Zaměstnanec nevyplácí mzdu

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
33
17.9.12 13:09

Zaměstnanec nevyplácí mzdu

Proísm o radu manžel dělá u soukromníka jezdí autobusem a už mu za červen, červenec nevyplatil mzdu.Byli jsme na úřadě práce vyřídit si žádost o uspokojení mzdových nároků atam nám řekli že musíme napřed na krajském soudu podat insolvenci na zaměstnavatele, nevíte jak na to? jestli je na internetu ke stažení potřebný dokument? díky moc za rady.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
465
17.9.12 13:32

Formulář na ins. návrh není. Musí být splněny některé podmínky, např. platební neschopnost, předlužení… Většinu info najdeš zde http://www.insolvencnizakon.cz/…-rizeni.html :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20557
17.9.12 13:43

Doufám, že už tam manžel nechodí, když zaměstnavatel neplatí.
Poradila bych se s právníkem, to má potom větší váhu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
teresa20
17.9.12 13:48

Pokud se nemýlím, tak za podání insolvenčního návrhu na někoho se platí a nejsou to malé peníze, takže to by se vyplatilo nejspíš jen pokud by se dohodli všichni poškození zaměstnanci :think: A i tak by to bylo asi dost, přede dvěma lety se za toto platilo 50tis (ale teď si fakt nejsem úplně jistá částkou, ber s rezervou) A jinak insolvenční řízení je otázkou spíš měsíců a let, než se dojde k nějakému výsledku, takže já bych spíš zašla za právníkem a informovala se co se dá jiného dělat

• Citovat
  • Upravit
19784
17.9.12 14:04
@mazoretka píše:
Proísm o radu manžel dělá u soukromníka jezdí autobusem a už mu za červen, červenec nevyplatil mzdu.Byli jsme na úřadě práce vyřídit si žádost o uspokojení mzdových nároků atam nám řekli že musíme napřed na krajském soudu podat insolvenci na zaměstnavatele, nevíte jak na to? jestli je na internetu ke stažení potřebný dokument? díky moc za rady.
Řešili jsme podobný problém u manželky. Nevím jestli je to použitelné pro vás, to záleží na vašich finančních rezervách, na příjmu druhého manžela apod.

My jsme zvolili toto řešení: Manželka si dala životopis a požadavek na zaměstnání u všech potenciálních zaměstnavatelů (s přihlédnutím k její kvalifikaci) v širokém okolí a občas se připomenula.

No a letos v srpnu to vyšlo: U jednoho z potenciálních zaměstnavatelů onemocněla dlouhodobě pracovnice a potřebovali záskok. Více na tomto vlákně:

https://www.emimino.cz/…sm-b-118793/

Můžete se poradit s odborovým právníkem, zaměstnancům v pracovněprávních věcech radí zdarma. Přehled poraden je zde: http://www.cmkos.cz/…down_901.doc

Úřad práce vyplácí mzdy maximálně za 3 měsíce spadající do rozhodného období (3 měsíce před návrhem na insolvenci, měsíc návrhu na insolvenci a 3 měsíce po návrhu na insolvenci), které si zaměstnanec zvolí v případě, že na jeho zaměstnavatele byl podán insolvenční návrh.

V podstatě máte tyto možnosti:

• obrátit se na inspektorát práce (nebo tím v upomínce pohrozit)
  • obrátit se na soud (doporučuji ale předtím zaslat předžalobní upomínku, kde tím pohrozíte)
  • okamžité zrušení pracovního poměru.

Pozor! Důležité!V případě, že je mzda vyplácena pokladnou, ať manžel dbá na to, aby na potvrzení o jejím přijetí bylo uvedeno také datum, kdy peníze přijal, jinak si ničí důkazy! V případě, že tam datum není, ať ho tam připíše dřív, než doklad podepíše. Přijal: datum Podpis.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2185
17.9.12 14:28

Před lety jsme podávali taky insolvenci na zaměstnavatele (neplatil 5 měsíců, ale odvody a daně jo :cert: ) a nevím že by se za to platilo, já se ovšem přidávala až později.

Insolvenci chtěli zrušit, mně vyplatili i s odstupným (okamžité zrušení pracovního poměru kvůli mzdě nevyplacené v termínu zaměstnavatelem).

Je možné že se něco změnilo, protože to bylo před asi 8 lety.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
285
17.9.12 18:07

I my jsme toto řešili, ale vzali jsme si na to právníka, to nakonec zabralo. Jinak návrh na insolvenci je u soudu zdarma, pokud ho podává zaměstnanec pro své mzdové nároky. Do r.2011 byl nárok na odstupné 3 měsíce, od nového roku to jsou myslím jen 2 platy, když se okamžitě ruší pracovní poměr pro nevyplacení mzdy. :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19784
17.9.12 19:12

@ježibaba123 A teď se to nejmenuje odstupné, ale náhrada mzdy podle § 56 odst. 2 ZP.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33
7.10.12 17:14

Jenže on ani nedostával výplatní pásky, ani nemá podepsaný ani manžel ani zaměstnavatel že mu dal výplatu. stále mu ještě nevydal ani zápočtový list ani mzdy.tak už jsem z toho na nervy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
285
7.10.12 17:51
@mazoretka píše:
Jenže on ani nedostával výplatní pásky, ani nemá podepsaný ani manžel ani zaměstnavatel že mu dal výplatu. stále mu ještě nevydal ani zápočtový list ani mzdy.tak už jsem z toho na nervy.

Ahoj, u nás to bylo to samé, ani jedna výplatní páska, prostě nic, ale jak sem psala už v minulém příspěvku, stačil jeden dopis od právníka a podaný návrh na insolvenci a panáček hned přiběhl, že všechno uhradí, tak se toho nebojte a zkuste to také :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19784
8.10.12 07:03
@mazoretka píše:
Jenže on ani nedostával výplatní pásky, ani nemá podepsaný ani manžel ani zaměstnavatel že mu dal výplatu. stále mu ještě nevydal ani zápočtový list ani mzdy.tak už jsem z toho na nervy.

Tak jestli má manžel písemnou pracovní smlouvu a nemá mzdový výměr a zaměstnavatel mu dával výplatu pokladnou bez potvrzení o vyplacení, tak to je v průšvihu ten zaměstnavatel: Na něm leží důkazní břemeno o výši mzdy a že mzda byla vyplacena a jak to dokáže, když si to nenechal podepsat (a jak předpokládám, ani ji nedostává na účet?).

Neřešte problém, jak podat na zaměstnavatele insolvenční návrh, aby vám mzdu vyplatil úřad práce. Řešte problém, jak dostat mzdu. A vymoci ji na zaměstnavateli může být schůdnější, než podat dostat jej do insolvenčního řízení.

Co říkal právník z bezplatné odborové právní poradny, na jejichž seznam jsem vám dal odkaz?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33
8.10.12 14:17

Ne dával mu ji na ruku, ještě čekám na odpověď z poradny jak jste mi posílal odkaz. a stále mi ani nevydali zápočtový list.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33
8.10.12 14:20

Já jsem to napsala jeho zaměstnavateli a ten to předal účetní a najednou nám začal vyhrožovat jestli jste vyděli ve zprávách v červenci jak hořel autobus co se vracel z Itálie tak to bylo od jeho firmy a řídil to on, tak mu vyhrožuje že mu dá škodu zaplatit a přitom manžel za to nemohl.tak si myslím že dělá bububu abychom to nedávali přes pracák a přes advokáta to řešit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19784
8.10.12 14:26

@mazoretka Psala jste „manžel dělá u soukromníka“, ne „manžel pracoval u soukromníka a už tam skončil“. Zápočtový list se vydává po ukončení pracovního poměru.

O tom, jestli bude manžel platit tu škodu na tom hořícím autobuse, by musel rozhodnout soud, a pokud to zaměstnavatel ještě soudu nedal, tak si tím asi jistý není. Škodu mu nemůže sám ztrhnout ze mzdy například, pokud manžel neměl podepsanou osobní odpovědnost. Je to takové vydíráníčko.

Telefonicky se s tím právníkem nemůžete domluvit na osobní konzultaci? Možná, že vašim sdělením a otázkám nerozumí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33
8.10.12 17:07

Už mezitím mu dal okamžitou výpověď, na soud to nedal. Napsal to s tím autobusem až jsme mu napsali že to dáme řešit přes úřad práce. Skončil 18.9.2012.A k tomu nepodepsal žádnou hmotnou odpovědnost. Asi bude nejlepší si domluvit schůzku. S tím že začal hořet autobus za to nemohl ani mu to neukazovalo že by se autobus přehříval ani v zrcátku nebylo vidět oheň ani kouř.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat