Vzteklé dítě? Jak byste reagovaly?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
26093
31.12.15 18:27
@jahuhudka píše:
Dosáhla bych toho, že by se mnou moje malé dítě nemávalo jak se mu líbí. I ono by bylo ve větší pohodě s jasně stanovenými mantinely. Pokud se s dítětem moc diskutuje, tedy si má vytvářet svoje hranice samo, je ukňučené. Zajímavé je, že děti co mají jasnou výchovu takové nejsou ( a opravdu to nejsou uťáplé chudinky) svoje děti jsem nikdy neuhodila, stačil tón hlasu aby pochopily kde mají hranice, občas sem je vytrestala viz psáno výše.
Den co den tu jsou stejné diskuze, dítě v nepohodě celý den ukňourané a všechny jsou vychovávány tím, že s nimi rodiče diskutují a nemo očekávají že si dítě stanoví hranice samo

Hele, u nás mají kluci mantinely jen fakt základní, nemají extra přísnou výchovu. Já na to fakt nejsem, asi se zbytečně moc vciťuju do nich, jak se cítí oni… :think: Ale ukňučení mi nepřijdou. Ve školce staršího chválí, že je šikovnej, chce hodně pomáhat učitelkám a paradoxně mu hrozně vadí, když někdo daný pravidla porušuje… :think: Není to tak, že by je zkoušel porušovat, někam posouvat, i když doma má volnější výchovu… :think: :nevim: Naopak ve staré školce ho dokonce chválili, že když mu řeknou, že má jít uklízet, tak hned jde, uklízí i po cizích dětech, že je vidět, že je z domu zvyklej, což v té době zrovna nebyla tak úplně pravda… :oops: :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
jahuhudka
31.12.15 18:30

@kate02 Ale já taky děti nesekýrovala od rána do večera. Ale ani jsem s nimi nevedla diskuzi na téma co je a není pro ně dobré :nevim: V maličkostech jsem se nerozčilovala, ale rozhodování bylo na mě (manželovi) ne na dítěti.

• Citovat
  • Upravit
4263
31.12.15 18:31

Kde nepomůže Komenský musí pomoct Frištensý, říkával můj dědeček. Chci říci, že doma hodně vysvětlujeme, domlouváme a snažíme se po dobrém. No a pokud to nejde tak jedna, dvě přes zadnici to jistí. U našich dětí to funguje spolehlivě. Nejsem žádný despota ale poslední slovo mám já. U těch starších právo veta. A dospěláci jsou zodpovědní sami za sebe tak je to jasné. ( pokud se zeptají řeknu jim svůj názor, ale rozhodnutí je na nich). Věkově 3roky - 23 let. Myslím, že jsou slušně vychovaní, života schopní a mají dobré vzdělání ( starší pochopitelně).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
308
31.12.15 18:33
@Ali-Ali píše:
sorry, ale ja jsem fakt nepostehla, ze by si zakladatelka stezovala na to, ze dcera neji dostatecne, ze ma problemy s vyzivou nebo tak neco. to ze dite rve, ze nechce na snidani vajicka fakt neni o dlouhodobe podvyzive.
pokud diteti nachystam jidlo, o kterem vim, ze ho bezne ji a nema s nim problem a ono zacne brecet, ze chce neco jineho, tak fakt neni reseni, bezet udelat neco jineho. a to ani pokud ten problem s vyzivou ma. natoz kdyz jinak ji v pohode.

s tímto s tebou absolutně souhlasím. Od manžela syn to na nás taky zkoušel. Vzala jsem ho do obchodu ať si vybere co chce na večeři to mu koupila, doma dala na stůl a on si kousnul a už to nechce a chce něco jiného. No mě by z toho mohl šlak trefit a manžel dělal to, že mu prostě běžně prošlo na talíři na večeři i čtyři pět druhů jídla než se uráčil najíst. Jenomže teď jak už máme svojí dcerku, která byť má rok sní cokoliv se jí dá a nikdy se mi nestalo, že by něco nechtěla tak to prostě dělat přestal a už mu to neprojde. Teďkom tu u nás byl tři dny. Včera na oběd byla játra. Nám jsem dělala smaženou s cibulí a dcerce játrovou omáčku a kolínka. Dostal na výběr vybral si to co jsem dělala malé. Fajn. Dostal na talíř a už se v tom nimral, přitom játru u nás jedl už hodněkrát, játrovou omáčku také a víme, že jí normálně jí. Snědl kolínka, játru si nacpal do pusy a že jde čůrat a naplyval jí do záchodu, tak dostal od manžela vynadané a ten den žádné sladké. Večer jsem mu mazala rozhlík a dala mu vybrat jaký chce salám mohl si vybrat z vysočiny, dietního, pivního nebo šunky. Vybral šunku, ale seděla jsem u něj do té doby než snědl. Pak chtěl kakao, tak jsem mu ho udělala jednou se napil a zase vymýšlel, že chce čaj. No prostě ho nedostal. Ráno mu manžel namazal zase rohlík se sýrem a salámem, který chtěl, odešel z kuchyně a jak se vrátil tak tvrdil, že snědl a chtěl zas něco jiného a manžel našel ten rohlík naplyvaný v odpadkovém koši, protože vyhazoval plínku od dcerky a tak už prostě za to dostal na zadek. Víme, které jídla fakt nejí a nemá rád tak ty mu samozřejmě nedáváme, ale když něco chce to se mu dá a začne vymýšlet tak už prostě smůla

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14110
31.12.15 19:06
@JayLee píše:
tohle udelat jedno z mych deti, tak by mělo utrum se vsim a ještě by dostalo ;) nikdy si ke me tohle 6,5 leta dcera ani 2 letej syn nedovolil resp. plne spolupracuji s tim co je třeba ale je to hodne o vychove a zajemnym respektu a vysvetlovani od mala co a jak ;) takze neznam nai zadne hysteraky ci sceny nebo odpor kdykoliv a kdykoliv diky bohu a udelat mi tohle tak bych ji dala bud pod studenou sprchu aby se probrala nebo zavrela do pokojicka aby se nad sebou zamyslela co udelala spatne a proc a jak rikam utrum s tv a vsim 8)nemela bych na to nervy a pokud by se to stalo, tak fakt jen jednou u nas ;)

tyhle cgytrý řeči jsem měla taky, dokud se nenarodil pan třetirozený, zvaný vzteklý :mrgreen: :mrgreen: ano, taky jsem všude říkala, jak je tio z velké části výchovou a na po zemi se válející děti v obchodě jsem vrhala pohoršené pohledy a trousila poznámky typu : a už by jí měl… hahahá, jak jsem byla naivní!!!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14110
31.12.15 19:12

@zuzouš věř tomu, že nekopu kolem sebe, ale klidně ti řeknu, že i když stoprocentně dodržuju pravidla, ketrý si popsala, tak ve 1 z pěti případů se mi stane, že se stejně válí po zemi a hystericky ječí…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10351
31.12.15 20:06

Tos asi pochopila trošku jinak. Už jsem začla asi čtyřikrát větu, ale nedokážu kloudně popsat, jak to myslím :roll: Matka A- vychovává vpodstatě ode zdi ke zdi, tápe, nemá jasnou představu, dítě toho samozřejmě využívá, jak divý, o to víc matka tápe. Matka B- má jakousi představu, nastaví pravidla, důsledně dodržuje. Neznamená to 100% úspěch, občas to dítě zkusí, jen aby si řeklo Aha, tak skutečně to máma myslí vážně. Když se matky A zeptáš, při jaké příležitosti se její dítě vzteká, vyjmenuje ti několik denních činností. Matka B řekne, že se její dítě véceméně nevzteká, ale tuhle zrovna se vzteklo v obchodě. Nevím, jestli pochopíš, jak to myslím, ale líp to asi popsat nedokážu :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
brko
31.12.15 20:15
@Caitlyn píše:
Nařezat a naučit úctĕ k rodiči. A vážit si toho co má. Jinak z ní vyroste rozmazlený človĕk.

ano, uctu si opravdu je nejlepsi vynutit nasilim. Ty uz mas v sobe nejakou tu silvestrovskou sklenicku, ze? :zed: :zed:

• Citovat
  • Upravit
3157
31.12.15 20:24
@Krrysa píše:
tyhle cgytrý řeči jsem měla taky, dokud se nenarodil pan třetirozený, zvaný vzteklý :mrgreen: :mrgreen: ano, taky jsem všude říkala, jak je tio z velké části výchovou a na po zemi se válející děti v obchodě jsem vrhala pohoršené pohledy a trousila poznámky typu : a už by jí měl… hahahá, jak jsem byla naivní!!!

Asi tak.. Já mám dítě jedno, extra vzteklý, ted po 4. roce se to začíná zlehka zlepšovat. Tedy ve smyslu, že se vztekne, ví že je to špatně, tak se vzteká že se vztekl :mrgreen: Kamarádka 3 děti, super „vychovaný“ občas významně nadzvedávala obočí… ted dítě číslo 4 jí vynahrazuje vše o co byla ochuzena a ona potajmu shání Lexaurin (pro sebe). :?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3372
31.12.15 20:28

Ahoj, malá se cítí ohrožená, prostě žárlí…mám doma dvě děti a s manželem musíme neustále to rovnocenně rozdělovat, všímat si jedné i druhé, pochválit jednu i druhou atd. atd…obejmout se s jednou, tak se překonat a i když už nemáš sílu, tak se obejmout i s druhou…a pomáhá to. Jsou chvilky, kdy to cítím, že zase se ta starší cítí ohrožená, tak k ní zničehonic příjdu, obejmu ji, políbím a řeknu ji do ouška, že jí mám stejně s tatínkem ráda i jako její maličkou sestřičku, že tam není žádný rozdíl atd…
Držím palečky a pevné nervy, ber to jako součást cesty i my se tím učíme :srdce: :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35029
31.12.15 20:55
@Krrysa píše:
:mrgreen: já mám jeden takový exemplář doma, naštěstí je to ten starší a druhý se zatím jeví „normálně“ :lol: mít je opačně, tak to asi říkám stejně, mladší si nechá celkem snadno nastavit mantinely, rozumí mi (což je nejpodstatnější) a prostě oproti staršímu si ten čas s ním opravdu užívám :palec: ale u staršího nezabírá naprosto nic, i kdybych se rozkrájela, ve školce učitelky chvilku bojovaly, ale už to taky vzdaly a berou ho takového, jaký je. U něj je tedy asi zásadní problém v tom, že i když je mu víc jak 3,5 tak velmi málo mluví a navíc i málo rozumí, tak je všechno složitější, navíc takové ty metody typu „řeknu to či to“ nezabírají, protože tomu prostě nerozumí :roll: ale lepší se, takže jenom musíme vydržet a nezbláznit se :mrgreen: ale vyložně miluji ty pohoršené pohledy v hypáči, když vláčím s ledovým klidem, ječící děcko za sebou :mrgreen:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
350
31.12.15 21:59

Tohle se stalo známé. Začalo to teda porodem druhého a skončilo cca po čtvrt roce. Nebyla na dítě nijak agresivní, ale adekvátně reagovala na to, co se dělo (zakazovala, přikazovala, snažila se najít si čas jen na první dítě…)
Dělo se jí to, co popisuješ, a do toho ještě občas stavy typu hysterický pláč a „maminko, pochovej mě jako miminko, spi se mnou v posteli“ atd.
Po tom čtvrt roce to postupně přešlo samo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7904
1.1.16 00:27

@mamca22 v roce mi dítě taky snědlo cokoliv, ve dvou letech už dělal ofuky. Typická macecha…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
308
1.1.16 09:46
@kacz píše:
@mamca22 v roce mi dítě taky snědlo cokoliv, ve dvou letech už dělal ofuky. Typická macecha…

jako,,typická macecha,, bych psala hlášky typu rozmazlený smrad, nevychovanec apod. a vidíš to tam někde napsané? :mrgreen: u nás je alespoň ta výhoda, že toto mezi sebou řešíme s jeho mámou, takže ona ví o tom jak je to s jídlem u nás a my jak u ní a na případném řešení se domlouváme. A sama nám řekla, že na něj s tím nemá nervy. Její druhý skoro tříleťák jí bezproblémově a jen s prvním, že má takové problémy, ale že to dělá protože vymýšlí a zkouší, že ze školky má info, že jí vše co se mu dá. U jedné babičky sní všechno - u té přísnější, která nediskutuje a u druhé liberálnější je to horší třeba jak u nás. Jako víš co, nikdo by mu nenutil něco do nemá rád, mě někdo dát třeba žampionovou polívku tak u ní budu klidně sedět i tři dny a nedám jí do pusy, ale my ho necháváme vybírat co koupit k jídlu chce a na oběd dostává na výběr ze dvou variant. Kdyby mu to třeba nechutnalo, že je to dejmetomu na něj moc slaný třeba tak jasný beru každý máme jinou chuŤ, ale že si řekne, že chce rohlík s tím a tím, manžel mu to dá a odejde z kuchyně a on mu to naplyve do koše tak se nedivím, že už dostal přes zadek. Já bych za to svoje kdyby mi to malá udělala plácla taky. Navíc on je už skoro průhlednej. Naše malá v roce váží o pouhé 3 kila méně něž on skoro v sedmi, kdyby jsi viděla ty jeho nožičky tak by jsi možná sama i řekla nacpěte to do něj i třeba násilím. Nebude ovoce, zeleninu, jogurty, plno druhů omáček, knedlík, maso jen to, které se mu zlíbí, polévku jen zeleninovou a mohla bych bohužel pokračovat…je to s ním s tím jídlem složité :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14110
1.1.16 10:45

@zuzouš já zě asi chápu, a le i tak ti na to řeknu, že pokud ta máma sama nemá zkušenost s extrémním vzteklounem, paličatym, důslednym a td, tak prostě může polemizovat, jak chche. já jsem svoje prvníd vě děti taky považovala za vzteklý, jenže pak jsem právě zjistila, když se narodil ten třetí, kde je ten rozdíl…já jsem vzteklá hodně, mají to mít po kom, moje máti mi u prvních dvou říkala, že takhle vzteklá sem já teda nebyla.. jenže prostě byli vzteklý zvladatelně, kde něco na ně vždycky platilo… ale ten třetí je vzteklej neovladatelně a hlavně nepředvídatelně… nebo teda předvídat se dá, že pokud je extrémně nevyspalej nebo hladovej, riziko se stonásobně zvyšuje… ale on je schopnej se hystericky vzteknout kvůli tomu, že jeho mikina nemá kapucu, válet se po zemi a ječet tak dlouho, d okud se nevyčerpá tak, že ho musí někdo odnést… dneska jsou mu tři roky, něco se zepšilo tím, jak se naučil mluvit a tím pádem říct, co by chtěl a rovnou řekne, že chche vodu do modrýho kelímku a ne čaj do zelenýho… se spoustou věcí jsem se naučila pracovat já, obcházet spouštěče, předcházet těm situacím a odvádět pozornost, nad něčím jsem mávla rukou.. ale i tak se mi stane, že třeba jdem ven a najednou vztek totální, že je něco blbě, nebo v obchodě, že nebudem kupovat 25 banánů, ale jen 5, protože jeho baví je dávat do pytlíku. nikdy jsem jich nekoupila bednu jen pro jeho ptěšení a stejně to zkusí znova. a scéna je na světě, válí se po zemi, ječí, zouvá si boty atd.. a pak kolem chodí takové ty chytré, co to prostě nezažily a maj ty chytrý poznámky o tom, že jejich dítě by to zkusilo jednou… :zed: to už je mi pak do breku…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí