Z dcery se začíná stávat rozmazlenec

Napsat příspěvek
Velikost písma:
7674
3.5.22 10:02
@kristyna.urbanova píše:
@Veru1987 já si právě stojím za svým, vysvětluju jí co se může a co ne a proč, ale manželovo přístup mi to moc neusnadňuje.. a ano, mluvila jsem s ním o tom xkrát, ale vždy to dělá chvíli nebo jen když tam jsem taky, ale jinak pokračuje a má na to odpověď: já jsem furt v práci a musím na ní být hodnej, aby mě měla ráda🤦🏼‍♀️

to je pitomý názor… bude mu tak akurát skákat po hlavě a ty budeš ta špatná… zkuste si někdy o tom v klidu večer povykládat.. třeba mu to dej tady přečíst…že to není jen z tvé hlavy. Vy musíte být za jedno!!! To je základ!!! Ne pak poslouchat ale tatínek mi to dovolí, a tatínek je hodnějsí… já i když nesouhlasím někdy s mužem, nebo on se mnou řekneme si to bokem, nikdy ne před dcerou a vymyslíme jak do budoucna aby to sedělo nám všem prostě…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
3.5.22 10:03

Nevím, proč se stydíš. Dítě objevuje, že je osobnost a může míst svůj názor a tak se ho snaží prosadit. Navíc neumí ještě pracovat s emocemi. To se musí za pomoci okolí, především rodičů, naučit.
Proč by Ti měla půjčit svou hračku když nechce?

Musíš jít dítěti příkladem, nastavit mu mantinely, zároveň ho nechat být samo sebou, ne ho zpacifikovat do nemyslícího tvora poslouchajícího na slovo (o tom opravdu výchova není).
A ano, trvá to, musí se to opakovat roky, než je kolikrát vidět výsledek.

Edit dočátám názor tatínka a ten je teda na přesdržku Když si dítě usmyslí, že chce jednorožce nebo si dát panáka, tak ji to taky dovolí, aby ho měla ráda? :roll:

Příspěvek upraven 03.05.22 v 10:05

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3.5.22 10:04

@Gracelynx 1. nikdo neříkal, že na ní řvu. Ale že člověk občas, když už je toho moc, zvýší hlas, je normální. Zvýší hlas, neřve! Pokud vy to zvládáte všechno s klidem, dobře tak pro Vás. Na mě toho je ale občas prostě moc, jsem jen člověk. A za 2. jak o ní píšu? Píšu jak se chová a že nechci, aby z ní byl rozmazlenec - to slovo jsem použila, protože ho na nás používají jiní. A za 3. proč musí půjčovat hračky? Protože dělit se s ostatními je normální? Protože ona si taky chce půjčovat věci u ostatních, proč by ona tedy neměla půjčit nazpět? Chce si s někým hrát, tak jim musí něco půjčit, a ne si jen hrát a ostatní koukat.

Příspěvek upraven 03.05.22 v 10:21

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3.5.22 10:06

@Veru1987 já vím, mluvili jsme o tom fakt mockrát. Tudíž to manžel respektuje přede mnou, ale když neví, že je slyším, tak jí zase nechá dělat si co chce.. i s těma dveřma jak mi je zabírá před nosem, já znovu otevřu a řeknu, že tohle dělat nesmí, a udělá to znovu a manžel prostě, že s ním chce být sama a nechá to být..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7674
3.5.22 10:07
@kristyna.urbanova píše:
@Gracelynx 1. nikdo neříkal, že na ní řvu. Ale že člověk občas, když už je toho moc, zvýší hlas, je normální. Zvýší hlas, neřve! Pokud vy to zvládáte všechno s klidem, dobře tak pro Vás. Na mě toho je ale občas prostě moc, jsem jen člověk. A za 2. jak o ní píšu? Píšu jak se chová a že nechci, aby z ní byl spratek - to slovo jsem použila, protože ho na nás používají jiní, já určitě ne. A za 3. proč musí půjčovat hračky? Protože dělit se s ostatními je normální? Protože ona si taky chce půjčovat věci u ostatních, proč by ona tedy neměla půjčit nazpět? Chce si s někým hrát, tak jim musí něco půjčit, a ne si jen hrát a ostatní koukat.

S tím půjčováním jsem někde četla že dítě snad až do 4 - 5ti let, už ten věk nevím přesně, nechápe proč by mělo někomu něco půjčit, prostě je to jeho, on to má ruce, nechápe proč by si nemohlo vzít cizí hračku na hřišti… Bylo to pěkně popsané. Což ale neznamá, že my to dceru neučili… ano.. jsem ji vždy řekla "ukaž podívam se jaké to máš pěkné…nebo jeee ukáž, kouknu se, to je krááásná hračka apod…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7674
3.5.22 10:08
@kristyna.urbanova píše:
@Veru1987 já vím, mluvili jsme o tom fakt mockrát. Tudíž to manžel respektuje přede mnou, ale když neví, že je slyším, tak jí zase nechá dělat si co chce.. i s těma dveřma jak mi je zabírá před nosem, já znovu otevřu a řeknu, že tohle dělat nesmí, a udělá to znovu a manžel prostě, že s ním chce být sama a nechá to být..

Noo tak to budete mít do budoucna problém… jak jsou rozdíly ve výchově a přístupu tak to není dobré…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
3.5.22 10:08

@kristyna.urbanova Jenže ty ji nejdřív musíš ukázat a naučit, že půjčovací reciprocita má benefit. Ne že se půjčuje, protože to maminka řekla.
A i tak půjčovat nemusí chtít, protože pro ni to třeba benefit mít nebude, protože bude na nějakou hračku tak citově vázaná, že ji prostě nepůjčí. A i tak je to v pořádku. Stejně tak je v pořádku, že pak jí nějaké dítě něbo ty nepůjčíš to, co by chtěla ona.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3.5.22 10:11

@Svistice stydím se za sebe, ne za ní. Že lidi odsuzují mě, že jí neumím vychovávat a že si s tou situací před lidma nevím rady.. ohledně hračky, chce si půjčovat od druhých, musí se naučit, že má půjčit taky. Neříkám nejoblíbenější hračku, ale dělit se člověk má. Hrát si stylem, že ostatní jen sedí a koukají, podle mě moc nejde. Ale na tohle máme asi každý jiný názor. A nechci, aby poslouchala na slovo, ale spíš mě štvou ty scény kvůli nějaký blbosti (ano vím, že pro to dítě je to důležitý) a že se jí to nedá vysvětlit, nevím jak na to, aby to pochopila, že se to dá řešit v klidu a nemusí vždycky plakat nebo křičet. Já normálně taky nekřičím, ale když jí pak člověk poslouchá celý den, tak občas taky už zvýším hlas a to nechci

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36009
3.5.22 10:11

@kristyna.urbanova půjčovat hračky může, ale nemusí. To by jsi zase měla respektovat. Je hezké se dělit, ale pokud někomu nechce půjčit oblíbenou hračku je to taky ok. :nevim: můžeš to dělat třeba kus za kus, ale nechtěj zase po dítěti, že musí. Má taky nárok na vlastní názor. To dítě to taky musí chtít samo, ne že jsi to řekla ty.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3.5.22 10:12

@Svistice netvrdím, že musí půjčovat všechno. Ale aby například v herně, která je pro všechny sebrala všechny pastelky a nechtěla nikomu dát žádnou, nebo běžela za holčičkou a sebrala jí kočárek, aniž by si s ním sama hrála apod. o to mi jde

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3.5.22 10:14

@pikola jak říkám už po několikáté, o oblíbené hračce nikdo nemluví. Mluvím o braní věcí dětem v herničce, odmítání se dělit tam, nebo dát třeba pastelky půl na půl apod

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36009
3.5.22 10:14

A že si chce hrát s tátou bez tebe a zavírá ti dveře? Na tak hurá, máš klid ne :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69126
3.5.22 10:16

A ty běžně půjčuješ každému, cokoliv od tebe chce? Oblíbené věci, drahé věci, věci, co zrovna používáš? To dítě to vidí vlastní optikou, pro něj je i totální pitomost kolikrát cenná, proč se o ni má dělit? Časem k tomu dospěje, při interakci s ostatníma dětma - já půjčím tobě, ty půjčíš mně, ale taky asi ne úplně všecko a úplně každému. Mně tu zazvonit soused, že si všimnul že mám nový auto, jestli mu půjčím klíčky, že by si ho chtěl vyzkoušet a projet se, tak si taky ťukám na čelo. A pak budu chtít po dvouletým dítěti, aby půjčilo oblíbenou hračku, protože půjčovat je normální?
Jinak děti jsou chytré a velmi dobře časem poznají, co si ke komu můžou dovolit. Třeba ty naše mají jiná pravidla u babičky - její boj uspávat je třeba v jedenáct v noci - ale jak dorazí domů, tak velmi snadno přepnou do módu - zítra škola, v půl deváté v posteli, nedebatujem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36009
3.5.22 10:16
@kristyna.urbanova píše:
@pikola jak říkám už po několikáté, o oblíbené hračce nikdo nemluví. Mluvím o braní věcí dětem v herničce, odmítání se dělit tam, nebo dát třeba pastelky půl na půl apod

Tak pokud se nebude dělit o věci co nejsou její tak konec činnosti a jde se pryč :nevim: oni si to pak příště rozmyslí. A neboj, ve školce si to učitelka srovná, to není jak za zády s maminkou

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33005
3.5.22 10:17
@kristyna.urbanova píše:
@Svistice stydím se za sebe, ne za ní. Že lidi odsuzují mě, že jí neumím vychovávat a že si s tou situací před lidma nevím rady.. ohledně hračky, chce si půjčovat od druhých, musí se naučit, že má půjčit taky. Neříkám nejoblíbenější hračku, ale dělit se člověk má. Hrát si stylem, že ostatní jen sedí a koukají, podle mě moc nejde. Ale na tohle máme asi každý jiný názor. A nechci, aby poslouchala na slovo, ale spíš mě štvou ty scény kvůli nějaký blbosti (ano vím, že pro to dítě je to důležitý) a že se jí to nedá vysvětlit, nevím jak na to, aby to pochopila, že se to dá řešit v klidu a nemusí vždycky plakat nebo křičet. Já normálně taky nekřičím, ale když jí pak člověk poslouchá celý den, tak občas taky už zvýším hlas a to nechci

Nauč se, aby Ti cizí lidi byli u zadku. Musíš mít zdravé sebevědomí. Ono každéd ítě je jiné a oni v tvých botách nechodí.

Ono se tolik věcí „má“. Ano, je důlěžité neudělat z dítěte jájínka a k tomu i to naučit ho se dělt patří. Ale ne na sílu a je to procesna dlouho. Třeba minimálně do té doby, než Ti bude schopné a ochotné říct, proč se nechce dělit. Já se třeba nechtěla dělit o jídlo. Všichni o mě říkali, že jsem lakomá. Jenže já nebyla lakomá, mě jen vadilo, že mi někdo oslintává moje jídlo/lžičku apod.
Dítěti můžeš vysvětlovat, ukazovat stoktát a ono to přijme za své třeba až po sto první… výchova je dlouhodobý a náročný proces. Fakt to na většinu dětí nefunguje, že jednou něco řekneš a tak to bude. Chce se to hodit trochu do klidu. :kytka:

Doporučuji začít pracovat hlavně na sobě, ono se to pak promítně i na tom dítěti. ;)

Nicméně základem je, aby rodiče táhly za jeden provaz, protože jinak vás děcko rozseká.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí