Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Anonymní píše:
Předem bych chtěla poprosit, abyste mi nepsali že to přeháním, kdo to nezažil tak to možná nepochopí. K věcí, s exmanželem spolu máme dvě děti, syna 12 let a dceru 10 let. Máme je v střídavě péči, jeden týden jsou u mně a druhý u exmanžela a jeho přítelkyně. Ta jeho přítelkyně se jím věnuje tak moc, až mně to překvapilo. Když exmanžel přišel s tím že má vážný vztah, doufála jsem že bude mít dobrý vztah s dětmi. Ale tohle mí přijde přehnaně, a jako matku mně to trápí. Ona je bere na různé výlety, učí se sními, hrají spolu hry, když jsou děti u mně tak si sní denně třikrát volali. Kdyby by si volali s exmanželem, tak mi to nevadí, je to jejích otec, ale tohle mí vadí. Když jsou děti u mně tak oni pořád básní, jak je úžasná, a já na ni žarlim. Ale co mně nejvíc bolí, je že jí děti začali samí od sebe říkat mámy. Tohle mně už opravdu bolí, jejích matka jsem přeci já. Děti mi dokonce začali říkat že by chtěli být pořád s exmanželem a jehou přítelkyní. Nevím kde jsem udělala chybu, když jsou děti u mně tak se jím věnují na 100%. S exmanželem jsem mluvila, a řekla mu že mně to trápí, on mi řekl že mně chápe, že jeho by to taky trápilo kdyby děti říkali mému příteli táto. Tak si s dětmi promluvil on i jeho přítelkyně, ale děti jím řekli že jí mají moc rádi a že chtějí aby byla jejích máma. Omlouvám se že je to tak dlouhé, ale potřebovala jsem to ze sebe dostat. Jak byste vy jako matky řešili moje trápení?
Tak se jim víc venuj.. Můj ex má taky babu, malý o ní básní, jak je teta skvělá a mě to dělá dobře.. Protože vím, že je o něj dobře postaráno, vždy se na tetu těší atd.. Jediný fakt je, že ji neříká mámo, ale prostě Alco.. Ale mám ji na talíři denně.. My to dotáhli tak daleko, že mě teta inspiruje v zábavě atd..
@Mar__tanka1983 když si s nima o tom povídám, tak mi řeknou že jí mají moc rádi a že jí berou jako mámu. Trvá to necelé 2 roky, nejdřív jsem byla ráda že spolu mají dobrý vztah ale tohle mí přijde přehnaně. Ex řekl že si s nima promluvíla ale že jím to přímo nezakázala.
Jeste ne napadlo, jak je stara a ma vlastni deti? Jestli by ro nemohla byt nejaka nenaplnena touha po detech…???
Dva roky, to už je docela dlouho, ty jo…
Ruku na srdce, máš ty v něčem mezery?
Upřímně, já mám taky radši macechu než mámu, naši se rozváděli, když mi bylo patnáct..
ale máma prostě stabilně prudila a bila nás (ona tomu říkala výchova), zatímco s macechou se dalo normálně mluvit i o osobních problémech, nikdy nás neodbyla, že na nás nemá čas nebo náladu, když sme něco potřebovaly…I dneska v dospělosti sem názor nezměnila, nebyl to žádnej rozmar…Nicméně NIKDY bych jí neříkala mami.
Nejsi taky takový prototyp přísné mámy? Ona se pak objeví usměvavá princezna a najednou to dítě neví čí je…
Příspěvek upraven 30.07.20 v 13:20
Tady něco smrdí. Nemohla jim sama říct, když ji třeba oslovovali jmenem „Klidne mi říkejte mami“? Některý ženský jsou na to cakly dost.
Je jí 27,děti nemá. Nejsem nějak extra přísná, navíc i ona je na ně v jistých ohledech přísná. To já nevím jestli jím to řekla aby jí říkali mami.
@Mar__tanka1983 píše:
Já bych synovi nedovolila mýmu novýmu partnerovi říkat tati, ani kdyby se na hlavu postavilTáta a máma jsou jediní a jedineční.
Moje mladší mému příteli tati říká, rozhodla se tak sama na jedné dovolené. Můj ex odešel, když byla mimino a od batolecího věku se zná s mým přítelem, který ji se mnou vychovává. Starší říká táto jen vlastnímu. Ono to rodičovství obecně není jen o tom kdo zplodil. Můj brácha říkal mému tátovi taky tati i když nebyl jeho, ale vychovával ho.
Chápu tě, puklo by mi srdce, kdyby můj syn říkal mami jiné ženě. Asi bych s nimi promluvila sama. Řekla bych jim jak je miluju a jak mě tohle trápí. Děti jsou sice bezprostřední a většinou ze sebe sypou pocity tak jak jsou, ale na druhou stranu, si s tím ještě úplně neumí spojit pocity druhých. Ono by se jim stýskalo, kdyby tě pak viděly třeba jen 2× do měsíce na víkend. Podle mě, si to neumí ještě dostatecně představit takový situace. Hodná teta je super, ale máma je nepostradatelná.
@smarket já jsem jím to už řekla, jak je mám ráda a jak mně to trápí. Oni ale pořád říkají to samé že jí mají moc rádi a že jí berou jakou mámu.
@Anonymní píše:
Předem bych chtěla poprosit, abyste mi nepsali že to přeháním, kdo to nezažil tak to možná nepochopí. K věcí, s exmanželem spolu máme dvě děti, syna 12 let a dceru 10 let. Máme je v střídavě péči, jeden týden jsou u mně a druhý u exmanžela a jeho přítelkyně. Ta jeho přítelkyně se jím věnuje tak moc, až mně to překvapilo. Když exmanžel přišel s tím že má vážný vztah, doufála jsem že bude mít dobrý vztah s dětmi. Ale tohle mí přijde přehnaně, a jako matku mně to trápí. Ona je bere na různé výlety, učí se sními, hrají spolu hry, když jsou děti u mně tak si sní denně třikrát volali. Kdyby by si volali s exmanželem, tak mi to nevadí, je to jejích otec, ale tohle mí vadí. Když jsou děti u mně tak oni pořád básní, jak je úžasná, a já na ni žarlim. Ale co mně nejvíc bolí, je že jí děti začali samí od sebe říkat mámy. Tohle mně už opravdu bolí, jejích matka jsem přeci já. Děti mi dokonce začali říkat že by chtěli být pořád s exmanželem a jehou přítelkyní. Nevím kde jsem udělala chybu, když jsou děti u mně tak se jím věnují na 100%. S exmanželem jsem mluvila, a řekla mu že mně to trápí, on mi řekl že mně chápe, že jeho by to taky trápilo kdyby děti říkali mému příteli táto. Tak si s dětmi promluvil on i jeho přítelkyně, ale děti jím řekli že jí mají moc rádi a že chtějí aby byla jejích máma. Omlouvám se že je to tak dlouhé, ale potřebovala jsem to ze sebe dostat. Jak byste vy jako matky řešili moje trápení?
@Anonymní píše:
Děcka už nejsou malí prckové, takže mi to přijde dost zvláštní. Asi by mě zajímalo, co je k tomu vede, aby jí říkali mami. Z popisu mi připadá, že tatínek i přítelkyně jsou rozumní. Mohli byste si všichni sednout a dětem vysvětlit, že mámu mají, že toto oslovení je jedinečné, a rozhodně tak neříkáme někomu jen tak. Jenom proto, že je fajn. To bych fakt nesnesla. Je potřeba to zarazit hned na začátku.
@LenkaN26 píše:
Moje mladší mému příteli tati říká, rozhodla se tak sama na jedné dovolené. Můj ex odešel, když byla mimino a od batolecího věku se zná s mým přítelem, který ji se mnou vychovává. Starší říká táto jen vlastnímu. Ono to rodičovství obecně není jen o tom kdo zplodil. Můj brácha říkal mému tátovi taky tati i když nebyl jeho, ale vychovával ho.
tak samozřejmě bavíme se o tatíncích a maminkách kteří jsou s dětmi v pravidelném kontaktu, ne?
Pokud by šlo o zemřelého nebo jinak zmizelého rodiče, tak je to samo něco jinýho…
To je hustý…
ona nemůže mít děti? nebo je zatím nechtějí?
ono se to změní, až bude mít vlastní dítě
ale co do té doby, to je prekérka… Ona jim dává víc zábavy než ty, to je úplně jasné, řekla bych, že se jim i časově více věnuje než ty..
holt musíš trochu zabrat, vymyslet nové společné aktivity.. a svého ex požádat, aby trvali na úkolech a povinnostech i u nich (neulevují jim moc?? musí tam doma pomáhat a dělat to, co doma? myslím běžné věci - koš, vysát, uklidit si pokoj, vyklidit myčku..)
jak tam funguje tohle??
hele, mně se to nezdá… že by děti samy jí začly říkat MAMI… já bych to teda obrečela ![]()
@Popeladym tvrdí že jí tak říkájí protože že jí mají moc rádi. Už jsem s nimi o tomhle mluvila, a řekla jsem jím že jsem ráda že spolu mají dobrý vztah. Ale že jejích máma jsem já, a děti mi řekli že je to prostě jejich máma. Mluvila jsem i s ní, a ta mi řekla že mně chápe ale že svoje chování měnit nebude.
@Anonymní píše:
@Popeladym tvrdí že jí tak říkájí protože že jí mají moc rádi. Už jsem s nimi o tomhle mluvila, a řekla jsem jím že jsem ráda že spolu mají dobrý vztah. Ale že jejích máma jsem já, a děti mi řekli že je to prostě jejich máma. Mluvila jsem i s ní, a ta mi řekla že mně chápe ale že svoje chování měnit nebude.
tvl, PEKLO STŘÍDAVÉ PÉČE A PŘÍLIŠ BOŽSKÉ MACECHY ![]()
@Lucy75 teď děti nechce, ja se jím věnují, beru je na výlety do přírody, do kina, do zoo. Ale na takové drahé dovolené nemám. Když udělali bordel, tak si to musí úklidit samí. nebo vyklidi myčku. Ale zase toho nedělají tolik jako u mně, ex má totiž hospodyni a ta za ně dělá hodně věcí.