Začátek s příkrmy - vařit, nebo kupovat?

Lo
6285
20.7.13 10:46

Začátek s příkrmy - vařit, nebo kupovat?

Ahoj, mám téměř 5ti měsíčního a budu co nevidět začínat s příkrmy. Chci se zeptat, na začátku, když se miminko teprve učí nové chuti a sní třeba jen 2 lžičky zeleniny, vařili jste už od počátku, dejme tomu kvůli dvoum lžičkám?
Já vařit chci, budu chodit pro zeleninu i na farmářské trhy, nebo budu mít od mamky, která má zahrádku, ale pro ten úplný počátek jsme si říkala, že bych jen koupila skleničku, když to budou jen 2 lžičky..že bych začala vařit, až by se více rozjedl..mám ale strach, že mi pak nebude chtít z kupovaného na vařenou stravu..
Co myslíte?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
12505
20.7.13 10:52

Já bych uvařila třeba jen dvě tři mrkve a když nedojí dala do ledničky na druhý den. Takto i s ostatní zeleninou, pak postupně přidávat maso.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24016
20.7.13 10:54

Nikdy jsem nekupovala a jen vařila. A kupovat navíc teď, když je všude dostatek čerstvé zeleniny mi přijde i ujetý ;) :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
teresa20
20.7.13 10:54

Vařila jsem u syna od začátku, ten se rozjedl docela rychle, ze začátku jen třeba malou mrkvičku nakrájenou na kolečka, bylo to za chvíli a měl to na dva dny. Mě zas přišlo jako plýtvání otevřít kvůli dvěma lžičkám skleničku.. leda ten zbytek zamrazit.. ale to jsem nechtěla.
Teď u dcery taky vařím, ale ta příkrmy odmítá, tak jsem zkoušela i tu skleničku a taky nic :mrgreen: :mrgreen:

• Citovat
  • Upravit
11117
20.7.13 10:55

Zacali jsme se sklenickama a varene nechce doted (11m), takze jestli ti cas a okolnosti dovoli, tak radim var od zacatku :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15113
20.7.13 10:56
@Lo píše:
Ahoj, mám téměř 5ti měsíčního a budu co nevidět začínat s příkrmy. Chci se zeptat, na začátku, když se miminko teprve učí nové chuti a sní třeba jen 2 lžičky zeleniny, vařili jste už od počátku, dejme tomu kvůli dvoum lžičkám?
Já vařit chci, budu chodit pro zeleninu i na farmářské trhy, nebo budu mít od mamky, která má zahrádku, ale pro ten úplný počátek jsme si říkala, že bych jen koupila skleničku, když to budou jen 2 lžičky..že bych začala vařit, až by se více rozjedl..mám ale strach, že mi pak nebude chtít z kupovaného na vařenou stravu..
Co myslíte?

Dva měsíce jsem kupovala, mají to přece jenom, víc do hladka, a potom přešla na vařené, jedl moje jídlo normálně, jen mu nechutnaly brambory, nicméně ty nemá rád dodnes.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
JellyBean
20.7.13 10:57

Ja zacinala se sklenickama a mel to vzdycky napul…pulka jeden den druha pulka druhy den. Kdyz je ale moznost, tak bych radsi varila.

• Citovat
  • Upravit
10680
20.7.13 11:07

Ahoj, jak píšou holky, vzhledem k ročnímu období, kdy je všude čerstvá zelenina, tak bych vařila doma, můžeš si navařit do mrazáku (brambora se nezamrazuje), dát třeba do tvořítek na led a nadělat kostičky a tak, vždycky by tam mělo přijí trochu olivového oleje, aby se vitamíny mohly všechny vstřebat, jinak ze skleničky by se měl dávat špenát, ten co se pordává v obchodě obsahuje hodně dusičnanů, ve skleničkách by to mělo být z kontrolovanýho zemědělství.

Já si k tomu loni udělala tydle poznámky, tak třeba to pomůže :)

Příkrmy • Zelenina
Od kdy u kojených dětí od ukončeného 6. měsíce, když dítě váhově neprospívá, může se začít dřív (okolo 5. měsíce), u nekojených okolo 4.měsíce
První dávka 2 – 3 lžičky v poledne a večer (večer možno nahradit kaší)
Celá dávka 150 – 200ml (platí i pro kaši)
Množství pomalu zvyšovat, po 2 – 4 týdnech se dosáhne množství celé dávky.
Jaká zelenina mrkev, brambory, brokolice, cuketa, okurka, pastiňák, dýně, červená řepa, zelený hrášek, květák, brokolice, špenát
Jak měnit druh zeleniny nový druh zeleniny dávat 3-4 dny, potom teprve přidat další, kvůli rozpoznání alergie
Jak upravit dusit v páře nebo vařit, přidat pár kapek kvalitního olivového oleje, přepasírovat, podávat lžičkou

• Maso
Od kdy 2 – 4 týdny po zavedení zeleniny
První dávka 20g (1 polévková lžíce)
Celá dávka 30-40g
1× týdně, 2 x týdně, 3× týdně, dostat se na frekvenci 6× týdně, 1× týdně je možné nahradit maso vařeným žloutkem ( zezačátku stačí ½ žloutku)
Jaké maso kuře, krůta, kachna, husa, hovězí, jehněčí, králičí, telecí
Jak upravit nekupovat zmražené, musí být libové, důkladně uvařit, najemno nasekat, přidat do zeleniny

• Ovoce
Od kdy 7.– 8. měsíc jako dopolední nebo odpolední svačinku
První dávka 2-3 lžičky
Celá dávka 100-200ml
Množství pomalu zvyšovat, po 2 – 4 týdnech se dosáhne množství celé dávky.
Jaké ovoce hrušky, jablka, třešně, švestky, mirabelky, meruňky, hrozny, meloun, banán, avokádo, borůvky
Jak upravit ovoce oloupat, podusit (kromě banánu a melounu), později už ovoce tepelně neupravovat, zbavovat slupky cca do 1roku dítěte

• Co nedělat
Nesladit, nesolit, nedochucovat, nedávat rybí maso do 1 roku dítěte, nedávat vaječný bílek, do 6. měsíce nedávat lepek, nepodávat kravské malého (k přípravě pokrmů je možné ho použít od 1 roku dítěte, samotné podat až od 2. roku, nejdřív od 18. měsíce), do 1 roku nedávat tvaroh kvůli velkému množství bílkovin, do 2 let nepodávat nízkotučné potraviny.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Lo
6285
20.7.13 11:18

@Tarinka děkuji, pěkný návod :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31594
20.7.13 11:20

Podle mě lepší uvařit a zkusit a sklenky dát, až když nechce domácí.
Ideální je hodit to do hrnečku na pařáček a přiklopit, v páře sizelenina zachová víc chuti. A malý mixérek, mám moulinex a super, je to tak na jednu porci.
Mladej je na skleničkách, protože domácí zkrátka nechce, celkem dost mi to kazí rozpočet :| Ovoce naštěstí baští domácí, ale zeleninu pozná i dokonale rozmixovanou, že to není sklenička :cert: Trochu si vezme a pak začne ječet a už to do něj nedostanu :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Lo
6285
20.7.13 11:27

@Gladys ty jsi zkušená mamina, ty mi určitě poradíš ještě v jedné věci :) Můj kluk je vcelku žrout, já ho částečně kojím a částečně je na UM, UM má 2× denně a vypije 200 ml jako nic a dnes měl ještě po vypití 200 ml nějaký protesty, že chce ještě :roll: proto hlavně budeme začínat s příkrmama..no a jak se říká, že ze začátku jen lžičku, dvě, aby si dítko zvyklo a pak přidávat..ale pokud bude mít takovou chuť i na mrkev jako má na mlíko, třeba bude chtít sníst i celou skleničku…a to mě napadá, já mu to klidně dám, ale mám strach, aby neměl moc velké problémy s trávením…co myslíš, pokud to bude chtít, tak mu ale i tak raději nedát na začátku vše, ale opravdu začínat postupně??

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25218
20.7.13 11:28

Tak právě kvůli těm dvou lžičkám jsem vařila a malá mi stějně jedla blbě, takže bych na kupovaném vyhodila majlant… Dá se zamrazit a použít později, atd… Kupovanou ochutnala jednou na dovolené a stejně mi to nejedla :roll: Takže za mě tak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31594
20.7.13 11:37
@Lo píše:
@Gladys ty jsi zkušená mamina, ty mi určitě poradíš ještě v jedné věci :) Můj kluk je vcelku žrout, já ho částečně kojím a částečně je na UM, UM má 2× denně a vypije 200 ml jako nic a dnes měl ještě po vypití 200 ml nějaký protesty, že chce ještě :roll: proto hlavně budeme začínat s příkrmama..no a jak se říká, že ze začátku jen lžičku, dvě, aby si dítko zvyklo a pak přidávat..ale pokud bude mít takovou chuť i na mrkev jako má na mlíko, třeba bude chtít sníst i celou skleničku…a to mě napadá, já mu to klidně dám, ale mám strach, aby neměl moc velké problémy s trávením…co myslíš, pokud to bude chtít, tak mu ale i tak raději nedát na začátku vše, ale opravdu začínat postupně??

myslím, že když dáš zezačátku třeba 50g, tak to přežije :mrgreen: Já jsem nikdy ten postup lžička, dvě, nepraktikovala. První dva jsem nedokojovala po příkrmu a dala jsem jim třeba za hodinu, když se přihlásili sami. Třetí si doslova vyřval prso a dost jsem s ním bojovala, aby snědl aspoň něco, ale nakonec se podařilo. Snaž se kombinovat zdravý rozum s intuicí, z toho pak vyleze nejlepší řešení na míru oběma ;) (jo a pokud se bojíš o zažívání, nedávej jako prvný příkrm mrkev, taková dýně je super, krásně se mixuje dohladka a nestaví, pokud nedáváte probiotika, tak určitě nezaškodí, hodně dětí se při prvních příkrmech ucpe)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Lo
6285
20.7.13 11:40

@Gladys on to určitě bude chtít sníst všechno :D Probiotika používáme, tak snad to nebude taková hrůza :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14396
20.7.13 12:05

Od kdy se dává jogurt?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie