Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Po koupi bylinku ihned přesadit do většího a pořádnou hlínu,oni to mají jen v tom vysevnem substrátu bez živin.
@Stevia tohle jsem několikrát zkusila, hned přesadit. Stejně mi bud shnily nebo uschly, nebo obojí zároveň, jestli to je vůbec možný ![]()
A máš vypěstovanou od semínka, nebo kupuješ takové ty v supermarketu v zelenině? Ty jsou totiž spíš určeny k okamžité spotřebě, ale dlouhodobě chcipaji.
Ty supermarketové chcípají, kromě toho zrovna bazalka mi přijde dost náročná. Zkus spíš nějaké ze zahradnictví určené k vysazení na zahrádku, teď na jaře jich bude mraky, a třeba rozmarýn je hodně odolný, tak tím můžeš zkusit začít. ![]()
Zkus ze semínek, ty jsou odolnější. A nebo tu ze supermarketu stříhnout a nechat zakořenit.
@Aspera @klamonožka @Kriss Tina jo mám ty supermarketové. Pokud věnuju energii těm semínkům, vážně by mi mohly vydržet i doma? Z obchodu nevydrželo nikdy nic. Venku mi šlo nádherně všechno, ale chtěla bych je mít doma. Máme v okolí strašně moc šneků a oni vlezou do všeho.
počkej, jestli kupuješ bylinky v supermarketu, tak ty chcípnou skoro vždycky - jsou chuděry dost utýrané.
Jinak potřebuješ načíst péči a nepřelévat je, ale ani na ně nezapomínat a potřebujou světlo.
Obecně bylinky nejsou úplně nejodolnější rostliny, začni trénovat péči o kytky na aloe vera, scindapsusu a nebo zelenci. A až s tebou přežijí rok - tedy léto a zimu, tak zkus pořídit něco náročnějšího.
@Lalelale píše:
@Aspera @klamonožka @Kriss Tina jo mám ty supermarketové. Pokud věnuju energii těm semínkům, vážně by mi mohly vydržet i doma? Z obchodu nevydrželo nikdy nic. Venku mi šlo nádherně všechno, ale chtěla bych je mít doma. Máme v okolí strašně moc šneků a oni vlezou do všeho.
Jo - zkus to ze semínka a nebo za měsíc, dva kup sazeničky u zahradníka (ne v hobby marketu)
Ty supermarketové mají prostě vyladěnou formu na ten okamžik prodeje - tj. jsou např. v půdě, ze které rychle vyčerpávají živiny, ve chvíli, kdy si je koupíš, už tam skoro nezbývají, kromě toho jsou chované v ideální vlhkosti, světle, teple, aby rostly co nejrychleji a pro ten okamžik vypadaly co nejlépe. Doma se samozřejmě dostanou do méně příznivého prostředí, o té hlíně, která už je vyčerpaná, nemluvě, a pojdou.
O pěstování těhle bylinek byl jeden díl Jídla s.r.o. na Streamu, bylo to docela zajímavé. ![]()
@Lalelale jo ze supermarketu mi i pažitka chcipla za týden, to je fakt tak ji ostříhat a třeba zmrazit. Ze semínek mi to vždycky drželo, přes léto je mám venku na balkoně a pak je buď ostriham a ususim nebo zmrazim a nebo přesunu do bytu, ale já to doma moc nemám kde skladovat, na parapetech mi to odchází když zatopim, tak spíš vždycky začátkem jara vysadím nové, mám je přes léto a na podzim když se ochladí je likviduju.
Víš, ani ty ze semínka ti nemusí jít. Já přes zimu bylinky nepěstuju, protože za oknem mají málo světla a vždycky chcípnou. Musela bys jim aspoň část dne svítit, potřebují hodně světla a okno ti ho část odfiltruje. Teď bych to udělala tak, že bych vysela semínka a pak, až bude teplo, bych je hodila ven na parapet nebo balkon.
@Lalelale Předem se omlouvám za délku.
Nebudeš za blbce, s bylinkama doma je problém. Od jara do podzimu je mám venku, tam se jim daří. Ale přes zimu jsem to vychytávala dlouho. Co jsem měla doma i přes léto, to stejně většinou nebyla taky žádná hitparáda. Některé kytky jsou na doma prostě nevhodné, bylinky jsou obzvlášť mrchy. Tipy za mě:
Psala jsem to fakt dlouho a s přestávkama, tak snad nejdu s křížkem po funuse. ![]()
Edit: Přes zimu mi bylinky prospívají postavené na zemi pod střešním oknem v pokoji pro hosty, kde jen tak lehounce přitápíme. Rozmarýn mi tam vždycky dokonce vykvete.
@TRG
ty jo děkuju, že sis dala takovou práci s psaním! Plno věcí jsem nevěděla, třeba jak jsem vždycky koupila celkem přelitou v bylinku v obchodě, tak jsem myslela, že to je naopak dobře a dál jsem přelévala. Nenapadlo by mě, že to je naopak. Já to zkusím z těch semínek, snad budou odolnější. @zuzikka holky a ohledně té zimy, my máme doma opravdu hodně teplo, studený pokoj nemáme. Zato ale máme docela dost světla, má to přes zimu za těchto podmínek doma cenu, nebo ty bylinky v zimním období prostě nepůjdou? Vlastně když to tak čtu, zdá se, že mít bylinky doma je problém i v létě ![]()
@Lalelale Rádo se stalo, holt jsem si vzpomněla na svoje začátky a dlooouhééé googlení, když mi chcípnul pátý rozmarýn, který se přece doma měl dát tak hezky pěstovat. ![]()
Jestli nemáte podlahové topení, tak bych je na zimu postavila na zem, kde by teoreticky mělo být nejchladněji, a rozhodně to zkusila. Přijde mi, že světlo je o dost důležitější než teplota. Nevím, kolik máš doma místa a jak máš tolerantní ostatní členy domácnosti (zvíře nebo batole zhatí lecjakou zahradníkovu snahu, že), ale můžeš zkusit mít jednu kytku na zemi v ložnici a druhou na okně ve špajzu (nebo tak něco) a uvidíš, kde to lépe půjde. Zrovna ta bazalka se mi díky tomu, že snadno zakoření, dařila „točit“ i přes zimu. Stejně tak ten rozmarýn a smil celkem prospívali, než jsem zjistila, že v tom studeném pokoji se jim vyloženě daří.
Ale jinak jo, bylinky jsou doma dekorativní a do vaření super, ale je to skoro o nervy. Krom toho, že jsem se některé naučila pěstovat, tak jsem se rozhodla, že z každé chcíplé budu mít radost a koupím si místo ní novou, hezkou, čerstvou, krásnou. ![]()
Asi budu za blbce, ale dlouhodobě se mi nedaří udržet na živu ani tu nejobyčejnější bylinku jako petržel a bazalku. Přinesu si domů zdravou rostlinu a za týden vyhazuji buď shnilou nebo seschlou kytku. Pěstuji vše od rajčat přes orchideje po avokádový strom, nechápu, co dělám tak špatně
zkusila jsem jak slunný parapet, tak stín. Pokaždé mi to zajde. Máte některá v kuchyni bylinky a funguje vám to? Jak to děláte?