Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj všem novým XXL maminkám:-) ![]()
Kočárky:
Kočárky jsou u nás doma žhavé téma. Manžel se ve výběru nadšeně angažuje, načítá, přemeřuje
Máme totiž dost vysoké nároky: korbička aspoň 55 cm nad zemí, lehká váha, nastavitelná rukojeť v dostatečné výšce, čtyřkolku s předními nafukovacími kolečky s aretací, pokud možno kombinaci, dobře složitelná (jsme pořád na cestách)apod. Velikost korbičky aspoň 77×34 cm.
Spousta kočárků měla šíleně nízko korbičku, nebo byly těžké jako tank (mám vyhřezlou ploténku, takže tahání mamutích kočárků nepřipadá v úvahu) nebo měli hodně úzké či krátké korbičky.
Zvažovali jsme X-landera, doporučovala nám ho kamarádka, ale ta má starší model cca z roku 2007. Manžel ale tenhle kočárek vyloučil kvůli hmotnosti a výšce korbičky nad zemí. Jané Slalom měla sestra (trojkolku), taky model asi z roku 2008, zlobily ji brzdy a odlouplo se kolečko, měli ho na reklamaci, a když jsem občas vozila, tak jsem pořád zatáčela…
No, nakonec manžel přišel s objevem Comfort Line 4 (vydeko), je celkem hezký, cenově hodně lákavý, byli jsme ho obhlédnout a líbil se nám, akorát mě trošku odrazuje skutečnost, že nemůžu sehnat nikoho, kdo s ním má osobní zkušenost… ![]()
Ono vybrat kočárek je snad horší než vybrat auto
A je to hodně individuální záležitost ![]()
Naštěstí máme do listopadu ještě čas, tak snad něco vybereme ![]()
Mína13 píše:
mobi ahoj zlato… jsem ráda, že je ti malilinko líp a aspoň už něco mále může spapat
mně je blbě celej den… zvracela jsem teda za celou dobu tak 3×, ale šoufl je mi od rána do večera. Zvláště když mám prázdný žaludek, to mimís špatně nese… to je mi tak zle, že se mi až motá hlava a normálně bych byla schopná s sebou seknout. Mimís se vyloženě hlásí o svá práva![]()
![]()
Je to holt malej nenažraneček, celej táta
![]()
![]()
![]()
ahoj mino!
ja to rikam porad, tak maly to je a uz si to porouci… a chodis jeste do prace? ja muzu nastesti spoustu veci udelat z domu (a zbytek udela asistentka), tak se valim v postylce, pospavam a kdyz mam naladu, tak makam jak sroubek. myslim, ze by ti to taky hodne pomohlo - trochu si dachnout. diky tomu je mi pres den v celku obstojne, trapim se jen vecer kdyz nejdu zavcasu spat (coz je kazdy den)
co se tyka tatinka, tak to rikam taky - co je na prd, je po nem
![]()
chodím a budu chodit do porodu a hned po porodu jak to půjde… bohužel to jinak nejde ![]()
naštěstí je mi nejhůř odpo a večer… přes den jen mírně šoufl, rodeo začne až tak kolem šesté večer ![]()
mobifilinka píše:Mína13 píše:ahoj mino!
mobi ahoj zlato… jsem ráda, že je ti malilinko líp a aspoň už něco mále může spapat
mně je blbě celej den… zvracela jsem teda za celou dobu tak 3×, ale šoufl je mi od rána do večera. Zvláště když mám prázdný žaludek, to mimís špatně nese… to je mi tak zle, že se mi až motá hlava a normálně bych byla schopná s sebou seknout. Mimís se vyloženě hlásí o svá práva![]()
![]()
Je to holt malej nenažraneček, celej táta
![]()
![]()
![]()
ja to rikam porad, tak maly to je a uz si to porouci… a chodis jeste do prace? ja muzu nastesti spoustu veci udelat z domu (a zbytek udela asistentka), tak se valim v postylce, pospavam a kdyz mam naladu, tak makam jak sroubek. myslim, ze by ti to taky hodne pomohlo - trochu si dachnout. diky tomu je mi pres den v celku obstojne, trapim se jen vecer kdyz nejdu zavcasu spat (coz je kazdy den)
co se tyka tatinka, tak to rikam taky - co je na prd, je po nem
![]()
![]()
Mina: ja taky budu pracovat porad, bohuzel to taky jinak nejde, ale jsem rada, ze muzu aspon vetsinu veci udelat z domu - v tom vidim obrovskou vyhodu a proste si dachnu kdy potrebuji. sem tam vybehnu do terenu, vydelam korunku a muzu byt zase doma
12.tt se blizi, tak snad uz nam bude lip!!! ![]()
Mobi, nechci tě strašit, ale dneska mi moje gyn. dr. říkala, že nevolnosti většinou trvají do prvních pohybů, což je kolem 18. týdne tuším… takže máme ještě pěknou štreku před sebou ![]()
mobifilinka píše:
Mina: ja taky budu pracovat porad, bohuzel to taky jinak nejde, ale jsem rada, ze muzu aspon vetsinu veci udelat z domu - v tom vidim obrovskou vyhodu a proste si dachnu kdy potrebuji. sem tam vybehnu do terenu, vydelam korunku a muzu byt zase doma12.tt se blizi, tak snad uz nam bude lip!!!
Mína13 píše:
Mobi, nechci tě strašit, ale dneska mi moje gyn. dr. říkala, že nevolnosti většinou trvají do prvních pohybů, což je kolem 18. týdne tuším… takže máme ještě pěknou štreku před sebou
mobifilinka píše:
Mina: ja taky budu pracovat porad, bohuzel to taky jinak nejde, ale jsem rada, ze muzu aspon vetsinu veci udelat z domu - v tom vidim obrovskou vyhodu a proste si dachnu kdy potrebuji. sem tam vybehnu do terenu, vydelam korunku a muzu byt zase doma12.tt se blizi, tak snad uz nam bude lip!!!
Ja jsem se rozhodla, ze do 12tt. mu/ji to budu tolerovat. pak tvrde zasahnu!
(sice zatim vubec netusim jak, ale to vymyslim a pak ti reknu jestli to funguje)
![]()
No to mi dej vědět a pokud to u tebe klapne, taky zasáhnu
![]()
už mě to totiž nebaví ![]()
mobifilinka píše:Mína13 píše:Ja jsem se rozhodla, ze do 12tt. mu/ji to budu tolerovat. pak tvrde zasahnu!
Mobi, nechci tě strašit, ale dneska mi moje gyn. dr. říkala, že nevolnosti většinou trvají do prvních pohybů, což je kolem 18. týdne tuším… takže máme ještě pěknou štreku před sebou
mobifilinka píše:
(sice zatim vubec netusim jak, ale to vymyslim a pak ti reknu jestli to funguje)
![]()
![]()
Holky co je vám blbě a
, nejde to nijak zastavit, Torecan ať čípky, nebo injekce jsou podle mého málo účinné (alespoň mně nezabrali vůbec) a ty se v těhu můžou dát jako jediná terapie (i když já měla cca 3 týdny na noc Degan, co by se nemělo, ale jak jsem tu již psala, já měla vysloveně raritní nemoc = maligní zvracení, při které jde o život). Ono alespoň víte, že těhu je OK, když je vám blbě (je to sice babská povídačka, ale zatím, co jsem viděla funguje).
Buďte rádi, že netrpíte jak já (20-30×denně, i v noci, nedokázala jsem se ani posadit, jak jsem byla slabá, rozhozená laborka, kapačky, boj o život). Ale vydržela jsem a při frekvenci zvracení 5-6×denně jsem se vracela do práce. Naposledy jsem zvracela asi kolem 21 týdne, ve 23 jsem se vdávala a to už mi bylo celkem fajn. Co bychom pro ty naše mimča neudělali, že? Jeden starší kolega si ze mně dělal kolem 19 týdne „srandu“, že jsem se konečně dopracovala na to, co má většina mamin jako normu, t.j. zvracení 1×denně. ![]()
arcanobacterium - Ahj Báro, měla bych na tebe prosím jeden dotaz. Pročítala jsem si včera výsledky z utz ve 22.týdnu, jsou tam ty zkratky (BPD, AC, HC atd.), vedle nich hodnoty a pak následuje na každém řádku úsečka a puntík. Kromě dvou puntíků mám všechny puntíky mimo úsečky (před nimi). Co tyhle úsečky a puntíky prosím znázorňují? Díky. Ostatní jsem byla schopna dohledat, jen ty úsečky a puntíky se nezadařily ![]()
Jsem z toho trochu poplašená
Taky bychom mohly fasovat s těhotenskou průkazkou nějaký těhu slovník ![]()
mobifilinka píše:
Katarina: ja mam sice zatim cas a urcite si zajedu do nejake prodejny kocarky osahat, ale co bys doporucovala na mestske chodniky (cyklostezky) v zime a se psem (jorksir)? trikolky se prave trochu bojim, abych vubec nekde projela. tady byva dost snehu a nez neco prohrnou… termin porodu mam zatim 6.2.2012, tzn. zimni ditko ve fusaku… a jaky mas nazor na trojkombinaci? denne jezdim autem, takze potrebuji i neco co lehce slozim a prcka hodim do sedacky… a kdy je vubec vhodne kocarek objednavat???nevim jestli ostatni holky bude zajimat primo muj pripad, tak klidne pisni SZ. moc dekuji, ja se v tom totiz uplne ztracim!!!
MOBI: tak pokud budeš aktivnější mamča, cyklostezky, nebo in-line brusle, tak snad o 4 kolce ani neuvažuj, tak se ve větší rychlosti vůbec nedá ovládat natož tak na stezce kde každou chvíli musíš uhnout nebo se vyhnout nějakému bláznovi…3 kolky jsou vynikající..je pravda, že takové ty uplně lehounké modely, jako je např. ten JANE Slalom… jsou trochu nestabilní v zatáčce, ale např. ten PEG Perego GT3 to je takový tank..posílám odkaz…ale určitě i X lander 3 kolový je dobrá volba, ale zase je těžší.....
jinak co se týká 3 kombinace tak určitě..je tam výhoda jak cenová, tak vriabilnost.....sedačka, korbička a sporťák…já jsem to řešila tak, že jelikož bude mimi v srpnu, tak hlubokou korbu budeme užívat jen přes zimu, takže tu jsem koupila starší z druhé ruky…sice paní jí kupovala vloni v červenci, takže v ní odvozila jen zimu asi 7 měsíců, je jako nová…takže tu jsem vzala z druhé ruky, ale sporťák nový…a sedačku jsem nebrala, protože u těch 3 kombinací jsou ty sedačky zbytečně předražené, ale já navíc nechci mimi vozit v sedačce nacvaklé na kočárku, takže proto jsem jí nebrala......hlavně jsem chtěla nový sporťák…
Jinak pokud se bojíš stability a 3 kol, tak je dobrá varianta 4 kola, ale přední otočné.....
Takže tady je Peg Perego…
http://www.malvik.cz/…-BRIO-zdarma
ovšem cena je samozřejmě vyšší,…komplety kde je hluboká korba, sporťák autosedačka jsou za těch cca 22 000 my to pořídili sporťák za 11 500 (teď už budou určitě levnější zase) hluboká korbička z 2. ruky za 3000 takže 14 500 + autosedajdu máme od jiné firmy za 1500 takže 16 000. ![]()
no a tady např. 4 kolka s otočnýma předníma kolama…je to asi nejprodávanější kočárek v té nižší cenové řadě..
http://www.darababy.cz/…r-collection
ty zadní kolečka jsou otočné…(ty menší) a dělají ho snad v milionu různých barevných variacích…fakt záleží i na tom co se Vám líbí…
další hodně prodávaná 3 kolka je Cortina
http://www.darababy.cz/…olution-2011
má dosti velkou hlubokou korbu…Peg Perego má 75cm cca a Cortina asi 80cm…ale Perego má polohovatelné dno takže se tam veje mimi v pohodě i s fusakem…testovala jsem na 10kg dítěti 10m starém..
takže cortina tady…/ale prý má větší tendenci vrzat, ale to se rozvržou více, nebo méně všechny kočárky.)
http://www.darababy.cz/…olution-2011
jinak se ještě prodávají hodně Teutonia…taky dosti prostorné kočárky na 3 kolech
http://www.malvik.cz/…t-S3-HB-2011
nebo kočárky Casual play, ale ty jsou zoufale malé !!!!
http://www.malvik.cz/…laymoon-Lima
to je tak zhruba vše…samozřejmě i ostatní Hartan, Patron, Inglesina, atd…
je to fakt na Vás…ale co bych já osobně např. vůbec nebrala tak je TAKKO !!!!! ![]()
Katarina30 - koukám, že se v kočárcích hodně orientuješ
Nemáš nějaké zkušenosti nebo ohlasy týkající se kočárků vydeko? Už jsem tu asi jako kolovrátek, když já se fakt bojím, abych nekoupila zajíce v pytli
Jde mi hlavně o nový model Comfort line 4. Díky ![]()
Pajalena píše:
arcanobacterium - Ahj Báro, měla bych na tebe prosím jeden dotaz. Pročítala jsem si včera výsledky z utz ve 22.týdnu, jsou tam ty zkratky (BPD, AC, HC atd.), vedle nich hodnoty a pak následuje na každém řádku úsečka a puntík. Kromě dvou puntíků mám všechny puntíky mimo úsečky (před nimi). Co tyhle úsečky a puntíky prosím znázorňují? Díky. Ostatní jsem byla schopna dohledat, jen ty úsečky a puntíky se nezadařilyJsem z toho trochu poplašená
Taky bychom mohly fasovat s těhotenskou průkazkou nějaký těhu slovník
BPD=průměr hlavičky, HC=obvod hlavičky, AC=obvod bříška, ještě bys tam měla mít FL=délka stehenní kosti. Ty tečky jsou nepodstatné (musela bych to vidět, ale předpokládám, že střed je norma=úsečka, podní=pod normu, nad níńad normu, ale to je pouze můj odhad a opravdu jednotlivé rozměry bez porovnání mezi sebou nemají význam, asi se jim to takl tiskne z počítače.) , protože všechny tyto rozměry nám ukážovu váhovou kategorii miminka v daném týdnu. Pouze pokud by hlavička byloo hodně menší/větši než obvod bříška, sledovalo by se proč.
![]()
Ahoj všem, koukám, že už se tu probírají kočárky, tak hlavně dobře vyberte, bohužel v tomto vám ale neporadím neboť dvojčátkových kočárků je naštěstí menší výběr a tak my už máme vybráno
![]()
arcanobacterium - Baru, moc díky za vysvětlení a za rady, to mi nikdo neřekl, na co si mám dávat pozor
Tlak si teda měřím i doma a navíc jako trombofilička si denně píchám clexane, no prostě ukázkový bezproblémový těhotenství, že?
K těm kočárkům- x-lander má dost malou korbičku a sporťák se nedá otočit,proto jsme ho taky zavrhli. My teda z finančních důvodů máme Dorjan prestige trojkombinaci. korba veliká, dá se nasadit po i proti směru jízdy a stejně tak i sporťák, autosedačka se dá přes adaptér nasadit Maxi Cosi. tak jen tak pro inspiraci ![]()
taky půjdeme do Dorjana… a ani ne tak kvůli penězům… mně se moc líbí ta varianta Sport… jela jsem s ním naživo, má ho kámoška a super! Moc praktický, veliký (jedna z největších korbiček) a prej je málo poruchový.
Barficka píše:
arcanobacterium - Baru, moc díky za vysvětlení a za rady, to mi nikdo neřekl, na co si mám dávat pozorTlak si teda měřím i doma a navíc jako trombofilička si denně píchám clexane, no prostě ukázkový bezproblémový těhotenství, že?
K těm kočárkům- x-lander má dost malou korbičku a sporťák se nedá otočit,proto jsme ho taky zavrhli. My teda z finančních důvodů máme Dorjan prestige trojkombinaci. korba veliká, dá se nasadit po i proti směru jízdy a stejně tak i sporťák, autosedačka se dá přes adaptér nasadit Maxi Cosi. tak jen tak pro inspiraci