Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Holky moje, poraďte mi, uklidňtěte mě. ![]()
Už jsem několikrát psala do témat s tímhle problémem, ale prostě mi to nedá a musím to napsat znovu. Předem říkám, že jsem dost plašan a všeho se dost bojím, jako třeba nemocí atd, nebo když jdu k dr, tak v noci nespím, budim se pořád a u dr jsem taky nervní. Jde o přeskakování srdce ( extrasystoly)
Vím, že jsem to měla dřív, prostě někde v hlavě o tom vím. Když jsem čekala Davídka, tak jsem to měla v den kdy mě zrovna točila obvodní ekg, řekla, že mi to trochu vylítlo, ale že to je normální.Pak jsem to měla i u porodu. Když měl kluk asi rok a půl tak jsem to začala vnímat. Prostě někdy mě to udělá v klidu, někdy po zátěži, někdy když si lehnu na záda večer. Jeden den to mám pořád, pak třeba týden nic. Jednou se mě to opakuje, pak třeba to přeskočení je jen jednou. Vždycky jsem chtěla dvě děti, a od té doby, co jsem to začala vnímat, tak jsem si vždycky řekla, vždyť ty nemůžeš mít děti, ty máš to bušení. A cítila jsem uzkost. Šla jsem v březnu na kardio, tam na ekg nic, jen rychlejší tep-nervozita. Dr mi dal ekg holtera s tím, že ať se pokusím to vyvolat, že většinou se to zrovna nechytí a pak je celý holter k prdu. Tak já si dala kafe, lehala na záda a ejhle, buch-vynechá-buch a jede dál. A říkám , tak a mám tě ty hajzle jeden. Večer před spaním mě to udělala ještě dvakrát. No čekala jsem na verdikt, co to bude. Dr mi řekl, přesně to, co jsem vyčetla z netu. Že to jsou extrysystoly. Máme je všichni, jen někdo je vnímá, někdo ne.Nic to neni. bylo naspáno ES,SVES -benigní. Ted jsem měla 75/min průměr a jak jsem se blížila k dr, tak to zase bylo rychle. No řekl, že to mám psychicky ten tep. Prostě závěr, srdce v pořádku! 3 měsíce!!!! mi to neskočilo! Fakt ani náhodou, kafe sem pila, všechno dělala prostě nic. Jak jsem začala dumat nad tím těhu tak šup a je to tady znovu. Asi měsíc jsem si říkala na druhé mimi jo-ne-jo-ne pak teda jsem řekla hele nejsi prostě blázen, nebudeš se toho bát, šup jeden sex a dneska jsem 11 týden. Jsem štastná jak blecha, holky ale mě to teď fakt skáče a já se toho prostě zase děsím!!!! Vím že to nic neni, ale mě napadají takové hrozně myšlenky, co když se mi zastaví, porod, atd. Co když budu muset brát prášky.. to já nechci, nebot to nesnáším! Mám z toho depku jako prase, chlap už ze mě nemůže protože vždycky stojím za prd a on mi řekne, už ti zase skákalo srdíčko vid ale to nic neni, víš že to dr říkal. A stejně prostě jak to začně strach. Bojim se i porodu, prostě se böjím že mi to bude dělat třeba na utz až budu ležet nebo tak, prostě závěrem! JSEM Z TOHO VYCUCANÁ PSYCHICKY, PROTOŽE TO JE FAKT HNUSNÝ
V příštím týdnu jdu na ekg do průkazky a už teď se bojim že mi napere prášky ![]()
Holky moje, kdo to měl, nebo má, jak to děláte že to nevnímáte???
omlouvám se za román jako bejk, ale já se musela vykecat
![]()
Šemo, nedá se asi říct nic jiného, než že je to normální a musíš se přes to přenést, neřešit to. Pokud jsi to i zachytila na přístroj a dr. ti řekl, že to nic není, tak bych to neřešila.
Mně se to taky stává, hodně málo, třeba 1× za dva měsíce. Teď jsem v 34.tt a občas, když se mimi nějak divně natočí - nebo nevím, čím to je - mi taky začne jakoby víc bušit srdce a tlačí mně hrudník. Ale nikdy jsem se srdcem potíže neměla, tak to přikládám tomu těhotenství a třeba špatné poloze.
Anastazie děkuji za odpověď. Já se prostě budu muset naučit to házet za hlavu, jenže já to asi neumím
Ještě jsem teď četla že je na to dobrý hořčík
Jé, tak to budete mít taky mimíska za chvilku viď a máte to jako překvápko nebo víte co čekáte? ![]()
ahoj extrasystoli jsem měla do 18 let po nedoléčené angíně, kdy mě to „sedlo na srdce“ podle doktorů, ale byli ještě v normě, takže jsem byla jen sledovaná na kardiologii. Navenek jsem je nijak nevnímala. Mamka je má i v dospělosti a popisuje to co ty. Hlavně v klidu cítí hrozný bušení a vynechávání srdce, ale dle dr. je to v normě, hrozně ji to obtěžuje, protože má pocit, že to s ní musí šlehnout. Asi se ti to nebude líbit, ale u mamky zněl závěr, že je na hlavu. Prostě nad tím moc přemýšlí, každý člověk, když se na něco hrozně soustředí tak vše cítí několikanásobně silněji. Já mám třeba špatný záda, když jsem zaměstnaná záda mě nebolí, jeden den jsem doma a šup bolest jako prase, vyloženě jak nad tím dumám tak je o to intenzivnější. Mamce na to pomohl lexaurin, odpoutala se od toho, dneska už bušení nemá, extrasystoly nadále. Takže teď to asi léčit nebudeš nijak, ale po porodu možná zkus ten lexoš
je to fakt hodně o psychice, rozhodně to ale nemyslím zle ![]()
golden já vím co myslíš, a vím že to nemyslíš zle, prostě na to moc myslím a bojím se toho o to víc to mám
kdyby to aspon nebylo tak hnusný
![]()
říkám mám to samý s tím mým hřbetem a taky nevím jak se toho zbavit, chlap nadává, že jen mluvím o zádech že když mě vytáhne na výlet tak lítám jako vítr a dobrý, když jsem doma, bojím se ohnout pro hrnec aby ve mě neprdlo. No holt jsme magoři
Golden tak víš o čem mluvim, vid? Hele ale víš co ti povim?? Že já s těma zádama mám problém taky, a dr mi tenkrát řekla, že jak hodně nosim davídka ( ted už tolik ne, snažim se) tak že mám namoženou hrudní páteř a to taky prý může být od toho a tenkrát jsem se snažila cvičit, a bylo to lepší, Ale zase..nevím jestli to bylo lepší protože sem cvičila, nebo protože sem měla univtř pocit, že něco dělám pro to abych to neměla, víš co myslíš? Jinak jsem ráda, že v tom nejsem sama, i když bych to nikomu nepřála teda
![]()
Ahoj, tak nevim jeslti mam to samé nebo něco podobnýho, možná že i něco úplně jinýho. Začala jsem to vnímat teprve nedávno, cca 3 4 měsíce zpátky. Lehnu si, sednu, jsem v klidu, něco jsem dělala, tak po zátěži a najednou mi začne přeskakovat srdce nebo nějak špatně bušit, jednou víc jednou míň. Docela jsem se začala bát abych s ním neměla nějaký problém a jednou … brr. K dr. se mi nechce, aby mi neřekl buď něco špatnýho a nebo mě nezačal dopovat práškama, chci ještě jedno dítko a začínam mít taky obavy, sice až příští rok se budeme snažit, ale stejně se taky bojím. Takže pokud je to to samé, tak mě tvůj příspěvek docela uklidnil, ale pokud je to něco jinýho, tak vážně nevim…
Petuul tak to bude to samí co mám já. Jednou udeří hodne, vynechá, pak azse hodně a pak běžíé dál. Někdy se to stane jednou, někdy se to opakuje a to je pak o to hroznější. A největší pecka je, když třeba citil já nevim dvěvteřiny jak mě vibruje jako tak to padám a modlim se.. A i to je dle mého dr normální
Jinak jsem na tom byla před asi 3 měsíce stejně jako ty, chtěla sjem druhé dítko a v noci se budila tím, že co když to budu mít v těhu, dívej, jedu 11t a mám to a jsem stejně na nervy jak před tím!
Buď silnejší než já, protože mě to ubijí
jak říkám cvok
na záda taky cvičím, začala jsem i hubnout a říkám si že mě ty záda určo bolí míň, protože jsem přece zhubla,… no na palici
tak třeba až se jednou dočkám mimča mě ty blbý myšlenky přejdou a bude klid, záda mě začala bolet z psychyickýho traumatu, prostě jsem se zablokovala, no a nervy v háji mám doteď takže se ještě neodblokovali ![]()
Ahoj Šemo, tak pokud te to uklidni, tak ja jsem na tom podobne, jsem strasnej hypochondr, porad mam pocit, ze mi musi neco byt… Kdyz mam neco jako anginu, chripku, zanet mocaku nebo cokoliv, co je proste konkretne vysvetlitelny a neco se s tim dela, tak jsem statecna, v pohode, neresim to. Jakmile se jedna o tyhle veci jako se srdcem, bolesti hlavy, ruzny tlaky a podobny, co je nekde uvnitr a nevim, co to je, tak me to desi… Kazdou chvili na to myslim a porad to resim. Pomaha mi byt s nekym, koho mam rada a kdo me uklidnuje, takze treba mamka, pritel nebo babicka, stulit se k nim a snazit se uvolnit. I kdyz jsem zrovna sama, tak se cilene snazim myslet na vsechny svaly ve svym tele a predstavovat si, jak se mi uvolnuji a jak se zklidnuju… Dycham zhluboka a myslim na hezky veci. Mysli treba na to, jak to bude krasny, az se ti mimco narodi, jak ho drzis v naruci a spolecne odpocivate, jak jsi klidna a stastna, jak mas celou rodinku pohromade. Zaroven se snaz uvolnit a uklidnit a znovu si v hlave prehravej, ze jsi byla vysetrena, ze jsi naprosto v poradku, ze to je jen psychika, ze se bojis, abys nemela problemy, kdyz jsi tehotna, a proto si to vyvolavas. Kdyz si pokazdy, kdyz se ti tohle stane, zkusis takhle zapremyslet, ustoupi to (nebo aspon mne to pomohlo). Muzes si i rict, ze to tak holt ted mas, protoze jsi proste vic labilni a ze to musis vydrzet a az se maly narodi, tak bude zas vsechno v poradku, ze te to nijak na zivote neohrozuje a ze to urcite zase ustoupi. Zaroven doporucuju byt mezi lidma, se kteryma je ti dobre, chodit nekam ven, zajit si na masaz - kdyz se ti uvolni svaly, i to srdicko se trochu uklidni…
A ver mi, ze uplne chapu, jak se citis. Ja jsem taky za nejvetsiho hypochondra a rouhace, ze jsem uplne zdrava a porad se sleduju. Ale kdo nezazil ten strach, i kdyz je iracionalni, tak nevi, jak je to neprijemny. Takze si z toho nic nedelej a tes se na miminko. Jsi zdrava zenska, vubec nic ti neni a vsechno bude v poradku ![]()
Rencin moc pěkně napsaný. No taky se mi někdy povede se uklidnit, třeba když jsem u dr a pak jsem na sebe hrdá že ani nevíš. Já tohle mám po tátovi, ten se bojí jakýho koliv dr, injekce, nemocncice nesnáší, dokonce ani do porodky nepříšel. A má to i moje ségra, i brácha, takže to je v rodině. Jsem ráda, že mě chápeš
Jo a jak píšeš že jsi ráda s někým, tak to MÁM PŘESNĚ TAKY! A třeba se i těším na chlapa až příjde a já si mu lehnu na hrudník, jenže ten je unavenej z práce a nemá na nic náladu, a neni moc mazlící typ
teda do tý doby, než je něco jemu, že ![]()
Golden oni říkají že když má člověk stres, tak se celej jakoby zatne a pak právě to odnáší záda a tak dále.
Mozna kdybys zkusila pockat, nez si trochu odfrkne a treba se naji a vysvetlila mu, jak to mas a ze ti to moc pomaha, tak by to pochopil a pak te aspon na chvilku k sobe privinul
Treba takovy hlazeni po vlasech, to dokaze divy… V pokozce hlavy je spousta nervovych zakonceni a treba cesani kartacem ti to tam trosku masiruje a cloveka to uvolni, stejne jako masaz hlavy. Doporucuju zkusit
A URCITE to bude vsechno v poradku ![]()
Rencin to sem zkoušela tolikrát… on prostě když nemá náladu tak nemá náladu
U nás to třeba vázně i v sexu, ale to by bylo už jiné téma, takže asi si to představíš. Ale jinak fakt vím co mysliš.