Zdravá obdoba Masoxu

Napsat příspěvek
Velikost písma:
2901
27.9.10 12:57

Alnatura z DM, nejlíp zeleninový nebo slepičí, jiný už nekupuju.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20376
27.9.10 13:23

já kupuju Natur bujony.. chutnaj mi všechny kromě toho bylinkovýho-tmavě zelenej..
a i polívky natur jsou dobrý. mám to jako nouzovku když se mi nechce vařit..
a už je i sypkej natur.. něco jako podravka..
ale teda když vařím jen pro nás dospělý tak tam dám masox taky :-D :-D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2724
27.9.10 15:59

Glutaman je prostě dochucovadlo, to je ta chuť co ti chybí ve „zdravých“ náhražkách. Jde o zvyk, taky mi před pár lety polívka bez magi a vegety nejela, pak přišly děti a s nima míň soli a minimum chemie…a dneska po chuti poznám, kde mají v restauraci polívku z vývaru a kde to honí voňkama (a příště už si ji nedám) a masox mi připadá jako ůprůstřel žaludku". Taky dělám vývary (nejčastěji hovězí tažený se zeleninou, celou cibulí i se slupkou a petrželovou natí - ne jen lístky, ale hlavně stvoly a nebo s bobkovým listem), kupuju polskou sušenou zeleninu (cihlička s kousky zeleniny a bylinek včetně libečku) a dochucuju bylinkama a sušenýma houbama, no a komu je to málo, tak pro toho je v lednici již několik let lahvička Maggi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Peo
6738
27.9.10 22:27

BaraF, můžeš mi prosím napsat stručně jak děláš ten vývar a z čeho? Masox nemám ráda a umím jen z kuřecího. A kde prosím kupuješ tu polskou sušenou zeleninu? Normálně v obchodě nebo jezdíš do Polska? Díky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2724
28.9.10 00:02

Hovězí vývar: tak asi do kila hovězího předního s kostí (u nás u řezníka dávají k masu zadara i pěknou morkovou kost), 1 cibuli i se slupkou překrojenou na půl (dá vývaru zlatavou barvu) a svazek stvolů petžele (nebo libečku, celeru…) dám do papiňáku, zaleju tak do 1/3 vodou, osolím a vařím velmi mírně cca 1 hod. Pak papiňák otevřu, přidám kořenovou zeleninu (oloupanou mrkev, celer a petržel) a ještě tak 20 min velmi mírně vařím. Pak vývar scedím a přeleju do jiného hrnce (zbavím se tím sražených bílkovin ve formě šedavých chuchvalců). Může se zahustit (odvařit, odpařit, zakoncentrovat) a zamrazit nebo naředit, na polévku přidám nakrájenou vařenou zeleninu, maso, nudle, játrové nebo drožďové knedlíčky… Další varianta je bez zeleniny, ale s divokým kořením (bobkový list, nové koření a celý pepř), taky pěkně voní a maso s koprovkou nebo houbovkou nemá chybu…
Sušenou zeleninu kupuju v polské masně u nás v Místku (na místeckém náměstí) nebo v Bohumíně na trhu u nádraží, je to taková ta cihlička Mieszanka warzywna 10×10×2 cm (200g z cca 2kg čerstvé zeleniny), teď mám ve špajzu zn. Cykoria, stojí 35 Kč. Asi je to regionální zboží, ale já ho používám tak minimálně 15 let. Jo a nezpomeňte na maso, po scezení nechat lechce vychladnout, obrat libové a pokud odoláte pokušení sníst to ještě za tepla (moje holky si při této příležitosti berou židle a natahují krčky až pod ruce), tak vařené hovězí použijte natrhané na vylepšení luxusní polévky nebo k omáčce. Dobrou chuť!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Peo
6738
28.9.10 09:41

BaraF, díky, ukládám si a uvařím, jen teda nemám papiňák, ale normální hrnec to snad taky zvládne. Polsko máme za rohem, tak se zkusím podívat, jestli někde tu zeleninu nemají.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2724
28.9.10 14:23

Tažený vývar znamená vařený velmi mírným varem, žádné bublání jen sem tam bublinka… Já dělám v papiňáku kvůli úspoře času, ale originál se vaří dlouhé hodiny na plotně (a v dobrých restauracích to tak dělají).
Tak ať chutná!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4742
4.10.10 14:15
mamulina22 píše:
Holky místo masoxu se dává libeček,dá se pěstovat na zahrádce přes léto a na zimu třeba usušit do sklenice…Já už bez něj ani ránu.A navíc…ty listy voní opravdu jako masox :wink:

jj,Libečku se říká masox, už jsem si ho nakoupila, ale trošku se mi musí rozrůst.....

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23505
4.10.10 14:22

Používám Würzl bujon zeleninový nebo tahnu vývar. Tj. zeleninový nebo masový a počítat aspoň 4 hodiny varu. Papiňák mi domů nesmí, takže klasicky tahnu pod bodem varu, abych se vyhnula sražený bílkovině a vařím a vařím a pak scedím vše a zeleninu a maso do polívky uvařím zvlášť, ta původní už dala chuť vývaru, tu nepoužívám.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2410
2.2.11 08:18

já používám koření jedině Just Nahrin, všechno má potom výbornou chuť. a mají různé bujony. Jen cena je trošku vyšší.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16557
2.2.11 10:13
consi píše:
Kupuji zeleninovou Alnaturu z DMka :palec:

Já taky :-D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek