Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@Bufanda Ještě mě napadlo, jaká ti vyšla pravděpodobnost DS při screeningu?
Ty testy dělají i v Pronatalu a mají vlastní laborku, takže to neposílaj pryč. https://www.pronatal.cz/…stovani-nipt
Tak to vypadá, že to asi záleží doktor od doktora. Já měla ve 12. týdnu ten screening, co je zdarma a nevyšel dobře, dr nás ani nenechal to promyslet, hned volal své kamarádce Mudr do Gennetu, kam jsme jeli hned další den. Tam UZ v normě, odeslala nás do přízemí ke geneticce a ta nám doporučila plodovou vodu v 16. týdnu. V mezidobí mi u mé dr opět brali krev, výsledky pořád nic moc, tak jsem šla na tu vodu. Neplatila jsem nikde nic. To, o čem tu píšete, že stálo 1200,–-, o tom mluvila moje švagrová, ale co to bylo, netuším, jen mě zarazilo, že mě nikdo tuto možnost nenabídl. Pak vznikají takové zmatky a nechápu, že u různých dr a gyn pracovišť jsou různé přístupy.
@Bufanda píše:
Tak to vypadá, že to asi záleží doktor od doktora. Já měla ve 12. týdnu ten screening, co je zdarma a nevyšel dobře, dr nás ani nenechal to promyslet, hned volal své kamarádce Mudr do Gennetu, kam jsme jeli hned další den. Tam UZ v normě, odeslala nás do přízemí ke geneticce a ta nám doporučila plodovou vodu v 16. týdnu. V mezidobí mi u mé dr opět brali krev, výsledky pořád nic moc, tak jsem šla na tu vodu. Neplatila jsem nikde nic. To, o čem tu píšete, že stálo 1200,–-, o tom mluvila moje švagrová, ale co to bylo, netuším, jen mě zarazilo, že mě nikdo tuto možnost nenabídl. Pak vznikají takové zmatky a nechápu, že u různých dr a gyn pracovišť jsou různé přístupy.
Nejsou. Podle me to bylo v ramci grantu, takze to pojistovna neplati. Ja to tak mela u prvotrimestralniho screeningi kdysi.
Dnes v 16tt potvrzena na ultrazvuku ta holčička, že předtim se opravdu spletla a malá jak měla nožičky v tureckém sedě, tak se tam asi pripletl prstik, proto si myslela, že je to 100% kluk. Ten test z krve byl opravdu prenascan a byl hrazen pojišťovnou a psalo se tam i že určení pohlaví je určeno na víc jak 99%. A DNA plodu v mojí krvy našli 13% a aby určili ty vady a pohlaví, tak prý stačí 4% kdyby tam jen našli. Takže ano, věřit spíš krvy
.
@Anonymní píše:
Dnes v 16tt potvrzena na ultrazvuku ta holčička, že předtim se opravdu spletla a malá jak měla nožičky v tureckém sedě, tak se tam asi pripletl prstik, proto si myslela, že je to 100% kluk. Ten test z krve byl opravdu prenascan a byl hrazen pojišťovnou a psalo se tam i že určení pohlaví je určeno na víc jak 99%. A DNA plodu v mojí krvy našli 13% a aby určili ty vady a pohlaví, tak prý stačí 4% kdyby tam jen našli. Takže ano, věřit spíš krvy.
gratuluju k holcicce.
Zaujal me ale tvuj jiny komentar. Prenascan je hrazeny pojistovnou? To je nejaka novinka?
@warita píše:
gratuluju k holcicce.Zaujal me ale tvuj jiny komentar. Prenascan je hrazeny pojistovnou? To je nejaka novinka?
Dekuji. Tak to netuším, ale myslím, že to bude třeba tak dva roky co to hradí. Ale asi jen v případě, když ten 1.screening vyjde špatně, tak aby vyloučili ty 4 syndromy a že je potřeba asi doporučení od té co dělá ten screening.
Taktéž gratuluji a hlavně, že jste zdravý. Též mě zaujal ten test a pořád se mi to nějak nezdá, že by byl jen tak zadarmo, kor když já kolem toho měla v září taky litani a nezbylo mi než jít na plodovku.
Tak mi to nedalo a googlila a zjistila jsem akorát to, že klientky Gennetu mohou mít zdarma test, ale není to Prenascan, je to něco jejich vlastního, Prenascan se platí.
@Bufanda U mě ho označovali jen jako cfDNA test a jak jsem to pochopila, vyhodnocují ho stejnou metodou jako Prenascan, akorát že ten se kamsi posílal a toto dělali tady v ČR ve své laborce ![]()
@Bufanda píše:
Taktéž gratuluji a hlavně, že jste zdravý. Též mě zaujal ten test a pořád se mi to nějak nezdá, že by byl jen tak zadarmo, kor když já kolem toho měla v září taky litani a nezbylo mi než jít na plodovku.
Ješte mi cvaklo, že zmiňovala na té gen.konzultaci i můj věk, že vzhledem k tomu, že mi je prý „teprve“ 28 let a vyšlo mi to 1/410 a ne 1/100, tak mě poslali jen na krev, kdybych byla starší a výsledky byly ještě horší, tak bych asi musela jít taky na plodovku.
@Anonymní píše:
Ješte mi cvaklo, že zmiňovala na té gen.konzultaci i můj věk, že vzhledem k tomu, že mi je prý „teprve“ 28 let a vyšlo mi to 1/410 a ne 1/100, tak mě poslali jen na krev, kdybych byla starší a výsledky byly ještě horší, tak bych asi musela jít taky na plodovku.
ja byla na geneticke konzultaci ve veku 36 a i kdyz mi vysledky ultrazvuku vysly na absolutni jednicku, tak me hned chteli posilat na plodovku. Odmitla jsem, na co by to bylo dobre? Obhajit to doktorka nedokazala.
Oni z toho maji penize totiz. Byl mi taky nabidnut test z krve, ktery jsem odmitla rovnez.
@Michelle_M
Máte pravdu, když to teď čtu, taky ho u mě označují cfDNA a je pravda, že mi vlastně na genet. konzultaci říkala, že je to stejná metoda jako prenascan, tak pro jsem si to spletla. Můžu sem i poslat výsledky z 1.sreeningu pro porovnání a výsledky cfDNA, tam je to napsané.
@warita píše:
ja byla na geneticke konzultaci ve veku 36 a i kdyz mi vysledky ultrazvuku vysly na absolutni jednicku, tak me hned chteli posilat na plodovku. Odmitla jsem, na co by to bylo dobre? Obhajit to doktorka nedokazala.Oni z toho maji penize totiz. Byl mi taky nabidnut test z krve, ktery jsem odmitla rovnez.
Oni někde automaticky posílají jak je ti víc jak 35 let. Ale znám rodičku 40ti letou, které ty výsledky vysly taky na jedničku (prý jako kdyby byla dvacítka ji řekli) a ta sama se ptala jestli musí na plodovku a oni ji řekli, že určitě ne, proč by ji tam posílali když výsledky měla krásný. Takže asi opravdu jak kde a jak který doktor možná.
Tak to bude asi tím věkem. Ale zaráží mě, že neřeknou všechny možnosti. My se měsíc nervovali kvůli tý plodovce, naštěstí všechno vyšlo v pořádku. Taky bych radši nejdřív dala tu krev.