Poradna pro otázky pojištění, hypoték a spoření
Soňa Janáčková
@kaca35 já zahušťuju jen proto, že nikdy nevím, kdy budu zase péct, tak ať se nezkazí, takhle mám minimálně na týden jistotu, že bude v klídku.
@kaca35 A takyzavíráš napevno? Mám tam šroubovací víčko a pořád nevím, jestli nechat povolené nebo dotáhnout ![]()
@michee píše:
@kaca35 já zahušťuju jen proto, že nikdy nevím, kdy budu zase péct, tak ať se nezkazí, takhle mám minimálně na týden jistotu, že bude v klídku.
já většinou do týdne peču, jinak by jsme neměli co jíst
,jinak bych ho taky přikrmila.
@Amys píše:
@kaca35 A takyzavíráš napevno? Mám tam šroubovací víčko a pořád nevím, jestli nechat povolené nebo dotáhnout
jo, normálně zašroubuju sklenici, mám teda sklenici asi dvakrát tak větší než je množství kvásku, aby to tam mělo prostor
Moc vám všem děkuji! Taky mám ve sklenici dost prostoru, tak to jdu zatáhnout
Já peču častěji než jednou týdně, tak by to snad mělo být v pohodě.
Chtěla bych se zeptat na to zahušťování. Kolik mouky je třeba dát? Nikdy jsem to nezkoušela, já si většinou odeberu kvásek u pečení a v té formě dám do ledničky, ale musím péct jednou za týden, jinak se kvásek rozděluje, proto by mě zajímalo to zahuštění. Děkuji
@Isia píše:
Chtěla bych se zeptat na to zahušťování. Kolik mouky je třeba dát? Nikdy jsem to nezkoušela, já si většinou odeberu kvásek u pečení a v té formě dám do ledničky, ale musím péct jednou za týden, jinak se kvásek rozděluje, proto by mě zajímalo to zahuštění. Děkuji
Já tam přihodím tak lžíci nebo dvě proste aby to bylo takvy hutnejsi než odebírás z toho rozkvasu. Dělám to od oka. a zatím zije. ![]()
@Isia píše:
Já tam přihodím tak lžíci nebo dvě proste aby to bylo takvy hutnejsi než odebírás z toho rozkvasu. Dělám to od oka. a zatím zije. ![]()
Ahojky všem pekařkám
Prosím o radu, zkušenost se založením žitného kvásku v domácí pekárně. Na jak dlouho a na jakou teplotu mam dat kvásek do pekarny, aby my vzešel? Děkuji moc předem za vaše rady ![]()
@Michaela 14 píše:
Ahojky všem pekařkámProsím o radu, zkušenost se založením žitného kvásku v domácí pekárně. Na jak dlouho a na jakou teplotu mam dat kvásek do pekarny, aby my vzešel? Děkuji moc předem za vaše rady
Na bych ho v pekárně nezakladala, je to proces min. na 5 dni, radši ho ve sklenici soupni k topení. Návodu na založení kvásku je na internetu hodně. Na fb je skupina pecempecen a tam je spousta odkazu na kvásek.
@myskalucka já ho včera založila normálně:) Snad se mu bude darit, zatim vypada OYk, as le vyhrano jeste nemam. Děkuji za tip na fb, jdu hledat pecempecen
Hezký vypečený večer ![]()
Vypada to, ze je tu spoustu odbornic na peceni kvaskoveho chleba, tak to zkusim ![]()
slibila jsem kamaradce, ze ji zitra sezenu z pekarny kvasek. ted se ji bohuzel nejsem schopna dovolat a netusim kolik ho potrebuje. vim jen to, ze z nej chce delat dva chleby a kyselo pro velkou rodinu.
snazila jsem se to vycist z receptu, ale vubec tomu nerozumim. nejaky nakrmeny-nenakrmeny, takze mnnozstvi stejne nevim.
v pekarne kvasek bezne neprodavaji, je to pres znameho. takze ani oni nebudou mit pripravene nejake kostky, jak jsem tu nekde cetla. proste na me jen houkne, kolik ze toho chci. samozrejme zhruba, fakt nevim jestli jde o 10 dkg nebo 1 kg ![]()
a co si na to mam prinest? sklenici? pikslu? je to tuhe nebo tekute?
fakt si nevim rady a dekuji za jakekoli info ![]()
@peta81 na 8 chlebu jsem dnes pouzila malou prednidavkovou sklenicku kvasku, od oka.
Kvas je tekuty, jakoby hustsi livancove testo.
Je tekutý, u nás ho prodávají v petlahvi s širokým hrdlem. 50g dávám na 2 chleby