Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Rencin moc ti děkuju, jsi fakt zlatá a je vidět, že mi fakt rozumíš, protože to že to nic neni potřebuju slyšet často. Děkuji ti za to. Ten tvůj obrázek co tu máš mě připomíná naši činčilku
![]()
Diky
To je z pohadky O Zoufalkovi, animac - je to mysak se s obrima usima
nemam zatim zadny mimco, co bych tam mohla dat, tak aspon tohle ![]()
Rencin a plánujete miminko? Aby si nakonec nebyla můj terč ty
![]()
Mimco neplanujeme, dodelavam VS, jeste mam pred sebou rok, ted jsem nastoupila do super prace, takze si jeste pockame
ale mimina a deti jsem zboznovala odmalicka, takze i kdyz to hned tak nebude, tak se na to uz desne tesim, az budeme mit svoje, tak zatim chodim sem
Dycha z toho tady na me takova ta rodinna pohoda, nekdy radosti, nekdy starosti, proste takovej normalni rodinnej zivot ![]()
A klidne muzu byt tvuj terc, vzdycky si napiseme, co ktera mame za potize a navzajem se ujistime, ze jsme ok
a kdy mas termin? A tusis, co by to mohlo byt? ![]()
Rencin pak na to miminko budete mít aspoň klid a budete si ho pořádně užívat
Já jedu 3 měsíc. Termín mám zatím na 30.3. ale nevím jestli se mi to ještě podle utz třeba nešoupne.Myslim, že to bude holčička, ale nevim ani proč. Prostě mám takové tušení. Tohle tušení jsem měla i když jsem čekala Davídka, věděla jsem prostě že je to kluk a taky jo. A odkud jsi? Já bydlím kousek u Prahy.
Šemo, chápu Tě, taky jsem svým způsobem hypochondr a plašan. Ale musíš se nad to povznést, naučit se s tím vyrovnat, třeba i s pomocí psychologa, protože psychický stav dělá hodně.
Já mám v dětství operovanou závažnou srdeční vadu. Po ní zůstala zbytková vada, že se mi nedomykavou chlopní vrací zpět z levé komory do pravé 50 procent přepumpované krve při každém srdečním stahu.Tím je pravá komora přetěžována, je velká a předpokládá se, že se nadále bude zvětšovat. EKG nemám normální, jako zdravý člověk, nicméně odpovídá stavu. Jsem na své srdce citlivá, určité arytmie někdy cítím, někdy nemůžu dýchat - lehké záchvaty hypoxie.Vím, že až se můj stav zhorší, čeká mě operace.
Přesto žiju relativně normální život, běžné úkony zvládám sama, byla jsem dvakrát v krátkém časovém úseku těhotná a normálně porodila. Léky už dlouho neberu, kojím. Péči o děti taky zvládám sama - s určitými omezeními, na které si děti musely zvyknout - např. je tolik nenosím.
Taky jsem měla myšlenky, že to nezvládnu, co když se mi při porodu zastaví srdce apod.
Snaž se na to nemyslet, odreagovat se, soustřeď se hlavně na očekávané miminko, připravuj výbavičku. A hlavně věř lékařům. Oni vědí, co Ti je a ohlídají si Tě. Já jsem někde četla, že extrasystoly na zdravém srdci nejsou zase tak nebezpečné.
A jak už tu někdo psal, tyto potíže vnímáš více, když jsi v nějakém stresu. Proto je nejdůležitější se psychicky odreagovat a odpoutat.
Moc na Tebe myslím a držím pěsti ![]()
Šemo, ještě jsem chtěla dodat, popsala jsem svůj stav, ale tím nezlehčuju Tvoje problémy a stav
Chápu Tvůj strach. Já jen, že mě vždycky pomůže, když si uvědomím, že někdo na tom je ještě daleko hůř než já a taky to zvládá ![]()
Jani děkuji Ti za tvůj článek a i TRobě moc držím palečky! Asi si to prostě moc beru a i když to je asi teda fakt normální, ale ošklivé, hold hlavu vzhůru a přesně jak píšeš ty! Povznést se nad tím! Děkuji Ti za písmenka, fakt si to dobře napsala a taky na Tebe budu myslet! ![]()
Ahojky, můžu Ti říct, že naprosto přesně vím, o čem mluvíš..Arytmie mám už 4 roky (=od osmnácti).Ani nevím, jak jsem k nim přišla prostě najednou byly, asi psychika se na tom podepsala, šly ruku v ruce s rozvojem úzkostné poruchy.No jedno těhotenství s extrasystolama mám už za sebou a mám dvouletého chlapečka, největší potíže jsem měla na konci těhotenství, ES jsem měla v kuse, i v noci,to už jsem fakt psychicky nedávala,takže jsem tehdy poprvé šla na kardiologii, na holteru se jich zachytilo hned několik a verdikt byl jasný-komorové extrasystoly, ale prý ne nebezpečné..To se jim snadno říká, když má při každým vynechání člověk pocit, že je to jeho konečná, viď?
No už jsem z toho byla tak špatná a úzkosti byly tak silné, že jsem na konec dostala antidepresiva.Teď po necelém roce jsem je vysadila.Je pravdou,že s AD arytmie hodně ustoupily- to víš, byla jsem pořád strašně v pohodě a srdíčko si lebedilo.A když náhodou nějaká přišla,tak mě to nijak zvlášť neděsilo.Vysadila jsem ale právě proto, že chci taky podruhý otěhotnět, začali jsme to už zkoušet..ovšem arytmie a úzkosti jsou zpět, dostávám teď takové pecky,že mě to vždycky úplně sklátí a ze strachu okamžitě zvracím, průjem a celý den jsem z toho hotová..No, mám z toho taky dost obavy,pokud jde o těhotenství, i když ta touha po mimi je dost silná,takže jsem se rozhodla to risknout,ale bůhví jak to bude..asi nejsou ani tak škodlivé ty ES jako ten stres z nich,no ale nedá se na to prostě nemyslet,tak snad to nebude nijak hrozný..Snad ani u tebe, drž se a hlavně se snaž být v klidu,ta psychika fakt dělá strašně moc!! ![]()
Ahoj vsichni co trapi ES. Ja jsem ted ve 26 tt a asi pred 10-ti dny se u mne rozjely ES. Ale ja je mam fakt treba v kuse celou noc a cely den-je to hrozny. Byla jsem u Dr.-na ekg je zrovna nezachytila, ale rikala, ze v tehu se to muze stat. muj gynekolog rikal, ze je to tim jak srdicko meni osu. Je to super, ze to umi vysvetlot, ale ty stavy jsou tak neprijemny, ze to nejde na to nemyslet
. Doktroka mi radila co mam delat (jako udelat par drepu, zatlacit a dalsi), ale nic nepomaha. Jsem z toho taky uz zoufala!!!Jestli mate nekdo nejakou radu co fakt zabira, tak sem s ni
. ![]()
Holky, jsem moc ráda, že jsem narazila na tuhle diskuzi. Už asi 2 roky trpím na extrasystoly a bušení srdce. Zhruba 3/4 roku se na to léčím Vasocardinem a navštěvuju arytmologickou ambulanci. Byly časy, kdy jsem jezdívala skoro každý týden na pohotovost (pokaždé v noci - měla jsem šílené stavy, bušení, úzkost, přeskakovánmí, špatně se mi dýchalo, točila se mi hlava apod.). Teď tyhle noční stavy nemám, když tedy nepočítám zrovna sobotní noc … Pokaždé, co jsem měla tenhle stav, jsem si vzala ještě Lexaurin, který mě opravdu uklidnil. Srcdce mi přeskakuje každý den, nemám od toho chvíli klid. Je to strašný pocit. Myslím si, že každou chvílí umřu. Už z toho mám normálně i deprese. Na Holteru mi naměřili 4.500 extrasystol za 24 hodin. Zhruba toho 3/4 roku mě vůbec nic nebaví, jsem hrozně nešťastná, nic nepodnikám, prostě mě to totálně ničí. Doktor říkal, že extrasystoly nejsou nebezpečné, že někdo je prostě vnímá víc, někdo je nevnímá. Bohužel je já vnímám strašně moc a ničí mi život. Ptala jsem se kardiologa na těhotenství. Říkal, že se nemám na nic ohlížet a mám otěhotnět. Tak jsme do toho s manželem šli a teď jsem v 8.tt. Extrasystoly mám ale ještě víc než předtím, já se z toho snad zblázním!!! Pořád si říkám, že je třeba myslet na něco jiného, jak tady už někdo z vás psal…ale moc mi to nejde:-( Mám taky ale dost stresovou práci, extrasystoly se mi právě hodně rozjely ve stresu. Tak doufám, že brzy z práce odejdu na nemocenskou a že se to časem zklidní … ?! No, moc na vás všechny, které trpí ES, myslím a přeju, ať to zvládáte. Je to občas fakt těžký, ale musíme si říkat, že to není nebezpečné a že nás to nijak neohrožuje. Dokonce jsem se ptala kardiologa, jestli umřu:-) Řekl mi na to: „Ano, umřete, všichni jednou umřeme, ale teď to ještě nebude, nebojte:-)“ Takže holky, hlavu vzhůru, nejste v tom samy! Musíme se naučit s tím žít! ![]()
Ahooooj. Tak to mas teda taky vesely. Ale snaz se moc nestresovat at tim zbytecne nestresujes prcka. Vim, ze to jde tezko, ale musis:)! Mne ted doktroka v tehu doporucila medunku a musim rict,ze je to po ni lepsi (uklidni mne to). Taky jsem premyslela, jestli by se nenasly nejaka homeopatika, ktera v tehu clovek muze. Nevite o tom nekdo neco? ![]()
Ahoj, jsem lékařka, mimo jiné taky popisuju holtery a pak uklidňuju pacientky (ale i pacienty) s těmito potížemi a fakt Vás můžu ujistit, že je to normální mít určitej počet extrasystol denně. Taky jsem trochu nervák, dříve mě při stresu bolelo břicho a měla jsem průjem (např. před zkouškou, před svatbou atd.) a od té doby, co jsem v práci začala dělat kardiologii a popisovat holtery, tak mám při stresu kromě průjmu i to zatracený bušení, vnímám to při námaze na kole.. ![]()
Aha.. Tak to uz pak chapu, proc to mas i ted casteji… Ono se to objevuje v dobe, kdy ma clovek nejaky starosti, neco nevychazi, nejaky stresy… To je mi lito, ale snad to nejak vyresite… Tak to chce nejakou jinou „obet“, maminku, kamosku…
A ty masaze. Proste relaxaci, dokud nemas doma dva raubire
Moc drzim palce, aby to preslo, kdyby ti bylo hur, tak klidne napis, nekdy clovek potrebuje znovu ujistit, ze to opravdu nic neni a je naprosto v poradku