Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj, chtěla bych poprosit o názor pokud se v tom někdo vyznáte.
Manžel před rokem a půl dostal zákaz řízení na měsíc za překročení rychlosti. Pořádně si nepřečetl papír a nepožádal o navrácení řidičského oprávnění. Po nějaké době ho chytli, že má furt zákaz a ať si to vyřídí, vykašlal se na to
teď ho nedávno chytli znovu, že má rok a půl zákaz za to že řídil když ho poprvé chytli (ani mu nic nepřišlo dopisem nebo tak, půl roku řídil nevědomky toho že má zákaz) Řidičák potřebuje k práci, je možné že by mu to odpustili? Někde jsem myslím slyšela že pokud ho člověk nezbytně potřebuje k práci že by ho vrátili ale nejsem si jistá, ani nevim kde pořádně hledat, nic jsem nenašla.
Je nějaká šance na navrácení?
Záleží, na koho natrefí. Většinou si můžeš zažádat o odpuštění po půlce trestu. Že by to odpustili jenom tak si myslím, že asi ne. Hlavně k čemu by ty postihy byly, kdyby všechno takhle metli ze stolu??? Příště číst, nebo nejezdit tak, ať mají důvod něco brát
![]()
Zákaz řízení mu musel být uložen v přestupkovém řízení, takže mu na trvalé bydliště muselo být doručeno, zahájení, nařízení ústního jednání a rozhodnutí. Zákaz řízení se dá odpustit až po půlce odpykání.
Při takových opakujících se porušováních je tvrzení, že řidičák potřebuje k práci, docela zbytečné, ale zkusit to může. já neznám případ, kdy by to zabralo, asi ho zas tak moc nepotřebuje, když se vykašlal na to vyřídit si vrácení ![]()
No rozumím tomu dobře, že ho opakovaně chytla policie, když řídil, přičemž měl zákaz řízení? Jak tady výše někdo píše, muselo mu to být doručeno, a z vlastních zkušeností vím, že spousta lidí to nerespektuje, a řídí nadále. Takže spíše, než ptát se na to, jestli mu to někdo odpustí, bych se ptala na to, o kolik mu to zase prodlouží. Komu není rady, tomu není pomoci.
Dále nechápu, když někdo odevzsá ŘP magistrátu, případně mu ŘP hlídka policie odebere, jak nemůže ten člověk vědět, že řídí neoprávněně. Tak asi když mi někdo sebere ŘP, a já jezdím bez něj, tak asi vím, že řídit nemám.
Příspěvek upraven 21.03.13 v 19:50
@Tyme nějak z toho nejsem moudrá.. on vědomě porušil zákaz žízení a teď doufá v prominutí? bohužel to bude asi problém, protože to, že nepřečetl papír a nezažádal, nebude nikoho zajímat. Navíc takový prohřešek udělal už podruhé, určitě mu to neodpustí. To, že potřebuje řidičák k práci, je jeho soukromý problém, nikoho to zajímat nebude… ![]()
Ještě bych doplnila, že to, že si někdo požádá nebo nepožádá o vrácení ŘP po uplynutí půlky doby, na kterou byl odebrán, ještě neznamená, že mu bude vyhověno. Neznamená to tedy, že může řídit dál. Já jsem z toho prostě houska
![]()
On to ale nevěděl že má zákaz, takže vědomě nic neporušil
Žádný dopis mu opravdu nepřišel, jinak by to samozdřejmě respektoval.
Jeden měsíc měl za překročení rychlosti, to neřídil. Řidičák měl u sebe, ten mu nevzaly. Pak si myslel že jako po měsíci konec a může zas řídit, ano měl si pořádně pročíst papír ale už se stalo. Když ho pak po nějaké době zastavili, jen mu dali nějaký papír a řidičák měl stále u sebe. Už ani nevím co to bylo ale nic vážnýho v něm nebylo. Jen mu řekli ať si dojde na magistrát a zažádá o vrácení. A z tohoto zastavení oni udělaly ten rok a půl zákaz, nic neposlaly a adresu znaly (blbý papír ohledně toho že mu někdo ukradl značky dorazil!)
Takže to není že by za to mohl on, ho ani neinformovali.
@Tyme no počkat, když ho podruhé zastavili, t ak ho informovali, že si má dojít na magistrát.. udělal to? asi nee, jinak by neměl zákaz řízení. mmchdm, pokud nedošel dopis, je možné, že má ještě nahlášenou starou adresu a pod a dopis dorazil jinam. po 10ti dnech je brán jako doručený, takže spoléhat na to, že nedorazil dopis, není moc dobré.. prvně bych se urychleně zajímala, jaké papíry při kontrole dostal, pak na pčr a na magistrátu.. někde bude dohledatelné, co proč a jak…
zkuste pozjišťovat, pak můžete řešit ![]()
Příspěvek upraven 21.03.13 v 20:23
Já si spíše myslím, že neměl zákaz řízení za překročení rychlosti na měsíc, ale na delší dobu, což si nepřečetl, a tedy řídil dál. Jinak bych potom nechápala ten zbytek. No a pokud ten zákaz byl na jinou dobu, a on řídil dál, tak ho bohužel nedodržel, a za to si bohužel může sám. A nikoho to zajímat nebude.
@sad 1 Měl ho na měsíc
vždyt to má napsaný i v tom papíru, byl kvůli tomu v Praze a ještě se toho chlapa ptal jestli pak musí něco udělat a on mu řekl že ne že pak může normálně jezdit. Proto nikam pak nešel…a to že je v tom papíru napsaný že musí zjistil až teď, nojo vím měl číst.
@Tyme Bohužel, zažila jsem úplně to stejné. Měla jsem zákaz řízení na šest měsíců za rychlost, po půlce jsem požádala o prominutí zbytku zákazu, bylo mi vyhověno. Tím jsem myslela, že je to vyřešeno. No, nebylo. Nepožádala jsem si o vrácení řidičáku, který jsem samozřejmě neodevzdala, tak jak přepisuje zákon. Takže jsem ŘP měla u sebe a nedošlo mi, že bych měla ještě papírově požádat o vrácení. Za nějakou dobu opět překročení rychlosti (jezdím prostě rychle, ale bezpečně). Kvůli tomu, že jsem o ten řidičák po skončení zákazu nepožádala, jsem si vysloužila 7 bodů za jízdu bez ŘP, tím pádem jsem dosáhla 12 bodů a hned byl z toho rok zákaz řízení. Po roce jsem musela dělat znovu řidičák, včetně psychotestů, které jsou teda docela mazec. Nepomohla mi ani odvolačka. Pokud manžel spáchal přestupek do jednoho roku, bude z toho nejspíš opět zákaz řízení. To, že potřebuje auto kvůli práci je jim naprosto šumafuk. No, držím palce, protože si fakt „užije“.
Tyme- pokusím se ti poradit, je to jednoduchý tvůj můž rychlost překročil několikrát, za poslední mu byly udebrány body na základě paragrafu, který policista napíše do bloku. To je jedno, nicméně tím, že bud opakovaně překračoval řychlost a nebo ji jednou překročil v obci o 40km/h a mimo obec o 50km/h tak naplníl své bodové hodnocení. Tzn. přišel o 12 bodů a je považován za neřidiče. O tomto byl vyrozuměn od přislušného uradu dopisem, který si nejspíš nevyzvedl a na poště ležel víc jak deset dnů-doručeno fikcí. tzn vráceno zpět úřadu a považuje se jako doručené. Jesltiže řidič do roka nezažádá o navrácení řidičského průkazu považuje se jako neřidič a musí si znovu udělat řidičský průkaz -tj. příslušné řidičské oprávnění. To že ho pak chytili několikrát mu jen přitížiol ptž už je -xx bodů. Je to jeden problém když je člověk vybodovaný, jako, žetvůj manžel je, tak se trest po půlce nepromíjí. Musí se naplnit celý.
Vzhledem k přístupu tvého manžela ti musím sdělit, že řidičák mu vrátí až po „zákazu řízení“, který skončí buhvi kdy, pak si manžel musí udělat znovu řidičak, psychotesty atd. Bohužel s takovým přistupem jsem se setkala tolikrát, pořád stejná pisen dokola. Nicméně když ho potřebuje ke své práci, proč nejezdí zodpovědněji. ![]()
tu tvojí poslední větu nechápu, jeji manžel překračuje rychlost, pravděpodobně pořád, pak na to kašle, vesele si jezdí, ..a to že si užije ..si zaslouží neměl to nechat dojít tak daleko.
@Gigina15 píše:
@Tyme Bohužel, zažila jsem úplně to stejné. Měla jsem zákaz řízení na šest měsíců za rychlost, po půlce jsem požádala o prominutí zbytku zákazu, bylo mi vyhověno. Tím jsem myslela, že je to vyřešeno. No, nebylo. Nepožádala jsem si o vrácení řidičáku, který jsem samozřejmě neodevzdala, tak jak přepisuje zákon. Takže jsem ŘP měla u sebe a nedošlo mi, že bych měla ještě papírově požádat o vrácení. Za nějakou dobu opět překročení rychlosti (jezdím prostě rychle, ale bezpečně). Kvůli tomu, že jsem o ten řidičák po skončení zákazu nepožádala, jsem si vysloužila 7 bodů za jízdu bez ŘP, tím pádem jsem dosáhla 12 bodů a hned byl z toho rok zákaz řízení. Po roce jsem musela dělat znovu řidičák, včetně psychotestů, které jsou teda docela mazec. Nepomohla mi ani odvolačka. Pokud manžel spáchal přestupek do jednoho roku, bude z toho nejspíš opět zákaz řízení. To, že potřebuje auto kvůli práci je jim naprosto šumafuk. No, držím palce, protože si fakt „užije“.
Presne tak, jezdej jak hovada a jeste by chteli, aby jim prominuli trest. Clovek, kterej prijde o ridicak a neumi si z toho nic vzit, to fakt nechapu, uz bych mu ho zpet ani nedala, vsak o nej prijde za chvili zas, kdyz je nepoucitenej.