Žádná bylinka mi nevydrží

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Lalelale
22.2.19 17:25

žádná bylinka mi nevydrží

Asi budu za blbce, ale dlouhodobě se mi nedaří udržet na živu ani tu nejobyčejnější bylinku jako petržel a bazalku. Přinesu si domů zdravou rostlinu a za týden vyhazuji buď shnilou nebo seschlou kytku. Pěstuji vše od rajčat přes orchideje po avokádový strom, nechápu, co dělám tak špatně :zed: zkusila jsem jak slunný parapet, tak stín. Pokaždé mi to zajde. Máte některá v kuchyni bylinky a funguje vám to? Jak to děláte? :think:

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
10952
22.2.19 17:33

Po koupi bylinku ihned přesadit do většího a pořádnou hlínu,oni to mají jen v tom vysevnem substrátu bez živin.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Lalelale
22.2.19 17:39

@Stevia tohle jsem několikrát zkusila, hned přesadit. Stejně mi bud shnily nebo uschly, nebo obojí zároveň, jestli to je vůbec možný :zed:

• Citovat
  • Upravit
37125
22.2.19 17:42

A máš vypěstovanou od semínka, nebo kupuješ takové ty v supermarketu v zelenině? Ty jsou totiž spíš určeny k okamžité spotřebě, ale dlouhodobě chcipaji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6664
22.2.19 17:46

Ty supermarketové chcípají, kromě toho zrovna bazalka mi přijde dost náročná. Zkus spíš nějaké ze zahradnictví určené k vysazení na zahrádku, teď na jaře jich bude mraky, a třeba rozmarýn je hodně odolný, tak tím můžeš zkusit začít. :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30302
22.2.19 17:47

Zkus ze semínek, ty jsou odolnější. A nebo tu ze supermarketu stříhnout a nechat zakořenit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Lalelale
22.2.19 17:53

@Aspera @klamonožka @Kriss Tina jo mám ty supermarketové. Pokud věnuju energii těm semínkům, vážně by mi mohly vydržet i doma? Z obchodu nevydrželo nikdy nic. Venku mi šlo nádherně všechno, ale chtěla bych je mít doma. Máme v okolí strašně moc šneků a oni vlezou do všeho.

• Citovat
  • Upravit
Ou
24138
22.2.19 17:54

počkej, jestli kupuješ bylinky v supermarketu, tak ty chcípnou skoro vždycky - jsou chuděry dost utýrané.

Jinak potřebuješ načíst péči a nepřelévat je, ale ani na ně nezapomínat a potřebujou světlo.

Obecně bylinky nejsou úplně nejodolnější rostliny, začni trénovat péči o kytky na aloe vera, scindapsusu a nebo zelenci. A až s tebou přežijí rok - tedy léto a zimu, tak zkus pořídit něco náročnějšího.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ou
24138
22.2.19 17:55
@Lalelale píše:
@Aspera @klamonožka @Kriss Tina jo mám ty supermarketové. Pokud věnuju energii těm semínkům, vážně by mi mohly vydržet i doma? Z obchodu nevydrželo nikdy nic. Venku mi šlo nádherně všechno, ale chtěla bych je mít doma. Máme v okolí strašně moc šneků a oni vlezou do všeho.

Jo - zkus to ze semínka a nebo za měsíc, dva kup sazeničky u zahradníka (ne v hobby marketu)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6664
22.2.19 17:58

Ty supermarketové mají prostě vyladěnou formu na ten okamžik prodeje - tj. jsou např. v půdě, ze které rychle vyčerpávají živiny, ve chvíli, kdy si je koupíš, už tam skoro nezbývají, kromě toho jsou chované v ideální vlhkosti, světle, teple, aby rostly co nejrychleji a pro ten okamžik vypadaly co nejlépe. Doma se samozřejmě dostanou do méně příznivého prostředí, o té hlíně, která už je vyčerpaná, nemluvě, a pojdou.

O pěstování těhle bylinek byl jeden díl Jídla s.r.o. na Streamu, bylo to docela zajímavé. :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
37125
22.2.19 18:03

@Lalelale jo ze supermarketu mi i pažitka chcipla za týden, to je fakt tak ji ostříhat a třeba zmrazit. Ze semínek mi to vždycky drželo, přes léto je mám venku na balkoně a pak je buď ostriham a ususim nebo zmrazim a nebo přesunu do bytu, ale já to doma moc nemám kde skladovat, na parapetech mi to odchází když zatopim, tak spíš vždycky začátkem jara vysadím nové, mám je přes léto a na podzim když se ochladí je likviduju.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1779
22.2.19 18:38

Víš, ani ty ze semínka ti nemusí jít. Já přes zimu bylinky nepěstuju, protože za oknem mají málo světla a vždycky chcípnou. Musela bys jim aspoň část dne svítit, potřebují hodně světla a okno ti ho část odfiltruje. Teď bych to udělala tak, že bych vysela semínka a pak, až bude teplo, bych je hodila ven na parapet nebo balkon.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
TRG
5388
22.2.19 18:55

@Lalelale Předem se omlouvám za délku. :mrgreen: Nebudeš za blbce, s bylinkama doma je problém. Od jara do podzimu je mám venku, tam se jim daří. Ale přes zimu jsem to vychytávala dlouho. Co jsem měla doma i přes léto, to stejně většinou nebyla taky žádná hitparáda. Některé kytky jsou na doma prostě nevhodné, bylinky jsou obzvlášť mrchy. Tipy za mě:

• Jak už tu padlo, přesadit. Někdy jsou z obchodu už i přelité a/nebo přehnojené a prostě jsou už v době koupě v podstatě po smrti.
  • Dávám víc bylinek do většího květináče nebo truhlíku. Hlína pak tak rychle nevysychá a nepřehřívá se atd.
  • Zalévat spíš míň, spusta bylinek nesnáší, když má kořeny, zvlášť spodek, vlhké. Zkus je rosit (zvlášť jestli máte doma sušší vzduch, což mají skoro všichni) nebo jen trochu přicmrndávat a jednou za týden je dej do vany / sprchy, jemně osprchuj, nech okapat a hotovo.
  • Některé se mi točí na okně za světlem a ženou moc do výšky (velké mezery mezi patry listů). Dělala mi to hlavně bazalka, řešila jsem to tak, že jsem ostříhala vršky (tak 4-5 pater lístků, spodní 2 jsem otrhala), dala do vody zakořenit, zbytek rostliny jsem zatím nechala a když ty ostříhané kusy pustily kořínky a chytly se po přesazení do hlíny, vyhodila jsem „starou“ kytku. Zkus místo, kde je hodně světla a aspoň trochu konstantní teplota (a vlhkost). Já třeba v celém patře taková místa skoro nemám a když mám, nedá se na ně dát kytka (na pracovní stůl třeba).
  • Bazalku (ani mnohé jiné bylinky) nenech vykvést, nabíhající květenství vždycky ostříhej, po odkvětu „má splněno“ a klidně si chcípne i přes vzornou péči.
  • Mnohem líp mi „fungujou“ bylinky, co jdou zasadit od semínek. Bazalka, pažitka, snad i ta petržel (petržel jsem doma nezkoušela).
  • Dál doporučuju z těch předpěstovaných: rozmarýn, smil italský (voní jako sojovka / maggi a je super např. do různých zálivek na saláty nebo do polévky, omáčky apod.), je to vzrůstem i vzhledem takový „měkčí“ světlejší rozmarýn, tymián (radši nějaký s menšími lístky).
  • Když je sázím / přesazuju, dávám dolů celkem silnou drenážní vrstvu. Vezmu květináč, dolů dám vrstvu větších kamínků, na to plátek netkané textilie, na to písek / perlit a na to hlínu, na vrch klidně ještě keramzit. Ale já to mám kde na zahradě skladovat a dělám všechno tam. Doma bych šla jen do perlitu a hlíny plus netkané textilie.
  • Nekupovala bych ze supermarketu. Existují fajn eshopy a ty to mají předpěstované poctivě a mají super výběr.
  • Jestli máš balkón, klidně je dej na léto tam. Mně prospívaly i na jižním balkónu, každý večer jsem je trochu zalila a ráno orosila a bylinky přežily i horka (teda, bazalku jsem tam neměla).

Psala jsem to fakt dlouho a s přestávkama, tak snad nejdu s křížkem po funuse. :mrgreen:

Edit: Přes zimu mi bylinky prospívají postavené na zemi pod střešním oknem v pokoji pro hosty, kde jen tak lehounce přitápíme. Rozmarýn mi tam vždycky dokonce vykvete.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Lalelale
22.2.19 19:16

@TRG :srdce: ty jo děkuju, že sis dala takovou práci s psaním! Plno věcí jsem nevěděla, třeba jak jsem vždycky koupila celkem přelitou v bylinku v obchodě, tak jsem myslela, že to je naopak dobře a dál jsem přelévala. Nenapadlo by mě, že to je naopak. Já to zkusím z těch semínek, snad budou odolnější. @zuzikka holky a ohledně té zimy, my máme doma opravdu hodně teplo, studený pokoj nemáme. Zato ale máme docela dost světla, má to přes zimu za těchto podmínek doma cenu, nebo ty bylinky v zimním období prostě nepůjdou? Vlastně když to tak čtu, zdá se, že mít bylinky doma je problém i v létě :D

• Citovat
  • Upravit
TRG
5388
22.2.19 19:26

@Lalelale Rádo se stalo, holt jsem si vzpomněla na svoje začátky a dlooouhééé googlení, když mi chcípnul pátý rozmarýn, který se přece doma měl dát tak hezky pěstovat. :srdce:

Jestli nemáte podlahové topení, tak bych je na zimu postavila na zem, kde by teoreticky mělo být nejchladněji, a rozhodně to zkusila. Přijde mi, že světlo je o dost důležitější než teplota. Nevím, kolik máš doma místa a jak máš tolerantní ostatní členy domácnosti (zvíře nebo batole zhatí lecjakou zahradníkovu snahu, že), ale můžeš zkusit mít jednu kytku na zemi v ložnici a druhou na okně ve špajzu (nebo tak něco) a uvidíš, kde to lépe půjde. Zrovna ta bazalka se mi díky tomu, že snadno zakoření, dařila „točit“ i přes zimu. Stejně tak ten rozmarýn a smil celkem prospívali, než jsem zjistila, že v tom studeném pokoji se jim vyloženě daří.

Ale jinak jo, bylinky jsou doma dekorativní a do vaření super, ale je to skoro o nervy. Krom toho, že jsem se některé naučila pěstovat, tak jsem se rozhodla, že z každé chcíplé budu mít radost a koupím si místo ní novou, hezkou, čerstvou, krásnou. :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová