Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@lucenka píše:
problém je i ve výhcově, dítě si zu matky dělá otroka. Je hezký, že se naučilo házet věci z výšky, ale musí pochopit, že to nemůže dělat pořád dokola a všude.
ale ono je rozdíl, jestli to dělá proto, že si s ním tak matka momentálně hraje - čili matce to nevadí, bere to jako zábavu pro něj, takže ho nenapomíná (asi tak stejně jako když si s dítětem kutálíš balon - taky si asi nepřipadáš jako otrok, když mu pošleš ten balon už po padesáté, protože si s ním prostě hraješ) nebo jestli to dělá ze vzteku, rozčiluje se, matka ho napomíná, vadí jí to, ono to dělá naschvál… To jsou dvě úplně jiný věci. Pokud tímto způsobem dítě někdo baví, tak dítě nezlobí, ani si nedělá z nikoho otroka, není nevychované, prostě hraje hru a matka/otec je jeho parťák ve hře. Pak je na rodiči, aby odhadl, kdy je taková hra vhodná a kdy ne.
@zzpet píše:
ale ono je rozdíl, jestli to dělá proto, že si s ním tak matka momentálně hraje - čili matce to nevadí, bere to jako zábavu pro něj, takže ho nenapomíná (asi tak stejně jako když si s dítětem kutálíš balon - taky si asi nepřipadáš jako otrok, když mu pošleš ten balon už po padesáté, protože si s ním prostě hraješ) nebo jestli to dělá ze vzteku, rozčiluje se, matka ho napomíná, vadí jí to, ono to dělá naschvál… To jsou dvě úplně jiný věci. Pokud tímto způsobem dítě někdo baví, tak dítě nezlobí, ani si nedělá z nikoho otroka, není nevychované, prostě hraje hru a matka/otec je jeho parťák ve hře. Pak je na rodiči, aby odhadl, kdy je taková hra vhodná a kdy ne.
přesně tak, dítě nebude házet věcmi na zem věčně, stejně jako se naučí neházet jídlem, nebo flaškou s pitím. Dělají to proto, že je to hra, zkoumají, co věci udělají, jaký zvuk, co se stane, je to zábava, forma hry. Někdy to můžou dělat být prostě jen z nudy. Je dobré rozeznat do jakého věku a v jaké situaci má dítě nárok chovat se jako dítě a nepeskovat ho ve jménu „výchovy a ať mi nepřeroste přes hlavu“ za věci, které dělá úměrně svému věku, ničemu to neškodí.
Opakované házení s jídlem bych pak taky řešila podle věku a situace, pokud by neustávalo, dítěnbych krmila a jíst samo bych mohlo, až se to naučí bez házení. Nehledala bych problémy a nevychovanost tam, kde nejsou.
Házení svazku klíčů v restauraci je už jinde, tam to obtěžuje okolí, klíče bych vzala a dítě zabavila jinak, to ja jasné. To by mi taky vadilo.
@mama.tata.mimi píše:
@peta h Nebylo to poprvé, kdy to ta doktorka takto komentovala. Že prý se skoro všechny děti v pohodě zváží a nevztekají se u toho.
Moje dcerka(18m) se zatim moc nevzteká, ale zrovna minulý týden na vážení u doktorky dostala takový záchvat, že mě pozvracela tričko a doktorka tomu unikla jen o fous ![]()
@jezzz píše:
U nas ma ted uspech flaska na vodu - 0,75 l, ma „pititko“. Prodava to treba Magnesia, Aqualinea. Neni to sice detsky hrnek, ale treba by ti z toho vodu, caj pila. Pije predpokladam i jine veci nez jen mleko, ze?
Ne, jiné věci než mléko mi bohužel nepije - ani vodu, ani čaj. Pije pouze mléko a ředěné mléko.
@zuzukobylka píše:
Moje dcerka(18m) se zatim moc nevzteká, ale zrovna minulý týden na vážení u doktorky dostala takový záchvat, že mě pozvracela tričko a doktorka tomu unikla jen o fous
Tak to je docela síla. Moje malá se naštěstí jenom vztekala a brečela, zvážit se mi ji podařilo až po pár neúspěšných pokusech. Nakonec si sedla, stát nechtěla. Už se docela děsím té 18 ti měsíční prohlídky, až bude to měření, to u toho ležet nechce. Musíme ji držet vždy dvě.
Také se Vám stává, že vás dítě tahá za nos nebo za vlasy? Jak to řešíte?