Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
ahojte holky! vitam novacky! ![]()
tak ja mam dalsi kg dole (celkem uz 6), zitra KO, tak jsem zvedava… citim se celkem fajn, akorat kolem obeda usinam a pak k veceru. tak to nehrotim a jdu si lehnout
co se tyka jidla, tak jim malinky porce, ale krome ovoce uz i pecivo, sem tam brambor nebo ryze… ale stejne vecer chodim
tak nevim co se mimousovi nelibi. horsi je to s pitim, nic moc nepiju (nemam chut a pak mam zaludek na vode a neni mi dobre), tak asik stejne tem kapackam neutecu ![]()
holky, celkem vam i zavidim, ze uz to mate za par… tak se drzte! me pristi tyden ceka OSCAR, tak uvidime.
didinky píše:
Ahojky, já měla před otěhotněním 172 cm a 92 kilo, teď máme 2 týdny do porodu a nahoře 13 kilo, nějak jsem se v jídle neomezovala, jedla jsem zkrátka celé těhotenství na co jsem měla chuť, ale zato menší porce a často, od 15 týdne jsem doma na rizikovém kvůli práci, tak jsem se snažila co nejvíc chodit pěšky, do krámu na nákup atd. Ale rozhodně doktor neměl žádné připomínky k váze. Držím palce ať máš pohodové těhotenství.
Děkuji všem maminkám za přivítání
A Didinko, koukám, že už se taky blížíš ke konci. já mám teď teda nahoře 11,5 kg, ale ještě před 3 týdny to bylo jen 7,5 a to se mi docela líbilo. Kdypak máš termín? Já už se teda sotva valím, ale asi to souvisí i s tím, že se otvírám a malej má nízko hlavičku.
moni a to jdes poprve na ultrazvuk až ted? jak ti to těhotenství potvrdili?
Tak teď se mi vymazal dlooooouhý příspěvek o kočárkách…sakra…takještě jednou, ale už stručněji..nejsem sice prodejce, ani distributor kočárků, jen normální úchyl…u prvního dítěte jsem vystřídala 4. 2 normální a 2 golfáče, protože jsme vždycky řešili výšku kočárku, protože jsme oba s manželem vysocí..takže na kočárky jsem dalo by se říci odborník ![]()
Takže .....pokud jde o ten X lander…tak ten bych ti hned z kraje rozmluvila…jsou to sice docela kvalitní kočárky, ale rozhodně dosti těžké…a navíc já osobně bych už nikdy nechtěla 4 kolku a když už, tak s předníma otočnýma kolečkama…protože ovladatelnost kočárku na 3 a 4 kolech se nedá srovnat… !!!
Pokud budete např. jako já za ruku vodit jedno dítě, pak druhou rukou není problém ovládat 3 kolku, ale 4 kolku ne…někdo chodí se psem a už není schopný řídit 4 kolový kočárek..
Je taky nutné, abyste zvážily, jaké budete maminy…pokud budete denně, jako já, chodit i několik kilometrů s kočárkem, tak se vyplatí opravdu popřemýšlet a pečlivě vybrat, pokud budete mamča, která uspí mimi v rámci 10 metrového chodníku a kočárek postaví pod okna, tak se opravdu nevyplatí kupovat nic extra lepšího…ale obecně…Dražší kočárky se Vám potom budou mnohem lépe prodávat. Já měla jako první před 6 lety Dor Jan cross, docela fajn a velký, ale po 8 měsících jsem ho prodávala, byl jako nový a prodávala jsem ho těžce, dlouho a pod cenu, potom jsem měla Jane Slalom pro, sporťák…super.prostorný, ovladatelnost skvělá, ruční brzda na rukojeti (což oceníte, pokud jako my bydlíte na kopci tudíž si můžete cestou dolů přibržďovavt)no a po roce a půl denního používání na delší trasy jsem ho prodala z původních 12 000 za 11 000 a to asi do 10 minut po tom co jsem to vyvěsila na net…já byla rozhodnutá si kočárek nenechávat, protože jsem chtěla děti min. po 3 letech a tudíž jsem uznala, že se nám to taky nemusí povést a sušit doma někde kočárek 4 roky, mi přišlo zbytečné…nakonec když dcera měla 3 roky, tak jsem si nedokázala představit, že bych při její aktivitě měla další dítě, tak jsem šla do práce
a teď budou od sebe 6 let a příjde mi to super…
No takže při koupi kočárků opravdu zvažujte…Teď máme doma už asi 2 měsíce poskládaný Peg Perego GT3
a je skvělý…ještě mnohem lepší než Jane Slalom, který je pro letošní rok 2011 doslova otřesný !!!!! hlavně hluboká korba, do které se teda zimní mimi rozhodně ve fusaku nevlezu už ani po 3 měsících… Jinak ten Peg Perego má cca 14 kg takže je trochu těžší, ale mě, jako XXL mamči to nevadí a auto máme velké…
Takže pokud budete mít dotaz piště…kočárky jsou moje hobby
jinak jsme měli před časem..tuším kolem zimy velkou diskusi na stokilových maminkách…ohledně kočárků…takže asi tak ![]()
ale jak se říká, podle gusta žádný dišputát…takže výběr je na vás a každý preferuje něco jiného a líbí se mu taky něco jiného…to jsou jen moje poznatky…a můj komentář ![]()
Katarina: ja mam sice zatim cas a urcite si zajedu do nejake prodejny kocarky osahat, ale co bys doporucovala na mestske chodniky (cyklostezky) v zime a se psem (jorksir)? trikolky se prave trochu bojim, abych vubec nekde projela. tady byva dost snehu a nez neco prohrnou… termin porodu mam zatim 6.2.2012, tzn. zimni ditko ve fusaku… a jaky mas nazor na trojkombinaci? denne jezdim autem, takze potrebuji i neco co lehce slozim a prcka hodim do sedacky… a kdy je vubec vhodne kocarek objednavat???
nevim jestli ostatni holky bude zajimat primo muj pripad, tak klidne pisni SZ. moc dekuji, ja se v tom totiz uplne ztracim!!! ![]()
katy ja jsem si zkoušela oboje a ten 4 kolovej bez otocnych koleček se mi řídil nejlíp
ale každej ma jiný priority to je jasny. mne se ty 3kolky vuuuubec nelíbí ![]()
zjistila jsem to prvně já podle testu, udělala jsem si test 10.června, byli dost tluste obe čarky, druhy test druhy den rano, zase 2 čáry… volala jsem k ni v pondelí že jsem asi
těhotná, řekla at přijedu na krev, jela jsem tam, odpoledne jsem si volala na vysledky a potvrdila mi to. Pak v pátek 17.června jsem k ní jela pro prukazku, a trochu mě prohlédla, jen rukou… pak řekla ať přijdu až takhle - zítra na ultrazvuk a 25.července jdu na kontrolu… říkala neco o tom,at to nikde moc neříkám, že jdu tak pozdě na kontrolu, ona měla mezi tím i 14dní dovolenou, ale sama se ted divím, že mě neposlala dřív třeba aspon na ultrazvuk, když ten neděla ona,ale její kolega… říkám si, že jsem už mohla mít fotečku i když vím, že to by byla teprve fazolka ![]()
lucienne píše:
to máš divnou gyndařku teda ![]()
už by tě měla pomalu hnát na NT screening, tam se zjišťují vývojové vady… dělá se to tuším do 13. týdne (holky odbornice mě opraví, pokud s mýlím)… taky se mi nezdá ten termín porodu… píšeš, že jsi 12+1 (tuším) a máš TP o 3 dny dřív než já, která jsem 11+4? to má paní dr. nějaké divné počty teda ![]()
Jinak mě dělala vnitřní UTZ hned na první kontrole a pak pokaždé. Kouká na to, jestli tluče srdíčko.
MonikaBa píše:
zjistila jsem to prvně já podle testu, udělala jsem si test 10.června, byli dost tluste obe čarky, druhy test druhy den rano, zase 2 čáry… volala jsem k ni v pondelí že jsem asitěhotná, řekla at přijedu na krev, jela jsem tam, odpoledne jsem si volala na vysledky a potvrdila mi to. Pak v pátek 17.června jsem k ní jela pro prukazku, a trochu mě prohlédla, jen rukou… pak řekla ať přijdu až takhle - zítra na ultrazvuk a 25.července jdu na kontrolu… říkala neco o tom,at to nikde moc neříkám, že jdu tak pozdě na kontrolu, ona měla mezi tím i 14dní dovolenou, ale sama se ted divím, že mě neposlala dřív třeba aspon na ultrazvuk, když ten neděla ona,ale její kolega… říkám si, že jsem už mohla mít fotečku i když vím, že to by byla teprve fazolka
lucienne píše:
mobi ahoj zlato… jsem ráda, že je ti malilinko líp a aspoň už něco mále může spapat ![]()
mně je blbě celej den… zvracela jsem teda za celou dobu tak 3×, ale šoufl je mi od rána do večera. Zvláště když mám prázdný žaludek, to mimís špatně nese… to je mi tak zle, že se mi až motá hlava a normálně bych byla schopná s sebou seknout. Mimís se vyloženě hlásí o svá práva
Je to holt malej nenažraneček, celej táta
![]()
trojkolky se mi taky nelíbí, chtěla bych aby se mimčo cítilo dobře, chci jeho pohodlí, proto potřebuju sehnat hlavně velikou korbu a to i proto, že se narodí ještě v zimě a ještě jednu zimu budeme vozit, takže nechci na další zimu kupovat novej kočárek…Líbila se mi ta značka jak to ted má každej, jak to má ty přední kolečka otočný, nevím ted název, ale pak jsem zjistila, že ten kočárek má docela malou korbu, ale hlavně, že je na výšku dost malej, nízkej, což já nemohu mít
… říkala jsem, že z půdy vytáhnu retro styl
, máme tam po mě a bratrovi starou dobrou Libertu ![]()
lucienne píše:
katy ja jsem si zkoušela oboje a ten 4 kolovej bez otocnych koleček se mi řídil nejlípale každej ma jiný priority to je jasny. mne se ty 3kolky vuuuubec nelíbí
Katko
Díky za příspěvek. Já jsem hledala kočárek do terénu a hlavně do sněhu, protože tady většinou sněží i 6 měsíců, takže jsem nakonec na doporučení kamarátky zvolila 4-kolku. Uvidím, snad mi to bude stačit, když ne, tak ho prodám akoupím jiný.
Barfi
Je lepší když už je vysoký tlak, tak nevzniklý v těhu. To ti minimálně hrozí preeklampsie, a hlavně jsi zaléčená, takže super. Pokud by tě ale náhodou bolela nějak hlava, nebo by tě svědělo břicho (hoooodně), nebo by jsi začala z nenadání zvracet (ne po dietní chybě), tak je čas jít do porodnice, protože i když je riziko malé, tak je (myslím preeklampsie). Ve tvém případě bych už nějaký extra klidový režim nedodržovala, z nálezu nevypadá, že by jsi měla cochvíli rodit (pokud nemáš kontrakce). Pokud máš doma magnezko (magnesii lactici, magnosolv) tak ho můžeš pro jistotu užívat, ale není to nutné.
Moniko
Nevím, zda už jsi měla dělaný screening ve 12 týdnu na sonu, ale tam se sleduje několik parametrů, hlavně kvůli Down. syndromu. Sleduje se CRL temenokostrční délka plodu), která je v týdnu 12-14 krásně měřitelná a nejpřesněji ukáže na sáří těhu a termín porodu (já se orientuju pouze podle tohodle sona, měsíčky pak už v potaz vůbec neberu). Pak se kontroluje srdíčko mimi, zda má 2 ruce a nohy, břišní stěna a odstup pupečníku, placenta (pokud je dobře vidět), množství plodové vody a NB = nosní kostičky (nasal bones) - ty u Downova syndromu ne že nejsou, ale mají jiný úhel oproti čelu mimi a pak to NT (nuchální translucence)=šíjové projasnění, zjednodušeně se kontroluje projasněné na krčku miminka (vidíme to na sonu jako černý proužek vzadu na krku) a normální hodnota je do 3mm. Tak budu držet palce.
Ach jsem se rozepsala ![]()
katarina30 píše:
Tak teď se mi vymazal dlooooouhý příspěvek o kočárkách…sakra…takještě jednou, ale už stručněji..nejsem sice prodejce, ani distributor kočárků, jen normální úchyl…u prvního dítěte jsem vystřídala 4. 2 normální a 2 golfáče, protože jsme vždycky řešili výšku kočárku, protože jsme oba s manželem vysocí..takže na kočárky jsem dalo by se říci odborník
Takže .....pokud jde o ten X lander…tak ten bych ti hned z kraje rozmluvila…jsou to sice docela kvalitní kočárky, ale rozhodně dosti těžké…a navíc já osobně bych už nikdy nechtěla 4 kolku a když už, tak s předníma otočnýma kolečkama…protože ovladatelnost kočárku na 3 a 4 kolech se nedá srovnat… !!!
Pokud budete např. jako já za ruku vodit jedno dítě, pak druhou rukou není problém ovládat 3 kolku, ale 4 kolku ne…někdo chodí se psem a už není schopný řídit 4 kolový kočárek..
Je taky nutné, abyste zvážily, jaké budete maminy…pokud budete denně, jako já, chodit i několik kilometrů s kočárkem, tak se vyplatí opravdu popřemýšlet a pečlivě vybrat, pokud budete mamča, která uspí mimi v rámci 10 metrového chodníku a kočárek postaví pod okna, tak se opravdu nevyplatí kupovat nic extra lepšího…ale obecně…Dražší kočárky se Vám potom budou mnohem lépe prodávat. Já měla jako první před 6 lety Dor Jan cross, docela fajn a velký, ale po 8 měsících jsem ho prodávala, byl jako nový a prodávala jsem ho těžce, dlouho a pod cenu, potom jsem měla Jane Slalom pro, sporťák…super.prostorný, ovladatelnost skvělá, ruční brzda na rukojeti (což oceníte, pokud jako my bydlíte na kopci tudíž si můžete cestou dolů přibržďovavt)no a po roce a půl denního používání na delší trasy jsem ho prodala z původních 12 000 za 11 000 a to asi do 10 minut po tom co jsem to vyvěsila na net…já byla rozhodnutá si kočárek nenechávat, protože jsem chtěla děti min. po 3 letech a tudíž jsem uznala, že se nám to taky nemusí povést a sušit doma někde kočárek 4 roky, mi přišlo zbytečné…nakonec když dcera měla 3 roky, tak jsem si nedokázala představit, že bych při její aktivitě měla další dítě, tak jsem šla do prácea teď budou od sebe 6 let a příjde mi to super…
No takže při koupi kočárků opravdu zvažujte…Teď máme doma už asi 2 měsíce poskládaný Peg Perego GT3
a je skvělý…ještě mnohem lepší než Jane Slalom, který je pro letošní rok 2011 doslova otřesný !!!!! hlavně hluboká korba, do které se teda zimní mimi rozhodně ve fusaku nevlezu už ani po 3 měsících… Jinak ten Peg Perego má cca 14 kg takže je trochu těžší, ale mě, jako XXL mamči to nevadí a auto máme velké…
Takže pokud budete mít dotaz piště…kočárky jsou moje hobbyjinak jsme měli před časem..tuším kolem zimy velkou diskusi na stokilových maminkách…ohledně kočárků…takže asi tak
ale jak se říká, podle gusta žádný dišputát…takže výběr je na vás a každý preferuje něco jiného a líbí se mu taky něco jiného…to jsou jen moje poznatky…a můj komentář
Ahojky píšu spíš kvůli kočarku svažujeme právě peg perégo, tak jsem se chtěla zeptat na podrobnosti jestli je fakt o co stat.. ![]()
to mě ani nestraš, nebo zmením doktorku
, ale čtu tady pořád od každého, že už byli na ultrazvuku třeba i v 5tem týdnu…to v jakém týdnu jsem jsem možná popletla já, když jsem u ní byla ten pátek toho 17.června, tak mi napsala do knížečky, že jsem v 7týdnu, pak jsem si to já přepočítala a asi jsem udělala chybu
..
Mína13 píše:
to máš divnou gyndařku teda
už by tě měla pomalu hnát na NT screening, tam se zjišťují vývojové vady… dělá se to tuším do 13. týdne (holky odbornice mě opraví, pokud s mýlím)… taky se mi nezdá ten termín porodu… píšeš, že jsi 12+1 (tuším) a máš TP o 3 dny dřív než já, která jsem 11+4? to má paní dr. nějaké divné počty teda![]()
Jinak mě dělala vnitřní UTZ hned na první kontrole a pak pokaždé. Kouká na to, jestli tluče srdíčko.
MonikaBa píše:
zjistila jsem to prvně já podle testu, udělala jsem si test 10.června, byli dost tluste obe čarky, druhy test druhy den rano, zase 2 čáry… volala jsem k ni v pondelí že jsem asitěhotná, řekla at přijedu na krev, jela jsem tam, odpoledne jsem si volala na vysledky a potvrdila mi to. Pak v pátek 17.června jsem k ní jela pro prukazku, a trochu mě prohlédla, jen rukou… pak řekla ať přijdu až takhle - zítra na ultrazvuk a 25.července jdu na kontrolu… říkala neco o tom,at to nikde moc neříkám, že jdu tak pozdě na kontrolu, ona měla mezi tím i 14dní dovolenou, ale sama se ted divím, že mě neposlala dřív třeba aspon na ultrazvuk, když ten neděla ona,ale její kolega… říkám si, že jsem už mohla mít fotečku i když vím, že to by byla teprve fazolka
lucienne píše:
Jo holky co
, nezávidím. Jsem si to užila a doufám, že při druhém těhu už to nebude stejné. Hlavně se držte, papejte po troškách a hlavně tekutiny (mně nejvíce chybělo, že se nemůžu napít, když jsem neudržela ani hlt čaje).
arcanobacterium píše:
Katko
Díky za příspěvek. Já jsem hledala kočárek do terénu a hlavně do sněhu, protože tady většinou sněží i 6 měsíců, takže jsem nakonec na doporučení kamarátky zvolila 4-kolku. Uvidím, snad mi to bude stačit, když ne, tak ho prodám akoupím jiný.
Barfi
Je lepší když už je vysoký tlak, tak nevzniklý v těhu. To ti minimálně hrozí preeklampsie, a hlavně jsi zaléčená, takže super. Pokud by tě ale náhodou bolela nějak hlava, nebo by tě svědělo břicho (hoooodně), nebo by jsi začala z nenadání zvracet (ne po dietní chybě), tak je čas jít do porodnice, protože i když je riziko malé, tak je (myslím preeklampsie). Ve tvém případě bych už nějaký extra klidový režim nedodržovala, z nálezu nevypadá, že by jsi měla cochvíli rodit (pokud nemáš kontrakce). Pokud máš doma magnezko (magnesii lactici, magnosolv) tak ho můžeš pro jistotu užívat, ale není to nutné.
Moniko
Nevím, zda už jsi měla dělaný screening ve 12 týdnu na sonu, ale tam se sleduje několik parametrů, hlavně kvůli Down. syndromu. Sleduje se CRL temenokostrční délka plodu), která je v týdnu 12-14 krásně měřitelná a nejpřesněji ukáže na sáří těhu a termín porodu (já se orientuju pouze podle tohodle sona, měsíčky pak už v potaz vůbec neberu). Pak se kontroluje srdíčko mimi, zda má 2 ruce a nohy, břišní stěna a odstup pupečníku, placenta (pokud je dobře vidět), množství plodové vody a NB = nosní kostičky (nasal bones) - ty u Downova syndromu ne že nejsou, ale mají jiný úhel oproti čelu mimi a pak to NT (nuchální translucence)=šíjové projasnění, zjednodušeně se kontroluje projasněné na krčku miminka (vidíme to na sonu jako černý proužek vzadu na krku) a normální hodnota je do 3mm. Tak budu držet palce.Ach jsem se rozepsala