Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
@woušinka Ahoj, můžu se zeptat, co ti kardioložka řekla na to EKG? Měla jsi tam něco? Mně se totiž stalo, že jsem ji cítila, ale dr mi do zprávy napsal, že v době udávání obtíží žádné sves, kes ani jiné arytmie nezaznamenány
jinak je dle toho holtera mám, ale ojediněle. Nejradši bych nezmiňovala, že samozřejmě dny, kdy jsem mela EKG holter, patřily do těch lepších
jak naschvál..
Mně ES začaly už dřív, to jsem měla 1 za 3 měsíce vždy v klidu, tehdy jsem ještě ani nevěděla, že nějaký ES existují, ani jsem se toho nijak nebála. Pak jsem vysadila antikoncepci skoro po 3 letech (po porodu jsem je nasadila) a najednou to vše začalo. Už se s nimi potýkám 4. měsíc a musím říct, že bezkonkurenčně nejvíc jich je 10-14 dní před MS, kterou mám od vysazení i nepravidelnou nebo slabou. Dřív jsem neměla absolutně problém s MS. Tak se trochu upínám k tomu, že ES můžou být taky kvůli hormo nerovnováze, kterou evidentně mám. Dávám tomu čas a uvidíme. Maximálně bych prostě musela zase nasadit antikoncepci, nevysazovala jsem ji kvůli početí, jen jsem to svinstvo už nechtěla brát.
Co holky @Florelis @Šema @Rybana75
Přečetla jsem celou diskuzi a byly byste zlaté, kdybyste napsaly s odstupem tolika let, jak to prožíváte nyní a zda se něčím podařilo eliminovat.. Děkuji ![]()
Na extrasystoly jsem trpěla cca rok, prý pocovidový stav. Podle holtera jsem jich měla cca 1000 za den. Umocňoval to kofein, stres, málo hořčíku, málo vody, alkohol…překvapivě se to neskutečně zlepšilo, když jsem dostala betablokatory. Když jsem se ptala mudry, jak dlouho je mám brát, odpověděla, že první rok zkusíme tuhle dávku…jak jako první rok
. Pak jsem si přečetla ten megadlouhy příbalový leták s metrovým vypsáním vedlejších účinků, řekla ani omylem a léky hodila do lékárničky. Od té doby mám klid. Druhý den to přestalo. Kdybych si léky vzala, přestalo by to taky a brala bych je naprosto zbytečně. Momentálně už na kardio nechodím, mám přijít, jen kdyby se to zhoršilo. Některý dny to občas přeskakuje, ale minimálně. Snažím si toho nevšímate kdyby se to zhoršilo, přečtu si příbalový leták a budu zase zdrava ![]()
@Tonka83 ahoj, já paradoxně před 1,5 rokem přestala úplně pít alkohol a před půl rokem kofein 😅 ale je fakt, že stresu jsem měla dost a hlavně teda od toho srpna, kdy mi ES začaly, jsem v začarovaným kruhu.. Vždycky s MS se to uklidní a říkám si, jak to už nepřijde a že kdyby jo, tak budu v pohodě a pak najednou před MS začnu být celá stažená, začnu mít psychiku horší, sice žádný depky, ale nejsem to já a v ty dny mi začnou ES, něco málo přes den a večer je to nejhorší. Když mám lítání a blázinec, tak to ještě jde, tolik se na to nesoustředím, tak se to dá zvládnout, ale jakmile trochu zvolním, tak se to hned zhorší, dokonce jsem teď naposled před MS skončila na pohotovosti. Tam samozřejmě žádná ES, ani jsem nic nepociťovala, protože jsem se uklidnila, takže to je opravdu hodně o psychice, potažmo hormonech, protože mi trochu rozhodí psychickou pohodu a pak to jede. Jak tady psaly i holky před lety, chce to klid a nenervovat se z toho, coz je ale fakt nadliský úkol.
Jsi skvělá, jak jsi nad nimi vyhrála a preju si, abych se do stejného stadia dopracovala i já, taky nechci brát žádný léky, mám doma neurol a egilok, neurol jsem si za ty 4 měsíce vzala 1, když jsem byla doma sama se 3 dětmi a egilok ani jednou.. ![]()
@MartisPartis23 tak já jsem strašná na doktory a nejsem schopná brát léky. Jediný, tak občas paralen, když mě bolí hlava. Takže tohle mě vyléčilo. Spíš se u svých problémů vždycky snažím najít tu příčinu a změnit své chování, aby bylo lépe.
@Tonka83 píše:
@MartisPartis23 tak já jsem strašná na doktory a nejsem schopná brát léky. Jediný, tak občas paralen, když mě bolí hlava. Takže tohle mě vyléčilo. Spíš se u svých problémů vždycky snažím najít tu příčinu a změnit své chování, aby bylo lépe.
To jsi zde neměla psát? Všechny věří chemické tabletce.
@Tonka83 já bych to teda taky raději vyřešila sama bez léků, přírodní cestou, max nějaké bylinky, ale je fakt, že když jsem v těch nejhorších dnech, tak nemam daleko k tomu, si tu antikoncepci první den MS vzít 🤣 🤣 i gyndr mi řekla, že je evidentní, že to mám kvůli vysazení antiko, jakože blbý PMS, tak že pokud by se to nezlepšilo, bylo by na zvážení jí zase nasadit. Ale daly jsme tomu čas do ledna, to bude půl roku od vysazení, tenhle měsíc jsem nasadila pupalku a ještě si chci koupit drmek, ten taky napomáhá hormonální rovnováze a omegu 3 zase na progesteron a uvidíme 😊
@Tonka83 jinak i s léky to mám stejně, když mě bolí hlava, zkouším se nejdřív protáhnout, doplnit tekutiny, jít na čerstvý vzduch a až když to do hodiny nepřejde, vezmu si prášek a taky ne vždycky.. 😁 teď jsem začala chodit i na jógu, tak třeba i ta pomůže. Manža mi říká, že to moc řeším a jak se na to soustředím, tak to pak víc mám. To má určitě pravdu, ale já tomu prostě potřebuji přijít na kloub a až když porozumím, proč se to děje, jsem schopná se od toho oprostit spolu s nějakými změnami.. 😊
Má někdo zkušenosti s ojedinělými záchvaty fibrilace síní? Trpím na ES už cca deset let, před dvěma roky mě ale poprvé potkal záchvat po alkoholu s fibrilací síní. Trvala celou noc, nechali si mě v nemocnici. Včera po druhé, byť jen na 10 - 20 vteřin. Jsem úplně zoufalý, ES mi snížily kvalitu života o 70%, ukončily mi vrcholovou sportovní kariéru, vzaly alkohol, zábavu, spoustu kontaktů, nemůžu tolik pracovat kolik bych chtěl, psychicky mě ničí z dlouhodobého hlediska. Začaly mi původně a tetanii a s panickou poruchou, která po letech odezněla. Jsem ve všech směrech zdravý, celý život sportuju, nekouřím, alkohol byl jen občas, teď už dva roky vůbec. Drogy jsem v životě ani nezkusil. Zkouším pořád bez léčení s tím bojovat, ale zatím marně.