XXL těhule

Napsat příspěvek
Velikost písma:
5256
25.7.11 12:10

Mino nasla jsem toto (snad nam Barca rekne, jestli mame byt nalacno):

1. Nejprve se provádí odběr krve ke zjištění hladin dvou sérových proteinů-PAPP-A (Pregnancy Associated
Plasma Protein-A) a free Beta hCG, které jsou normálně přítomné v krvi všech těhotných žen.
2. Ultrazvukové vyšetření mezi 11. – 14. týdnem těhotenství:

• potvrdí životaschopnost plodu
  • přesně určí gestační stáří plodu
  • určí četnost gravidity
  • odhalí případné vážné vrozené vady nebo defekty
  • zjistí množství tekutiny za krčkem plodu, tzv. prosáknutí záhlaví

3. Dle výsledků krevních testů, zjištěných ultrazvukových parametrů
plodu a věku matky lze předpovědět pravděpodobnost narození dítěte
s chromozomální vadou (Downův syndrom, Edwardsův syndrom,
Pataův syndrom).
Centrum prenatální diagnostiky
Negativní výsledek testu
Pokud jsou ultrazvuková měření a výsledky krevních testů v normálním rozmezí, je celkový výsledek testu
negativní. To znamená, že pravděpodobnost narození dítěte s chromozomální vadou je nízká. V tomto případě
se provádí podrobné ultrazvukové vyšetření mezi 20. - 22. týdnem těhotenství, což je obvyklá doba pro kontrolu
vrozených vad, zejména defektů neurální trubice.
Pozitivní výsledek testu
Pokud jsou výsledky ultrazvukových měření a výsledky krevních testů vyšší nebo nižší než je norma, je celkový
výsledek testu pozitivní. To znamená, že pravděpodobnost narození dítěte s chromozomální vadou je vyšší
než obvykle. Neznamená to, že plod bude opravdu postižen. Jistotu poskytují další testy: odběr choriových klků
(CVS) a amniocentéza.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20807
25.7.11 12:19

aha, takže i když by nebylo všechno v normě, nemusí to znamenat, že má mimi vývojovou vadu… to určí až odběr plodovky potom… :think:

to s tím nalačno se zeptáme Báry… Barůůů prosím pomooooc :andel: :andel: :andel:

mobifilinka píše:
Mino nasla jsem toto (snad nam Barca rekne, jestli mame byt nalacno):

1. Nejprve se provádí odběr krve ke zjištění hladin dvou sérových proteinů-PAPP-A (Pregnancy Associated
Plasma Protein-A) a free Beta hCG, které jsou normálně přítomné v krvi všech těhotných žen.
2. Ultrazvukové vyšetření mezi 11. – 14. týdnem těhotenství:

• potvrdí životaschopnost plodu
  • přesně určí gestační stáří plodu
  • určí četnost gravidity
  • odhalí případné vážné vrozené vady nebo defekty
  • zjistí množství tekutiny za krčkem plodu, tzv. prosáknutí záhlaví

3. Dle výsledků krevních testů, zjištěných ultrazvukových parametrů
plodu a věku matky lze předpovědět pravděpodobnost narození dítěte
s chromozomální vadou (Downův syndrom, Edwardsův syndrom,
Pataův syndrom).
Centrum prenatální diagnostiky
Negativní výsledek testu
Pokud jsou ultrazvuková měření a výsledky krevních testů v normálním rozmezí, je celkový výsledek testu
negativní. To znamená, že pravděpodobnost narození dítěte s chromozomální vadou je nízká. V tomto případě
se provádí podrobné ultrazvukové vyšetření mezi 20. - 22. týdnem těhotenství, což je obvyklá doba pro kontrolu
vrozených vad, zejména defektů neurální trubice.
Pozitivní výsledek testu
Pokud jsou výsledky ultrazvukových měření a výsledky krevních testů vyšší nebo nižší než je norma, je celkový
výsledek testu pozitivní. To znamená, že pravděpodobnost narození dítěte s chromozomální vadou je vyšší
než obvykle. Neznamená to, že plod bude opravdu postižen. Jistotu poskytují další testy: odběr choriových klků
(CVS) a amniocentéza.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5256
25.7.11 12:26

jeste toto:
Odběr choriových klků (CVS)
CVS je metoda, kterou se získává vzorek placenty. Genetický základ buněk placenty je shodný s buňkami
plodu, je proto možné tuto tkáň použít pro fetální diagnostiku. CVS se obvykle provádí mezi 11. - 14. týdnem
těhotenství.
Amniocentéza
Při amniocentéze se získává malé množství plodové vody, kterou je plod obklopen. Tato tekutina obsahuje
buňky plodu, které jsou testovány na chromozomální abnormality. Amniocentéza se provádí mezi 15. - 20.
týdnem gravidity.
Downův syndrom
Jedinci s Downovým syndromem mají fyzické a mentální poškození. Dále mají větší riziko dalších zdravotních
problémů, jako jsou například srdeční vady. Každý člověk s touto nemocí je jiný. Mnoho z nich žije produktivní život, ale život některých je velmi limitován fyzickým a mentálním handicapem. Nelze dopředu předpovědět,
jak vážné bude postižení. Downův syndrom se nedá léčit. Každé ženě v kterémkoli věku se může narodit dítě
s Downovým syndromem. Nicméně riziko narození těchto dětí stoupá s věkem matky. Například čtyřicetiletá žena má mnohem větší riziko než žena, které je dvacet let.
Edwardsův a Pataův syndrom (trizomie 18. a 13. chromozomu)
Každý jedinec s trizomií 18. a 13. chromozomu má vážné mentální a fyzické postižení. Většina dětí s tímto
postižením umírá do jednoho roku života. Tyto syndromy se nedají léčit.

takze, kdyby jsme se nevlezly do tabulek, tak je jeste spousta dalsich kroku, ktery ti diagnozu vyvrati a presto muzes mit mimi zdravy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20807
25.7.11 12:40

no tak snad to budeme mít v pořádku a na žádné odběry nebude třeba chodit :andel: :andel: :andel:

mobifilinka píše:
jeste toto:
Odběr choriových klků (CVS)
CVS je metoda, kterou se získává vzorek placenty. Genetický základ buněk placenty je shodný s buňkami
plodu, je proto možné tuto tkáň použít pro fetální diagnostiku. CVS se obvykle provádí mezi 11. - 14. týdnem
těhotenství.
Amniocentéza
Při amniocentéze se získává malé množství plodové vody, kterou je plod obklopen. Tato tekutina obsahuje
buňky plodu, které jsou testovány na chromozomální abnormality. Amniocentéza se provádí mezi 15. - 20.
týdnem gravidity.
Downův syndrom
Jedinci s Downovým syndromem mají fyzické a mentální poškození. Dále mají větší riziko dalších zdravotních
problémů, jako jsou například srdeční vady. Každý člověk s touto nemocí je jiný. Mnoho z nich žije produktivní život, ale život některých je velmi limitován fyzickým a mentálním handicapem. Nelze dopředu předpovědět,
jak vážné bude postižení. Downův syndrom se nedá léčit. Každé ženě v kterémkoli věku se může narodit dítě
s Downovým syndromem. Nicméně riziko narození těchto dětí stoupá s věkem matky. Například čtyřicetiletá žena má mnohem větší riziko než žena, které je dvacet let.
Edwardsův a Pataův syndrom (trizomie 18. a 13. chromozomu)
Každý jedinec s trizomií 18. a 13. chromozomu má vážné mentální a fyzické postižení. Většina dětí s tímto
postižením umírá do jednoho roku života. Tyto syndromy se nedají léčit.takze, kdyby jsme se nevlezly do tabulek, tak je jeste spousta dalsich kroku, ktery ti diagnozu vyvrati a presto muzes mit mimi zdravy.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1145
25.7.11 14:26

Tak já sice nejsem Bára, ale mě řekli jasně, že na lačno není nutno, ale hodně pít, ať se dá lépe udělat ten utz. tudíž s plným močákem !!! Byla jsem na to ve Frýdku Místku přímo v genetické poradně. Jeden den mi vzali krev a asi za 2 týdny jsem jela na utz. Kdy doktor zkoumal mimi. Ale asi půl hodiny.....vnitřní sondou, protože bylo docela brzo, tak se to ještě dalo a prý je to lepší…tak změřil šíjové projasnění, nosní kůstku..atd…prohlédl srdce, tělo, končetiny, páteř…potom jsme tam byli ještě jednou (takže potřetí) to už bylo zdarma a to na srdeční vady a na opětovné měření… jinak my platili dohromady asi těch 1300 nebo tak nějak…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1145
25.7.11 14:29

No jinak já byla dneska na kontrole v porodnici..No nic moc…měla jsem snad poprvé vysoký tlak 150/90 tak si mě tam chtěli už nechat, ale potom to sestřička přeměřila znovu a už jsem měla po hodině asi 130/80 takže zítra musím ke své dr. na kontrolu. Doplnili mi ještě nějaké vyšetření moči a krve, jinak nástup do porodnice mám v neděli a plánovaný císař v pondělí 1.8. pokud nepojedeme dřív :-) jinak KTG ok, akorát a to mě překvapilo, se mimi opět otočilo a to z polohy hlavičkou dole do polohy KP (konec pánevní) tak ještě že máme ten plánovaný císař, neboť takhle bych to stejně neodrodila… :-) takže zítra uvidíme tlak a jeslti vydržím do neděle, nebo pojedu dřív…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16136
25.7.11 14:44

cau holky! :) moc drzim palce na screening. :palec: :palec: katy to ti fakt řekli že máš přijít s plnym močákem? to slyšim poprvé 8-o mně dr vzdycky posila at jdu na wc :lol: jinak snad budes mit tlak ok. ja dneska rano 156/96 :zed: sem zvedava na vecer protoze to miva vyšší :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
964
25.7.11 15:42
lucienne píše:
cau holky! :) moc drzim palce na screening. :palec: :palec: katy to ti fakt řekli že máš přijít s plnym močákem? to slyšim poprvé 8-o mně dr vzdycky posila at jdu na wc :lol: jinak snad budes mit tlak ok. ja dneska rano 156/96 :zed: sem zvedava na vecer protoze to miva vyšší :nevim:

ahoj holky, tak už jsem taky po kontrole. dneska je fakt nějakej divnej den. Od rána břicho tuhne a svírá se, kolem poledne se mi udělalo tak zle, motala se mi hlava a klepaly ruce a tlak jsem si naměřila 149/104, no fakt hrůza. Naprosto vám objema rozumím. No a u dr. tlak 130/85, takže v pohodě. Prej jsem si přivodila slabou hypoglykemii, protože jsem od rána nic nejedla a z toho mi vylítnul i ten tlak :nevim: Nález stejný jako minulý týden, takže se zatím nic nechystá. Poslíčci jsou pořádný, ale prej nemají otvírací charakter, takže nic k porodu. a na monitoru jsme chvilku honili bobše, než se tam uvelebil a nekonec tep 130-155, takže normální- uf se mi ulevilo, že to šlo dolů.
Katy - ty už to máš opravdu za chvilku. Držím palce :palec:
Luci - uvidíš, co ti řeknou zítra u dr na ten tlak, ale tenhle mi přijde dost vysoký, i když já mám po dnešku co říkat :-) Třeba ti změní léky a bude to OK, taky držím palečky :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16136
25.7.11 16:13

barfi at je ti lépe. :hug: no je to asi tema zmenama pocasi porad :nevim: ale ty už to máš za páááár :dance: míno jestli se jedná o NT screening tak me brali krev ve 2 odpo a to jsem nalacno fakt nebyla :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1911
25.7.11 16:23

Ahoj holky,
omlouvám se, že vám se lezu, občas vás čtu, páč i já jsem XL těhule :oops:
Jinak k tomu prvnímu vyšetření NT plus - byla jsem na tom v Brně, na Veveří v Prenatalu, výslovně mi řekli, že na lačno být nemusím, že se mám najíst, o plném močáku neříkali nic a určitě jsem ho plný neměla (jsem s pitím trochu na štíru, moc nepiju). Nejdřív mi v jedné místnosti nabrali krev a trochu se mě vyptávali (poslední menzes, IVF a tak, měla jsem s sebou zprávu z genetického vyšetření, tak jsem jim ji tam dala, opsali si z ní závěr. Pak mě poslali opět do čekárny a po nějaké době si mě zavolal dr. Vlašín na ultrazvuk. UTZ byl u mě poprvé přes bříško (byla jsem tuším 12+5), vidět to bylo celkem hezky, rozeznala jsem krásně hlavičku, nosánek, dokonce i jedno pindíka :oops: Dr. nám ukazoval právě ten nosánek, díval se, zda je přítomna nosní kůstka, pak to nuchleární projasnění (snad to píši dobře), pak popisoval ruce, nohy, srdíčko, myslím, že už jmenoval i nějaké orgány jako močový měchýř, žaludek, pak nám ukazoval právě toho jednoho pindíka a fakt jsme ho i my laici s manželem poznali. Čekám dvojčátka, takže to trvalo trochu déle než prohlédl obě mimi. Dostali jse fotečku + zprávu z ultrazvuku s tím, že výsledky krve budou odpoledne (navečer) na netu - dali nám heslo. Platili jsme 1450,– Kč.
Snad vám moje info trochu pomůže :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16136
25.7.11 16:30

Ahoj brafinko! teda Brafi a Barfi to je masakr :lol: ty cekas dvojcatka? :dance:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1911
25.7.11 16:43

Ahoj Luci :mavam:
ano, čekám dvojčátka, chlapečka a holčičku. Dnes jsme měli velký UTZ a prý jsme v pořádku, tak jsem si trochu oddychla. Moje gynekoložka mi totiž UTZ nedělá, naposledy jsem měla před 2 měsícema na tom prvním NT screeningu a další až dnes, to byla doba. Na UTZ chodím na speciální pracoviště, moje dr. ho sice také má, ale prostě nedělá :nevim:

lucienne píše:
Ahoj brafinko! teda Brafi a Barfi to je masakr :lol: ty cekas dvojcatka? :dance:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16136
25.7.11 16:48

Brafi to je krása! páreček dvojčátek. :palec: to se ti nedivim že bys radeji utz časteji. zvlast kvuli dvojcatkum. jsem rada ze jste vsichni 3 ok. :palec: a jak to zatim zvladas?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1911
25.7.11 17:01

Luci, také jsem ráda za páreček, bobánci moji :srdce: Zatím to celkem zvládám, jsem teprve 21 týden, takže to ještě jde, sice jsem už od začátku třetího měsíce na neschopence, což jsem teda moc nechtěla, ale dr. na ní trvala (i když pracuji v kanclu), prý jsem s dvojčátky riziková, ale už jsem si na to zvykla. Bříško mi už trochu roste, ale já tomu zatím říkám „větší špíček“ :oops:. Občas mě bolí v rozkroku a nevím co to je, jestli je to normální, snad jo. Možná jak se natahují vazy nebo nevím. Jinak to zatím jde, akorát to spaní - nejraději jsem dřív spávala na břichu, což teď už nejde, tak se často převaluju z boku na bok.
Luci a co ty? Koukám, že jsi už docela daleko, jak to zvládáš ty? Četla jsem, že trochu bojuješ s tlakem, tak snad to bude dobré.

lucienne píše:
Brafi to je krása! páreček dvojčátek. :palec: to se ti nedivim že bys radeji utz časteji. zvlast kvuli dvojcatkum. jsem rada ze jste vsichni 3 ok. :palec: a jak to zatim zvladas?
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5575
25.7.11 17:03

Ahoj holky
Nám nešel od rána internet, no hrůza :nevim:
Ahoj brafin, vítej u nás a veeeeelká gratulace. Většina nedělá ultrazvuky při každé poradně, ani já, protože bych to nestíhala, ale úplně tě chápu. Já jsem chodila protekčně ke kolegovi.

Míno a Mobi nebojte, vyšetření určitě budou v pořádku. Na lačno být nemusíte, to až pak na testy na cukrovku. Ta amniocentéza nebo choriocentéza (odběr vzorku plodovky, nebo placenty) se dělá opravdu jenom když jsou nějaké špatné krevní i sono výsledky. Budu vám moc držet palce. Jinak já jsem také platila 1000kč za PAPP testy a pak už Tripple test nebyl nutný (dělá se později), protože jsem měla PAPP v pohodě.
Já jsem si prostě na začátku těhu řekla, že musí být všechno v pohodě a že se nebudu stresovat.

Katko - to je fakt zajímavé, že se mimi otočilo, to se často nestává. Ale moje kamarátka šla na plánovaný císař pro KP a když dorazial do porodnice, tak malá byla hlavou dolu a ona rodila normálně.
Jinak si myslím, že tlaky teď budou lítat. Venku se to počasí (tedy i tlak) mění každou chvilku. U nás bylo ráno krásně, teď je pod mrakema a fouká.

Lucko - budu držet zítra palce a uvidíš a dej pak vědět.

Já jsem si dnes byla po vypsání mateřské, takže už je to oficielní :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

:hug:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Original

• (3.9) + 55 recenzí

Prsní vložky