Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Dobré ráno, holky
Zdravím do všech koutů republiky a přeji hezký (ač deštivý) den.
Co se týče monitoru, tak nám na kurzu v nemocnici říkali, že si ho můžeme půjčit, ale pediatrička říkala, že ho doporučuje jen tam, kde jsou rizikové podmínky - matka kuřačka v těhotenství, rodiče kuřáci, dítě spící na bříšku, přetopené místnosti, problémy se srdíčkem nebo plícemi. Že některé maminky to zbytečně plaší. Ale stejně s manželem uvažujeme, že si tu podložku půjčíme v porodnici.
A teď jedna historka ze života. Včera jsem si byla zaplavat. Přišla tam ještě jedna nastávající maminka (XS) a potkala se tam s nějakou známou, kterou dle reakcí dlouho neviděla. Tak si povídaly. Ta známá té mamince říkala, ať se miminku daří, aby dobře jedla, aby to bylo hezké miminko. Načež mamina XS odpověděla: „Ježíííš, to ne. Právě, že musí být malé, abych měla jednodušší porod!“ A pak jsem ještě vyslechla, že by XS mamina chtěla mimčo tak kolem 2,5 kg
Rozhodně ne přes 3 kg. Měřila tak 170, ale na váhu tak max 60 kg, a měla na rukách vystouplé žíly.
Vůbec teď nevím, co si o takové mamince mám myslet
Připadalo mi to takové divné, možná trošku nezodpovědné ![]()
Pinkie píše:
Díky za odpověď. Já pořád krvácím, už od 23DC, dneska je 26DC, tak nevím, jestli to mám brát jako menstruaci nebo ne. Normálně jsem to vždycky měla až 28-30DC. Jsem z toho nějaká zmatená
Ahojky, brala bych to jako nepravidelnost cyklu po vysazení HAK. Mělo by se to upravit možná už příští měsíc, možná to potrvá déle. Pokud by jsi krvácela déle než 10 dní, vyhledej určitě gynekologa. Pokud by krbávení bylo 2×do měsíce po dobu 3 měsíců, také vyhledej gynekologa. Držím moc palce, hlavně se nestresovat, protože, čím vím chce žena otěhotnět, tím hůř jí to jde. Jinak pokud chceš udělat něco na podporu otěhotnění, tak ber kyselinu listovou (acidum folicum) 1×denně, dá se koupit v lékárně bez předpisu, nebo vitamíny (já doporučuji Pregnium, je sice dražší, ale obsahuje to co potřebuješ, bez dalších zbytečností) a partner ať si koupí zinek a také kyselinu listovou. Pomáhá mít při sexu orgasmus, hlavně po ejakulaci partnera a vyložit si nohy. Bazální teplotu jak si měřila Katka si můžeš měřit taká, chce to ale i v době menzes, či krvácení. Měří se teploměrem nejlépe v pochvě každý den, nejlépe ráno po probuzení, ale msusí to být ve stejnou dobu. Pokud ti stoupne o cca 4°C, je velká pravděpodobnost, že máš ovulaci. Toto měření ale nevyjde po prvním měsíci, musíš si to zapisovat abys měla referenci a po pár měsících uvidíš, kdy máš ovulaci. V době ovulace se doporučuje sex každý den, jinak to přehánět nemusíte, ono potom sperma trošku strácí kvalitu. Spermie vydrží v pochvě 72 hodin, takže stačí sex á 2-3 dny.
Jéj, jsem se rozepsala, tak pokud bys něco chtěla dál vědět, napiš.
![]()
Paji
Takové maminky nemám moc ráda. Nevím, zda otěhotní proto, že chtějí mimi, nebo mají jiný důvod. Hodně se setkávám s tím, že nechtějí nabrat, nechtějí mít břicho, nechtějí strie, porod nejlépe plánovaným císařem, aby neměli šití na „pipině“. Nejlépe mimino pod 2,5kila, bez toho aby si uvědomili, že to je vlastně nedonošenec a tak. Drží různé diety, kouří, chodí na cvičení (děsí mě vždy, když je vidím na kole). Asi si jich prostě nevšímat, ať si dělají co chtějí.
Jinak já mám teď několik kamarádek, které jsou těhu a to by ste koukali. Jedna těsně před porodem, bydlí u nás ve městě a těšila jsem se, že spolu budeme chodit s kočárkem. Jenomže ona má chlapa, který doma nic neudělá, mají velkou zahradu u baráku a tak mi řekla, že ona vlastně s kočárkem ven na procházky chodit nebude, protože se musí postarat o barák a o zahradu, tak tam malou dá do kočáru a bude makat.
Druhá, také před porodem, ale bydlí dál, se celé těhu na něco stěžuje. Ale tak hnusně, že toho malého už by teď nejraději zabila, že jí ubližuje, že jí to těhu vůbec nebaví, ať už hnus vyleze a podobně. Jsem jí psala, že nevím, co bude dělat po porodu. Přitom je celé těhu doma na neschopence.
Takže jsme různé. Já se na malého tak strašně těším
, těhu si pokud mi nebylo blbě užívám a váhu, strie, váhu mimi nijak neřeším.
Baru : tak takové osoby ani nepovažuju za matky, to jsou prostě krávy co nevědí co vlastně chtějí a potom mi příjde, že mají kočárek a dítě spíš jako modní doplněk a proto že je to free, cool, nebo in
no nechápu… tak to my se na mimi taky moc těšíme… akorát je fakt, že hodně věcí už tolik neřeším jak v 1. těhu..je to taková phodička a tím, že nemám zatím vůbec žádné problémy, bolesti ani komplikace tak chvílema ani nevím, že jsem těhu…:-)jen mě někdy přepadne takový splín, že už končím,že už možná nebudu nikdy těhotná,že na mě už nebudou brát takový ohled,že nebudu mít ty naše těhotenské privilegia …atd
ale třeba příjde ještě 3. mimi, ale to by se manžel asi vyvrátil…tak uvidíme ![]()
Ahoj holky! byla jsem na kardiu a mam furt ten vyšší tlak tak jsem dostala nejakej lek a mam jit co nejdriv do poradny (takze v utery) jinak proti prirozenemu porodu nemaji namitky (kdyz se da ten tlak dokupy)
jinak chuvicku si pujcime v porodnici na pul roku za 600. v tech vydajich se to schova a vyhozeny prachy to pro me nejsou ![]()
lucienne píše:
Ahoj holky! byla jsem na kardiu a mam furt ten vyšší tlak tak jsem dostala nejakej lek a mam jit co nejdriv do poradny (takze v utery) jinak proti prirozenemu porodu nemaji namitky (kdyz se da ten tlak dokupy)jinak chuvicku si pujcime v porodnici na pul roku za 600. v tech vydajich se to schova a vyhozeny prachy to pro me nejsou
Jejda Luci, tak hlavně se šetři a hlídej a měř se a kdyby něco, raději někaj zavolej, nebo zajeď…Já dneska začala balit porodní tašku. Teda udělala jsem na přebalovacím pultu hromadu a tu musím příští týden nacpat do tašky… je to hrůza, ale já si vůbec nějak nemůůžu uvědomit, že krom naší malé 6 leté dcery tu bude další mimi…v pondělí jedeme opět do porodnice na kontrolu, tak jsem zvědavá ![]()
lucienne píše:
Ahoj holky! byla jsem na kardiu a mam furt ten vyšší tlak tak jsem dostala nejakej lek a mam jit co nejdriv do poradny (takze v utery) jinak proti prirozenemu porodu nemaji namitky (kdyz se da ten tlak dokupy)jinak chuvicku si pujcime v porodnici na pul roku za 600. v tech vydajich se to schova a vyhozeny prachy to pro me nejsou
Luci, držím pěstičky aŤ se ten tlak umoudří a je všechno v pořádku
Dneska je vůbec nějakej divnej den, vrátily se mi brutální otoky kotníků a odpoledne jsem si taky naměřila tlak 150/88, ale po chvilce klidu se to naštěstí srovnalo. Máš možnost měřit si tlak i doma? Já musím měřit 3×denně a hlásit dr, když jsou výkyvy. Léky beru už od začátku. K porodu mi nic neříkali, jen že se nesmí přenášet. V úterý budu držet palce ![]()
lucienne píše:
Ahoj Lucko, jaké jsi dostala léky - Dopegyt ?
A jaké dávkování? Jinak si hlídej tlak a radši do poradny i z taškou. Já bych si tě určitě nechala na lůžku ke sběru moči za 24 hodin, aby se vyloučila preeklampsie (i když 2 kriteria splňuješ - otoky + vysoký tlak, takže preeklampsii v počáteční formě už máš). Není se teť čeho bát, ale budeš se muset víc hlídat, kontrolovat si tak 3-5×denně tlak. Není důvod na císaře (momentálně), ale větší riziko tam je.
Jinak, kdyby tě bolela najednou hodně hlava, nebo by si začala zvracet, či by si měla poruchy zraku, ihned do špitálu, protože to už je známka silné preeklampsie.
Tlak by se neměl dostat nad 140/90, k večeru je vždy o něco vyšší, než po celý den. Otoky by se neměli zhoršovat a tu bílkovinu v moči bych já ještě dovyšetřila.
Tak uvidíš, co ti řeknou v poradně. Dej si klidový režim. Hodně žen trpí preklampsií (cca laždá 5) a porodí úplně normálně, jenom si je více hlídáme a neměli by přenášet.
U nás chůvičku nepůjčujou, takže koupím asi na mimibazaru.
Zatím papa ![]()
díky moc holky
dostala jsem felodipin 1/2 tbl. denne. pokud mi to nesleze pod 150/90 tak 1 tbl. denně. v utery si skocim do poradny at mi radeji zkontroluji tu bilkovinu a pujcila jsem si od tchana tlakomer tak uz se 3 dni merim. dost mi to skace. ten horni jsem měla v rozmezí 118-155
Barfi at se ti tlak taky umoudří
katy ja uz taky budu balit ![]()
lucienne píše:
díky moc holkydostala jsem felodipin 1/2 tbl. denne. pokud mi to nesleze pod 150/90 tak 1 tbl. denně. v utery si skocim do poradny at mi radeji zkontroluji tu bilkovinu a pujcila jsem si od tchana tlakomer tak uz se 3 dni merim. dost mi to skace. ten horni jsem měla v rozmezí 118-155
Barfi at se ti tlak taky umoudří
katy ja uz taky budu balit
Dobré ránko, Lucko, předepisoval ti to gynekolog, nebo jiný doktor. Tento lék se totiž v těhotenství brát nemůže.Z příbalového letáku: Přípravek Felodipin-ratiopharm je v těhotenství kontraindikován. Pokud otěhotníte v průběhu léčby přípravkem, oznamte to svému lékaři. Pokud je nezbytné užívat přípravek v době kojení, je z opatrnosti vhodné přerušit kojení.
Jediný lék na tlak v těhu je Dopegyt. Pár dní užívání nevadí, ale pokud ti to nepsal gynekolog, bylo by vhodné to v poradně změnit na Dopegyt, tady je odkaz.
http://www.lekarna.cz/…bl-50x250mg/
Nic jiného maminkám nedáváme a s tímto lékem se dá tlak krásně zvládat.
jj, to je pravda, mě nasadili hned Dopegyt, že je v těhotenství nejbezpečnější. MOmentálně beru 2×1 a zatím se to docela drží, ale jak píše Baru, chce to opravdu pravidelně měřit a kdyby něco tak na nic nečekat
Ale neboj Luci, dá se to zvládnout
Mě doktor řekl, že je důležitější ten spodní tlak, ten by neměl být opakovaně nad 90 a mezi měřením aspoň 1/2h klidu. Budu na Tebe v úterý myslet, ať jste s mimískem v pohodě
![]()
Holky, jak jsem vám psala o tom mým krvácení - vypadá to, že to skončilo. Takže celkem to trvalo celkem 3 dny (23DC-26DC). MS jsem měla mít až po víkendu. Jak to krvácení mám brát, jako MS nebo ne, co myslíte ?
předepsal mi to kardiolog, ale vedel ze jsem tehotna a rikal mi ze je to bezpecne
ta pulka mi snad neublizi a v utery to zkonzultuju s gyndařkou ![]()
Pinkie
Opravdu bych to teď vůbec neřešila. Tělo si zvyká nato, že nebereš HAK a je možné, že budeš mít nepravidelné krvácení několik měsíců (nedá se tomu říkat menzes, protože to většinou není, je to pouze s hormonálního chaosu, který může v těle nastat po vysazení).
Buď k klidu, protože, když budeš všechno do podrobna rozebírat, tak ti z toho bude jenom špatně a smutno. Normálně se snažte dál a nechte tomu volný průběh.