Poradna duly
Jana Čurdová
xbublax: fotka smazat nejde, muzes jen do komentaru napsat ze je to tvoje fotka ![]()
zanetka: moc moc gratuluju! a vitej tu mezi nami ![]()
Katula
Sceening v 1.trimestru dělají také v Gyncentru v Hloubětíně. Je to zadarmo. Utz dělají přímo tam a krev posílají do Gennetu. Já už ho mám za sebou a je negativní 1:1300. Ale každopádně se zeptej své dr. Vím,že ne všichni doktoři sceening dělají. Pro ně jsou na prvním místě triple testy,ale ty vycházejí pozitivní i zdravým miminkům. Takže i když mi vyjde triple test pozitivní,stejně budu věřit sceeningu. Přeju Ti krásné zdravé miminko.
EvikP: díky moc. Ale stejně mě tam musí poslat moje Dr, že jo? Nebo tam můžu jít sama? Díky
Holky,asi to bude znít divně,ale o jaký screening v 1.trimestru se jedná?
Potvůrka: to se právě snažim zjistit.
Mělo by to být dřív než triple testy a je to pravděpodobně jejich alternativa, která je navíc spolehlivější. Nic moc o tom nevím, jen co psala Evik.
Ale připadá mi to lepší. Nechci na tu plodovku v případě pozitivních triple tstů. No, ale stejně bych asi šla. ![]()
ahoj holky,
týden jsem tu nebyla, tak jsem ted všechno pročítala - oblečení i testy - byla jsem v podolí (mám gynekoložku v olomouci a bydlím v praze, tak se ustrnuli a vzali mne dřív) a objednali mne na 1.3. na testy na vrozené vady a vlastně nevím, co to všechno bude obnášet - teda jestli je to ten screening, o kterém mluvíte.
helena
Ahoj holky, tak jsem tu zase po delší době.
Je tu spousta nových holek.
Budu ráda pokud mě taky přiřadíte do postupky.
Co potřebujete vědět? TP 27.9., Brno, 28let,
Jinak moje bolesti břicha už naštěstí jsou pryč a v pátek jsem byla na ultrazvuku a srdíčko nám bije jako zvon .
Tak jsem ráda. Byla jsem hrozně nervní.
Ahojky těhulky,
tak jsem tady zase po pár dnech.
Těhotenské oblečení - těhotenské spodní prádlo určitě budu používat, jakmile to současné přestane být pohodlné. Ještě doma mám něco z předchozího těhu, tak jenom něco málo dokoupím. Na doma už nosím manželovy rifle (elastické), protože ty mám dost volné přes břicho a můžu v nich dělat úplně všechno, akorát si je semtam musím trochu povytáhnout.
Triple test + odběr plodové vody - asi se mnou mnohé z Vás nebudou souhlasit, ale já bych na amniocentézu šla klidně znovu a ráda. Vysvětlím: při prvním těhotenství jsem nevěděla nic, chodím do CAR i když jsem nikdy neměla vážnější gynekologické problémy a obě mimi přišly samy bez nějakého dlouhodobého snažení. Prostě mi jenom vzali krev a řekli, že mám v určitém termínu zavolat. No my jsme si odjeli na dovolenou do Jižních Čech, měli se strašně dobře, sjížděli vodu (někdy jsem tahala i laminátovou loďku, protože jsem všechno nechtěla sjíždět) a nějak jsem zapoměla, že mám volat. Naštěstí jsem to měla poznačené v práci v kalendáři a s několikadenním spožděním zavolala. Sestřička mi vlastně nic do telefonu neřekla a jenom, že musím hned přijít a to okamžitě. Byla jsem z toho v šoku, protože jsem nic takého nečekala a ještě k tomu bez objednávky nebylo vpodstatě možné za normálních okolností přijít. Vystřelila jsem okamžitě z práce, doktor mě vzal hned, ale já už jsem měla v očích slzy, protože po cestě (20 min. pěšky) jsem miminku říkala, že bude zdravé a já ho nikomu na světě nedám a budu ho chránit před vším. Doktor, i když je to někdy protivný chlap, byl úžasný, uklidnil mě, vysvětlil, že mimi může být úplně zdravé, že problém je třeba v něčem jiném.Test se dělá z krve a sledují se nějaké látky, které produkuje játra (jestli se dobře pamatuju) no a oni neví, jestli je problém v mém orgánu nebo miminkovém. Musela jsem na genetiku a obrnit se trpělivostí. Tam mi doktorka všechno vysvětlila a já už se nebála. Samotný zákrok není nic strašného. Doktor s pomocí ultrazvuku detailně prozkoumá bříško a přesnou polohu miminka, aby se mu něco při odběru nestalo (aby ho nepíchli). K odběru se používá jehla, která je z jiného materiálu než běžné jehly, aby byla vidět na UTZ. Tloušťka jehly je stejná jako jehly na odběr krve, jenom je dlouhá cca 30 cm. Já jsem se dívala na monitor, jak si tam moje holčička hoví, protahuje prstíky a jenom se ucítila slabý tlak. Nepříjemné na tom je pouze to protlačování dlouhé jehly. Za chviličku bylo hotovo, měla jsem být minimálně 3 dny doma, nejlépe mít týden nemocenskou, ale nakonec jsem byla doma jenom ten 1 den a pak šla hned do práce. Asi 3 dny jsem měla břicho citlivější při nekterých činnostech (např. nošení něčeno těžšího, tahání vysavače). Za 2 týdny byly výsledky a já jsem si nechala říct, že to bude slečna a zdravoučká. Do konce těhotenství jsem byla klidná a to bylo pro mě nejdůležitější. Vím, že nic není 100% spolehlivého, ale mi to pomohlo. Je pravdou, že celé ty 2 týdny jsem přemýšlela, co bychom dělali, kdyby to nedopadlo dobře, ale ASI bychom se s miminkem dočasně rozloučili, i když teď si to neumím představit, ale hlavou se prostě honí nejrůznější věci.
Té plodové vody se bere maličko a mimi to v porovnání s celkovým objemem vody určitě nechybí.
Mám nějaké zdravotní problémy už dlouhou dobu, tak už jsem připravená, že mě to čeká znovu.
Končím, jdu přebalit princeznu a pomazlit se s ní.
Míša
Ahojky holčiny,
tak sceening v 1. trimestru spočívá v odběru krve (toxoplasmoza,HIV,sifils, borelioza, KO, glukoza…a nevím co ještě),váhy a věku maminky a ultrazvuku,kde lékař udělá tzv. projasnění šíje. Screening se provádí 12-14tt. Dle lékaře je tento sceening spolehlivý na 95%. U mě bude následovat teď sceening v II.trimestru 15-17tt, což jsou podle mě triple testy ale opět s velkým utz. A proč je ten screening spolehlivější? Protože triple testy spočívají jen v krevních odběrech,ale Downův syndrom lze také díky vědě zjistit dle projasnění šíje (norma je 1,9mm max. 2,5mm) nebo změřením nosních kůstek. Docela mě ale zaráží, když je ten screening tak přesný, proč ho nedělají všem maminkám. Vím,že někde ho dělají zadarmo, někde se musí platit (snad 1500Kč) a někde ho nedělají vůbec.
Berte moje vysvětlení screeningu s rezervou … nejsem lékař. Jen vám píšu čím jsem prošla. ![]()
Ježkovi voči, holky já když vás tady tak čtu, tak zjišťuji jak těžce zaostávám.Vůbec netuším jaká vyšetření a kdy mne čekají.A už vůbec netuším co mi při nich budou dělat a co vše se dá zjistit.Nevím zda-li je to dobře, či špatně, ale doteď jsem byla v klidu a jak to tak pročítám, začínám se děsit, co vše se může stát ![]()
no, člověk by toho asi neměl vědět zase tak moc, protože zbytečně si přidělává starosti. když jsem byla o víkendu u našich, tak jsem si čistě s masochistickou rozkoší prohlížela bráchovu učebnici z gynekologie z dob, kdy studoval medicínu, kapitolu vrozené vady a od té doby mne to budí - ztrojené chromozomy, vyhřezlá střívka a podobně. nedoporučuju
Jitule tak to vítej do klubu
Ono je to ale asi dost dvousečný.Když pak k něčemu dojde, tak si člověk říká, že kdyby věděl více, tk by snad…No budeme se snažit být v klidu.Jak už jsem psala, věřím svému gynekologovi a co mi řekne to udělám ![]()
Hell tak to moc dobře znám.Mám vystudovanou zdravku a když si vzpomenu na ty hrůzy co jsme v nemocnicích viděly
Ale proč se nervovat už dopředu!Jen si pěkně těhotenství užívejme a pak se uvidí.
jinak moc a moc vítám nové těhulinky a přeji pohodové těhotenství ![]()
Bublo,vím přesně,o čem píšeš.Taky mám za sebou zdrávku.Tenkrát jsem si říkala,že při tom všem ani nebudu chtít být těhu a teď je vše jinak.ale člověk si nesmí nic namlouvat a připouštět.Jinak jsem do galerie uložila své album.Jsou tam i podklady od dr.Pro těhotné,tak se můžete juknout ![]()
Ahoj holky,
jak se máte? Mně se dneska docela točí hlava a neni mi moc dobře. Asi tlakem. Naštěstí jsem mohla zůstat doma a nemusím do práce. Tak jsem myslela, že s někým pokecám, ale on tu asi nikdo není, co? ![]()