Vztekající se a neposlouchající batole

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Ariadne
18.6.15 23:11

Jinak mě napadá, že se vzteká proto, aby dala nějak důrazně najevo svoji nespokojenost. Neumí to ještě říct, že jí to takhle nevyhovuje, tak se vztekne, což je adekvátní k jejímu věku. Pak působí jako vteklina. Možná se ti snaží něco sdělit a ty to nechápeš.

Pití bych jí nabídla, flákne s tím, vysvětlím, řeknu ne a je to tady a tady, aby ses mohla napít. Mezitím bych do jídelníčku zařadila vodnatější jídla - polívky, oku salát, jabl kompot, aby ty tekutiny dostala jinak. Naše taky stávkuje s pitím a má x lahviček, hrnečků atd a ve finále je nejspokojenější s obyč hrnečkem, že kterého umí pít a sama od sebe - nijak jsem jí to cíleně neučila

• Citovat
  • Upravit
3HE
22413
18.6.15 23:11
@mama.tata.mimi píše:
@ireeenka Tak obrněná zatím docela jsem. Ale ostatní mi říkají, třeba i má máma, že ji mám nějak vychovávat. Že to ostatní děti nedělali v takové míře. Dokonce někdy, když se vzteká, tak jí tečou slzičky jako hrachy.

slzičky… když dítě nemá hranice, tak samo neví, co může a nemůže… jakmile cítí nejistotu u matky, tak samo nemá jistotu a to se projeví přecitlivělostí… zkus tu knížku, co tady holky radí… ať se nejdříve sama srovnáš - co a jak ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ariadne
18.6.15 23:13
@3HE píše:
tak do toho kup dětské kšíry…

dají se pořídit i takové ty pásy se sponou na konci na zacvaknutí.

Ale ono se jí to zalíbí. Tuhle jsem sehnala i hezké prostírání se zvířátky pro děti (jako pexeso to vypadá), takže když potřebuju odvést pozornost, tak si ukazujeme zvířátka

• Citovat
  • Upravit
Ariadne
18.6.15 23:14

Jo Karp je dobrej na pochopení myšlení takhle malých dětí - jak to asi vnímají, co si myslí atd.

• Citovat
  • Upravit
lucenka
18.6.15 23:16
@peta h píše:
Jenže o tom to je, když tu lahvičku tisíckrát zvednete a vysvětlíte, že a hlavně proč se to nedělá, když to dítě tisíckrát zastavíte před silnicí a zase to vysvětlíte, tak tam po tísícátéprvé nevběhne, protože to pochopí a bude vědět a hlavně chápat proč tam nesmí. Když mu dáte na zadek, tak je to pro vás jednodušší, máte vyřešeno hned a pohoda, ale do silnice nevběhne né proto, že by věděl proč to dělat nemá, ale protože se bojí rány na zadek, co by asi tak udělal za vašimi zády, když to nechápe? Když jsou děti malinké, chceme po nich, aby poslechli na slovo, jinak dostanou na zadek a oni poslouchají, protože se bojí, najednou vyrostou a chceme, aby všechno chápali a vyčítáme jim, že to neví, že neví, že se do silnice neběhá, ale jak to mají vědět, když jsme je už odmalička neučili věci pochopit, ale jen slepě poslouchat na slovo? Zkuste se na to podívat tímto pohledem, děti vychováváte do budoucna a né jen pro tento moment. Samozřejmě, že musí mít hranice, ale musí je chápat, né je mít násilím vytyčený. Jinak souhlasím, že pokud se vzteká, má to nějaký důvod, ikdyž se dospělým může zdát absurdní, tak to neznamená, že malé dítě to nevnímá jako důležité, zkuste změnu, zkuste věci jinak a třeba to pomůže. Na lehátko a vaničku je už opravdu velká, pokud by tam byla i přesto, že už není miminko spokojená, tak je to koneckonců jedno, ale pokud není, tak to určitě zkuste změnit.

a co třeba vysvětlování a když dítě stejně neposlechne, tak dostane na zadek. Tohle jsem u kluka praktikovala a do silnice mi ve 4 letech nevběhl ani ve chvíli, kdy mu do ní utekl míč. A na úmyslné házení věcma jsem teda alergická. Takže sem to 3. zvedla a pak už daná věc „zmizela“. A to neustálé zvedání věcí mi znechutila jedna „moderní“ matinka, která v restauraci dítko při obědě zabavovala klíčema, které to zlatíčko vydrželo házet na zem celou dobu, kdy jsme jedli :cert: :cert: V tý chvíli jsem se zařekla, že moje dítě takhle nebude obtěžovat okolí.

• Citovat
  • Upravit
2220
18.6.15 23:18

Já bych jenom dodala, že naší malé je 20 m a koupe se také v dětské vaničce, jsem překvapená, kolik maminek tu zmiňuje už velkou vanu. V té malé jí můžu dát víc vody po bříško…to bych velkou vanu napouštěla dlouho a bylo by spoustu vody vyplýtvané. Ale je fakt, že tam normálně sedí a hraje si, takže až teď čtu, že to nějakým prckům nemusí vyhovovat…

Ad vážení u dr, to mi přijde naprosto normální, naše se tam taky nerada váží…A to vztekání mi v tomhle věku přijde také naprosto normální, někde jsem četla, že je to „správně“ (adekvátně tomuto vývoj. období).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18.6.15 23:18

@Martina321 Jé, tak to je tvůj malý šikovný. Já když jsem ji zkoušela dát na nočník tak brečela a vyskakovala. A když jsem ji předváděla na pejskovi, jak pejsek sedí na nočníku, tak ho vztekle vyhodila a začala jakoby naznačovat, že si v tom nočníku umývá ruce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ariadne
18.6.15 23:22
@mama.tata.mimi píše:
@Martina321 Jé, tak to je tvůj malý šikovný. Já když jsem ji zkoušela dát na nočník tak brečela a vyskakovala. A když jsem ji předváděla na pejskovi, jak pejsek sedí na nočníku, tak ho vztekle vyhodila a začala jakoby naznačovat, že si v tom nočníku umývá ruce.

s nočníkem bych zas naopak nepospíchala. Na to dozraje časem. Naše se sama začala zajímat o nočník kolem 21m a zvládá to bez mojí pomoci.

To tě lanaří babičky, že už máš posazovat? Manžel byl posazovaný na nočník od 6m, takže to bychom měli všichni totální skluz :roll:

• Citovat
  • Upravit
Ariadne
18.6.15 23:22

@marg spíš jde asi o ten prostor, možnost cákat, lehnout si, válet se atd.

• Citovat
  • Upravit
18.6.15 23:24

@Ariadne Jo, jo, babička říká, že už by měla chodit na nočník. Že mi jsme už v tomto věku chodili, aby nemusela prát tolik látkových plen.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ariadne
18.6.15 23:25
@mama.tata.mimi píše:
@Ariadne Jo, jo, babička říká, že už by měla chodit na nočník. Že mi jsme už v tomto věku chodili, aby nemusela prát tolik látkových plen.

nooo ale tak zrovna tuhle radu bych pustila druhým uchem ven :mrgreen: k tomuhle by to dítě mělo dozrát samo, aby se mu to spojilo v mozečku. Akorát bych měla strach, abych v něm nevyvolala odpor k nočníku. Přece ji k tomu nočníku nepřilepíš. Max bych v létě až bude teplo ji nechala běhat s nahou zadnicí a říkala jí, že tady je nočník a pochválila za každý výkon.

• Citovat
  • Upravit
686
18.6.15 23:29

Taky se musím přidat s názorem, že spoustu věcí s ní děláš jak s malým miminkem a to jí podle mě musí rozčilovat, protože chce už dávno něco jiného a má na víc. Já mám teď třetí dítě, 10 měsíců a stejně jako ty předešlé dvě od 8 měsíců (kdy se všichni naučili sami sedat a sedět) sedí na jídlo v dětské jídelní židličce. A to už jsem tak od sedmýho měsíce čekala jak na smilování, až budou sedět, protože už v tom věku děcka lehátko na krmení nebavilo a vztekaly se v něm. Máme židličku, co má hezky před sebou plastový jídelní stolek („pult“)a má popruhy jak v kočárku. Taky malýho pokaždé musím přivázat, protože jak nemá popruhy kolem sebe, tak se hned zvedá a stoupá a vypadnul by. Ale jak mu dám popruhy, tak sedí. Jídlo mu dávám na ten pultík, aby mohl jíst i sám, já ho u toho samo taky ještě krmím, ale on se krásně zabaví tím, jak se snaží sám baštit. Na pití už teď nemá lahvičku, ale pije z tréninkového hrnečku Mam s oušky, co má takový měkký netekoucí pítko, který ještě funguje podobně jako kasická savička (saje z něj), ale už má tvar tvrdého pítka, aby na něj postupně přešel. Hrnkem hází při jídle běžně, ale když to zopakuje tak třikrát, tak naznám, že asi pít teď nechce, dám hrneček někam z jeho dosahu a pokračujem v jídle a po chvíli mu zkusím hrnek zase podat. Když ho odhodí, tak ještě na chvíli dám pryč a většinou se ke konci jídla dopracujeme k tomu, že až mu hrnek podám, tak ho hned chňapne a vypije. Jinak ho má celý den někde ve svém dosahu a už si sám chodí se napít. Ale třeba starší dcera taky vyžadovala přidržování hrnečku ještě v roce a půl a pak se taky naučila sama, takže z toho bych problém nedělala a podržela jí lahvičku s klidem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
686
18.6.15 23:31

Ad koupání - malej už teď přechází na velkou vanu, protože v jeho dětské už se mu to nelíbí, stoupá si v ní a chce vylézt, takže už ho dávám do velké s hračkama a on si tam lozí a cáká a je maximálně spokojenej. Do malé vaničky ho dávám jen na umývání vlásků, kdy ho potřebuju položit a líp na něj dosáhnout, a to je boj a řev, protože ležet prostě nechce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
686
18.6.15 23:35
@mama.tata.mimi píše:
@Ariadne Jo, jo, babička říká, že už by měla chodit na nočník. Že mi jsme už v tomto věku chodili, aby nemusela prát tolik látkových plen.

tak to je klasika - myslím, že všechny babičky zdůrazňují, jak my jsme chodili v roce na nočník. :D No chápu, já muset prát ty starý látkovky, tak taky asi do toho děcko nutím hlava nehlava :mrgreen: ale to už je naštěstí pryč, dneska se doporučuje nespěchat a počkat, až k tomu dítě dozraje. A ono dozraje a začne samo, neboj. Jenom každý jindy. U nás zatím dcera začala sama od sebe nočníkovat v roce a čtvrt a prostřední syn na nočník kašlal ještě ve dvou letech :-) Ale taky to zvládl. Nenech se hlavně rozhodit řečma babičky. Já je taky poslouchala a pouštěla jedním uchem tam, druhým ven, až mě to přestalo bavit a řekla jsem babičce na rovinu, že si to prostě budu dělat po svým a ne po jejím, tak jsou ty řeči zbytečná námaha.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Kies
18.6.15 23:35

Je to normální?! Tak zřejmě nemám normální dítě, ptž neznám, že by se někde nějak enormě vztekalo… Možná proto, že mě vždycky ty vztekající se děti natolik iritovaly, že jsem dokázala to svoje dítě doposud vychovat tak, aby se chovalo dle mě normálně! A netropí nikde žádné scény! :roll: :dance:

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí

BABY NA UCPANÝ NOS 50 ML