Žít dobrý život - jak?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
24214
6.10.23 12:49
@Takco píše:
Ahoj, zajímá mě, co znamená (pro)žít dobrý život. Případně hezký, úspěšný, spokojený? Když neovlivime okolností našeho narození, okolni události a možná ani délku naseho pobytu na světě. Jak se přes všechny okolnosti dá prožít naplněný život? Vítám všechny nápady a úhly pohledu! :kytka:

V prvém okamziku je potřeba si uvědomit, co to pro tebe znamená? Co je pro tebe dobry/úspěšný/hezky život? Každý má na to jiný pohled.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5391
6.10.23 12:57
@terien
@Pajka2020 píše:
Zkus si představit, co bys dělala a jak bys žila, kdybys měla totální finanční svobodu (mít na účtě 100 milionů euro).

Potom co nejvíce z toho zařadit do tvého běžného života.

Pro mě by to znamenalo koupit si čas na potřebné. :D Pro někoho by to znamenalo třeba koupit si zdraví nebo podmínky k životu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6654
6.10.23 13:02

Z meho pohledu znamena prozit dobry zivot to, ze travis v praci minimum nutneho casu a naopak travis co nejvice casu svymi konicky a s rodinou, prateli. A hlavne z toho vseho mit dobry pocit, ze zijes presne tak, jak si prejes zit. Pokud te predstave neco neodpovida, je potreba to zmenit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1776
6.10.23 13:06

Myslím, že základem pro smysluplné prožití života je žít v lásce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
6.10.23 13:25

Je to hodně moc o vnitřním nastavení. Pardon za anonym, ale napíšu dost osobních věcí. Já se cítím velmi spokojená. Přitom objektivně by se našlo spousta lidí, co by mi řekli, že jsou podmínkami mého života zděšení a tohle oni by nikdy nechtěli.
Bydlím v panelákovém bytě 3+1 na hypotéku na sídlišti, mám dvě děti v jednom pokoji. Do práce oba dojizdime 3/4 hodiny MHD a vím, že bychom oba ve svém oboru mohli najít práci za lepší peníze. Máme obyčejné 15lete auto, které zatím pěkně slouzi. Zdraví mi moc neslouží, mám několik nemoci, které ovlivňují kvalitu mého života, beru dost léků.
Ale… Mám skvělého může a dvě zdravé děti. Oba nás naše práce baví, máme fajn šéfy a fajn kolektiv. Mám dvě nohy a dvě ruce, jsem ve výborné kondici a můžu se věnovat svým koníčkům. Jsem stihla a dle mého na svůj věk vypadám dost dobre. Peněz máme dostatek na to, abychom dokázali něco našetřit a přitom si užívali života a nemuseli obracet každou korunu. Vážně jsem v životě spokojená, i když vím, že by to mohlo být v mnoha ohledech lepší, ale nehodlám se tím trápit.

• Citovat
  • Upravit
5913
6.10.23 13:45

Prožít dobrý život… To je těžce subjektivní označení vycházející z nastavení a výchovy každého jedince. Nedá se říct co je dobrý život, co šťastný život, co spokojený život. Každý z nás má priority jinde. Za mě, život je moc krátký na to, abych uvažovala nad čímkoliv. Prostě žiju, dělám chyby, dělám špatná rozhodnutí i ta správná, snažím se poučit ze svých chyb a nechávám ten život tak nějak plynout. Jak to bude v budoucnu nevím, jaké to bude až se za svým životem na sklonku ohlédnu taky nevím. Jen vím, že žiju a to mi stačí k dobrému pocitu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1704
6.10.23 15:36

Záleží na tvém nastavení, hodnotách. Já mám že svého života dobrý pocit, usínám s pocitem vděku za zdraví me i rodiny, za děti a muže, za moji práci, za podmínky pro moje děti, dostatek jídla, tak akorát peněz, pár přátel, život v naší obci, za blizky les a pěkný podzim… každý den si najdu čas pro sebe, každý den se snažím být laskavá ke svému okolí a je mi prostě dobře na světě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1334
7.10.23 11:16

Nečtu komentáře, aby mě neovlivnily.
Mít spokojený život není o tom, kolik mám kamarádů nebo majetku. Jestli mám muže nebo děti. Jaké mám vzdělání a jakou práci. Mít spokojený život je podle mě to, že mám pořád nějaký cíl a plán, že dělám, co mě baví /v práci tak ve volném čase/, že se o něco zajímám, že umím být i sama se sebou. Že se neženu někam, kde vidím ostatní. Že jim přeju jejich úspěch, štěstí. Že je mi jedno, že má soused opět nové auto. Že mám radost z obyčejného dne, z maličkostí…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Sandra.B1
7.10.23 16:03
@Ernais píše:
Z meho pohledu znamena prozit dobry zivot to, ze travis v praci minimum nutneho casu a naopak travis co nejvice casu svymi konicky a s rodinou, prateli. A hlavne z toho vseho mit dobry pocit, ze zijes presne tak, jak si prejes zit. Pokud te predstave neco neodpovida, je potreba to zmenit.

Ano. Když má někdo práci, která ho zároveň i naplňuje, takže nemá nikdy potřebu odchazet do důchodu, tak to je taky štěstí. My ostatní, kterým se toto nepovedlo (patřím mezi ně), jsme šťastní, kdyz nás neválcuje, mame v ní svobodu a nezasahuje nám negativně do života.

• Citovat
  • Upravit
24988
7.10.23 16:07

Myslet na sebe, ale i na jiné! pomáhat, dělit se, ale vědět, co člověk chce a jít si za tím… dělat věci a práci, která člověka baví a naplňuje, obklopit se lidmi, které člověk miluje, nebo aspoň má rád.. lásku dávat i přijímat, poznávat nové věci (za mne teda i cestovat - ale to má každý jinak), umět se rozdělit o zdroje i přijmout, co život nabízí, nebát se výzev.. A věřit, že se Dobro v konečném součtu ztrát a nálezů na konci cesty vyplatí :kytka: tak to mám já…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Sandra.B1
7.10.23 16:14
@Pajka2020 píše:
Zkus si představit, co bys dělala a jak bys žila, kdybys měla totální finanční svobodu (mít na účtě 100 milionů euro).

Potom co nejvíce z toho zařadit do tvého běžného života.

Příspěvek upraven 06.10.23 v 12:30

Zajímavé. A příklad? Třeba si řeknu. Kdybych měla peníze, podporovala bych léčbu některých nemocí. Ale když nemám peníze nazbyt, tak co? Měla bych podporovat aspon v malé míře, na co mám? Tak jsi to myslela?

• Citovat
  • Upravit
Sandra.B1
7.10.23 16:17
@elen-ka píše:
V prvém okamziku je potřeba si uvědomit, co to pro tebe znamená? Co je pro tebe dobry/úspěšný/hezky život? Každý má na to jiný pohled.

To je ale právě to, o čem tu máme diskutovat :mrgreen:

• Citovat
  • Upravit
Sandra.B1
7.10.23 16:29
@mrazik6 píše:
Myslím, že základem pro smysluplné prožití života je žít v lásce.

Souhlas. Ovšem je to velmi široký pojem a každý to jinak chápe. Kolik lidí říká „ale já Te mam rad a dělám to z lásky“ a druhému se to nelíbí a považuje to za nezodpovědnost.

• Citovat
  • Upravit
3121
8.10.23 00:43
@Sandra.B1 píše:
Zajímavé. A příklad? Třeba si řeknu. Kdybych měla peníze, podporovala bych léčbu některých nemocí. Ale když nemám peníze nazbyt, tak co? Měla bych podporovat aspon v malé míře, na co mám? Tak jsi to myslela?

Jojo, přesně tak. :palec: Můžeš poslat alespoň nějakou částku, někomu cizímu pomoci, věnovat mu svůj čas, něco věcného darovat,…🙂

„Správně vidíme jen srdcem. Co je důležité, je očím neviditelné.“
Antoine de Saint-Exupéry

Zahrnuje to ušlechtilé  myšlenky a samozřejmě i ty obyčejné a taky ty přízemní. :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Sandra.B1
8.10.23 06:58
@Pajka2020 píše:
Jojo, přesně tak. :palec: Můžeš poslat alespoň nějakou částku, někomu cizímu pomoci, věnovat mu svůj čas, něco věcného darovat,…🙂

„Správně vidíme jen srdcem. Co je důležité, je očím neviditelné.“
Antoine de Saint-Exupéry

Zahrnuje to ušlechtilé  myšlenky a samozřejmě i ty obyčejné a taky ty přízemní. :D

Tak to dělám :lol:. Je to pravda :srdce:. Jen mě to zaujalo v souvislosti s tím neomezeným množstvím peněz. Ono ale asi když to člověk dělá, tak to dělá ať už má více nebo méně. Me se hrozně líbil jeden článek, co jsem četla. Bylo to v době, kdy začínal covid. Některým lidem hrozila ztráta příjmu. A ten článek povzbuzoval ty, co takto rozdávali, aby to úplně nazahodili (částku třeba bylo nutné omezit, kdyz prostě neměli 3 měsíce příjmy, ale ten postoj aby nazahodili a třeba aspoň i tak něco dali). A tím vůbec nemyslím jen dávání peněz na charitu, ale třeba i osobní pomoci lidem, apod. Vždycky to byla jedna z mých životních náplní a i to mě dělá šťastnou v životě :srdce:

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová