Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
@KahlanAmnel píše:
@Veveří a vy jedete teplo na celý barák?
My bydlíme v paneláku ale máme,, svoje odečty,, takže každý byt si může protopit kolik chce, jedeme si každý za svý.
Tak to není… Rozhodně ne podle vyhlasky… Záleží jaky jsi byt atd… My treba ovlivníme 20% z celkové ceny. Zbylých 80% se rozpočítáva v určitém poměru mezi byty
… My skoro netopíme, máme na radiatorech termostaty (pres den 21 a pres noc 18)a byt na jih, takže i v zimě nam to sluníčko vytopi… ![]()
Příspěvek upraven 26.08.22 v 14:51
My se můžeme omezit na potravinách - jak na množství (aby se opravdu všechno spotřebovalo a nestávalo se, že vyhazujeme prošlé jogurty nebo starou zeleninu - ale to se snažím i bez krize, bohužel ne úplně úspěšně), tak na takových těch pochutinách, které nejsou k životu nutně potřeba. Plus na dalších malých radostech (časopisy, kosmetika, občas oblečení - takové ty výdaje „udělat si radost“). tam mám myslím slušnou rezervu
Ale doufám, že to nebude až tak moc potřeba, zatím - musím to zaklepat - se nám daří i celkem výrazně šetřit.
Jinak třeba na vodě, elektřině šetříme tak nějak z principu už dlouho (nenechat téct vodu, když si čistím zuby, nenechávat zbytečně svítit v prázdném pokoji atd), tak tam už toho moc nepřiškrtíme ![]()
@Pidulka1991 tak je možný, že nějaké to procento tam může být, meřáky máme a vždy nám vraceli, což je pro mě to hlavní.
Jinak já vytapim pouze tu místnost kde jsem po celý den, zbytek ne… Obývák mám naproti dětskému pokoji takže teplo jde i tam. A občas i ložnice jede. Zbytek ne.
Jinak když čtu ty zálohy, to jsou rakety teda.
My platíme, teď tedy budem s novým ceníkem platit 6000,– za 3+1
Plyn naštěstí nemáme, jinak už bych snad si místo ložnice postavila domácí bioplynku ![]()
Mimochodem super řešení pro domácí kutily a baráky s plynem.
Jsem pokukovala po solárních panelech na balkon. Ale ta cena a ještě nevím zda by to za to stálo.
@KahlanAmnel píše:
@Veveří a vy jedete teplo na celý barák?
My bydlíme v paneláku ale máme,, svoje odečty,, takže každý byt si může protopit kolik chce, jedeme si každý za svý.
U nás to je řešené rozpočítáním: 40% se dělí mezi byty podle metrů čtverečních, jen 60% je podle vlastní spotřeby.
@KahlanAmnel píše:
@Pidulka1991 tak je možný, že nějaké to procento tam může být, meřáky máme a vždy nám vraceli, což je pro mě to hlavní.
Jinak já vytapim pouze tu místnost kde jsem po celý den, zbytek ne… Obývák mám naproti dětskému pokoji takže teplo jde i tam. A občas i ložnice jede. Zbytek ne.Jinak když čtu ty zálohy, to jsou rakety teda.
My platíme, teď tedy budem s novým ceníkem platit 6000,– za 3+1
Plyn naštěstí nemáme, jinak už bych snad si místo ložnice postavila domácí bioplynku
Mimochodem super řešení pro domácí kutily a baráky s plynem.
Jsem pokukovala po solárních panelech na balkon. Ale ta cena a ještě nevím zda by to za to stálo.
No, právě, pokud někde máte vypnuté radiátory, znamená to jediné - necháváte se vytápět sousedy. A pravděpodobně to pak i zaplatíte. Bohužel blíží se doba, kdy i teplárnám na plyn dojdou fixace. A pak to bude jako u nás - rovnýma nohama na spotovou burzu za ty šílené ceny, protože už jim cenu nikdo nezafixuje. V roce 2021 jsem měla zálohy na teplo 1500 Kč - ještě mi vždycky vraceli. V lednu 2022 už to bylo 3600, v červnu to skočili na 6200a v říjnu očekávám skok na 9600. To je jízda, co?
A to opravdu topím na 20 stupňů. Jsem z toho znechucená.
@Veveří
nás čekají zálohy od 30 do 40 tisíc
jako jo, je to fprd–eli
My máme starý panelákový byt a platíme měsíčně 6500 náklady + 1000 elektřina. Jenže u elektriky nám bude končit v září fixace. Takže počítám, že nám zálohy minimálně o další litr zvednou. I tak budeme celkem v klidu. Pokud nevypnou teplo a elektřinu, budeme v pohodě.
Za jídlo teď už moc neušetříme. Respektive nechceme šetřit. Blbosti kupují prarodiče (sladkosti máme ještě od velikonoc). A zelenina je holt drahá. Mohli bysme ji teda vyměnit za levné těstoviny, kdyby bylo nejhůř. Snad tak špatně nebude.
@Borrealis píše:
@Veveří
nás čekají zálohy od 30 do 40 tisícjako jo, je to fprd–eli
, tak ti je už síla. Je v tom i nějaká hypotéka?
@Veveří píše:
U nás to je řešené rozpočítáním: 40% se dělí mezi byty podle metrů čtverečních, jen 60% je podle vlastní spotřeby.
Vidíš, tak jsem se ptala, tak to máme taky tak. A já blb.ka si do teď myslela ![]()
@Borrealis píše:
@Veveří
Jakýho že máte dodavatele?
@aiwwa píše:
Jakýho že máte dodavatele?
čez
vytápění elektřinou – elektro kabely v podlaze
barák / který bych okamžitě prodala, ale nejde to / – věcné břemeno
nic s tím nejde dělat, nějak to přežijeme, akorát nebude dovolená, no, jo, fere nás to jak…
mmch muž si ted tady poslouchá „maloval si obrázky“ a je nějakej…nechci říkat ubrečenej, ale…
…jejda
asi pudu na pivo, to je teda atmosféra
ufff
![]()
@Pidulka1991 píše:
, tak ti je už síla. Je v tom i nějaká hypotéka?
ne, není, zálohy na elektřinu
plyn do ulice nevede, nikdy nevedl…platíme jen elektřinu
zato za všechny prachy… ![]()
o hladu nebudeme, ale stejně to nafere…nicméně pokud my nebudeme mít na dovolenou / nebudeme / tak lidi nebudou mít co žrát, a to mě tedy dere o dost více
@Borrealis píše:
@Veveří
To si děláš srandu, to je strašné ![]()
Muž si zalezl do koutku a je nějakej celej vedle a poslouchá jednu písničku od Hanky za druhou…
nevím co mám dělat, takhle ho neznám ![]()
nic, vytratím se nenápadně a jdu na pivo, sorry za OT, ale potřebovala jsem to dostat ven
![]()
@Veveří píše:
To si děláš srandu, to je strašné
ne, nedělám…
opravdu ne
ale trochu stále ještě doufám že vláda něco udělá
ne kvůli mě, kvůli ekonomice, firmám, lidem…