Zdraví vaše děti?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
12154
30.8.16 19:52
@coffee_bean píše:
@Svistice No mě je třeba vážně, upřímně jedno, jak kdo smrká, nebo jí. Klidně ať si někdo jí rukama, mě osobně to nijak nepohoršuje. Ale tak chápu, že někoho může. Evidentně tady lidi vytočí i to, že je někdo nepozdraví. Já tady nechci diskutovat, argumentovat, apod. Prostě jsem jen chtěla napsat, jak to cítím, jak to vnímám a opravdu nejsem špatný člověk.

Evidentně to nemusí být jen osazenstvo tady (vnímám jako tady na emiminu). Ono to asi sejří lidi i mimo emimino, ale ti to tady asi nenapíší, když sem nechodí.

Ono ani tak nejde o to, že někdo nepozdraví.
Ale mně osobně spíš naštve, když mi někdo neodpoví. Pozdravím-li první, očekávám, že odpoví.

Doma mě učili, že pozdravit je slušnost, ale odpovědět na pozdrav je povinnost.

Jedinec, který to má jako Ty, je pro mě nevychovaný a myslím si o jeho výchově, že to doma jeho rodiče odflákli. Může být takový člověk slušný a dobrý, ale to se nevylučuje s tím, že je to nevychovanec.

A jelikož je Tobě fuk, co si o Tobě lidi myslí, tak nám ostatním může putna, jak to máš Ty s tím nepříjemným pocitem odpovídat či zdravit ;).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9880
30.8.16 21:07

@coffee_bean já si myslím, že to nikoho nevytočí, ale spíš, že lidi se jinak dívají na člověka, který umí pozdravit, poděkovat. a nepište, že může být hulvát. to může, ale jak jsem psala, je to jeden z mnoha článků výchovy..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10351
30.8.16 22:11

Ano, deti zdravi…a co me to stalo energie! :mrgreen: Zdravi dokonce zretelne a nahlas. Na druhou stranu porad bojujem s dekovanim. Na holkach je videt, ze to nedelaji schvalne, zapomenou. Cim necekaneji neco dostanou, tim vic je to vykoleji a myslenky maji jinde. Jakmile je to v bezne domaci situaci nebo kdyz samy o neco poprosi, podekuji pak vzdycky. Takze narozeninove oslavy a Mikulas jsou na dekovani trochu horor :roll:
O prazdninach se u nas slucovaly statni skoly a to byla teda prehlidka nevychovancu, hur na tom byly zensky. Mijim se na uzke cesticce pred dvermi do skolky s pani, nikde nikdo jiny a ona proste neodpovi. Cca 15% neodpovidalo vubec, 20% jen zakunkalo, 20% kdybych nepozdravila, tak sami ani nezabuci. Jednou uz jsem se namichla a zacla jim za zady volat Němá. Totez decka, peti sestilety smrad, rodic pozdravi, dite se ani nekoukne a rodic na to nic :nevim: Kdy jindy je na to lepsi trenink, nez v te skolce? Zdravi se pri prichodu do tridy, prichodu do satny, na chodbe, totez pri odchodu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31.8.16 08:18

@radúna A to s tou rodinnou výchovou u nás třeba vůbec nesedí. Mě do toho otec nutil a peskoval mě za to. V konečném důsledku ve mě jen prohloubil tu nechuť a odpor. Já své děti k tomu vůbec nevedla a zdraví nahlas a zdálky všechny lidi, které odněkud znají. Až je mi to nepříjemné, protože lidé pak mají tendence s námi navazovat konverzaci. A to já hrozně nesnáším - bavit se s cizími lidmi.

A když vidím některé rodiče, jak do toho děti přímo nutí, tak si jen vybavím svého otce a to, jaké to mělo následky u mě. Jít příkladem a vysvětlit proč se to tak dělá, je v pořádku, ale nenutit.

@radúna píše:
Jedinec, který to má jako Ty, je pro mě nevychovaný a myslím si o jeho výchově, že to doma jeho rodiče odflákli. Může být takový člověk slušný a dobrý, ale to se nevylučuje s tím, že je to nevychovanec.

Ale já nikde nepsala, že nezdravím. Jen se musím přemáhat a nezdravím nahlas a suverénně. Nepotřebuji, aby někdo bral ohled na mé pocity, ale tím, že ty pocity mám, tak chápu ty jedince, kteří nepozdraví/zapomenou, apod. A právě proto si o nich ani nemyslím nic špatného.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12154
31.8.16 10:01

@coffee_bean Mně je ale úplně putna, jak se při tom cítíš. Nezlob se na mě proto.
To, že údajně pozdravíš potichu je jako bys nepozdravila vůbec. Napadlo Tě třeba, že Tě dotyčný nemusí slyšet?
Pokud Tě do toho doma nutili a přesto neumíš slušně pozdravit, je to tedy Tvoje vizitka. Ty se prezentuješ v ten moment jako hulvát, který se neumí chovat. A jaké máš k tomu důvody, je v dané chvíli úplně jedno.
Ale psala jsi, že je Ti jedno, co si kdo o tobě myslí… :nevim: tak se už neobhajuj před námi ostatními, že máš u toho pocity trapnosti, že nesnášíš komunikaci mezi cizími lidmi. To dělat nemusíš. Stejně si o Tobě lidi budou myslet dál, že jsi nevychovanec.
Chápu, že někdo lidi nesnáší a proto s nimi nekomunikuje. Mám takového synovce, který je „divný“, protože se vyhýbá i rodině a fakt nemá potřebu s nikým mluvit.
A přesto aspoň odpoví na pozdrav.
Pokud mě sám nepozdraví on sám od sebe, což dělá téměř pořád, ignoruji ho i já a nemám potřebu jej začleňovat do hovoru. Jeho rodiče to sice nechápu a pořád mají pocit, že my ho nesnášíme, ale to tak bývá, pokud jsou rodiče do svého potomka zamilovaní a tím pádem nesoudní.

Ale opět zdůrazňuji, že je rozdíl pozdravit nebo odpovědět na pozdrav.
A mě ani tak nevytočí to, že mě někdo nepozdraví. Ale hodně mi vadí, když mi někdo na ten pozdrav ani neodpoví. Jak říkám - 3× a dost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31.8.16 12:04

@radúna To víš, že mě to napadlo a pokud se to tak stalo (já tedy pozdravila první a nedostala odpověď), tak jsem si řekla, že mě asi dotyčný neslyšel, nebo měl v hlavě nějaké trápení a tak ten pozdrav ani nepostřehl. Ale v drtivé většině všichni odpoví. A pokud někdo pozdraví mě, tak já vždy odpovím (snad mě slyší, neumím prostě zdravit nahlas).

S tím tichým a hlasitým zdravením jsem si všimla, že potichu zdraví stejné typy jako já - introverti, kteří nevyhledávají nějaký sociální kontakt s cizími lidmi. A takoví ti extroverti, kteří by se rádi dali do řeči s každým, zdraví hlasitě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12154
31.8.16 15:11

@coffee_bean, podle Tvého posledního příspěvku jsem nabyla dojmu, že zdravíš a hlavně odpovídáš na pozdrav pokaždé.
Je-li tomu tak, pak nevím, co tu řešíme…? :nevim:

Já se odpíchla hlavně od Tvého příspěvku na předešlé straně, kde píšeš, cituji:

Jen prostě nepotřebuji zdravit a být pozdravená. Někdy nemám náladu, nechce se mi prostě zdravit, nemám energii“…
Prostě mi přijde nepříjemné zdravit cizí lidi. V čekárnách, obchodech, apod. to chápu, ale měla jsem s tím problém, často zapomínám (myslím na něco úplně jiného). Obecně to ale prostě neřeším, je mi celkem jedno, co si o mě myslí úplně cizí lidi, nebo jak to působí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16302
31.8.16 15:27

Teď jsem si vzpomněla na jednu scénu, kdy jsem tedy jako úplně náhodný účastník vyslechla paní, která šla s dítětem domů, na chodbě se potkala se sousedkou, ta paní hned „Dobrý den“, její dítě s vteřinovým zpožděním taky „Dobrý den“, a sousedka nic, po asi pěti vteřinách (sousedka už byla na prvním schodu) se paní obrátila k dítěti a dodala „Paní sousedka má asi nemocná ouška, víš, tak nás neslyšela, jinak by určitě řekla Dobrý den“, a to dítě asi čtyřleté „A pusu má taky nemocnou, mami, když vůbec nezdraví?“. Já šla po těch schodech proti té sousedce, no byla úplně rudá. Byla jsem tam jen na návštěvě, tak nevím, jestli se něco změnilo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1.9.16 15:06

@radúna Píšu opakovaně na začátcích svých příspěvků, že zdravím. Prostě zdravím, ale stojí mě to hodně úsilí, zdravím jen z nutnosti, protože je to nějaká norma. Pak jsem popisovala své pocity. Ale já to nepopisovala kvůli sobě, ale spíše jsem chtěla nastínit důvody, proč někteří lidé nezdraví. Nebo jak si vysvětlujete to, že někdo nepozdraví? Nějaký důvod to mít musí, ne? Samozřejmě, že těch důvodu bude asi více.

Doba se mění, je hodně anonymní, lidé se bojí, nemají mezi sebou důvěru, cítí se v ohrožení. Myslím, že v dnešní době mnoho lidí prochází náročným obdobím, ať už existenčními problémy, trápením ve vztahu, byli podvedení, trpí depresemi, atd. Je jim v tu chvíli všechno jedno, nemají sílu ani pozdravit. Podle mě zdravení/nezdravení odráží postoj člověka ke společnosti. V jiných kulturách je pozdrav znamením toho, že lidé se potkávají v míru a klidu, v bezpečí. Takže to, že se mezi lidmi zdravení vytrácí, může znamenat, že cizí lidé mezi sebou nemají důvěru. Opravdu jsem se snad nikdy nesetkala s tím, že by někdo nepozdravil třeba proto, protože je namyšlený a arogantní. Takoví právě zdraví hlasitě, protože oni jsou přece někdo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25242
1.9.16 15:10

@coffee_bean Já to nechápu, v čekárnách a obchodech ti to nedělá problém, ale nechceš zdravit cizí lidi? Cizí lidi zdravit nemusíš, já taky nejdu po městě a nezdravím každého. Ale zdravím sousedy, v obchodě, ve školce, u doktora, na návštěvě,…
Ač si myslím, že někdy zdravím až zbytečně hlasitě, tak děti to flákají a já po nich moc nejdu :oops:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21593
1.9.16 15:20

Take mame v dome sousedy, kteri nezdravi. Je to takovy mlady par a nejenze nezdravi, je to asi obtezuje, protoze kdyz pozdravim ja, tak mlada nasadi takovy urputny vyraz a prida do kroku. Prestala jsem zdravit, neurazi me to, spis pobavi.
Jednou jsme meli v dome schuzi druzstva, mlada prisla domu nekdy v polovine a musela kolem nas projit, protoze jsme sedeli kolem schodu dole na chodbe. Vedouci druzstva ji pozdravil a zeptal se, zda se k nam potom prida, melo se o necem hlasovat a podepisovat. Ona ani neodpovedela. 8o

No nic, ale tahle diskuze mi pripomina, kdyz jsem na 3 letech zacala chodit do skolky a asi prvni tyden nebo dva si ucitelka postezovala moji mame, ze pry ji tykam a co to ma znamenat. Ano tykala jsem, tak jak jsem byla z domu zvykla. Vykat me nikdo neucil.

Jake ja jsem dostala doma kapky, mamka na me kricela a ja vubec nechapala o co ji jde. Jak rikam, nenaucila me a ja jsem to sama od sebe nepochytila.

Co9 matka dite nenauci, to dite neumi… bohuzel. Jenom nevim, proc byla tak prekvapena.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1.9.16 16:44

@Aries6 Když se nad tím tak zamyslím, tak zdravit více lidí najednou mi nedělá až takový problém. Typicky tedy když vejdu do místnosti a je tam hodně lidí, tak pozdravím. Je to takový obecný pozdrav, který není adresován žádnému konkrétnímu člověku. Ale dělá mi problém zdravit konkrétní lidi, v baráku, ve výtahu, kdekoliv.

Ale vybavuji si i situaci, kdy jsem vešla do čekárny v ordinaci a něco mě zaskočilo, zamyslela jsem se a pak mi došlo, že jsem nepozdravila. Jenže když jsem tam už 5 sekund stála, přišlo mi trapné pak pozdravit.

@warita Slečna evidentně neměla problém jen s pozdravem. Podle toho, jak to popisuješ, tak má možná sociální fobii. To není o tom, že by jí obtěžovalo pozdravit, ale třeba to v ní vyvolává úzkostné stavy.

Opravdu si nemyslím, že když někdo nezdraví, tak je za tím pouze to, že je nevychovaný a rodiče to hrubě podcenili.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21593
1.9.16 16:53
@coffee_bean píše:
@Aries6 Když se nad tím tak zamyslím, tak zdravit více lidí najednou mi nedělá až takový problém. Typicky tedy když vejdu do místnosti a je tam hodně lidí, tak pozdravím. Je to takový obecný pozdrav, který není adresován žádnému konkrétnímu člověku. Ale dělá mi problém zdravit konkrétní lidi, v baráku, ve výtahu, kdekoliv.

Ale vybavuji si i situaci, kdy jsem vešla do čekárny v ordinaci a něco mě zaskočilo, zamyslela jsem se a pak mi došlo, že jsem nepozdravila. Jenže když jsem tam už 5 sekund stála, přišlo mi trapné pak pozdravit.

@warita Slečna evidentně neměla problém jen s pozdravem. Podle toho, jak to popisuješ, tak má možná sociální fobii. To není o tom, že by jí obtěžovalo pozdravit, ale třeba to v ní vyvolává úzkostné stavy.

Opravdu si nemyslím, že když někdo nezdraví, tak je za tím pouze to, že je nevychovaný a rodiče to hrubě podcenili.

@coffee bean, ja taky preferuju nezdravit lidi, ktere neznam a moc se s cizimi nemazlickuju. Proste to neni v me nature. Maminka vzdy u plotu vykecava se sousedy, ozyva se takovy ten falesny smich a skrobene komplimenty buh vi na co. Mne jsou sousedi za plotem vcelku sumak, ale pozdravim, aby na mamku nekoukali, ze me spatne vychovala.

Slecna z domu problem nema, ona proste NEZDRAVI. Vyraz v obliceji naznacuje „nemluv na me, neznam te a ani te nechci znat. Neobtezuj!“. Nevidim v nem paniku cloveka, ktery ma nejakou socialni fobii a je vyplaseny z toho, ze na nej nekdo promluvil. Ostatne, nezdravi ani jeji pritel. Proste, ti dva se hledali. Ale jak rikam, me to nijak nedrazdi a neurazi. V praci mam taky takovou kolegyni, ta nepozdravi ani omylem a fobii nema urcite. Proste takovy lide existuji. Zrovna ta z prace se tvari stale nadrazene… pozdravit by bylo vzit mou existenci na vedomi a to je pod jeji uroven.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12154
1.9.16 18:24
@coffee_bean píše:
@radúna Opravdu jsem se snad nikdy nesetkala s tím, že by někdo nepozdravil třeba proto, protože je namyšlený a arogantní. Takoví právě zdraví hlasitě, protože oni jsou přece někdo.

Tak než dočtu reakce ostatních, tady si dovolím Tě vyvést z omylu.
Ve školce jsem potkávala tři takové maminy, které prostě tu hubu neotevřely ani za zlaté prase. Vlezla jsem do šatny, pozdravila, pozdravilo moje dítě a madam nic.
Takových lidí je pár i tady na té malinkaté vsi, kde bydlím.
Nebo jiná sousedka v mém věku se nosí jak pětikačka do banky, ale nepozdraví ani houno. A ani na ten pozdrav neodpoví.

Hele, já chápu, že k tomu nezdravení to může mít někdo jako Ty - nejde to i když je tedy slušně vychovaný a doma ho k tomu vedli.
Na jednu stranu čím víc čtu Tvé příspěvky znovu a znovu, musím uznat, že můj pohled byl (mírně řečeno) krátkozraký.
Jenže to je to, že nikdo to nemáme napsáno na čele.

Ty - máš blok a nejde to.
Já - vadí mi ignorace sousedů a známých na můj pozdrav.

Takže každý si myslíme o tom druhém svoje - nic hezkého.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12154
1.9.16 18:28

@coffee_bean tak prosím přijmi mou omluvu, že jsem tě pokládala za nevychovance :kytka:.
Můj pohled je trochu pokřivený právě kvůli tomu, že znám jen jednoho takového člověka, toho svého synovce. Jenže tam je to s tou soc. fóbií trošku jinak. Od malička s rodiči cvičil a ti skákali, jak mladej pískal. Takže tam bych v jeho osobě moc nehledala strach z navazování kontaktů. Ještě jsem nepřišla na to, co tím chováním zamýšlí, ale naštěstí se vídáme tak 2× do roka, tudíž si jeho maličkostí nekazím myšlenky :lol:.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí