Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
@Luciet2 ano, myslim, ze je. tiez som to tak mala, v jeden den 39 a druhy den nic. ziadne postupne klesanie ![]()
@soldi tak to jsemrada snad to bde dobre, ale prso me porad na dotek dost boli
Já měla zánět asi 5 dní po porodu.. hrůza! Zimnice, horečky. Zmírnilo se to po týdnu. Měla jsem rudé tvrdé bulky v obou prsou. Pořád jsem odstříkávala. Dávala si obklady z tvarohu a i rumu
.. a dlouho jsem se sprchovala a tam si to masírovala. Ze začátku to nešlo, protože to strašně bobelo. Pak to ustoupilo tak se i přitlačila. ATB jsem jedla a normálně dávala malé moje mlíčko. Doktorka říkala že můžu. Tak snad tě to brzy přejde, není to nic příjemnýho
Už 3. den mám na dvorci zatvrdlinu, dávám pravidelné tvarohové obklady, mám je celodenní-měním po 3 hodinách při kojení, před kojením masíruju teplou vodou, malej, ačkoliv nemocné prso odmítal, tak z něj začal pít. Teploty nemám, ale prso je pořád stejné. Kdo má zkušenosti, že mu tvaroh pomohl-jak dlouho trvá tato „léčba“?
@esteelauder Tvaroh podle mě nestačí. Prso masíruj PŘI kojení - masíruj s citem ale i přes bolest. Prostě to musíš rozmasírovat.
@Lynette píše:
@esteelauder Tvaroh podle mě nestačí. Prso masíruj PŘI kojení - masíruj s citem ale i přes bolest. Prostě to musíš rozmasírovat.
A odstříkávala jsi?
@esteelauder I odstříkávej a během odstříkávání taky masíruj.
@Lynette píše:
@esteelauder I odstříkávej a během odstříkávání taky masíruj.
Mně doktorka právě radila po kojení zbytek odstříkat a laktační poradkyně naopak řekla neodstříkávat, tak nevím, každopáadně teď jsem přes bolest a velikost bradavky 3XL odstříkala a zdá se, že je bulka menší…
@esteelauder Odstříkávej. Když už zánět je, tak musíš všechen zbytek mléka odstříkat a přitom masírovat. Až zánět zmizí tak pak pomalu postupně s odstříkáváním přestávat - aby tvorba mléka seděla na potřeby miminka a ty nebyla odkázaná na odsávačku do konce kojícího období. Dalo by se říct, že když odstříkáváš ještě ke kojení, zvyšuje se produkce mléka a to může právě vést k zánětu. Neodstříkávání je teda spíš prevence zánětu, ovšem když už zánět je, tak neodstříkávání nepomůže - spíš právě naopak.
Ahoj, obnovuji diskusi..
asi mam zanet prsu, ale nemam tam zadnou zatvrdlinu..
jen jsem se probudila s hroznou bolesti spodni casti prsu a behem dne jsem dostala teplotu, vylezla na 37.7 po poledni, ale sama ustoupila, ted mam 37.2, zlepsilo se to po obkladu chladivym gelem, pak ze slivovice nasledovaneho obkladem z tvarohu a pak odstrikani ve sprse a kojeni…
to bolave misto mam ted i trochu cervene, coz predtim nebylo a boli furt hodne, ale zase kojeni z toho prsu me neboli… spis me boli pokusy o odstrikani a dotek na tu spodni cast prsu…
poradite, prosim, co s tim dal a jestli to muze byt zanet i bez zatvrdliny?
pokud se mi prehoupne horecka, pujdu na pohotovost… ale jinak bych se v dnesni dobe nemocnici radeji vyhla…
@lalouch píše:
Ahoj, obnovuji diskusi..
asi mam zanet prsu, ale nemam tam zadnou zatvrdlinu..
jen jsem se probudila s hroznou bolesti spodni casti prsu a behem dne jsem dostala teplotu, vylezla na 37.7 po poledni, ale sama ustoupila, ted mam 37.2, zlepsilo se to po obkladu chladivym gelem, pak ze slivovice nasledovaneho obkladem z tvarohu a pak odstrikani ve sprse a kojeni…
to bolave misto mam ted i trochu cervene, coz predtim nebylo a boli furt hodne, ale zase kojeni z toho prsu me neboli… spis me boli pokusy o odstrikani a dotek na tu spodni cast prsu…poradite, prosim, co s tim dal a jestli to muze byt zanet i bez zatvrdliny?
pokud se mi prehoupne horecka, pujdu na pohotovost… ale jinak bych se v dnesni dobe nemocnici radeji vyhla…
To bolavé místo je pravděpodobně ten zánět. Já bych si asi vzala paralen a snažila bych se z prsa více kojit. A rozmasírovat ve sprše, i když je to nepříjemné. To pomohlo mně, ale takhle na dálku těžko říct. ![]()
Já měla zánět bez zatvrdlin, taky bylo to místo jen lehce červené. Ale horečku jsem teda měla pořádnou, přes 38 a nešla srazit léky, to bylo žůžo vstávat na kojení. Takhle jsem prožila sobotu a neděli a v pondělí nacupitala k praktický pro antibiotika. Hned se mi ulevilo. Nevím, jestli se to dá rozehnat i bez antibiotik, ale já to nepokoušela. Měla jsem strach, aby se mi z toho nevyvinul absces a nemusela jsem jít na řezání na chirurgii.