Vztekající se a neposlouchající batole

Napsat příspěvek
Velikost písma:
1172
18.6.15 23:36

Přesně, nočníkem se netrapte, času dost. Jsou dvě možnosti, buď budete předčasně pořád dítě posazovat, utřete spoustu loužiček a vyperete spoustu počůraných tepláků, přičemž riskujete i to, že nočník dítěti znechutíte a blokne se a nebo si s klidem počkáte až k tomu dozraje sámo a pak nočník vysvětlíte během jednoho dne, bez stresu, bez praní, pohoda. To posazování na nočník pomalu od půl roku stejně nemá význam, aby se to děti naučili. Oni se tam vyčůrají, ale jen proto, že maminky neustále vychytávají, kdy tam dítě posadit - po jídle, po spaní, to je prostě pravděpodobné že se vyčůrají ať už mají plínu nebo nočník, ale né proto, že by to chápali. Dokonce to není ani možné z fyziologického hlediska, protože ještě nedokážou vůlí ovládat svalstvo, které k vyčůrání potřebují, všechno je to ještě řízeno nevědomky, reflexy a tak, vědomě ovládat tohle svalstvo můžou nejdříve někdy po roce a pak samozřejmě ještě musí dozrát k tomu to pochopit a taky umět to vydržet než na nočník dojdou a sami si říct. Do 2 let času dost, samozřejmě když k tomu dospějí dřív, je to super, ale spěchat na to není potřeba.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18.6.15 23:43

Pořád se nevzteká, pouze když má dělat něco, co nechce. Dokáže být i zlatíčko, usmívá se, podává hračky. V kočárku dokáže být občas také hodná, a občas tam lumpačí a sundává si vrchní kšíry a vyklání se z kočárku ven a sundává si a vyhazuje klobouček.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
686
18.6.15 23:46
@Kies píše:
Je to normální?! Tak zřejmě nemám normální dítě, ptž neznám, že by se někde nějak enormě vztekalo… Možná proto, že mě vždycky ty vztekající se děti natolik iritovaly, že jsem dokázala to svoje dítě doposud vychovat tak, aby se chovalo dle mě normálně! A netropí nikde žádné scény! :roll: :dance:

ale to je nesmysl, u batolete to ještě není o výchově, ale o temperamentu. Zkrátka máš štěstí, že se tvoje dítě nevzteká. I takový děti jsou. Moje nejstarší byla zlaté dítě, hodné, vzorné jak ze žurnálu, všichni ji chválili, žádné scény, rozumná už v raně batolecím věku, co se jí řeklo, to udělala - no já se taky nadouvala, jak si umím dítě (narozdíl od jiných!) vychovat. Pak přišel syn a přesný opak, vztekloun, maximálně temperamentní, divoký batole, když nebylo po jeho, mrskal kolem sebe věcmi, vztekle dupal, kopal do zdi a nezabíralo na něj zhola nic. Mohla jsem se snažit, jak jsem chtěla, a v tu ránu jsem pochopila, že nejsem taková přebornice ve výchově, jak jsem si dosud myslela :mrgreen: teď mu je pět a už se taky chová normálně, i když je stále hodně živý a často nepozorný, ale je to šikovný předškolák a už umí poslechnout a slušně se chovat, ale batolecí období byl očistec pro všechny a s tou výchovou to prostě trvalo dýl :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
686
18.6.15 23:55
@mama.tata.mimi píše:
@peta h Nebylo to poprvé, kdy to ta doktorka takto komentovala. Že prý se skoro všechny děti v pohodě zváží a nevztekají se u toho.

a ještě mi nedá, abych nezareagovala na toto - to chci teda vidět, jak jsou u té doktorky všechny děti zlatý a nechají se bez problémů položit a manipoulovat s sebou při vážení a měření. Chápu, že některý jo, ale standardní to určitě není. Můj se taky brání, když ho chtějí položit na měření. A váží se už vsedě, protože na váze ho vleže neudržíme se sestřičkou ani dvě :-) a sestřička to komentuje ve stylu „no jo, ty už seš velkej, šikovnej kluk a my tě tady chcem mít jak miminko, to je jasný, že to nejde“ Nikdy mi teda neřekla, že by měl v klidu ležet :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
108
19.6.15 00:19

Tak nektere odpovedi mi prijdou prinejmensim divne. Kazde dite je jine. Mam syna 19 mesicu ( zacal chodit cca pred dvema mesici ) a celkove mi v hodne vecech prijde opozdenejsi. Sam jist neumi, dloube do toho, jidlo je vsude, jen se tam kde ma byt a co mam delat? Nechat ho v tom stale dloubat? Stejne ho nakonec budu muset nakrmit sama, nebot bych takhle mohla varit ve vane aby mel dostatek jidla co mi vydloube a nahazi vsude po stole a po obleceni, to si to radrji usetrim a nakrmim ho. Nebojte, u doktora mi taky vyvadi jako by go na noze brali, vzteka se take pekne a jestli Vas to uklidni, pije s miminkovske lahvicky, kterou mu drzim, no a? Sam si ji proste drzet neumi, taha vzduch a i kdyz jsem mu to ukazovala snad tisickrat, tak to proste neumi a co mam delat, nechat ho bez piti? Asi nesmysl. Podotykat ze bohuzel jine flasky nechce, z toho jsem zoufala, ucici, s ouskem, ty s brckem, vsechny zahazuje, neotevre pusu a vyvadi, jak kdybych mu buh vi jak ublizovala. Proste ve vsem je kazde dite jine, nejake je hodne, nejale je vztekle, nejake se ve 14mes naji samo, nejake ne, nejake chodi v 8 mesicich, nejake zacne az treba ve dvou letech… :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19.6.15 06:08

Nespolupracující dítě u doktorky je naprosto běžná záležitost. Náš syn zas naopak spolupracuje jak doma nikdy a doktorka říká, že co tam mají dětí, ktreří se nechtějí změřit. Když řve po odložení, když jsi jí před tím chovala - chce být logicky u tebe, je jí dobře když tě cítí. Když upadne hračka - taky ten náš řval! Musíš si uvědomit, že neřve jen tak, ale jen když se jí něco nelíbí.

Počkej, nastanou horší časy. Paní doktorka asi moc rozumu nepobrala. By mě zajímalo, jestli každé dítě, které k ní chodí krásně spolupracuje, nebo jestli tohle říká každému.

Bu´d v klidu, ono to odezní…dřív nebo později u každého dítěte. ALE přijdou mnohem horší časy :mrgreen:

:kytka:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
lucenka
19.6.15 06:24
@zzpet píše:
ale to je nesmysl, u batolete to ještě není o výchově, ale o temperamentu. Zkrátka máš štěstí, že se tvoje dítě nevzteká. I takový děti jsou. Moje nejstarší byla zlaté dítě, hodné, vzorné jak ze žurnálu, všichni ji chválili, žádné scény, rozumná už v raně batolecím věku, co se jí řeklo, to udělala - no já se taky nadouvala, jak si umím dítě (narozdíl od jiných!) vychovat. Pak přišel syn a přesný opak, vztekloun, maximálně temperamentní, divoký batole, když nebylo po jeho, mrskal kolem sebe věcmi, vztekle dupal, kopal do zdi a nezabíralo na něj zhola nic. Mohla jsem se snažit, jak jsem chtěla, a v tu ránu jsem pochopila, že nejsem taková přebornice ve výchově, jak jsem si dosud myslela :mrgreen: teď mu je pět a už se taky chová normálně, i když je stále hodně živý a často nepozorný, ale je to šikovný předškolák a už umí poslechnout a slušně se chovat, ale batolecí období byl očistec pro všechny a s tou výchovou to prostě trvalo dýl :D

Ale je to o výchově. Když matka bude dítěti hodinu jak debi. l dítěti podávat klíče, které hodi na zem, tak co si z toho dítko vezme - jee skáče tu kolem mé jak oteok, to se mi líbí. A ten hluk, co ty klíče dělají při dopadu, ten je super. To že vedle u stolu v restauraci se lidi v klidu chtějí najíst je jedno. Co si z toho dítě odnese? Dělání hluku je normální všude. Upozorňuju, že to bylo v situaci, kdy matinka dojídala. Čekala jsem, že nudici se dítě pak rychle vezme ven. Ne ona si objednala ještě kaficko a dal v klidu vysedavala s manželem a nějakými přáteli a beze slova podávala dítěti klíče. Ale vsadím se, že taková rikar, jak má temperamentní dítě. Ze zo dělalo z nudy a ona ho nedovedla zabavit, si už nepřipouští.
Takže souhlasím s @Kies

• Citovat
  • Upravit
Martina321
19.6.15 07:40

@Ariadne Ne já na nočník nepospíchala, to bych se nenechala ovlivnit babičkama. Ale je jako fakt, že člověk všude slyší že my byli po roce bez plen. :roll: Já jen využila toho, že se mi malej zdál šikovnej. Cokoliv mu jednou ukážu, tak už opakuje, tak se mi zdálo, že by to mohl pochopit. A pochopil. Jako na druhou stranu, proč vyhazovat majlant za pleny, když to dítě chápe, chodí si samo a evidentně ho to nějak neobtěžuje. Sám z toho má radost, chodíme to vylejvat a splachovat na záchod a malej je šťastnej jako blecha. Ale jak už jsem psala, kdyby to nešlo, malej se vztekal, tak počkám. Každé dítě to má jinak.

• Citovat
  • Upravit
Martina321
19.6.15 07:54
@peta h píše:
Jenže o tom to je, když tu lahvičku tisíckrát zvednete a vysvětlíte, že a hlavně proč se to nedělá, když to dítě tisíckrát zastavíte před silnicí a zase to vysvětlíte, tak tam po tísícátéprvé nevběhne, protože to pochopí a bude vědět a hlavně chápat proč tam nesmí. Když mu dáte na zadek, tak je to pro vás jednodušší, máte vyřešeno hned a pohoda, ale do silnice nevběhne né proto, že by věděl proč to dělat nemá, ale protože se bojí rány na zadek, co by asi tak udělal za vašimi zády, když to nechápe? Když jsou děti malinké, chceme po nich, aby poslechli na slovo, jinak dostanou na zadek a oni poslouchají, protože se bojí, najednou vyrostou a chceme, aby všechno chápali a vyčítáme jim, že to neví, že neví, že se do silnice neběhá, ale jak to mají vědět, když jsme je už odmalička neučili věci pochopit, ale jen slepě poslouchat na slovo? Zkuste se na to podívat tímto pohledem, děti vychováváte do budoucna a né jen pro tento moment. Samozřejmě, že musí mít hranice, ale musí je chápat, né je mít násilím vytyčený. Jinak souhlasím, že pokud se vzteká, má to nějaký důvod, ikdyž se dospělým může zdát absurdní, tak to neznamená, že malé dítě to nevnímá jako důležité, zkuste změnu, zkuste věci jinak a třeba to pomůže. Na lehátko a vaničku je už opravdu velká, pokud by tam byla i přesto, že už není miminko spokojená, tak je to koneckonců jedno, ale pokud není, tak to určitě zkuste změnit.

No tak já třeba s tímto nesouhlasím. Nebudu mu prostě zvedat něco co schválně tisíckrát hodí na zem. :roll: Jsem pro vysvětlování, ne bití, ale když už to udělá po třetí tak ho donutím to zvednout a pak mu to seberu. Už to nedostane. Ať ví jaké má jeho chování důsledky. A to pochopí. A venku jsem teda nekompromisní, jak už jsem psala, nenechám si dítě přejet autem. To už dostal párkrát na zadek. A je mi jedno co si kdo myslí, to jako vážně mu mám tisíckrát říkat Martínku neběhej do silnice, přejede tě autíčko? A když to udělá po milionte tak co? Znovu budu vysvětlovat a čekat až to v pěti letech pochopí? Já nerýpu, jen by me fakt zajímala Vaše rada protože právě malej mi venku zdrhal rád než za to dostal. :nevim:

• Citovat
  • Upravit
Martina321
19.6.15 08:03

@mama.tata.mimi Nočníkem se netrap, to přijde. Radci bych zkusila být důslednější, kdyz něco zakážeš tak fakt nepovolit, dítě musí vědět že když už řekneš ne tak to platí. Zvlášť doma bych klidně nechala vyvztekat. Chápu že venku je to nepříjemné. Zvlášť když všichni mají tendenci „nenápadně“ pozorovat a soudit. :)

• Citovat
  • Upravit
Kies
19.6.15 09:00

@zzpet nemůžu souhlasit, ale dvě děti nemám, tak nemám porovnání žádné, ovšem až na výjimky, kdy je třeba opravdu dítě ‚nějaké‘ a má k tomu diagnózu, tak si osobně myslím, že je to věc rodičů. Z mého laického pohledu to vždy dělají děti, kterým se matky nevěnují, nebo naopak se jim zrovna někde chtějí věnovat naoko-přemoc a dítě na to není zvyklé, nebo ho tam pobijí, ponadávají mu a pak během vteřiny jak na cukříka, že to přece miláčku nejde a vlastně nevědí co s ním… Ale to je jen můj názor a asi mě nikdo nepřesvědčí o opaku. Myslím, že je převážně na rodičích si své dítě ukočírovat a když ne, tak s tím minimálně nemají otravovat ostatní, jak psala @lucenka

• Citovat
  • Upravit
Run
20807
19.6.15 09:24

Naše jí v roce a půl za tohle pochválila. Že je to správný vývojový stupeň a že v tomhle věku jsou ty prohlídky nejhorší. Takže tak ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
686
19.6.15 09:27
@Kies píše:
@zzpet nemůžu souhlasit, ale dvě děti nemám, tak nemám porovnání žádné, ovšem až na výjimky, kdy je třeba opravdu dítě ‚nějaké‘ a má k tomu diagnózu, tak si osobně myslím, že je to věc rodičů. Z mého laického pohledu to vždy dělají děti, kterým se matky nevěnují, nebo naopak se jim zrovna někde chtějí věnovat naoko-přemoc a dítě na to není zvyklé, nebo ho tam pobijí, ponadávají mu a pak během vteřiny jak na cukříka, že to přece miláčku nejde a vlastně nevědí co s ním… Ale to je jen můj názor a asi mě nikdo nepřesvědčí o opaku. Myslím, že je převážně na rodičích si své dítě ukočírovat a když ne, tak s tím minimálně nemají otravovat ostatní, jak psala @lucenka

tak to je jasný, já si u prvního myslela to samý a do krve jsem se bila za to, jak je snadný batole vychovat :-) a vychovávala jsem obě úplně stejně, jenom prostě některý batole to přijme a akceptuje rychle a jiný na to musí dorůst. Takže to, co dcera bez problémů zvládala ve dvou letech, u syna jsem mohla očekávat až tak po tom třetím roce. Takže zatímco dřív jsem se dívala na matky zlobivých, vztekajících batolat taky skrz prsty a měla tisíc teorií, jak se to dá zvládnout, tak dnes je spíš lituju. :-) Jasně že se musí batole vychovávat, tím neříkám, že se na to má člověk vykašlat, jenom holt už vím, že někdy můžeš vychovávat, jak chceš, a stejně zlatý, poslušný batole nemáš :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1172
19.6.15 09:35
@Martina321 píše:
No tak já třeba s tímto nesouhlasím. Nebudu mu prostě zvedat něco co schválně tisíckrát hodí na zem. :roll: Jsem pro vysvětlování, ne bití, ale když už to udělá po třetí tak ho donutím to zvednout a pak mu to seberu. Už to nedostane. Ať ví jaké má jeho chování důsledky. A to pochopí. A venku jsem teda nekompromisní, jak už jsem psala, nenechám si dítě přejet autem. To už dostal párkrát na zadek. A je mi jedno co si kdo myslí, to jako vážně mu mám tisíckrát říkat Martínku neběhej do silnice, přejede tě autíčko? A když to udělá po milionte tak co? Znovu budu vysvětlovat a čekat až to v pěti letech pochopí? Já nerýpu, jen by me fakt zajímala Vaše rada protože právě malej mi venku zdrhal rád než za to dostal. :nevim:

No on to totiž nepochopí v pěti letech, ale díky tomu vysvětlování to pochopí už ve dvou letech, protože si s tím dáte tu práci. Zatímco když dostane na zadek, tak nepochopil nic, jen to, že když to udělá, dostane na zadek. Cítíte ten rozdíl, jde o to aby děti sami pochopili proč danou věc nemají dělat, tu podstatu a aby se sami naučeli v tomhle ohledu přemýšlet. Dítě které to pochopí bude dávat pozor na auta samo od sebe, protože pochopilo, že by mu mohlo auto ublížit, ale dítě které bylo zastavenou silou, ale podstatu nechápe, nebude dávat pozor na auta, ale na maminku, aby ho neviděla. Samozřejmě, že dvouleté dítě nenecháte bez dozoru, takže riziko, že by si někde vykračovalo u silnice samo nehrozí a hlídáte ho pořád, ale chtěla jsem na tom vysvětlit ten rozdíl. Už takhle malé děti jsou velice chytré a dokáží to pochopit, jen je potřeba jim to usílí a vysvětlování věnovat.

Popsaná situace s klíčema s tímto nesouvisí, protože já mluvím o tom, že se trpělivostí a neustálým opakováním má dětem situace vysvětlit, ale ta maminka nevysvětlovala nic, ta jen neustále zvedala klíče, aby si dojedla svůj biftek, z toho si dítě vezme akorát to, že když klíče zahodí, maminka je zvedne, hrozná sranda. Ona se prostě dítěti nevěnovala vůbec a neobtěžovala se s tím mu to vysvětlovat. Já bych sice klíče zvedala, ale než bych je dítěti vrátila, tak bych mu vysvětlila, že „ne ne ne“, že maminku bolí ouška, au au au, připojila smutný výraz, prostě stylem, aby to i malé dítě pochopilo, jen je prostě potřeba to zopakovat víckrát, aby tomu nejen rozumnělo, ale i to pochopilo a zpracovalo. Pokud by to trvalo dlouho, tak bych klíče taky zabavila, abych neobtěžovala okolí a místo toho dala dítěti třeba papírový tácek, ten nedělá rámus, klíče si může nechat na doma, vždy se dá nějaké vysvětlení proč to nedělat najít a dítě ho prostě potřebuje, aby to pochopilo). Výsledně by to přestalo dělat samo od sebe, protože by to pochopilo. Paní s klíčema nepoužívá tuto výchovu, paní s klíčema nepoužívá žádnou výchovu a v tom je ten zásadní rozdíl. Lidé často právě tyto dvě věci zaměňují, kritizují, jaké rostou nevychované děti, jak je to hrozné, že dřív dostali pořádný výprask a bylo a že je to touto benevolentní výchovou. Ale je to tím, že sposta lidí nevychovává děti vůbec, nepoužívají tuto výchovu, nepoužívají prostě žádnou, děti si mohou dělat co chtějí a s nějakým vysvětlováním se rodiče neobtěžují, ono je to náročné a vyžaduje to velkou dávku trpělivosti a sebeovládání, ale do budoucna to přináší ovoce a i bez fyzických trestů, naopak vyrostou chápavé, citlivé, empatické děti.

Příspěvek upraven 19.06.15 v 09:43

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
686
19.6.15 09:37
@lucenka píše:
Ale je to o výchově. Když matka bude dítěti hodinu jak debi. l dítěti podávat klíče, které hodi na zem, tak co si z toho dítko vezme - jee skáče tu kolem mé jak oteok, to se mi líbí. A ten hluk, co ty klíče dělají při dopadu, ten je super. To že vedle u stolu v restauraci se lidi v klidu chtějí najíst je jedno. Co si z toho dítě odnese? Dělání hluku je normální všude. Upozorňuju, že to bylo v situaci, kdy matinka dojídala. Čekala jsem, že nudici se dítě pak rychle vezme ven. Ne ona si objednala ještě kaficko a dal v klidu vysedavala s manželem a nějakými přáteli a beze slova podávala dítěti klíče. Ale vsadím se, že taková rikar, jak má temperamentní dítě. Ze zo dělalo z nudy a ona ho nedovedla zabavit, si už nepřipouští.
Takže souhlasím s @Kies

Víš co, ale to zas nemůžeš soudit výchovu dítěte podle jedné návštěvy restaurace. Vůbec nevíš, jak to dítě vychovávají jinak. Jo, mohla mu dát na házení něco, co nedělá takovej randál, aby nerušili ostatní, to jo, ale že mu podává věci ze země, aby si mohla dát kafe? Já se třeba někam do restaurace s kamarádama dostanu tak jednou ročně a když už tam jsem, tak si fakt chci dát i to kafe a jednou za sto let promluvit i s někým jiným než s batoletem. Takže na jejím místě bych klidně nechala dítě hodinu třeba házet podtácek, něco, co nedělá randál, a podávala, když bych věděla, že jinak ho tam neudržím a moje jednoroční posezení s kamarády by se scvrklo na rychlý zhltnutí oběda a útěk s dítětem ven. Ale to, co si člověk takhle třeba dopřeje výjimečně, ještě nic nevypovídá o tom, jak vychovává. Doma mu to třeba netoleruje a nechá ho řvát. Nebo je to opravdu matka, která na to prostě kašle, ale to nevíš. Já jsem po zkušenostech se synem velmi opatrná s takovým hodnocením druhých na základě toho, co jednou někde uvidím. Často je to dost zavádějící.
A ano, souhlasím s názorem, že je třeba batole vychovávat a nenechat ho při tom, že vše, co dělá, je v pořádku. Já taky vychovávám a vysvětluju a důrazně dávám najevo, když něco NE, ale už chápu, že na některý batolata to zkrátka nezabírá a musí z toho věku odrůst.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí