Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Vlaďka 83 píše:
Na VHS v Regensburgu je rozhovor stylem mluvení s jiným účastníkem zkoušky, takže když chytneš někoho, komu je špatně rozumět, nemáš šanci. A na ten dopis je strašně málo času.
Já dělala na VHS ve Villingen-Schwenningen a bylo to to samé. Byli jsme smíchaní večerní kurz a lidičkové s intenzivního kurzu, takže hodně cizích lidí. Já měla štěstí, že jsem chytla holčinu od nás z kurzu, tak jsme byly na náš akcent zvyklé. Je faktem, že někteří mluvili opravdu hrozně.
Z našeho kurzu B1 nás zkoušku absolvovalo 5 a z toho 2 neuspěli.
Z kurzu B2 jsme to zvládli všichni ![]()
Chodila jsem do kurzu před každou úrovní jen jeden půlrok, jako přípravu na zkoušku, a vůbec toho nelituji, dost mi to pomohlo. Přípravu s naší lektorkou považuju za super, dělali jsme hodně rozhovory, psali dopisy, povídaní…měli referát na téma, bylo to fajn.
V obou kurzech lektorky některým lidem nedoporučili zkoušku absolvovat.
@Vlaďka 83 píše:
Na VHS v Regensburgu je rozhovor stylem mluvení s jiným účastníkem zkoušky, takže když chytneš někoho, komu je špatně rozumět, nemáš šanci. A na ten dopis je strašně málo času.
Jo, to je u nás stejné, špatně jsem to napsala. Já měla všechno většinou hotovo hned, moc se s tím nepatlám
Když je tomu druhému blbě rozumět, není to tak hrozný, prostě se zeptáš znovu nebo pomohou ty učitelky. Holka od nás měla naopak kluka co byl hodně dobrý a ten jí málem nepustil ke slovu ![]()
Ja to sice už dva roky, ale něco si ještě vybavuji…
u B2 jsme měli představení formou rozhovoru s partnerem a pak téma,
měla jsem vykání a tykání na pracovišti…
co jsem považovala za nejhorší u B2 byla část, kdy jsme měli ohodnotit výroky na základě článku jestli jsou negativní nebo pozitivní…
pak jsme měli najít chyby v dopise a ty opravit…tohle fakt nesnáším ![]()
Holky, díky moc za odpovědi. Já jsem se špatně vyjádřila já chci jít teď teprve na kurz B1 a bojím se toho, že mi řeknou, že tam nemám co dělat, protože neumím pořádně mluvit. Zkoušku B1 ještě neřeším.
@fia80 píše:
Holky, díky moc za odpovědi. Já jsem se špatně vyjádřila já chci jít teď teprve na kurz B1 a bojím se toho, že mi řeknou, že tam nemám co dělat, protože neumím pořádně mluvit. Zkoušku B1 ještě neřeším.
Záleží koho na kurzu chytneš za učitele. Já měla super človíčka, který nás rozmluvil a do toho nacpal gramatiku aniž by to bolelo. Ale potkala jsem pár lidí, kteří si na vyučujícího stěžovali, že po nich vyžadoval úkoly pomalu na dvě hodiny práce ze dne na den a že vysvětloval nelogicky. Nakonec všichni, co chodili na B1 přešli k nám do skupiny. Takže je to o štěstí, ale nebála bych se ![]()
@fia80 píše:
Většinou se dělají rozřazovací testy. Na B1 neumí většina moc dobře mluvit
@romype píše:
Nevím jak je to jinde, v Bavorsku konkrétně pokud žádáš o občanství musíš mít min. Zertifikát z B1, plus Zertifikát z historie, politiky plus ještě další věci, pak zaplatíš cca 250 euro a zažádáš o občanství, ale pokud jsi vdaná za němce, můžeš žádat po 3 letech pobytu v německu, pokud ne, tak po 8 letech pobytu. Jinak zase konkrétně v Bavorsku, nemůžeš rovnou dělat B2, musíš doložit nejprve zertifikát z B1, pak teprve můžeš dělat B2 - běžná praxe na VHS- škola, kde se pořádají kurzy. Jinak hzkušenost mám takovou, že v kanceláři těžko práci seženeš, chtějí doklady o vzdělání, pokud nemáš gympl, a máš jinou střední školu s maturitou, pro německo jsi bez maturity, a pokud nemáš Ausbildung, jsi vícemeně v háji, protože školy každoročně chrlí spousty absolventů, kteří se hlásí do kanceláří a mají dost vysoké požadavky.
mám maturitu z gymplu
Holky, pojdte do te skupinky Maminky v zahranici, at nemusime byt anonymni ![]()
Ahoj holky, za par dni se stehujeme do Nemecka. Chtela bych se vas zeptat na nektere veci, ktere jsem nedohledala podle mych predstav.
Jsem na rodicovske dovolene, kterou pobiram v CZ, jak je to s Kindergeldem, kdyz muz pracuje - mame na nej narok?
Dalsi dotaz by byl ohledne jesli, mate dobrou zkusenost? Mam dceru ve veku dvou let a tady v CZ velice rada chodi do skolicky.
A pak mam uplne jinou otazku, ktera neni tedy zivotne dulezita
.. Resili jsem doma televizi, mate nejaky tip, jak sledovat v DE ceskou TV (vyjma net)?
@fischiss ahoj, pojd taky k nam do skupinky, pokud chces ![]()
Tv resime-neresime, zatim nam staci ten net, uz jsme si zvykli ![]()
Kindergeld dostanete, jedina podminka je muz pracujici v De, proste aby tu odvadel dane ![]()
Rodicak, tam je to slozitejsi. Prednost ve vyplate ma Nemecko, ale pak doplaci Cr, pokud mas trvajici prac. pomer zatim v Cr?
@fischiss Ahoj moje deti chodily do jesli od jednoho roka… a zkusenost mam dobrou. Meli jsme dobre jesle, ted se chysta nejmladsi ratolest nastoupit na 14 mesicich v zari… nevim v ktere spolkove zemi zijete, musis si zjistit jak to funguje u vas… v nekterychzemuch smi byt decko, kdyz oba rodice nepracuji, ve skolce/jeslich maxna 4 hod/denne… jinde toto omezeni neni… a taky ceny jesli jsou v ruznych zemich diametralne odlisne, tak aby jste nebylo prekvapeni. ( v nasem meste stoji jesle na 6/h denne pres 700€ )
Jak je to v DE s rodičovskou dovolenou? Já sem asi blba ale co sem četla tak sem se v tom zamotala tak, ze už vlastně nechapu nic… Je to jen na rok a pak zpatky do prace a dite do jeslicek a nebo 3roky může byt člověk s dítětem doma?
děkuji za odpověď ![]()
@Kajjjla Muzes byt s ditetem doma i 3 roky, ale bez penez… vyplaceni rodicovskeho prispevku je na rok, event. max na 2 roky pri ElterngeldPlus pokud vim.
@Agrion JoJo takže sem to v rámci dobře pochopila ze dat si EG na 2 a jsi doma dva s penezma, jen se ti to dělí 2ma ta částka.
Děkuji za odpověď a objasnění ![]()