Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj,
ráda bych se zeptala zkušenějších maminek, jestli je normální, že mi zatím mateřství připadá tak trochu jako nudný stereotyp? Mám 7 týdenní holčičku, za kterou jsem opravdu vděčná. Mimčo jsme si s manželem přáli a moc jsme se na něj těšili, ale zatím nám to neustále přebalování, krmení a uspávání pořád dokola připadá opravdu jako nudný stereotyp. Pořád si řákám, že časem to bude všechno lepší, až bude malá větší a bude víc komunikovat, hrát si a tak, zároveň se ale bojím toho, že nejsem asi moc normální, když mě tyhle maminkovské začátky nudí… Všude v okolí totiž často slýchám, jak je to mateřství už od začátku strašně super, jak si to všichni užívají.
Jste nebo byla jste na tom některá podobě?
Předem děkuju za reakce.
Andrea
Ahoj, je to normální neboj. A zvlášť teď v zimě. Až bude malá komunikativnější a bude dělat pokroky, až se rozplazí, nebo rozleze, paj to stereotyp nebude. A na jaře hurá ven s kočárkem- to už zase bude o něčem jiném. Neboj ![]()
Od začátku to stereotyp je… Já si ještě teď, kdy je prckovi 6 měsíců, občas u přebalování říkám „už zase“ a taky mi přijde, že je to pořád to samý dokola… A to mám doma ještě dvouletýho prcka
Ale u mě to je spíš náladou… Když jsem unavená, je to horší, než když jsem v pohodě
![]()
ahoj taky mě nudil začátek tak prvních 6 měsícl to byl fakt opruz, mladej první 3 měsíce jenom prospal … ale teď v 16 měsících je to mazec už je s ním sranda a někdy si říkám zlatej stereotip
S miminama je proste nuda, me to taky nebavi, ale od toho roku uz to zacne bejt pohoda, ktera za to stoji ![]()
Ono uz tak od pul roka to zacne bejt lepsi a uz sama budes cejtit, ze te to vic a vic naplnuje.
Sem taky nemiminkovskej typ a rada bych rodila tak rocni dite ![]()
pryfish píše:
S miminama je proste nuda, me to taky nebavi, ale od toho roku uz to zacne bejt pohoda, ktera za to stoji
Ono uz tak od pul roka to zacne bejt lepsi a uz sama budes cejtit, ze te to vic a vic naplnuje.
Sem taky nemiminkovskej typ a rada bych rodila tak rocni dite
Tak to já zas naopak…Mě to nejvíc bavilo když byl malý úplné miminečko:-) Jako teď je to taky fajn,ale už to není to voňavoučké sladké tříkilové klubíčko:-) Malý byl navíc hrozně hodný,nebýt problémům s krmením (všechno mléko jsem odsávala) tak bych měla naprosto veget:-) Tak si možná ty začátky i idealizuju:-)
Moc děkuju za rychlé reakce. Opravdu jste mě uklidnily.
Já si právě pořád říkám, že na jaře nebo v létě, až budeme moc být venku dýl, to bude všechno lepší. Teď už jsme od čtvrtka kvůli mrazům doma a pomalu mi to začíná lézt na mozek.
Zrovna dneska jsem manželovi říkala, že by bylo fajn, kdyby se malá narodila už jako 3měsíční, že by to byla větší sranda. ![]()
Jooo, u nás to bylo stejné. Prcek je totiž prosincovej. Neboj to přejde, hlavně v létě jsem si to pak užívala plnýma douškama, drandila jsem s kočárem a malej si chrupkal ![]()
Teda začátek mateřství, děs běs. Dny jeden jako druhý, nespavé uřvané mimino. Ještě teď mám husí kůži, když si na to vzpomenu. Takže opravdu nejsi ani zdaleka jediná. Vydrž, ono se to zlepší, jak začne malá víc vnímat okolí a komunikovat
Brokianaa píše:pryfish píše:Tak to já zas naopak…Mě to nejvíc bavilo když byl malý úplné miminečko:-) Jako teď je to taky fajn,ale už to není to voňavoučké sladké tříkilové klubíčko:-) Malý byl navíc hrozně hodný,nebýt problémům s krmením (všechno mléko jsem odsávala) tak bych měla naprosto veget:-) Tak si možná ty začátky i idealizuju:-)
S miminama je proste nuda, me to taky nebavi, ale od toho roku uz to zacne bejt pohoda, ktera za to stoji
Sem taky nemiminkovskej typ a rada bych rodila tak rocni dite
No my právě máme taky problém s kojením. Malá strašně zlobí, buď usíná (a to tak, že jí už neprobudím) nebo je strašně zmatená - pořád se přisává a odsává. Po každém krmení jí tedy musím dokrmovat umělým mlíkem. Po 7 týdnech jsem už z toho unavená a nejraději bych přešla jen na UM, ale pořád s tím vnitřně bojuju, protože se bojím toho, že když nebudu kojit, bude malá v budoucnu často nemocná. ![]()
AndyKristy píše:
Zrovna dneska jsem manželovi říkala, že by bylo fajn, kdyby se malá narodila už jako 3měsíční, že by to byla větší sranda.
Fuj, to bych rodit nechtěla
! Taky jsem nebyla maminkovský typ a depky ze stereotypu mám přesně podle počasí. Mě to začalo víc bavit, když jsem začala chodit cvičit - pádný důvod nebýt doma 75 minut
. Když jsem si ulevila od toho být pořád ve střehu kvůli každému zakníkání, bavilo mě to i doma víc.
kacakaca píše:AndyKristy píše:Fuj, to bych rodit nechtěla
Zrovna dneska jsem manželovi říkala, že by bylo fajn, kdyby se malá narodila už jako 3měsíční, že by to byla větší sranda.! Taky jsem nebyla maminkovský typ a depky ze stereotypu mám přesně podle počasí. Mě to začalo víc bavit, když jsem začala chodit cvičit - pádný důvod nebýt doma 75 minut
. Když jsem si ulevila od toho být pořád ve střehu kvůli každému zakníkání, bavilo mě to i doma víc.
No nějaké cvičení mimo domov bych taky uvítala, ale nevím, jestli když kojím (teda aspoň částečně), můžu vůbec cvičit. Před těhotenstvím jsem chodila na zumbu a ráda bych zase začala. Když si ale vzpomenu, jak často a hodně jsme tam skákaly a pohybovaly hrudníkem tak mám pocit, že to pro prsa a tvorbu mlíka asi není to pravé ořechové. ![]()
AndyKristy píše:
Ahoj,ráda bych se zeptala zkušenějších maminek, jestli je normální, že mi zatím mateřství připadá tak trochu jako nudný stereotyp? Mám 7 týdenní holčičku, za kterou jsem opravdu vděčná. Mimčo jsme si s manželem přáli a moc jsme se na něj těšili, ale zatím nám to neustále přebalování, krmení a uspávání pořád dokola připadá opravdu jako nudný stereotyp. Pořád si řákám, že časem to bude všechno lepší, až bude malá větší a bude víc komunikovat, hrát si a tak, zároveň se ale bojím toho, že nejsem asi moc normální, když mě tyhle maminkovské začátky nudí… Všude v okolí totiž často slýchám, jak je to mateřství už od začátku strašně super, jak si to všichni užívají.
Jste nebo byla jste na tom některá podobě?
Předem děkuju za reakce.
Andrea
počkej až budeš mít jedno dítě za zády a přebalovat budeš druhé, pak budeš vzpomínat na to, jak tě to u prvního nudilo ![]()
já si to taky říkala…každý den to samé,ráno vstát o půl hodiny dřív než malý,najíst se,připravit si mléko,přebalit,nakrmit,pohrát,pak usnul,pak zase přebalit,nakrmit,jít ven,přebalit nakrmit,pohrát si,spánek nás obou
,přebalit,nakrmit,pohrát a konečně vykoupat,nakrmit a spát
a další den znova a znova a znova…a přijde mi to pořád stejný,i když teď už je víc aktivní,ale stejně pořád vyžaduje ,aby chodil spát na minutu přesně v 8,večeří taky přesně v 5,jinak hned hrozný řev a je jedno,jestli svačí ve 2 nebo ve 3,večeře prostě musí být v 5
,takže asi záleží na miminku ![]()
AndyKristy píše:kacakaca píše:No nějaké cvičení mimo domov bych taky uvítala, ale nevím, jestli když kojím (teda aspoň částečně), můžu vůbec cvičit. Před těhotenstvím jsem chodila na zumbu a ráda bych zase začala. Když si ale vzpomenu, jak často a hodně jsme tam skákaly a pohybovaly hrudníkem tak mám pocit, že to pro prsa a tvorbu mlíka asi není to pravé ořechové.AndyKristy píše:Fuj, to bych rodit nechtěla
Zrovna dneska jsem manželovi říkala, že by bylo fajn, kdyby se malá narodila už jako 3měsíční, že by to byla větší sranda.! Taky jsem nebyla maminkovský typ a depky ze stereotypu mám přesně podle počasí. Mě to začalo víc bavit, když jsem začala chodit cvičit - pádný důvod nebýt doma 75 minut
Já měla normální porod a chodila jsem cvičit od 5.týdne (předtím trochu doma, svaly byly fuč). A kojím pořád šestkrát denně. Zumbu jsem vynechala, dokud mi prsa nesplaskla a zpočátku jsem chodila ve dvou podprsenkách na sobě (normální na kojící, stejně jsem ve dveřích strhala oblečení a tu obyč podprdu a utíkala rovnou kojit). Fámy o kyselém mlíku jsou pravdivé až u vrcholového sportu, z těch třech hodinek týdně se fakt nic nestane.