Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Ahoj, mám téměř 5ti měsíčního a budu co nevidět začínat s příkrmy. Chci se zeptat, na začátku, když se miminko teprve učí nové chuti a sní třeba jen 2 lžičky zeleniny, vařili jste už od počátku, dejme tomu kvůli dvoum lžičkám?
Já vařit chci, budu chodit pro zeleninu i na farmářské trhy, nebo budu mít od mamky, která má zahrádku, ale pro ten úplný počátek jsme si říkala, že bych jen koupila skleničku, když to budou jen 2 lžičky..že bych začala vařit, až by se více rozjedl..mám ale strach, že mi pak nebude chtít z kupovaného na vařenou stravu..
Co myslíte?
Já bych uvařila třeba jen dvě tři mrkve a když nedojí dala do ledničky na druhý den. Takto i s ostatní zeleninou, pak postupně přidávat maso.
Nikdy jsem nekupovala a jen vařila. A kupovat navíc teď, když je všude dostatek čerstvé zeleniny mi přijde i ujetý
![]()
Vařila jsem u syna od začátku, ten se rozjedl docela rychle, ze začátku jen třeba malou mrkvičku nakrájenou na kolečka, bylo to za chvíli a měl to na dva dny. Mě zas přišlo jako plýtvání otevřít kvůli dvěma lžičkám skleničku.. leda ten zbytek zamrazit.. ale to jsem nechtěla.
Teď u dcery taky vařím, ale ta příkrmy odmítá, tak jsem zkoušela i tu skleničku a taky nic
![]()
Zacali jsme se sklenickama a varene nechce doted (11m), takze jestli ti cas a okolnosti dovoli, tak radim var od zacatku ![]()
@Lo píše:
Ahoj, mám téměř 5ti měsíčního a budu co nevidět začínat s příkrmy. Chci se zeptat, na začátku, když se miminko teprve učí nové chuti a sní třeba jen 2 lžičky zeleniny, vařili jste už od počátku, dejme tomu kvůli dvoum lžičkám?
Já vařit chci, budu chodit pro zeleninu i na farmářské trhy, nebo budu mít od mamky, která má zahrádku, ale pro ten úplný počátek jsme si říkala, že bych jen koupila skleničku, když to budou jen 2 lžičky..že bych začala vařit, až by se více rozjedl..mám ale strach, že mi pak nebude chtít z kupovaného na vařenou stravu..
Co myslíte?
Dva měsíce jsem kupovala, mají to přece jenom, víc do hladka, a potom přešla na vařené, jedl moje jídlo normálně, jen mu nechutnaly brambory, nicméně ty nemá rád dodnes.
Ja zacinala se sklenickama a mel to vzdycky napul…pulka jeden den druha pulka druhy den. Kdyz je ale moznost, tak bych radsi varila.
Ahoj, jak píšou holky, vzhledem k ročnímu období, kdy je všude čerstvá zelenina, tak bych vařila doma, můžeš si navařit do mrazáku (brambora se nezamrazuje), dát třeba do tvořítek na led a nadělat kostičky a tak, vždycky by tam mělo přijí trochu olivového oleje, aby se vitamíny mohly všechny vstřebat, jinak ze skleničky by se měl dávat špenát, ten co se pordává v obchodě obsahuje hodně dusičnanů, ve skleničkách by to mělo být z kontrolovanýho zemědělství.
Já si k tomu loni udělala tydle poznámky, tak třeba to pomůže ![]()
Příkrmy • Zelenina
Od kdy u kojených dětí od ukončeného 6. měsíce, když dítě váhově neprospívá, může se začít dřív (okolo 5. měsíce), u nekojených okolo 4.měsíce
První dávka 2 – 3 lžičky v poledne a večer (večer možno nahradit kaší)
Celá dávka 150 – 200ml (platí i pro kaši)
Množství pomalu zvyšovat, po 2 – 4 týdnech se dosáhne množství celé dávky.
Jaká zelenina mrkev, brambory, brokolice, cuketa, okurka, pastiňák, dýně, červená řepa, zelený hrášek, květák, brokolice, špenát
Jak měnit druh zeleniny nový druh zeleniny dávat 3-4 dny, potom teprve přidat další, kvůli rozpoznání alergie
Jak upravit dusit v páře nebo vařit, přidat pár kapek kvalitního olivového oleje, přepasírovat, podávat lžičkou
• Maso
Od kdy 2 – 4 týdny po zavedení zeleniny
První dávka 20g (1 polévková lžíce)
Celá dávka 30-40g
1× týdně, 2 x týdně, 3× týdně, dostat se na frekvenci 6× týdně, 1× týdně je možné nahradit maso vařeným žloutkem ( zezačátku stačí ½ žloutku)
Jaké maso kuře, krůta, kachna, husa, hovězí, jehněčí, králičí, telecí
Jak upravit nekupovat zmražené, musí být libové, důkladně uvařit, najemno nasekat, přidat do zeleniny
• Ovoce
Od kdy 7.– 8. měsíc jako dopolední nebo odpolední svačinku
První dávka 2-3 lžičky
Celá dávka 100-200ml
Množství pomalu zvyšovat, po 2 – 4 týdnech se dosáhne množství celé dávky.
Jaké ovoce hrušky, jablka, třešně, švestky, mirabelky, meruňky, hrozny, meloun, banán, avokádo, borůvky
Jak upravit ovoce oloupat, podusit (kromě banánu a melounu), později už ovoce tepelně neupravovat, zbavovat slupky cca do 1roku dítěte
• Co nedělat
Nesladit, nesolit, nedochucovat, nedávat rybí maso do 1 roku dítěte, nedávat vaječný bílek, do 6. měsíce nedávat lepek, nepodávat kravské malého (k přípravě pokrmů je možné ho použít od 1 roku dítěte, samotné podat až od 2. roku, nejdřív od 18. měsíce), do 1 roku nedávat tvaroh kvůli velkému množství bílkovin, do 2 let nepodávat nízkotučné potraviny.
Podle mě lepší uvařit a zkusit a sklenky dát, až když nechce domácí.
Ideální je hodit to do hrnečku na pařáček a přiklopit, v páře sizelenina zachová víc chuti. A malý mixérek, mám moulinex a super, je to tak na jednu porci.
Mladej je na skleničkách, protože domácí zkrátka nechce, celkem dost mi to kazí rozpočet
Ovoce naštěstí baští domácí, ale zeleninu pozná i dokonale rozmixovanou, že to není sklenička
Trochu si vezme a pak začne ječet a už to do něj nedostanu ![]()
@Gladys ty jsi zkušená mamina, ty mi určitě poradíš ještě v jedné věci
Můj kluk je vcelku žrout, já ho částečně kojím a částečně je na UM, UM má 2× denně a vypije 200 ml jako nic a dnes měl ještě po vypití 200 ml nějaký protesty, že chce ještě
proto hlavně budeme začínat s příkrmama..no a jak se říká, že ze začátku jen lžičku, dvě, aby si dítko zvyklo a pak přidávat..ale pokud bude mít takovou chuť i na mrkev jako má na mlíko, třeba bude chtít sníst i celou skleničku…a to mě napadá, já mu to klidně dám, ale mám strach, aby neměl moc velké problémy s trávením…co myslíš, pokud to bude chtít, tak mu ale i tak raději nedát na začátku vše, ale opravdu začínat postupně??
Tak právě kvůli těm dvou lžičkám jsem vařila a malá mi stějně jedla blbě, takže bych na kupovaném vyhodila majlant… Dá se zamrazit a použít později, atd… Kupovanou ochutnala jednou na dovolené a stejně mi to nejedla
Takže za mě tak.
@Lo píše:
@Gladys ty jsi zkušená mamina, ty mi určitě poradíš ještě v jedné věciMůj kluk je vcelku žrout, já ho částečně kojím a částečně je na UM, UM má 2× denně a vypije 200 ml jako nic a dnes měl ještě po vypití 200 ml nějaký protesty, že chce ještě
proto hlavně budeme začínat s příkrmama..no a jak se říká, že ze začátku jen lžičku, dvě, aby si dítko zvyklo a pak přidávat..ale pokud bude mít takovou chuť i na mrkev jako má na mlíko, třeba bude chtít sníst i celou skleničku…a to mě napadá, já mu to klidně dám, ale mám strach, aby neměl moc velké problémy s trávením…co myslíš, pokud to bude chtít, tak mu ale i tak raději nedát na začátku vše, ale opravdu začínat postupně??
myslím, že když dáš zezačátku třeba 50g, tak to přežije
Já jsem nikdy ten postup lžička, dvě, nepraktikovala. První dva jsem nedokojovala po příkrmu a dala jsem jim třeba za hodinu, když se přihlásili sami. Třetí si doslova vyřval prso a dost jsem s ním bojovala, aby snědl aspoň něco, ale nakonec se podařilo. Snaž se kombinovat zdravý rozum s intuicí, z toho pak vyleze nejlepší řešení na míru oběma
(jo a pokud se bojíš o zažívání, nedávej jako prvný příkrm mrkev, taková dýně je super, krásně se mixuje dohladka a nestaví, pokud nedáváte probiotika, tak určitě nezaškodí, hodně dětí se při prvních příkrmech ucpe)
@Gladys on to určitě bude chtít sníst všechno
Probiotika používáme, tak snad to nebude taková hrůza ![]()