Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@rokris píše:
https://www.novinky.cz/diskuse?…Už zase. Na jednu stranu vládne tak obrovský kult dítěte, na druhou tohle. Možná má děcko i bio plínky, ale aby si ho rodičové vzali s sebou na nákup, to je obtěžuje.
Tak jsou i tací, co snad z porodnice jedou rovnou do nákupáku
Omluva pro zapomenutí není. Udělala bych jim to samé. Když jsou tak blbí a nedochází jim to.
@Russet píše:
Tak jsou i tací, co snad z porodnice jedou rovnou do nákupákuOmluva pro zapomenutí není. Udělala bych jim to samé. Když jsou tak blbí a nedochází jim to.
Fakt nechápu, jak může být někdo tak deb.lní! Děcko v tomto věku nechat kdekoli, byť na vteřinu, samo.
Tak já mám spíš pocit, že děti v autě před nákupákem jsou zanechané úmyslně a prostě jen rodičům nedochází, že se tam to dítě může uvařit. Přece ho nebudou vyndavat, když cestou krásně usnulo.
Ale manželovi se takhle jednou podařilo dovést dítě do práce místo do školky. Že má syna v autě zjistil, až když se po upozornění navigace pro jistotu kouknul. Syn seděl jako pěna a asi čekal místo školky nějaké dobrodrůžo.
@jenny.fields píše:
Ne v každé rodině panuje kult dítěte. Ve spoustě rodin je dítě ignorováno, stejně tak jeho potřeby. Někdy to souvisí s inteligencí rodičů někdy ne. Bioplínky s tím nemají nic společného
Myslela jsem to spíš obecně, ten kult. Nevím přesně, s čím to souvisí, ani jak se to může stát. Proto vznikla tato diskuze.
@rokris píše:
Myslela jsem to spíš obecně, ten kult. Nevím přesně, s čím to souvisí, ani jak se to může stát. Proto vznikla tato diskuze.
Podle mne těch důvodů může být víc. Už mám za sebou pár věcí, o kterých jsem v minulosti říkala, že se mi nikdy stát nemohou a staly se, tak se snažím neodsuzovat a říkat „mně nikdy…“.
Třeba měli pocit, že se vrátí do dvou minut, třeba jim nedošlo, že je tak horko…
Bohužel, každý z nás si myslí, že hrůzy jako je dítě utopené v bazéně na zahradě a podobně se nám stát nemohou. Přesto každý rok se několik dětí takto utopí.
@Russet To není, že ho zapomněli, to je, že jdou nakoupit a nechají ho tam vědomě. Prostě lidi jsou nepoučitelní, to snad není ani možný. Měly by za to padat konečně už nějaký tresty, protože nechat uvařit dítě v autě je šílený.
Sestru nechali rodice take takto v auto, tedy tatinek,proste na ni zapomnel a nedoslo mu to. Nastesti se brzy vratil a nebylo velke vedro. A pak ji jednou omylem zavrel v zime na balkone a byla tam chudak asi 15 minut v kratkym triku
to uz byla pubertak teda. Ja verim,ze roztrzitemu cloveku se tp stat muze,nas tata nas miluje a udelal by vse pro nas, ale nekdy to cloveku proste nesecvakne… ![]()
Prosim anonym
Já se snažím tyto situace radši moc nesoudit.
Samozřejmě dítě nechané úmyslně ve vedru v autě je opravdu snad znakem velké nevyzrálosti.
Ale na druhou stranu, zažila jsem situace, že když je člověk na hraně fungovaní a to tělo mu jede v automatickém módu, tak zapomene i na to, že to dítě v autě je.
I proto jsem nikdy nechtěla doma bazén, jednak je to zátěž, protože člověk musí mít na očích bez vteřiny oddechu a tříleté dítě, od kterého by si na zahradě za normálních okolností běžně odskočil na záchod, vybrat pračku…
A pak vždy nastane situace, kdy se člověk třeba jen na pár vteřin otočí a i těch pár vteřin občas na utopení stačí.
@Anonymní píše:
Sestru nechali rodice take takto v auto, tedy tatinek,proste na ni zapomnel a nedoslo mu to. Nastesti se brzy vratil a nebylo velke vedro. A pak ji jednou omylem zavrel v zime na balkone a byla tam chudak asi 15 minut v kratkym trikuto uz byla pubertak teda. Ja verim,ze roztrzitemu cloveku se tp stat muze,nas tata nas miluje a udelal by vse pro nas, ale nekdy to cloveku proste nesecvakne…
Prosim anonym
@Monchichik píše:
@Russet To není, že ho zapomněli, to je, že jdou nakoupit a nechají ho tam vědomě. Prostě lidi jsou nepoučitelní, to snad není ani možný. Měly by za to padat konečně už nějaký tresty, protože nechat uvařit dítě v autě je šílený.
Souhlasím. Jenže ono se nakonec řekne, že tím, že si sami nechali zaživa uvařit dítě, jsou už potrestaní dost.
@rokris Ne, podle mě dost potrestaní nejsou. Pokud ho tam nechají vědomě, tak je to u mě normálně minimálně zabití a má přijít trest. Ta slovenská slepice tam nechala dítě v tom autě 4 hodiny. No i kdyby nebylo vedro, tak je to jako normální? Proč vůbec někdo nechává dítě v autě samotné? I kdyby jen na 5 minut. Nechápu.
@jenny.fields píše:
Podle mne těch důvodů může být víc. Už mám za sebou pár věcí, o kterých jsem v minulosti říkala, že se mi nikdy stát nemohou a staly se, tak se snažím neodsuzovat a říkat „mně nikdy…“.
Třeba měli pocit, že se vrátí do dvou minut, třeba jim nedošlo, že je tak horko…
Bohužel, každý z nás si myslí, že hrůzy jako je dítě utopené v bazéně na zahradě a podobně se nám stát nemohou. Přesto každý rok se několik dětí takto utopí.
Přesně tak. Taky jsem nechápala, jak se lidem může stát, že si přejedou dítě při parkování a zachránila nás jen pomalá chůze syna. Byl se mnou zavřený doma brankou pro psa, neuměl jí do té doby otevřít a najednou se mu to povedlo, ale naštěstí dorazil do garáže v době kdy chlap vystupoval. Od té doby parkujou spolu nebo jsou děti se mnou pod dohledem. Byla to prostě blbá náhoda a nás jen vyděsila a nic se nestalo.
Věřím, že ti lidi počítají, že se vrátí ihned a nic by se nestalo a něco je zdrží, ale i tak nemají to zkoušet.
Na druhou stranu mě to teď přijde chvílema jak hod na čarodějnice. Včera titulek, že nechala v pátek dceru 11 minut na parkovišti s otevřeným okýnem v půl deváté. Jako v pátek v půl deváté fakt přehřátí nehrozilo, spíš si myslím, že dítěti mohlo být kvůli okénku i zima.
@Monchichik já jsem to třeba teď dělala, když nám ve školce řádily průjmy a musela jsem dovést vzorek stolice na testy k doktorce. Tak než bych je tahala z auta k doktorce, kde byly nemocné děti, tak jsem je nechala radši tu chvilku v autě. Ještě teda nebylo horko a obě děti umí sami z auta vylést a 6 letý už ví kam případně jít kdyby byl problém.
@Aspera No ale tomu dítěti se může v tom autě stát i cokoliv jiného než že tam zmrzne nebo se upeče. Když pominu to, že tam třeba jen může řvát jak na lesy, protože je samotné. Prostě dítě být bez dozoru nesmí a hotovo. Na průšvih ti stačí vteřina a ne 11 minut.
@Monchichik píše:
@Aspera No ale tomu dítěti se může v tom autě stát i cokoliv jiného než že tam zmrzne nebo se upeče. Když pominu to, že tam třeba jen může řvát jak na lesy, protože je samotné. Prostě dítě být bez dozoru nesmí a hotovo. Na průšvih ti stačí vteřina a ne 11 minut.
To je jasné, ale tahat ji po mediích, kvůli tomu že by se dítě mohlo přehřát byla blbost.
Já si to dovolila poprvé letos v době, kdy jim je 4 a 6 let a už přeci jen mají rozum a vím, že těch 5 minut vydrží. Dokud byli malí tak furt se mnou, ať to byla sebekratší doba i na benzíně chodili platit se mnou. A 4 letou dceru samotnou nemůžu nechat dodnes.