Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Lucy75 píše:
@Matt 02 já ti rozumím
i jsem to sem několikrát psala, že u otčímů je postupem času a vybudováním vztahu fakt Velmi časté, že jim děti říkají Tati (taky jsem to tak měla a se mnou asi půlka třídy a to ještě za socíku)
ale u té Mámy - promiň - je to jiné
vím, že racionálně se to vysvětlit nedá, ale emočně to přece musíš cítit… fakt je to rozdíl…(a to říkám Já, která se s vlastní matkou nestýká skoro 30let.. a mám za rodinu tátovu rodinu včetně macešky, která je fajn, vycházíme OK, ale Nikdy - ani jako dítě - mne nenapadlo jí říkat Mami, to je prostě tak strašně privátní oslovení…)
Já nevím, pro mě jsou důležití oba rodiče stejně, mám je rád stejně a je mi šumafuk, že jsem tátovi neplaval v koulích. Ale máte pravdu, že říkat někomu mami, kdo by máma nebyl si představit nedokážu, ale myslel jsem si, že to je proto, že žádná jiná máma než ta pravá není, myslel jsem si, že není rozdíl mezi tátou a mámou. Ale treba se pletu. Každopádně pokud to není normální, tak ale za to nemůžou ty děti, hold to tak asi cítí. Jako já být v jejich věku dva měsíce bez mámy, tak umřu, to jako fakt. A to jsem jezdil na tábory a všude možně a rád, ale čtrnáct dní byl max. A i kdyby já to dal, tak naše mamka ne. Já nebyl o koronu taky doma, ale bylo mi skoro 18 a i když věděla, že jsem v pohodě nic mi není, po nějakých pár týdnech, chtěla alespoň abych se přišel ukázat nebo byla hotová z toho, že nejsem doma, tak alespoň návštěva, najednou bylo mamce jedno, jestli se nakazíme nebo ne, chtěla mě alespoň na chvíli vidět a v tom věku co mají ty děti by nás v životě nikde nenechala dva měsíce, to vím jistě. Moje šestiletá ségra je dva dny u kamarádky a už chce ať jdou holky spát k nám, že se jí stýská. To je samý, co ta Anička asi dělá, snad nebrečí, je já tohke teď vařit nebudu, až přijde domů, ona to má ráda. A to je dva dny pryč, tak asi tak. To je asi normální takhle ne?
@Markéta80 píše:18 teď bude, no máma možná, nevím ta moje jo, ale táta není jen jeden a jestli jo, tak ten co nás vychoval a říkejte si co chcete, já i moje sm ségra to tak máme a fakt nejsme jediní.
@Matt 02 Kolik Ti je? Ne není to tak jednoduché. Taky budeš říkat cizí ženské mamitáta a máme jsou jen Ti jedni
klidně dítě může říkat jménem. taky bych nesnesla aby moje děti říkaly cizí ženské mami a vím že oni by neříkaly
@burešova113 píše:
Moje kamarádka řešila podobnou situaci, taky měla dvě děti, byli jen o trochu mladší něž tvojí. Taky měla střídavou péči, všechna bylo v pohodě, problém nastal až si ex našel přítelkyní. Ta okolo těch dětich lítala, dělala to hlavně proto že jí bavilo takhle tu kamarádku ničiť. Nakonec se to nikdy pořádně nevyřešilo, tě přítelkyní se narodilo dítě, ale k dětem se chovala pořád stejně. Takže na tvém místě bych to nechala, tak jak to je, když je to pro tebe těžké.
A zo vám určitě řekla, že ji baví kamaradku ničit, že? Protože nextka nemůže děti mít ráda a proto kolem nich běhat.
Mně nevlastní synek taky jednu dobu říkal mami. Snažila jsem se mu vysvětlit, že mámu má jednu a on mi na to řekl, ze kdyz máma chce ať jejímu chlapovi říká tati, tak mě má radši než jeho a je logické, aby mi říkal mami
pomohlo vysvětlování, že máma a táta je jedna, ale pár měsíců to trvalo. Byl mladší a situace byla jiná, ale myslím, že to časem přejde.
@Matt 02 tak až budeš mít vlastní děti tak uvidíš jak by se ti líbilo že Tvoje dítě tati bude říkat i někomu jinému ![]()
Přijde mi dost ujetý, že to tvému exmanželovi nevadí a že ta ženská si nechá říkat mami. Vždyť je to jen o dost mladší ženská, co s ex žije, ani se nevzali, nemají společné dítě a jestli se s tvým ex rozejdou, tak jak to ty děti budou brát? Že přišly o mámu? Mám stejně staré děti a neumím si představit, že by říkaly mami jiné paní a nechápaly by, že mi to ubližuje.
@Markéta80 Až jednou já budu mít děti, tak snad budu normální táta a nejdůležitější pro mě bude, že je moje dítě šťastné i kdyby jsme byli s jeho mámou od sebe, tak se samozřejmě budu starat, ale pokud si oblíbí i druhého muže jeho mámy a samo se rozhodne pro toto oslovení, tak mě to může mrzet, ale nebudu mu to zakazovat ani rozmlouvat u normálních lidi to totiž chodí tak, že spokojenost dětí je před vlastním egem. Protože jsem to zažil taky, tak bych to chápal a představte si, že kdyby mi to někdo zakazoval, tak mám akorát vztek na toho pravého otce. I tím, že on vyváděl se naše vztahy zkazily, kdyby se choval normálně a místo toho se nám věnoval, tak jsme dnes mohli být jinde, ne tam, že se ani nepozdravime. Přesto kdyby ty vztahy byly v pohodě, nechápu, proč bych nemohl říkat našemu taťkovi tati, trochu nespravedlivý ne. Tak on se o nás stará, věnuje se nám, živí nás, když se narodili mladší sourozenci, tak se hodně snažil, aby jsme se necítili odstrcene a on si jako nezaslouží oslovení tati jo? A to jen proto, že si nás neudělal, no to je logika
. A i kdyby náš otec fungoval, tak táta by se stejně staral, to je snad jasný ne. Nebo jako jak by to mělo probíhat doma u mámy, když by jsme tam byli minimálně půlku času a to pravděpodobně víc. Jako naši sourozenci by měli doma mámu a tátu a my jen mámu a nějakého strejdu a u otce, tátu a nějakou tetu. No určitě by jsme se cítili jako doma a měli spokojený dětství ![]()
@Matt 02 píše:
@Markéta80 Až jednou já budu mít děti, tak snad budu normální táta a nejdůležitější pro mě bude, že je moje dítě šťastné i kdyby jsme byli s jeho mámou od sebe, tak se samozřejmě budu starat, ale pokud si oblíbí i druhého muže jeho mámy a samo se rozhodne pro toto oslovení, tak mě to může mrzet, ale nebudu mu to zakazovat ani rozmlouvat u normálních lidi to totiž chodí tak, že spokojenost dětí je před vlastním egem.
A až já budu velká, tak se stanu poplářem a kosmonautem a zachráním celý svět a děti v Africe.
@Lama Lama píše:Vtipná jste, to se musí nechat
A až já budu velká, tak se stanu poplářem a kosmonautem a zachráním celý svět a děti v Africe.
@Matt 02 píše:
Vtipná jste, to se musí nechat. Nevím no, někomu nemusí být padesát, aby věděl, že udělá všechno proto, aby se jednou jeho dítě mělo co nejlépe, kord, když sám ví o co jde. Když bylo moji mamce jako mě dneska, tak mě byl víc jak rok a odjakživa chránila zájmy svých dětí i když nebyla plnoletá, někdo to hold v sobě má
. Já se jen snažím říct, že když by zakladatelka dělala to, co je jí tady doporučeno, zakázat to, vysvětlovat (není co, nikdo by mi to v životě nevysvětlil), tak si může vztah akorát pokazit, píšu to z pozice toho dítěte, co si zažilo něco podobného. Až k psychologovi jsme museli, protože to otec chtěl, no tak jsme tam malovali obrázky naší rodiny, bez otce, ani to nás nepřimělo říkat tátovi tati, nic nepomohlo, akorát jsme měli další krůček od něj dál. On mohl vyvádět jak chtěl, naštěstí nám to naši nezakazali, protože mají rozum. Že vy na to koukáte z pozice matky a myslíte si, že něco zakážete a vše se spraví, budete pro to dítě zase jednička a pecka lívanec, tak to je váš problém, ale takto to nefunguje. Dobrý dítě poslechne, ale v jeho hlavě se nic nemění, tak ale hlavně, že bude spokojená matka
Tak jsi to pěkně překroutit. Povedená manipulace. ![]()
@Matt 02 jo časem uvidíš
jasně že ideál je žít jako rodina spolu a nemuset řešit další partnery. Já mám děti už celkem velké takže vím že cizí ženské by mami neříkaly
. naštěstí naše děti tohle ni řešit nemusí
a i kdyby tak vím že jsou věci které nehrozí. je jasné pokud si ženská blbě vybere a najde si kolikrát k miminu dalšího chlapa že to dítě s ním vyrůstá a bere ho za svého tátu. ale velké dítě asi ví kdo je jeho máma a otec. něco tam je prostě špatně že říkají cizí ženské mami a že jí berou jako mámu ![]()
Zakladatelko, dočítám až teď… Chápu, že tě to trápí. Nešlo by se sejít s exmanželem a jeho novou ženou a mezi dospělými si promluvit? vysvětlit jim, jak tě to trápí, že jsi ráda, že máte všichni hezké vztahy, ale tohle konkrétně se ti kouše prostě blbě? Co kdyby ex a jeho nová s dětmi společně vymysleli slovo, které by bylo jedinečné pro macešku? ty bys byla máma. a ona já nevím, jestli je třeba jana, tak by byla mája? tohle by byla cesta, která by tebe nezraňovala a zároveň by děti měli pocit exkluzivity při oslovování macešky.
Pokud ty jao mama fungujes dobre a i se snimi o tom bavis, pripada mi, i vzhledem k jejich veku, ze spis zkousi svoje hranice. Zkousi je na tve strane i na strane pritelkyne tveho ex(a taky jeho, i on ny v tomto jako otec mel zasahnout a vyacetlit jim, ze svou pritelkyni miluje, s tebou se rozvedl protoze uz to nefungovalo ale stale maji jedinou mamu a to tebe a at to koukaj ctit, tam na te druhe strane to musi zastat on, ona s tim sotva neco nadela, beztak ji to dela dobre, zvlast kdyz sama deti nema) potrebuji pociti, ze prekrocili caru. I kdyz se jim to ted bude zdat jako prislismej zasah do svobody, z dlouhodobeho hlediska to jim i cele vasi rodine prospeje a nakpnec i te pritelkyni. Jee ppotreba udelat v tom poradek. Jinak si deti budou sami urcovat ci vlastne jsou.