Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
V deseti a dvanacti letech nechapou, ze ti ublizuji. No teda, nejak to nepobiram.
Mozna fakt potrebuji dozrat a urcite veci jim dojdou az pozdeji.
Musi to byt tezke, ale ty musis zustat silna, nerozcilovat se a reagovat v klidu a proste jim asertivne vysvetlovat, ze jejich maminka jsi ty. Vysvetlit jim, jak te to trapi, uz tu nejsou zadna mrnata.
Chápu tě naprosto, také by mě to ranilo… asi to bude taková ta správná ženská, kterou mají všichni rádi, znám pár takových lidí, co prostě musíte milovat. S tím se těžko bojuje. Pokud se dotyčná nepřetvařuje a nemanipuluje, ale je zkrátka taktová, chápu děti, že si s ní rozumí. A jak působí na tebe, odmyslíš-li si ta negativa? Osobně si myslím, že by měla dětem vysvětlit, že máma jsi ty. Ale to jí neporučíš. Nevím jak z toho ven
Tak to je hruza a meli by jste si s detma promluvit razantne vsichni tri a natvrdo rict, ze tohle proste rikat nebudou.
Jinak promin, ale deti mi prijdou hodne bezcitne.
Já říkávám, že „Táta a máma“ nejsou o tom kdo zplodil, ale kdo vychoval a miloval. A pokud to dokáží dvě osoby, tak mají děti hold 2 mámy. Je trošku divné, že to přišlo tak rychle, ale dětem běží čas jinak, než nám.
Já sám jsem v pozici otčíma, kterému nevlastní dítko říká táto. Svého otce nevidělo od 1 roku do 4 let, kdy jsme podali žádost o alimenty. Pak se chvilku zajímal a dál už zase ne. Každej pak řekne „to je jasný, že jsi pro ní táta“ ale kdybych to měl úplně stejný, jen s rozdílem, že i on se zajímá, tak bych najednou „nebyl táta“ a to by zamrzelo.
No a jsme doma :
ex má doma bezdětnou princeznu, která má ještě navíc doma hospodyni na domácí práce a děti si vyjíždí na drahé dovolené
tak to je pak vše jasné…
mají tam prostě lébes, luxus a spoustu zábavy a u tebe holt i ty povinnosti a běžný standard… a navíc ona je zábavná, hraje si s nima, do toho to cestování..
no - nechtěla bych být fakt ve tvé kůži ![]()
přece i ONA musí cítit, že je přes čáru, aby jí říkali MAMI???
já teda s macechou vycházím o 10000% líp už 30let než s matkou, ale MAMI bych jí NIKDY neřekla…
zvláštní ovšem je, že oslovení TATI pro otčímy se používá celkem v hodně domácnostech, asi trochu dvojí metr, jak tu už psal jeden otčím… zajímavá a vlastně i pravdivá optika..
přesto pro mne neospravedlňující..
A chybu jsi nikde neudelala, hlavne se s ni nesrovnavej a neupadavej do deprese kvuli tomu, i kdyz chapu, ze to musi byt tezky.
Ono teda i to jeji telefonovani detem 3× dennne je silne za hranou, ona asi nebude uplne normalni. No proste vliv na deti to ma takovy, ze z se z nich stavaji rozmazleni sobeckove. Jenze tady je potreba spoluprace vsech dospelych a to teda nevim.
pak je jeste sance, ze kdyby pani otehotnela, tak b y mozna tohle vsechno rychle skoncilo a pro deti by to byla takzvana lecba sokem.
Vis ono delat cizim detem maminku a tahat je po vyletech, kdyz mam jinak lazo plazo a doma hospodyni, to zas tak tezky neni. Ona v podstate si s nima jen hraje, ale takove ty skutecne starosti, co s tim souvisi nikdy nezazila a nevi vubec, ktera bije. takze se s ni vubec neporovnavej. Bud sva ![]()
@aknadar no moc jí neznám, ale přijde mi jako taková hodně sebevědoma, jedna moje známá která u ní pracovala oni říká, že je moc hodná, ale umí být i manipulativní, a že to moc dobře umí s lidmi.
No jo, macechy se matinkám holt nikdy nezavděčí, buď to jsou svině, co se o děcka nezajímají a muže štvou proti nim, nebo se zase evidentně starají až moc. Nechtěla bych být v jejich kůži.
@Jana525 ja se sní neporovnávam, to telefonování mí taky dost vadí. Mluvila jsem o tom s ex, ale ten mi řekl že tohle mu přijde normální.
@curria ja bych ty zase nepřála být v kůži mně, tu bolest kterou prožívám si nedovedeš přestavit. A samozřejmě by mně i trápilo kdyby byla na děti zlá. Ja jsem prostě myslela že jí děti budou brát jako partnerku svého otce a ne jako mámu.
Musi to byt moc těžké, vinu si nedavej. Bud rada, ze maji dobry vztah. Detem jsi rekla, ze se ti to nelibi, delaji to dal. Asi s tim proste nic neudelas. Kdyby na ne pritelkyne ex byla hnusna a trapila je, bylo by to horsi. Treba se situace zmeni, az budou mit svoje dite.
@Anonymní píše:
@curria ja bych ty zase nepřála být v kůži mně, tu bolest kterou prožívám si nedovedeš přestavit. A samozřejmě by mně i trápilo kdyby byla na děti zlá. Ja jsem prostě myslela že jí děti budou brát jako partnerku svého otce a ne jako mámu.
Nevadí jim tvůj partner? Dost děti nemá problém s otcovou novou partnerkou, ale nový partner matky jim vadí. Protože matka má být jen jejich. Tak nějak jsem to vypozorovala. Třeba se pletu.
Zakladatelko, to musi byt strasne tezke, musi to moc bolet. Me by puklo srdce. Bohuzel zadnou radu nemam, tezko se radi kdyz clovek v takove situaci nikdy nebyl. Snaz se s ni prosim nesrovnavat a detem nezakazovat aby ji rikali mamo. Obcas jim to rict, ze te to trapi, ale nijak na ne netlacit a nezakazuj. Jak se to rika zakazaneho nejvetsi krajic.? Ale lehko se to rika, kdyz clovek neni v te situaci. Rikej jim casto, ze je milujes/mas moc rada pokud to nedelas. Nerikam, ze to nedalas, nekteri rodice nesmirne deti miluji, ale nejak zapomenout to detem rikat. Doufam, ze to nevyznelo nejak spatne, to nemam v umyslu.
Jak se ted chovaji deti k tobe? Davaji ti take na jevo lasku nebo jsou odtaziti?
Drz se. Snad to deti brzy pochopi, ze ty jses jejich mama.