Život na Moravě

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
3739
27.12.14 14:02

Já jsme teda z J Moravy a musím říct, že je tady hezky. Bydlíme půl hodiny od Brna. Nic nám nechybí, Morava opravdu není zaostalá vesnice, ale normální část ČR jako každá jiná. Jen asi ten vzduch je tady čistší a voňavější:-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2997
27.12.14 14:02
@Petule030 píše:
Taky se omlouvám za OT, ale nedá mi to. Jak se „umýt si ruky“ řekne u vás? 8o :lol:

Umyt si ruce :lol: Ruky je moravska vohavnost :lol:

@kvaček píše:
@marrlinka jo, je to olidech ná zase byla na nerva ze slov- hele koukej a hlavně viď na to jsem alergická.. :mrgreen: :)

Kamarada roky hromadne iritujeme zamenovanim slov dele a pozdeji, nez jsem ho potkala, tak jsem pojedu pozdejc a pojedu dyl povazovala za synonymum. Pry to stve vsechny moravaky, ze to rikame blbe :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Kobliha51
27.12.14 14:03

@marrlinka

Jo, kvuli „umyt si RUKY“ bych tam zit nemohla

Tohle mi přijde - mírně řečeno - úplně neuvěřitelné. Vadí ti tolik i jiná nářečí, jiná pleť, jiná zem?

• Citovat
  • Upravit
4716
27.12.14 14:05

Me jde jen o to, abych proste mohla bez auta v klidu zabehnout do potravin, pro deti do skolky. Tady u nas na zapade, moc hezkych vesnic neni, jsou jen takove podel silnic a kdyz se na to divam, chcipl tam pes. Chci zit na venkove, ale musim tam mit tyto veci, protoze manzel hodne cestuje pk republice, tak kdyz bych byla sama, abych nemusela pro deti do skolek nekam daleko. Obchodaky mi neschazi :mrgreen: lidi tu mam plne zuby. Ten bazen a zimak je paradni, manzel hraje rekreacne hokej, to by se mu libilo. @kvaček asi neprozradis kde to je?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4716
27.12.14 14:05

Ja mluvim i slovenyky, takze umyt si ruky je pro me jako umyt si ruce :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14335
27.12.14 14:06

@marrlinka tak mě tot nějak nevadí.. osobně mi vadí.. např. vomáčka, vosel, vohon.. vo v před slovem :mrgreen:
Ale já mám v Praze sestřenici a přistěhovanou k Praze druhou, takže jsme docela zvyklá na tuto mluvu - pražskou
My se jako děti bavily, když třeba přijela na prázdniny a vyměnily jsme si pár slovíček..
Já jsem se smála bačkorám a pantoflům ona zase papučám :mrgreen: já se smála naběračce a ona žufánku

Příspěvek upraven 27.12.14 v 14:09

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9374
27.12.14 14:07
@marrlinka píše:
Kamarada roky hromadne iritujeme zamenovanim slov dele a pozdeji, nez jsem ho potkala, tak jsem pojedu pozdejc a pojedu dyl povazovala za synonymum. Pry to stve vsechny moravaky, ze to rikame blbe :)

No teda není synonymum :cert: :cert:

Dýl = delší doba. Např.: Bude mi ta práce trvat déle/dýl.
Později = později. Např.: Přijdu k tobě později.

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: Za studií pocházel jeden můj spolubydlící z Čech a o tomhle jsme se taky pořád dohadovali :lol: :lol: :andel:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74219
27.12.14 14:09

@Ájinka85
tak pojď k nám :lol: :lol: školku mám 5 min. od baráku, první stupeň školy naproti domu, druhý stupeň vedle školky, 3 krámy s potravinama, s toho jeden supermarket dokonce, na městys dobré :mrgreen:
máme tu vše co potřebujeme, dokonce tu vlak zastavuje, busy jezdí furt a jelikož jsme blízko Holíče, tak tu najdeš i dost bratrů ze Slovenska :jazyk: běžně sem jezdí nakupovat, pracovat

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4716
27.12.14 14:09

Holky, potrebovala bych konkretni vesnice, mestecka v okoli Hradiste, abychom to pak meli blizko k rodine na SK, bydli hned za hranicema ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2997
27.12.14 14:11
@Kobliha51 píše:
@marrlinka

Jo, kvuli „umyt si RUKY“ bych tam zit nemohla

Tohle mi přijde - mírně řečeno - úplně neuvěřitelné. Vadí ti tolik i jiná nářečí, jiná pleť, jiná zem?

Nejsem zadnej xenofob, pokud jsi to nepochopila jako vtip (byl za tim smajlik), tak to mas blby. Posklebovani se tomu, jak kdo mluvi - prazaci jsou vtipni, u nas se zase vzdy a vsude cpalo proteticke „v“ (vokno, voko, vomlatit), moravaci mluvi pro nekoho taky legracne. Jsem inteligentni tvor, moravaku znam hodne, spousta jich po studiich zustala ve stejnem meste jako ja. Budes se divit, ale i po mnoha letech snad pokazde skoncime hovor u nasich odlisnosti co se reci tyka a sklebine se sobe navzajem, co komu vadi, co se jak rekne (takove ty krajove specialitky). Nikdy me nenapadlo se urazit, kdyz se moravak zlobil, ze rikam neco, co mu trha usi. A ani me by nenapadlo, kdyz se vysmivam obratu „umyt ruky“, ze to nekdo postavi na hlavu a udela ze me holohlavce, co rve vaclavaku s transparentem „vyhladit zidy a cinani do plynu“. Jako promin, ale tos fakt prestrelila.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2997
27.12.14 14:15
@kvaček píše:
@marrlinka tak mě tot nějak nevadí.. osobně mi vadí.. např. vomáčka, vosel, vohon.. vo v před slovem :mrgreen:
Ale já mám v Praze sestřenici a přistěhovanou k Praze druhou, takže jsme docela zvyklá na tuto mluvu - pražskou
My se jako děti bavily, když třeba přijela na prázdniny a vyměnily jsme si pár slovíček..
Já jsem se smála bačkorám a pantoflům ona zase papučám :mrgreen: já se smála naběračce a ona žufánkuPříspěvek upraven 27.12.14 v 14:09

To „v“ mi nevadi, ja v tom vyrostla. Ale je prvda, ze hodne lidi to zarazi a co jsem se z pdstehovama z dpsahu krkonosskeho nareci, tak to v uz taky moc nepouzivam, ba dokonce mi to pripada teosku humpolacky :lol: Clovek casem naposloucha mistni nareci, at chce nebo ne, si myslim :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74219
27.12.14 14:15

@marrlinka
a co takové rožni světlo? :lol:
Segra učí Pražáky už šestý rok náš jazyk :pankac:, podle toho jak vždycky vypráví zážitky, tak si tím zpříjemňují pracovní dobu v práci.

@Ájinka85
poblíž toho Hradiště Kunovice jsou hezké, Veselí, Strážnice tam by jste taky určitě našli co potřebujete

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4716
27.12.14 14:17

@Kelsey bude cas, mrknu. Mestys bych brala :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6865
27.12.14 14:17
@marrlinka píše:
Jo, kvuli „umyt si RUKY“ bych tam zit nemohla :lol:
Sorry, vim, ze je to OT

A co chodíte umýt vy? Ruce?? :?:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3739
27.12.14 14:18

@Ájinka85 Buchlovice a okolí pěkný, Buchlovice krásný lesy, Kyjov a okolí. Kolem Zlína je taky pěkně, Kroměříž

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Turbo 3v1

• (4.8) + 10 recenzí