Zdravé stravování

Napsat příspěvek
Velikost písma:
pet p
30.8.23 20:42

@Kristalqa Jo, s vyřazením bílé mouky a cukru a smaženého souhlasím, to je podle mě fajn. A jak psala @Janadel průmyslově zpracované rostlinné oleje taky nic moc. Ale třeba sádlo, máslo, olivový olej bych nezatracovala. Pokud nahrazuješ cukr sirupem, tak to ale není vyřazení cukru. Sirup udělá s glukózovou (inzulínovou) špičkou to samé co cukr. To je podle mě jen marketingový tah, že sirupy jsou zdravější než klasický řepný cukr. Prašť jak uhoď. Možná snad ještě med, ten obsahuje jakési malé množství dobrých minerálních látek nebo čeho, přesně nevím.

• Citovat
  • Upravit
83
30.8.23 20:45
@Lucie_Sx píše:
Ano, zdrave tuky jsou ve vyzive nutne.

No zdravé jo ale olej a sádlo, nějaký bůček, slanina atd to určitě ne. A že napíšu že nejím mastné a člověk si hned představí že si neumím vzít ani zdravý tuk napr ve vlašákách za to já už nemůžu :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34322
30.8.23 21:18
@Kristalqa píše:
No zdravé jo ale olej a sádlo, nějaký bůček, slanina atd to určitě ne. A že napíšu že nejím mastné a člověk si hned představí že si neumím vzít ani zdravý tuk napr ve vlašákách za to já už nemůžu :lol:

Za studena lisovane oleje s dobrym pomerem omega 3 a omega 6 jsou zdrave.
Ghi nebo kvalitni (idealne bio) sadlo taky.
Plnotucne mlecne vyrobky (opet idealne bio) jsou taky lepsi nez nizkotucne nebo odstredene.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34322
30.8.23 21:24
@Kristalqa píše:
Tak mě třeba nepřijde zdravý jíst jídla smažená apod. Tuky jako olej, sádlo apod. urcite není nic zdravýho, bílý cukr taky a bílou mouku asi taky tělo nepotřebuje ne? Zdravý tuky obsažený v oriskach či rybě jím normálně, ale prostě nepoužívám žádné oleje, jídla spíš vařím na pářenebo v horkovzdušné fritéze, místo cukru různý sirupy např. ryzovy apod. A bílou mouku nahrazuji spaldovou, žitnou atd.

Jidla na pare zdrava podle me uplne nejsou, spis dietni.
Hlavne zelenina potrebuje tuk ke spravnemu vstrebani vitaminu. Treba makrobiotici tvrdi, ze tuk se musi do zeleniny „zabudovat“, tj. panvicka, tuk vhodny pro vysoke teploty, hodit nakrajenou zeleninu, rychle osmahnout, malicko podlit, kratce dodusit a hotovo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6457
30.8.23 21:37

Spíš bych se podívala na rady nutričních terapeutů než trenérů fitness. Ti se často úplně vyhýbají tuku a soustředí se na rýsování svalů a tak úplně zdravě nežijou.

Jinak pár příspěvků mi připomnělo situaci, jak se kamarádka divila, proč by neměly být sušenky pro dítě zdravé, když přeci potřebuje sacharidy :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3588
30.8.23 22:26
@Kristalqa píše:
No většinou koukam na videa s fitness trenerama kteří uvádí co jíst a co ne, tak nevím jestli teda poslouchat je nebo studovat zaklady na úrovni zs :lol:

Urcite ZS!

Priklad ktory si beries je uplne nevhody a zo zdravym stravovanim nema nic spolocne, je to velmi specificka dieta zamerana na konkretny ciel (napriklad rysovanie, naberanie, udrziavanie, silu…) a ked na tom youtube (kde je vsetko a nieco aj 2× ;-) ) nepovedia aspon zakladne informacie o tom ze sa nejedna o zdrave stravovanie ale o velmi specificku dietu tak ten autor asi nestoji za to aby si ho pozerala.

Chodil som s fitneskou ktora bola dost dobra, ked mala pred sutazou rysovanie (teda bez cukru) tak bola tak ‚blba‘ (sorry zlato ;-) ) ze jej robili problem zakladne ulohy, stale jej niekto musel pripominat co ma robit, navigovat ju, strazit ju, dokazala zaspat na zachode pocas vykonavania potreby… Ked som jej pred striekanim povedal ze pojde do kabinky kde si musi vsetko vyzliect a potom som ju nechal samu tak hadaj co sa stalo. Samozrejme si nieco na sebe nechala…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
534
30.8.23 22:42
@Kristalqa píše:
No většinou koukam na videa s fitness trenerama kteří uvádí co jíst a co ne, tak nevím jestli teda poslouchat je nebo studovat zaklady na úrovni zs :lol:

Inspirovat se nějakými fitness trenéry je vše, jen ne rozumné. Kompetentním odborníkem na výživové poradentství je nutriční terapeut, absolvent VŠ. Rozhodně ne nějaký samozvaný trenér s pochybným rychlokurzem :?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
LiduNe
31.8.23 04:39
@Kristalqa píše:
@LiduNe píše:
Proč by nebylo? Vyjadřuješ se jak hotentot, který o zdravém stravování má nějaké pofidérní představy.
Prej hotentot :lol: jako proto že vím že olej a sádlo fakt zdraví není? Pro mě je spíš hotentot ten, který na normální otázku neumí normálně odpovědět a hned musí urážet :potlesk:

No ty máš dost viz. tvůj další příspěvek výše. Ale užij si to.

• Citovat
  • Upravit
34322
31.8.23 09:03
@LiduNe píše:
No ty máš dost viz. tvůj další příspěvek výše. Ale užij si to.

Jako ze treba olivac nebo lneny olej do salatu neni zdravy, jo :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová