Poradna na téma jóga pro zdravé tělo
Karolína Racková
Ahoj,
letos mi bude 40 let a začínám cítit změny na těle. Za jedno jsem dost unavena, nemám po práci žádnou energii, zkrátil se mi cyklus a mám šílené PMS (řešeno u dr. a hormony ok, na délku cyklu mi bylo řečeno ještě v normě, ale hlídáme to). A teda hrozně se mi povolilo tělo, resp. neskutečně se mi zvrásnil krk a dekolt a ruce.
Ke mě, mám za sebou náročný rozchod, soudní tahanice, málo spánku, nervy, hoodně jsem přibrala ačkoliv na počet kil moje postava neodpovídá, ve smyslu, když někomu řeknu o kolik jsem přibrala, tak nevěří. Ale holt tělo dostalo zabrat za těch skoro 10 let.
Nějaké rady jak dostat tělo do formy?
Používám přírodní kosmetiku, nově jsem si koupila kvalitní kolagen, přemýšlím nad krevním rozborem, koupila jsem si masážní kartáč na suché kartáčovaní. Musím si udělat návyk na ranní a večerní rutinu, protože mnohdy si tělo večer ani nenamažu, jen obličej, plánuju zařadit denně alespoň chvíli jógy, ale napřed se musím zbavit nachlazení a té protivné únavy.
Kosmetika problém se spánkem a hmotností fakt nevyřeší. Začni se hýbat, dobře stravovat a hodně spát, vše ostatní přijde samo.
@HanaHope píše: Více
Nejdulezitejsi je strava, kosmetika je predevsim placebo.
Je mi skoro 44 a zatím nějaké výrazné změny nepozoruju, s výjimkou toho, že se mi hůř spí i po jedné skleničce alkoholu a hůř snáším nedostatek spánku (pod 7 hodin).
Snažím se přiměřeně jíst, hýbat se a mít pozitivní přístup k životu.
Jo, začaly se objevovat mimické vrásky, sem tam šedivý vlas, občas někde něco lupne a zabolí… ale dokud tělo funguje jak má, tak tohle mě moc netrápí
Myslím, že mnohem důležitější než kosmetická rutina je kvalitní, zdravá a vyvážená strava, dostatek pobytu na čerstvém vzduchu, dostatek pobytu na denním světle, pohyb. Kosmetika to nevyřeší, to je jen kapka v moři.
Jako moje babi vzdycky rikala proti veku neni leku. Mne je skoro 48 a pomohlo mi to proste prijmout. Kdyz si prijdu tlusta, hlidam si jidlo. Snazim se byt v pohode a dobre jist. Sedivim uz dyl, prestala jsem si barvit vlasy a libi se mi to.
Kosmetika to fakt nevytrhne. Samo, že když se nakrémuju, tak pleť bude o něco svěžejší, než když se nenakrémuju, ale zázraky to nepřinese.
Obličejová jóga je fajn, s tou začni klidně hned, není to nic vysilujícího. A ranní a večerní rutiny jsou taky super. Ale základ je opravdu kvalitní vyvážená strava a pohyb. A pokud jsi měla dlouhé psychicky náročné období, tak doporučuju pravidelnou psychohygienu, stačí se vypovídat do deníku nebo procházky do přírody.
Vím o čem mluvím, neplánovaně jsem otěhotněla ve čtyřiceti, těhotenství bylo náročné, miminko ještě náročnější. Neskutečně jsem sešla a od té doby na sobě hrozně cítím jakékoliv prohřešky, ale i to, jak tělo rozkvete, když se o něj hezky starám.
Jsem teda o něco mladší. Tak tenhle proces teprve třeba potkám. Ale preventivně se mu snažím vyhnout cvičením, jídlem a vyhýbat se stresu. Což se tobě nevyhlo. Zrovna nevyhlo.
Najdi si různý pohyb, cvičení. Nejdůležitější je, ať je udržitelné a tebe baví. Fajn je jóga nebo nějaké protahovací cviky (na YouTube najdeš nespočet videí). Pro začátek delší svižné procházky, později můžeš přejít na střídání indiánského běhu, až se budeš cítit a přidat jiné cvičení. Tělu dávat živiny, které potřebuje. A hlavně dodržovat pitný režim. Vodu, čaje.
@HanaHope ahoj, já nepotěším…mně bude 49,menopauza v plnem chodu…MS mám tak 1× za 3 měsíce, bolest snad celého těla…klouby, bricho, záda, prsa, naštěstí aspoň návaly zatím skoro nic, únava velká. Stravuji se pravidelně a zdravě, cvičím, v práci rozhodně nesedim, ujdu průměrně denně 6tis kroků a stejně nic nepomáhá. Hormony jsou fakt mrchy. Musíš se s tím vyrovnat a přijmout to a přemoci, jednou to bude lepší…snad ![]()
@HanaHope Věk nezastavíš, já měla ve 40 dvouleté dítě a neměla jsem čas zkoumat jestli stárnu
Postava díky kojení, chození s kočárem a pak běhání za dítětem byla stejná jak ve 20.Ted se mi blíží 48 a snažím se nepřezírat, cvičím jógu, chodím do fitka, na jaře zase začnu běhat. Dělám to, ale jen do té míry aby mě to bavilo, nehoním se a beru to tak, že holt věcně mladý a krásný byt nemůžeme.
@Gábííí píše: Více
6tis kroků není fakt něco, co by se dalo považovat za extra pohyb, to je fakt krutě málo, to je na hranici zoufalosti.
@Zumpa Ježíši, tak to děkuji za info, to bych opravdu nevěděla…a to, že jsem psala, že cvičím a těch 6 tis kroku je v práci, že nesedim, jak jsem psala?! Ale děkuji za rýpnutí, ale tady na emiminu je to vlastně běžné…příště bych radila, než něco plácnete, abyste lépe četla text! A ano, už se nemusíte obtěžovat odpovidat, z takových lidí jako vy, je mi vážně na nic!
Hezké slohové cvičení, pozor na tlak. Doporučuji si dát tak min. hodinovou procházku, to těch mizerných 6000 kroků bude hned.
@Zumpa takovýhle člověk, jako vy, mě nerozhodí, mám jich v ambulanci denně několik desítek a věřte, že jste pouze k smíchu. Přeji hezký víkend
Opravdu? Ten příspěvek z dnes v 15:45 vypovídá úplně o něčem jiném. Až budeš příště v ordinaci, požádej o revizi medikace ![]()