Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Občas tohle napadne každého.. Je dobrý si najít svůj koníček, hobby, aby ses cítila dobře
přečti si knížku, dej si kafe, udělej si dobré jídlo.. zacvic si (to platí na mě
).. Mám instagram a když koukám, jak tam všichni prezentují svůj úžasnej život plnej nákupů, cestování a ideálních vztahů, tak taky občas nechápu..
ale těm lidem tyhle věci vydělávají, je to pro ně spíš marketing a nikdo nebude zveřejňovat svoje chyby nebo neštěstí.. Na to vždy pamatuj ![]()
@Wani píše:
Neber vážně to, co vidíš na sociálních sítí. Většina spokojených lidi nemá potřebu sdílet fotky rodiny, domu nebo auta. Nemuzes si být nikdy jistá, zda nemaji auto na leasing, bydlení na hypotéku a dovolenou na půjčku
Chápu jak to myslíš, ale auto na leasing a dům na hypotéku to je snad naprosto normální, vzdyt na ty splátky musí mít, takže o jejich příjmu ci práci to leccos vypovídá. Rozhodne bych to nehazela do jednoho pytle s úvěrem na dovolenou, ktery je odrazem finanční negramotnosti a naleštěné bídy ![]()
Hele kazdy ma sve problemy. Nekdo vetsi, nekdo mensi - to je subjektivni. Ale maji je v podstate vsichni. Ja se citim stastne a i tak samozrejme nejake problemy mam, nebo je jako problem vnimam.
@neila píše:
Chápu jak to myslíš, ale auto na leasing a dům na hypotéku to je snad naprosto normální, vzdyt na ty splátky musí mít, takže o jejich příjmu ci práci to leccos vypovídá. Rozhodne bych to nehazela do jednoho pytle s úvěrem na dovolenou, ktery je odrazem finanční negramotnosti a naleštěné bídy
Jasne, ja mam taky s manželem byt na hypoteku, ale rozhodně bych to nebrala jako nějaké vychloubani a tváření se, že je to zaplacené vlastní bydlení.
Dovolenou na splátky nechápu vůbec, ale taky znám lidi (moji tchyni např.), kteří si půjčují na dovolenou nebo na ni jezdí, kdyz na tom nejsou dobře finančně.
@Wani zas jako nezlob se, ale kdo rika “ bydlim v dome, ktery je banky” nebo “ pod jdeme do domu, ktery patri bance”. Ono dnes ziskat i tu blbou hypoteku na X milionu chce nejaky kredit. Taky urcite rikas, ze mate byt a nedodavas v te same sekunde, ze je na hypo. Nikomu do toho nic neni.
@Šarlota4 píše:
@Wani zas jako nezlob se, ale kdo rika “ bydlim v dome, ktery je banky” nebo “ pod jdeme do domu, ktery patri bance”. Ono dnes ziskat i tu blbou hypoteku na X milionu chce nejaky kredit. Taky urcite rikas, ze mate byt a nedodavas v te same sekunde, ze je na hypo. Nikomu do toho nic neni.
O tom ale můj příspěvek nebyl. Jen že neni co obdivovat.
Pokud si navíc ty lidé tu hypotéku brali před cca 5 lety, kdy byly nemovitosti levné a banky dávaly 100% hypotéky jak housky na krámě, tak to podle mě k obdivu moc není. ![]()
@Wani to neni, ale na splaceni hypo treba nad 7-8M fakt nema kazdy. Atd atd. Navic ja nikde nevidim, ze se nekdo chlubi. Ano vidim, ze nekdo nataci video z kuchyne domu atd atd, ale to je tak vsechno
@neila píše:
Chápu jak to myslíš, ale auto na leasing a dům na hypotéku to je snad naprosto normální, vzdyt na ty splátky musí mít, takže o jejich příjmu ci práci to leccos vypovídá. Rozhodne bych to nehazela do jednoho pytle s úvěrem na dovolenou, ktery je odrazem finanční negramotnosti a naleštěné bídy
Auto na úvěr podle mě normální není. Stejně tak dovolená. Chápu, že to prodejci tlačí. Je to jen kvůli tomu, aby se prodalo více, protože našetřit větší obnos peněz je pro některé lidi problém. Není problém v tom, že by takový obnos nenašetřili z důvodu nízkých příjmů, ale problém je na straně výdajů. Takhle si vlastně člověka zavážou, že je jejich na x měsíců/let.
Hypotéka je něco jiného - funguje to jinak než úvěr na auto/dovolenou. Chápu, proč to lidi dělají a dokud je vše v pořádku, není v tom problém. Ale spousta lidí si chce užívat, mít luxus, jenže nemají dostatečnou odpovědnost a to ani vůči sobě, natož jiným.
@Wani a tak jasně. Jen mi píchlo do oka, že to bylo v jedné větě. Protože jak dům tak auto jsou prostě životně důležité potřeby, bez kterých to nejde. A pokud je chce člověk mít, musí mít adekvátní bonitu. Na rozdíl od té úvěrované dovolené, žejo… Ta nejen že je zbytná a nepotřebná, ale navíc ji na splátky dají téměř komukoliv.
@Anonymní píše:
všichni úspěšní - vlastní bydlení, hezké auto, exotické dovolené a drahé oblečení. Já žiju průměrně, většinu z toho nemám, muselo by to být na dluh a na to se necítím.
Ale víš co, ono je to vše na úkor peněz. Lidé mají hypotéky na luxusní barák, hezké auto na splátky, exotická dovolená na úvěr… to je sice krásné ale prakticky nic nevlastní.
Krásné auto na leasing vlastní firma z Prahy, barák prakticky vlastní banka, dokud jej nesplatíš, exotická dovolená - přijedeš z dovolené a zjistíš, že dalších 12 měsíců budeš splácet Providendu nebo Homecreditu, co už jsi spotřebovala.
Takže ono je to spíš taková navoněná bída. Kor u hypotéky, kterou si většina lidí bere na 25-30 let.
Takže víš co? Taky žiju průměrně, nemám ani auto, ostatním nezávidím, protože ty roční pálky za pojistku jsou velice vysoké.
A nové hadry? Proboha kde u Olomouce budu denně nosit nové šaty od Versace a kabelku Pradu? Když mám homeoffice?
Ono je to tím, s čím se spokojíš. Mě stačí málo, nepotřebuju exotickou dovolenou, občas si zajedu na nějaký ostrov v rámci Evropy a stačí mi to ![]()
@Petr-33 to je tvé vidění. Pro nás je auto absolutní nutnost, bez něj prostě nemůžeme existovat a logisticky zajistit rodinu. Takže ho mít musíme. A když máme dostatečný příjem na to, abychom vyfinancovali leasing, pak nevidím důvod kupovat cash ojetinu, která je akorát černá díra ne peníze. Ale chápu, že tohle je věc, na kterou panují odlišné názory.
@neila Tak hypotéku a půjčku na dovolenou v jedné rovině rozhodně nemám. 😁
Ja konkrétně znám jednu blízkou osobu, co se ráda chlubí dovolenou na sociálních sítích, a to moji tchyni. Např. chtěla po mém manzelovi před pár lety, aby ji půjčil dost velký obnos peněz, který musí zaplatit za rekonstrukci baráku, leasing apod., no nakonec si vzala nějaký úvěr (manzelovi jsem půjčku samo zakázala) a popujcila si po kamarádech, a týden na to dala fotky na FB, jak jsou na lyžování v Alpách. ![]()
@FraDeu píše:
Ale víš co, ono je to vše na úkor peněz. Lidé mají hypotéky na luxusní barák, hezké auto na splátky, exotická dovolená na úvěr… to je sice krásné ale prakticky nic nevlastní.
Krásné auto na leasing vlastní firma z Prahy, barák prakticky vlastní banka, dokud jej nesplatíš, exotická dovolená - přijedeš z dovolené a zjistíš, že dalších 12 měsíců budeš splácet Providendu nebo Homecreditu, co už jsi spotřebovala.
Takže ono je to spíš taková navoněná bída. Kor u hypotéky, kterou si většina lidí bere na 25-30 let.
Takže víš co? Taky žiju průměrně, nemám ani auto, ostatním nezávidím, protože ty roční pálky za pojistku jsou velice vysoké.
A nové hadry? Proboha kde u Olomouce budu denně nosit nové šaty od Versace a kabelku Pradu? Když mám homeoffice?
Ono je to tím, s čím se spokojíš. Mě stačí málo, nepotřebuju exotickou dovolenou, občas si zajedu na nějaký ostrov v rámci Evropy a stačí mi to
Hypotéka je jediná smysluplná dlouhodobá půjčka, pokud nehodláš platit do mrtě někomu nesmysl za pár metrů čtverečních za něco, co na rozdíl od prvního případu nikdy tvoje nebude… ![]()
Take nemam zadne kamarady, meli jsme s partnerem spolecne. Mam jednu kamaradku, ale ta bohuzel je dal, takze se vidime parkrat do roka. Takze te chapu, ze se nemas ani komu vypovidat. Oslavy jsou ted take na prd, nikdo me nikam nezve, protoze jsou to vetsinou oslavy a svatby, ze strany ex. Takze tam vypravim deti a ja trcim sama. Dneska to na me extra padlo a od rana bulim. Je to tezky, kdyz je na to clovek sam, ale verim, ze zas bude lepe. Clovek se musi naucit mit rad sam sebe
![]()
@neila píše:
Hypotéka je jediná smysluplná dlouhodobá půjčka, pokud nehodláš platit do mrtě někomu nesmysl za pár metrů čtverečních za něco, co na rozdíl od prvního případu nikdy tvoje nebude…
Jasné, hypotéka je jediná věc, kterou schvaluji, lidé musí bydlet.
Pro zakladatelku jsem to myslela tak, že si sice lidé vemou hypotéku na luxusní barák, na který tak tak došáhnou ale ona už nevidí ty měsíční pálky, které se musí platit a to, jak se ti lidi musí otáčet, jenom proto, aby měsíčně vydělali na splátky.