Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Alnatura z DM, nejlíp zeleninový nebo slepičí, jiný už nekupuju.
já kupuju Natur bujony.. chutnaj mi všechny kromě toho bylinkovýho-tmavě zelenej..
a i polívky natur jsou dobrý. mám to jako nouzovku když se mi nechce vařit..
a už je i sypkej natur.. něco jako podravka..
ale teda když vařím jen pro nás dospělý tak tam dám masox taky
![]()
Glutaman je prostě dochucovadlo, to je ta chuť co ti chybí ve „zdravých“ náhražkách. Jde o zvyk, taky mi před pár lety polívka bez magi a vegety nejela, pak přišly děti a s nima míň soli a minimum chemie…a dneska po chuti poznám, kde mají v restauraci polívku z vývaru a kde to honí voňkama (a příště už si ji nedám) a masox mi připadá jako ůprůstřel žaludku". Taky dělám vývary (nejčastěji hovězí tažený se zeleninou, celou cibulí i se slupkou a petrželovou natí - ne jen lístky, ale hlavně stvoly a nebo s bobkovým listem), kupuju polskou sušenou zeleninu (cihlička s kousky zeleniny a bylinek včetně libečku) a dochucuju bylinkama a sušenýma houbama, no a komu je to málo, tak pro toho je v lednici již několik let lahvička Maggi.
BaraF, můžeš mi prosím napsat stručně jak děláš ten vývar a z čeho? Masox nemám ráda a umím jen z kuřecího. A kde prosím kupuješ tu polskou sušenou zeleninu? Normálně v obchodě nebo jezdíš do Polska? Díky.
Hovězí vývar: tak asi do kila hovězího předního s kostí (u nás u řezníka dávají k masu zadara i pěknou morkovou kost), 1 cibuli i se slupkou překrojenou na půl (dá vývaru zlatavou barvu) a svazek stvolů petžele (nebo libečku, celeru…) dám do papiňáku, zaleju tak do 1/3 vodou, osolím a vařím velmi mírně cca 1 hod. Pak papiňák otevřu, přidám kořenovou zeleninu (oloupanou mrkev, celer a petržel) a ještě tak 20 min velmi mírně vařím. Pak vývar scedím a přeleju do jiného hrnce (zbavím se tím sražených bílkovin ve formě šedavých chuchvalců). Může se zahustit (odvařit, odpařit, zakoncentrovat) a zamrazit nebo naředit, na polévku přidám nakrájenou vařenou zeleninu, maso, nudle, játrové nebo drožďové knedlíčky… Další varianta je bez zeleniny, ale s divokým kořením (bobkový list, nové koření a celý pepř), taky pěkně voní a maso s koprovkou nebo houbovkou nemá chybu…
Sušenou zeleninu kupuju v polské masně u nás v Místku (na místeckém náměstí) nebo v Bohumíně na trhu u nádraží, je to taková ta cihlička Mieszanka warzywna 10×10×2 cm (200g z cca 2kg čerstvé zeleniny), teď mám ve špajzu zn. Cykoria, stojí 35 Kč. Asi je to regionální zboží, ale já ho používám tak minimálně 15 let. Jo a nezpomeňte na maso, po scezení nechat lechce vychladnout, obrat libové a pokud odoláte pokušení sníst to ještě za tepla (moje holky si při této příležitosti berou židle a natahují krčky až pod ruce), tak vařené hovězí použijte natrhané na vylepšení luxusní polévky nebo k omáčce. Dobrou chuť!
BaraF, díky, ukládám si a uvařím, jen teda nemám papiňák, ale normální hrnec to snad taky zvládne. Polsko máme za rohem, tak se zkusím podívat, jestli někde tu zeleninu nemají.
Tažený vývar znamená vařený velmi mírným varem, žádné bublání jen sem tam bublinka… Já dělám v papiňáku kvůli úspoře času, ale originál se vaří dlouhé hodiny na plotně (a v dobrých restauracích to tak dělají).
Tak ať chutná!
mamulina22 píše:
Holky místo masoxu se dává libeček,dá se pěstovat na zahrádce přes léto a na zimu třeba usušit do sklenice…Já už bez něj ani ránu.A navíc…ty listy voní opravdu jako masox
jj,Libečku se říká masox, už jsem si ho nakoupila, ale trošku se mi musí rozrůst.....
Používám Würzl bujon zeleninový nebo tahnu vývar. Tj. zeleninový nebo masový a počítat aspoň 4 hodiny varu. Papiňák mi domů nesmí, takže klasicky tahnu pod bodem varu, abych se vyhnula sražený bílkovině a vařím a vařím a pak scedím vše a zeleninu a maso do polívky uvařím zvlášť, ta původní už dala chuť vývaru, tu nepoužívám.
já používám koření jedině Just Nahrin, všechno má potom výbornou chuť. a mají různé bujony. Jen cena je trošku vyšší.