Poradna duly
Jana Čurdová
ahojkýý
Jami vítej mezinámi
Hanucho..nemohla to být 6 nemoc..žádná rýma,kašel ani prujem..jen 3 dny vysoké teploty..apak 4 den vyrážka…
Spaní..chodí kolem pul sedmé 7hod..a spí celou noc..až do 6-6,30hod..bez vstávání..ale tak to má už od cca 3 mes…krome tech oušek to fakt nespala
stěry nám už vyšly dobře..ale nabraly další a budou pro ko..delat ješte 3×…
beba3…začalasem dávat už trojku míša se nák toho mlíčka rozpila..a je ta beba3..náká hustčí se mi zdá
katkoh-adys..ty novébotičky budukupovat až jim do lékárny dojdou..pak vyfotím..tam ty sem vrátila..odlepila se podrážka..a papučky máme..jako má katka..akorát ne na zavazování ale na přesku,video chození taky dodám..až budu mít fotáček..ted ho vozí tatka..po stavbách..aby dokumentoval
tak už nevím co sem vše chtela.....tak páá
druhé mimčo - no jelikož první těhu bylo bez problémů, a vůbec nic mi nebylo, tak nevím co můžu očekávat od toho dalšího
No a v rodině máme zkušenosti, že většinou jedno dítě bylo divoch a druhý klidný. Tak spoléhám dost na to.....
ale mi jsme od začátku plánovali druhé, co nejdříve…
A už si ani nepamatuju, že by Jakub v prvních měsících moc plakal. A když tak většinou oprávněně (mokrá plínka,hlad,prdíky) ale byl první, tak si říkám, že s druhým budu mít už víc zkušeností.....
jdu se najíst, teda jestli mě to moje zlato nechá…
![]()
balení přidám perličku - moji rodiče když jezdily na dovču ještě s náma dětma, tak to bylo tak že táta balil vybavení a máma oblečení. Ale jako děti jsme si udělali hromádky a balila mamka do kufru nebo báglu sama, ale tátovi to i připravovala. A po 25letech manželství se zařekla, že ať si Péťa balí sám - no a první jeho balení byla katastrofa, vzal si jedn 2ponožky a pár trik, a nic na studené počasí, jeli na kolech „na těžko“ pod stan a celý týden mu byla zima
![]()
tak míša si dnes několikrát vylezla na pohovku i slezla..mela sem strach že stama žuchne..je to čím dál horší ![]()
Ahojky, tak jsem tak-nejak docetla, co tady resite.
Vitam prirustky do diskuze ![]()
Backurky ani boticky my zatim nemame, jen nejake pro krasu, do kocarku.
Vylejzani na gauc. tak dnes se to naucily obe, je to des, uz je nemuzu nechat v detskym pokojicku samotne ani na chvilku bez rizika padu z gauce ![]()
Voche , tak ty nakonec do te prace nejdes? Tak nejspis tady nejdriv ze vsech pujdu ja… Nevim to jiste jiste, tak nerikam na 100%, ale asi nastoupim na nejaky castecny uvazek jiz od zari, a tatinek pujde na materskou. takze tak.
Dovcu (druhou) jsme si take uzili, ukazali jsme deti vsem prababickam, pradedeckam a pribuznym, co je jeste nevideli. Chvilkami se povedlo, ze moje rodice pul dne hlidali deti a my jsme vyrazili nekam sami, snad poprve v zivote (kdyz nepocitam hodku-dve, ktere uz jsme meli tak dohromady 3×).
Dnes mi Karina spala za cely den 15 minut
, a Aňa asi 40, toz i vse. Jsou desne protivne ale snazim se to dotahnout aspon do 19 h. Zavidim vsem, kdo ma doma space, ty moje spi v noci tak max 9-10 h, pres den take jen malo.
Luci , take chvalim jak splhas po lanech, hned bych to zkusila take. Nosenim deti mne nejak narostly svaly na rukou (ktere jsem nikdy nemela), tak bych je vyuzila. Kde presne to je? A jeste co je to za krasny zamek, jak je tam tatinek s Ondrou na posledni fotce?
Lenko , stastnou cestu, uz jste asi vyjeli.
Pekne fotky v galerce, treba take nejake hodim, az bude chvilka, nebo kouknete uz je mam v albu.
Dotaz o perinkach jak velke perinky mate pro deti a jak dlouho vydrzi , do jakeho veku? (spis dotaz pro mamky se starsima detma). Chci aby babicka koupila detem poradne perinky a polstarky (mame nejake starsi, moc jsme je zatim nepotrebovaly, mely zavinovacky, pak spaci pytle). Tak nevim jestli kupovat uz vetsi nebo jake? Diky.
Musim bezet, zatim pa.
A.
Alino - mám peřinku ještě po Matesoj. Je to nějaká prací souprava, rozměr je 120×80 a polštářek 40×60, ale pokud se Ti holky v noci vrtěj, jako že to asi každej prcek, tak stejně z toho vylezou. Malej teda přikrytej není takřka vůbec. Hlavně mu dávám overal s rukávama a tlapkama, tak alespoň vím, že mu netáhne na záda a nemá studený nožičky.
Práce - jak jsem psala Adys, prostě jsem zjistila, že jsem na malým totálně závyslá a nemůžu odjet. Jezdím na 2 hoďky 3-4* týdně cvičit a teď jak jsem nemocná, tak jsem totálně na prášek, že je mamka někde venku a jsou tam dýl než uznám za pro mě akceptovatelnou dobu. Prostě to nezvládám. Takže jsem řekla, že se raději ještě rok uskromníme a v práci to prošlo celkem v klidu. A jestli máš sama lukrativní práci a nemáš problém se holkám uklidit z dohledu, tak to prubněte, snad to táta s nima zvládne. Navíc jestli máš možnost jen částečného úvazku, pro mě je moje práce pouze na minimálně 8 - 10 hodin denně, jinak se nestíhá.
Ještě jak jsi psala, že jste jeli na Ukrajinu, jsem si zase vzpoměla na babičku. Pocházela z Mukačeva ( vždycky říkala Mukačevo a Užgorod????) a snad tam má někde ještě rodinu, kterou bych docela ráda poznala, říkala že jsem hrozně podobná jedné její sestře.
Peřinky tak my máme jako Voche stejné rozměry, zatím 2×povlečení, ale Jakub stejně nespí pod peřinou. Takže jí tam má aby se mu lépe spalo - na měkčím
![]()
Práce tak můžu vřele doporučit tak max. 2-3 dny v týdnu na 3hod. je to bezva oraz a penízky se také hodí, já to praktikuju už od půlky května a je to super, ale to jsem teda chodila na 4hod. denně, a to byl docela záhul. Pak tatínek změnil zaměstnavatele, tak musí hlídat naše „teta“ - kamarádka ze školy, co je bezdětná a nemá chlapa, tak se vždycky hlásí dobrovolně… a s tím zanechat Jakuba s někým jiným než s mámou, tátou, jak jsem psala tak nemám problém. Prostě zavřu dveře a jeto, když je hezky tak mě vyprovodí na bus, a Jakub mává jak zběsilý..... má rád kolektiv, takže je mu celkem jedno, že pár hodin v týdnu je s někým jiným..... mámy si užije až až.
Koupání tak my už asi týden praktikujeme koupání jen ve sprcháči, ani mu tam nenapouštím vodu, jen prostě sprchujeme, a miluje jak ta voda teče do odpadu, apak lítá po čtyřech v té vaně a honí tu vodu. Dneska snad už bude foťák tak pak natočím co vše ta naše tryskomyš provozuje…
![]()
jeste k te praci, moznost castecneho uvazku mam, ale asi to spis bude vypadat 1-2 x tydne na 14-16 hodin
Takze holky ten den vubec nuvidim. Na rodicovske dovolene bude tatinek, ale stejne provoz domanosti budu muset dopredu zajistit ja na ten den co budu chybet. Zkusime to, uvidim zda to zvladnu ja, ony a tatinek (zadna pomoc zvenku nam nehrozi, babicky jedna dleko, druha se k tomu moc nehrne). Je pravda, ze s tatou jsou holky hodnejsi, tak neprudi a on neni takovy nervak jako ja a nenecha se od nich vydirat placem a podobne.
ty perinky me hlavne zajimalo zda treba za rok uz se nemaji kupovat vetsi nebo tento rozmer vydrzi treba do 5 let? A jak zhruba dlouho jsou deti v postylkach? my mame klasickou 120×60.
A.
Ahoj všem .. a díky za přivítání
Tak Adam je na pohyb zatím šikovnej, ale zase toho moc nenamluví
Pobrukuje, vyluzuje takový „ejejej“, „ijé“, vejská, ale většinou je všechno ééééééé s různou intonací
Už se těším na nějaký slovíčko máma, táta, bába. Jestli si dobře pamatuju tak dětičky už vám nějaká slovíčka říkají, že ?
Já to teda moc neřeším, nakonec se všechny děti ve všem doženou, ale na první „mama“ už se docela třepu.
Adámky starší jsme zaregistrovala
U mě to jméno vyhrálo asi díky jednomu zážitku kdy jsme byli s manželem asi před 3 lety u vody. Šla tam maminka s tak 1,5 letým klučinou, on byl bos a šel po písku a říkal „au“ a koukal na maminku co ona na to. A maminka říkala „to není au Adámku, to je písek“ a takhle to šlo asi 4 x za sebou než prošli kolem nás. A ten klučík si pamatuju měl pirátku a byl roztomilej a hrozně se mi líbil až se mi začalo hrozně líbit i to jméno. Taková blbost, co ![]()
Zuzi **jojo, člověk zapomene docela rychle nebo jsem to spíš prostě hodila za hlavu. Hlavně že jsme oba zdravý. Na co jste byli očkovat ? A v pohodě ?
Ali koukala jsem na holky v šatech, jsou to princezny. Obdivuju jak dvě dětičky v poho zvládáš. Vůbec i Lenak, Zuza a Adys myslím mají děti relativně blízko k sobě, tak si někdy říkám, jak bych to vůbec zvládla ![]()
PetroL** tak držím pěstičky ať jsou i další kontroly v pořádku !
Všem hezký večer, já jdu dodělat svíčkovou na zítřek a nafotit nějaký věcičky na MMB, ať můžu zase nakoupit nové ![]()
Se mi nějak zvýraznilo něco jinýho než jsem chtěla, musím to ještě vychytat
![]()
Alina dětská postýlka - tak my taky přemýšlíme, kdy Jakub opustí dětskou postel a bude mít už „velkou“. Třeba známý mají dva kluky a oba dva dostali pořádnou velkou postel až ve 3 letech. To se mi zdá dost dlouho..... naopak druhá kámoška, mají holčinu - jmenuje se Doubravka, taky neobvyklé jméno, a ta spala na palandách, nahoře asi už od 1 roku, anikdy nespadla.......
No mi to asi budeme zkoušet až pořádně začne chodit, tak pozvolna přesunovat… jen mám strach aby se mi v noci nebudil a nechodil spát k nám.....
Janni vítej, koukala jsem do galerky na fotečky a moc vám to tam sluší.....
klila cvakla dvéře letí atáta je už doma i s foťákem
![]()
ahoj holky,
vítám taky novou příchozí ![]()
Nějak teď nestíhám. Teď právě sedíme se sousedama v garáži a zapíjíme narození malého Matěje, už brzy půjdou domů. Narodil se v 33+4 a je moc šikovný, ale to jsem tu už psala. Na chvíli jsem si odběhla domů a musela jsem kouknout, co jste napísmenkovali.
Alino, je to super ta lanová dráha, určitě by se ti líbilo. Mě to úplně dostalo a už mapuju terén tady, kde je co dobrého na lezení, dám se zatím na stěny.
Ptala jsi se, kde to je focené, tak je to v Churánově, kousek od Zadova.
Je to tam super, tři trasy dle obtížnosti.
A ta fotka, kde je malý s tatínkem je ze zámku Hluboká. Všem vřele doporučuji navštívit, pokud budete někde poblíž. Je to opravdu nádhera, byli jsme i na prohlídce a malej se vyznamenal. Bylo tam tolik zajímavých věcí, že se vůbec nechtěl nosit v nosítku ani na ruce, takže lezl sám po čtyřech za výpravou, ale průvodce byl mladý kluk a bral to v pohodě. I to, že občas se všichni zasmáli nějakému podařenému kousku našeho Ondry.
Alino, jestli se můžu zeptat, tak co děláš za práci, že píšeš 14-16 hod denně?
Peřinky, dlouho jsem používala rozloženou rychlozavinovačku a teď mám peřinku 120×980. Sousedky, co mají starší děti, tak ji použivaly hodně dlouho. Michálek má tři a ještě spí pod ní.
A ještě dotaz na postýlku, tak to se různí. Vojtíšek od sousedů spí od roku a půl v posteli a zmiňovaný Michálek spí ještě v postýlce…
zuzi, tak snad jste očkování přežili v pohodě!
Leni, dodatečně šťastnou cestu!
Ahojky,
vítám novou Janii a Adámka. Máte doma velkého šikulku že už takhle sám chodí. A porod já si taky užila své a ještě něž jsem stačila otevřít pusu už to věděla celá porodnice a sami ženský se mě na to ptali už ve sprchách. A dneska když potkám maminu z porodky tak mi říkají to jste vy ta 2× zašitá
. Ale je fakt že jsme na to taky rychle zapomněla. Přežila jsem Kačenka je zdravá a to je nejdůležitější.
Hanu tak to je dobře že je Marianka vpohoděa dovču jste si užili a máte nový pokrok a to ve spinkání. To mi přešli ze samotného usínání na uhoupávání. Tak jsme si to s váma čenčli. Prostě jak jí tam dám tak si stoupne povídá a bouchá na parapet.
Leni přeju šťastnou cestu.
Ptala jsem se na to spaní a moc vám děkuju za odpovědi. Mi to totiž z 19h koupání a 20h spaní přesunuli kvůli dlouhému světlu na 20h koupání a 21h spaní. Ale někdy si chce ještě po jídle hrát a jde i kolem 22h. A to už mám nerva. Ale jediné zabere to uspávání.
Postýlku moje ségra využívala do 2 let Jiříka. Pak šel do vlastní a bez zábran, akorát mu koupili takovou tu nafukovací matraci a tu mu dávali před postel, kdyby se zkutálel.
A to že malá za náma pak bude chodit tak s tím počítám, jen nevím jak na naší obr postel vyleze, ale já jsem k našim chodila opravdu hoooodně dlouho
.
Alino někdy si taky říkám, že bych potřebovala aby si malou někdo vzal na celý den a já ho třeba prospala, ale jak byla nemocná a spinkala mi třeba i 3 - 4 hodiny tak už jsme byla nervní že jsem bez ní. Tak já si tohle neumím představit. Ale určitě ti v duchu budu závidět že si duševně odpočineš.
Tak přeju hezký večr.
Ahojte,
zapomnela jsem poprat Lence hezkou dovolenou…
Alino - Marianka dnes spala taky jen jednou, sice hodinu, ale od jedne az do deviti ani minutu…
Vylejzani na gauc - u nasich zvlada v pohode, u more na postel taky, tady mame nastesti docela vysokou postel a ke gauci se nedostane. Ale v 90 % pripadu uz sleze tak jak ma, a vetsinou stejnak ceka na me, az prijdu jistit, je docela opatrna, coz jsem fakt rada.
Peti.L - taky me napadlo ze to mohla byt 6.nemoc, a nejspis asi byla.
Perinky - mame ty co psaly holky, plus flisovou deku, ta je vetsi ale nevim jak, mala je s ni ted prikryta. Ale stejnak se v noci odkopava, jak porad cestuje.
Prace - je, ja bych sla hned, asi bych i mohla na jakykoliv uvazek, ale jaksi teta na hlidani se nekona
Alunko, vazne zavidim
nechces mi tu tetu nekdy pujit? Stacilo by mi jednou tydne na 4-8 hodin
![]()
Janni - koukala jsem do galerky a jsi pekna vyzle ![]()
Holky poradte - jak jste odstavily? Ja uz mlika moc nemam, spis skoro nic, takze mala je rano uz na UM, jen tak na dojedeni si trochu cucne… Muzu proste ze dne na den i s timhle skoncit? Nebo jak jste to delaly? Kdy se mliko uplne prestane tvorit? ![]()
Zdravim ostatni nejmenovane, kdepak je vubec PetraX - nejak jsem nepostrehla, ze by nekam jeli?
Hanu .. PetraX je na 2 tydny v rakousku
. s odstavenim ti nepomuzu, nemam s tim zkusenost. taky jsem o tom premyslela, obcas mi prijde, ze tam taky uz skoro nic neni .. ale Marek mi flasku s UM nevezme, tak si rikam, ze uvidim, jak to zvladneme jeste ty 2 mesice
a pak treba normalni mliko na milost vezme.
Martulko .. ja ti predtim neodpovedela .. Marek (i Adam) chodi spat +/- v 1/2 8. max v 8 .. kdyz nekde jsme tak o neco dyl .. a to i za letniho svetla ..
. rano jsou totiz vzhuru oba v 6 (v lepsim pripade), takze dyl proste stejne nevydrzi ![]()
postylka vs. postel .. je to desne individualni, zalezi na diteti a asi i na tom, jak moc rodice chteji, aby dite preslo na velkou postel. u nas Adam byl v postylce do 2.5let .. prechod na velkou byl celkem ok, na jedne strane zed a na druhe zabrana. postel je asi tak 70-100cm od zeme a on porad cestuje, takze radeji tak. ma ji tam porad …
.
no a s velkou posteli prislo i ‚velke‘ povleceni .. je fakt, ze my tady mame ty periny a perinky jinak velike, ale Adam se stejne odkopava a perinu na sobe nesnese dodneska ..
.
jo .. tak jsme byli zase na pouti .. tentokrat jsem vyhrala adovi zlatou rybicku
.. tak si ji chudak moc pral k narozkam, az ji ma doopravdy, takze ja jdu hledat, jak se o ni mame starat. doufam, ze do rana nechcipne … uz si ji pojmenoval, porad ji rikal, ze ted ma novy domov a ze ji vita u nas atd… ![]()
no a 5min po tom, co jsme dorazili domu, si marek rozseknul ret .. ach jo .. porad se batolil v kuchyni, porad dobry a pak najednou rovnou do hrany u zdi
.. myslela jsem, ze to odnesl zub, ale snad dobry .. jen uvnitr pusy ret a pres bradu ma peknej slic .. ach jo .. co s tim ditetem budeme delat .. asi ho budu nosit uvazanyho na zadech jako indianska babicka nejmin do puberty
.. uz zacinam byt zoufala ..
prijde mi, ze bud jsem neschopna ja nebo to dite je masochista …
ach jo ..
no nic .. hezkej vikend ![]()