bavič a prakticky pořád tak trochu „na lovu“. Je to krásnej chlap, má charisma, prostě ženy na něj letí. Mám ho moc ráda a ve skrytu duše mám pro něj asi i slabost, ale doma bych ho nechtěla ani omylem. Jakmile je ve vážném vztahu, tak partnerka musí být submisivní, počítat s tím, že finančně podporuje rodinu doma, prostě se smířit s tím, že má temperamentní povahu, je majetnický, kápo je on, od ženy očekává poslušnost a obdiv a přes to vlak nejede. Prostě jiná kultura se nezapře.
Jojo to je přesně ono, jako kamarádi či milenci jsou super, ale na vážno to nejde.
@Anonymní píše:
Jojo to je přesně ono, jako kamarádi či milenci jsou super, ale na vážno to nejde.
Ano je fakt že v posteli jsem lepšího nezažila. Ten můj má obřízku, což je pro mne velké plus ![]()
Každý svého štěstí strůjce. Když si potřebuješ komplikovat život, tak směle do toho.
@Sofi183 píše:
Co myslíš tím, co když?
Já znám jednu rodinu - albánce a také křesťany. Jsou to moc milý lidi, zaměřený na rodinu, dobrosrdečný. Ale je to kousek od kousku, tak jak všude..musíš dát na svůj pocitTen kulturní rozdíl není naštěstí tak velký, pokud je křesťan, ale i to může být na škodu, pokud ty třeba nevěříš a on je silně věřící. Ty vzájemné “obavy” si musíte probrat spolu, dřív než to bude vážnější. S manželstvím a dítětem by se tyto nevyřešené věci mohly výrazně prohloubit. Je to vždy vše jen a jen o komunikaci.
No, myslím, že s vírou je to u nás tak podobně, spíš se bojím, že to nemyslí prostě úplně vážně, přece jen jsem rozvedená a taky už ne nejmladší i když to věděl hned od začátku… Vlastně najednou jsem začala o všem pochybovat, doma to samozřejmě řešíme a staví se k tomu tak, že mě podporuje v tom, abych věřila jeho lásce.. ale zaráží mě, že z nějakého důvodu ( podle mě, kvůli tomu, že jsem rozvedená) o nás jeho rodičům ještě neřekl..
@Anonymní píše:A to ti n
@lilith1 teď je to Jakš taks už dobrý, lámaná anglicko čeština se celkem dá 😆 na začátku to byl masakr, to jsme si dokola předávali telefon s překladačem 😆
@Anonymní píše:
@lilith1 teď je to Jakš taks už dobrý, lámaná anglicko čeština se celkem dá 😆 na začátku to byl masakr, to jsme si dokola předávali telefon s překladačem 😆
A to ti nevadi? Co se ti na nem tak libi?
@lilith1 píše:
A to ti nevadi? Co se ti na nem tak libi?
Jako občas mi to vadí..je to první muž v mém životě na kterým se mi líbí snad úplně všechno… hlavně jeho láska k rodině, jakým stylem dává lásku mne a i to, jak přijal moji dceru…jak je na jednu stranu strašně dominantní, ale na druhou stranu děláme blbosti jako malé děti..
Já bych strašně dominantního chlapa nesnesla. Ale jsou ženy, pro které to bude ok. Ujasni si, jestli bys takový vztah chtěla, po roku už víš, jak se projevuje - a podle toho jednej. Kdysi jsem znala kosovsko albánský pár, vypadali docela spokojeně, nějaké divné chování jsem u něj nezaznamenala. Ale co se u koho děje za zavřenými dveřmi, to nikdo neví. Každopádně on vypadal na hodného a taky bych řekla, že to bude kus od kusu.