Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
ahoj katy!
peggy co bych dala za 85
doufam ze se tam dostanu po porodu ![]()
Ahoj všem můžu vstoupit?
Co se týče anestezie u těhotných, je v každém případě celková anestezie vysoce rizikový výkon při akutním císařském řezu. Je úplně jedno kolik která vážíte. Rizikem akutní anestezie je plný žaludek, vysoko uložená bránice, riziko obtížné intubace, změny v krevním oběhu a srážlivosti krve, změny v plicní kapacity a výměny dýchacích plynů.
Co se týče anesteziologického přístroje již dnes je absolutním standardem mít kvalitní přístroj umožnující různé typy dýchacích režimů v anestezii (alespoˇdva, ale i více režimů), které jsou schopné odventilovat i pacienty s váhou až 200kg. Jinak pokud podstupujete císařský řez v celkové anestezii je veškerá příprava provedena ještě před uspáním a na povel porodníha anesteziolog zahajuje anestezii, aby doba od podání úspávacích léků do vybavení miminka byla co nejkratší. Po tuto dobu je maminka ventilována většinou přímo anesteziologem a to 100% kyslíkem, protože není dosažena kvalitní svalová relaxace, při které by tělo tolerovalo dýchací přístroj. Teprve po vybavení miminka se podávají další léky a maminka se napojuje na dýchací přístroj, v tuto dobu již ale nic nebrání bránici, aby se posunula níže a kapacita plic se opět zvětšila.
Takže pokud by byl nutný akutní císařský řez v celkové anestezii je hlavní mít přítomného kvalitního anesteziologa, který je schopen ev. komplikace zvládnout a také kvalitního porodníka, který je schopen vybavit plod co nejdříve.
Doufám, že jsem vás tímto příspěvkem neunudila k smrti, hlavně není důležitý přístroj ale kvalitní zdravotníci, kteří jsou u porodu.
ahoj kacko. diky za povzbuzujici prispevek a preju hodne stesti, at se dvojcatka udrzi ![]()
katkakrteckova: teda já zírám…po delší době vidím opravdu erudované, inteligentní a srozumitelné odpovědi na vysoce odborné dotazy…Kači děkuji, nejen za sebe. Je fajn, že jsou tu i erudovaní lidé…no tak to jsi, určitě nejen mě, trochu uklidnila. Jsi lékařka, nebo porodní asistentka??? ale každopádně vám holky děkuji…měly byste tu držet hot line
pro nás maminy
lucienne píše:
ahoj kacko. diky za povzbuzujici prispevek a preju hodne stesti, at se dvojcatka udrzi
Luci ahoooj, tak ty jsi mě tu vyhmátla??
fajn
Jsem přímo anestezioložka
.
Hlavně žádné strachy, těch ještě v životě bude.
Jinak já jsem ve 13. týdnu a mám 92kg, už jsem 6 kg přibrala, takže jestli se nejvíc přibírá ve 3. trimestru tak budu mít taky asi 130kg
![]()
Všechny vás moc zdravím a hlavně přeji klidné a bezproblémové těhulkování
![]()
no já mám doma knížku o těhotenství a tam píšou,že za 8 a 9 měsíc už se moc přibírat nemá…dokonce tam je jedna maminka a popsané celé její těhu a ta za poslední dva měsíce přibrala jen jedno kilo a celkově přibrala 12kg…ale třeba moje kamarádka od 6 měsíce přibírala 4 kg za měsíc až do porodu
kackakrteckova píše:
Jsem přímo anestezioložka![]()
.
Hlavně žádné strachy, těch ještě v životě bude.Jinak já jsem ve 13. týdnu a mám 92kg, už jsem 6 kg přibrala, takže jestli se nejvíc přibírá ve 3. trimestru tak budu mít taky asi 130kg
Všechny vás moc zdravím a hlavně přeji klidné a bezproblémové těhulkování![]()
![]()
Kačko, tak to držím palce ať se ti dobře těhulkuje…paní doktorko ![]()
Ahoj Kačko, já jsem gynekoložka
Hezky jsi to napsala. Gratuluji k miminkám a také moc držím palečky. ![]()
Arcanobacterium - to je pěkný nick.
Tak to jsou holky tady v diskusi jen v těch nejlepších rukách, když mají mezi sebou gynekoložku.
Občas na vás mrknu, pokud vám to nebude vadit a až budu mít přes 100kg, což bude asi brzo, tak se přidám natrvalo.
![]()
Kacko, ten nick používám léta. Od té doby, co nás z toho zkoušeli na mikrobiologii a mně to utkvělo. Jinak jsem Bára. ![]()
Baruš a můžu se na něco zeptat?docela často mě těď bolí bříško jako při ms,ale celé i po stranách ne jen dole a většinou je to v noci,že se i probudím…a nemůžu se ani hnout a bříško mám tvrdé jako kámen,ale vždy to po chvíli přejde…beru magnésium 1× denně…myslíš,že to jsou poslíčky?jsem 35+0
No dyť jsem říkala, že by tu paní doktorky měly držet HOT-LINE…měly bysme to tu zavčas zamknout, ať nám neodejdou ![]()
ale jinak je to fajn a já děkuji, děkuji, děkuji.....předem za všechny vaše erudované odpovědi
Pegy: pravděpodobně jsou to poslíčky. Magnesium klidně ber i víckrát, pokud by tě tyto bolesti obtěžovali. Od 36 týdne ho ale už vysaď. V poradně ti lékař řekne, jak to je z vaginálním nálezem a udělá monitor. ![]()