Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Anonymní píše:
S dítětem si žena nepojistí nic. Ale je to takový ten smysl života. Něco na čem má člověk podíl, co ho žene dopředu, podporuje ho v aktivitě… Ty ostatní věci vyprchají, které člověka činí chvilkově šťastným a co tak vidím kolem sebe, tak osamocené ženy, pokud nenajdou smysl života jinde (např. dobrovolnictví, práce pro spolky, společnost…), tak jsou hodně nešťastné a v depresích, zahořklé ve svém stáří. Kariéra uspokojí jen, když je člověk produktivní, pak cítí, že mladší mají navrch, v rodině se angažovat nemůže, protože přijde domů do prázdného bytu, domu. V mladším věku to člověk nevnímá, ale je spíše potřeba se potom ptát těch seniorů, jak nakonec byli spokojeni. Ve dvaceti, třiceti to člověk vnímá jinak.
Já tomu asi nerozumím, děti mám, ale ty přece odejdou a žijí vlastní život…stejně chodíte do prázdného bytu. jaký je v tom rozdíl?
@marin píše:
Tak kolem mě většinou mají všichni hypotéky na 20 - 30 let, aby měli kde bydlet. Takže zatím se moc nezabezpečují.
My máme taky hypotéku na 30 let a zvládáme se zabezpečit…a to nejsme kdovíjak bohatí. I mí přátelé mají hypotéky a děti a zvladají to.
@Venetia píše:
Já tomu asi nerozumím, děti mám, ale ty přece odejdou a žijí vlastní život…stejně chodíte do prázdného bytu. jaký je v tom rozdíl?
Nebetyčnej…ty děti žijí sice někde jinde, ale jsou tady a občas se navštíví, volají si a wacabují, sledují se životy vnuků, těší se na sebe atd., atd…na co se může asi tak těšit stará singl, na penál?
@olino píše:
Nebetyčnej…ty děti žijí sice někde jinde, ale jsou tady a občas se navštíví, volají si a wacabují, sledují se životy vnuků, těší se na sebe atd., atd…na co se může asi tak těšit stará singl, na penál?
O tomhle jsem také přemýšlela a říkala jsem si, že si na důchod vyberu nějaký pečovatelský dům nebo důchoďák (jeden vážně pěkný máme ve městě - jsou tam i soukromé pokoje). Najdu si tam kamarádky, budou tam zajímavé programy pro seniory, zdravotnický personál se o mě bude starat. To bude život! A to, že bych byla odříznutá od rodiny, nehrozí. Mám sestřenky a bratrance, s nimi vycházím výborně. Jednou budou mít vlastní děti a s nimi mě budou navštěvovat. Vyřešeno.
@Lovelytrue tak to jste na tom dobře.
V mém okolí nikdo na stáří nemyslí, pokud tedy nepočítám penzijní připojištění, z kterého bude počítám v té době nula nula nic. ![]()
@olino píše:
starej singl nemá žádné přátele, zájmy, sourozence, širší rodinu?
@Venetia píše:
Bohužel už často na hřbitově…
@Venetia píše:
to je přece obrovský rozdíl, když člověk bilancuje…Navíc i když děti odrostou a už s rodiči nežijí, bývají v kontaktu, navštěvují se…Taky vnoučata vnáší motor a naplnění do života…
@Venetia píše:
Bývá to potíž…Zájmy s věkem často ustupují, resp. se zužují možnosti, a většina lidí se vztahově vymezuje na nejbližší okolí. Což je ve stáří partner a potomci…
@pe-terka píše:
Bývá to potíž…Zájmy s věkem často ustupují, resp. se zužují možnosti, a většina lidí se vztahově vymezuje na nejbližší okolí. Což je ve stáří partner a potomci…
To ovšem dnešní zlenivělé singlice kroutící se, když mají uvařit oběd, nebo upéct buchtu nechtějí moc slyšet…
@olino píše:
To ovšem dnešní zlenivělé singlice kroutící se, když mají uvařit oběd, nebo upéct buchtu nechtějí moc slyšet…
já bych to tak radikálně neviděla…Ono taky není moc kvalitních protějšků na výběr v té věkové kategorii
@olino píše:Ale prdlajs, ty pesimisto
Bohužel už často na hřbitově…
@pe-terka píše:Jo aha
to je přece obrovský rozdíl, když člověk bilancuje…Navíc i když děti odrostou a už s rodiči nežijí, bývají v kontaktu, navštěvují se…Taky vnoučata vnáší motor a naplnění do života…
@olino píše:
No já, si myslí., že takovej starej dědek je pak jen pro zlost a spoustě žen by bylo líp bez něj
Tyhle diskuse jsou naprosto k ničemu. To je pořád dokola, bezdětné versus dětné, matky jedináčků versus multirodičky. Mně třeba nevadí nikdo, když to je slušný a rozumný člověk. Dovedu si představit i život bez dítěte. Jsem pomalu patnáct let šťastně vdaná, dítě máme jedno, další nechceme. Mám mezi příbuznými maminku čtyř dětí, lékařku, která se stará poctivě. Také mám kamarádku lesbu, která žije s partnerkou a spoustou koček, jsou šťastné.
@olino píše:
Tak si uvař sám, nežiješ v 19. století, aby ti ženská dělala služku. Takovému chudákovi bych nepodala ani suchou kůrku. A kdybys do mě chtěl vandrovat, tak jsem šťastně vdaná a s dítětem. Vařím a peču běžně, ale normálnímu chlapovi, kterej nebrečí a nenadává na ženský. Není to totiž zhrzenej, ubrečenej chudák ![]()
@Mejdlovak píše:
Tyhle diskuse jsou naprosto k ničemu. To je pořád dokola, bezdětné versus dětné, matky jedináčků versus multirodičky. Mně třeba nevadí nikdo, když to je slušný a rozumný člověk. Dovedu si představit i život bez dítěte. Jsem pomalu patnáct let šťastně vdaná, dítě máme jedno, další nechceme. Mám mezi příbuznými maminku čtyř dětí, lékařku, která se stará poctivě. Také mám kamarádku lesbu, která žije s partnerkou a spoustou koček, jsou šťastné.
ono nejde o to diskutovat, co je „dobrý“ a „špatný“. Aspon já to tak nemám. Ale každá z těch situací má svá pro a proti a je třeba s nimi prostě počítat. Nejlépe před tím, než se pro některou z nich člověk rozhodne.
A že jsme nastavený každý jinak a pro každého je jiná cesta ta správná, to není důvod zpochybnovat.