Život v Německu

Napsat příspěvek
Velikost písma:
1055
19.2.18 22:20
@Anonymní píše:
Nasli jsme byty 40m treba 1kk za 320 e za kalmiete a treba plus 120 nebenkosten, eliktrika kolik stoji 100 e? A internet 50e…cca 500-600 e. Jsou i levnejsi byty ale tam byva problem pes.Jinak za 2000 netto clovek pokud je sam vyzije? Myslim uplne?
Ja bych rada od zacatku nejakou uz praci v kanclu. To byla dejme tomu podminka ale nevim zda se to s B1 da neco takovyho..

Kancl a B1 nepočítej. A myslím, že obecně bude problém dostat se na práci do kanclu. Až na výjimky (programátoři, nabízení služeb přímo českým firmám), tady cení ochotu pracovat manuálně a schopnost nezapojit věci blbě, ochotu pracovat se starými lidmi apod. V REALu na pokladně (místní řetězec) chtějí B2, tak si to porovnej. Bavorsko jako takové je vyhlášené svým zkostnatělým přístupem k moderním technologiím - tady se píšou zásadně dopisy oficiálních forem s oficiální rétorikou, né emaily ( takže min C1). :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35846
19.2.18 22:54
@Anonymní píše:
Jako brat se kvuli pojistce…promin ale vetsi blbinu sem neslysela jeste :zed:
Nehlede na to ze ja resim to zda je mozne se naucit za rok nemecky abych tam rovnou dostala praci.

Ona ta pojistka totiž dost stojí, cca 180 euro myslím… My se třeba brali narychlo, abych mohla do porodnice :lol: ale my by jsme se vzali i bez toho časem. Prostě jako manželka máš o dost víc výhod.

Jinak pokud ti nevadí žít v nějakém pidi bytě bez kuchyně, což je tady většina.. asi ti to přijde jako dost peněz, ale my co tu jsme dýl vime že to zas takový balík není… Jinak práce, u nás se dá najít i s angličtinou, dokonce i češtinou (plus samozřejmě ještě aj nebo NJ). Ale jsme velký město. Ale většina Němců anglicky umí perfektně, takže aj tu zas taková výhoda není.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
20.2.18 07:56

Clovek s 2000 netto vyzije sam v pohode. Manzel bere 2100, ja na ceske rodicovske, k tomu pridavky na deti. A uzivi nas taky a to mame najem 1200. Samozrejme si ted nevyskakujem, dovolene apod.,ale vyzijeme :)

• Citovat
  • Upravit
3819
20.2.18 08:21
@Anonymní píše:
Clovek s 2000 netto vyzije sam v pohode. Manzel bere 2100, ja na ceske rodicovske, k tomu pridavky na deti. A uzivi nas taky a to mame najem 1200. Samozrejme si ted nevyskakujem, dovolene apod.,ale vyzijeme :)

Mas pravdu… vyzit se s tim da, kdyz clovek setri. Otazkou je, jestli se ale kvuli tomu vyplati opustit pratele a socialni zazemi v CR a jit zit do ciziny :nevim: Urcite to neni pro kazdeho… zalezi na tom, co si od toho slibuji..podle me to na „lepsi zivot“ nebude… spis pro sbirani zkusenosti, nauceni se jazyka a chlapovi ke kariernimu postupu..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
126
20.2.18 09:00
@Vlaďka 83 píše:
Tak se neberte, ale v Německu platí, že vše se dá odepsat z daní, vč. kurzu jazyka pro manželku, kurz dovedností (rekvalifikační kurz), dojíždění do práce, odlučné od manželky (za předpokladu, že bude nějakou dobu bydlet ještě v ČR) apod. Naopak bez patřičného nemalého zdanění nesmíš poslat na jiný než svůj nebo manželčin účet větší částku peněz a hromada majitelů bytů nesezdanému páru, ten byt nepronajmou. V Německu neplatí, že manželství je kulaté razítko bez výhod. Tady je nevýhodou žít na psí knížku - vyšší daně pro sólisty.Ještě upozornění: v Německu platí zákon, že každý zaměstnanec pracující na území SRN musí dostávat přiměřený plat k pozici stejný, jako místní pracovník v místní firmě. A pokud budeš mít nižší plat od českého zaměstnavatele, musí ti to místní firma dorovnat. Viz. žaloby českých a polských kamioňáků. ;)

Omloumvam se zakladatelce ze lezu so diskuze, ale zaujala mne tva zminka o tom ze nesmis bez zdaneni poslat penize jinemu na ucet nez sobe nebo manzelce? Muzes mi to nejak nic vysvetlit? Mohu mit Jako cl. zamestnany a zijici v Nemecku zaroven Jak cesky tak nemecky ucet? A posilat si obcas penize z nemec.uctu na cesky?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3265
20.2.18 09:17

My jsme teda šli do Německa i s dětmi a němci nám byt menší než 90 metrů čtverečních nechtěli pronajmout. Oni mají šílené měřítka na metry čtvereční. Takže je taky možnost, že Vám malý byt 40 m2 nikdo nebude chtít pro 2 lidi pronajmout. Psi taky bývají problém. Ale záleží na tom v jaké lokalitě hledáte. Každopádně pokud si pronajímatel bude moci vybrat mezi němcem a čechem, tak vždycky vyhraje němec. Pokud nemáš platební historii v DE, tak musíš pronajímatelům místo toho ukazovat pracovní smlouvu a oni se pak taky podle platu rozhodují, komu byt pronajmou.

Ohledně té svatby je pravda, že se to vyplatí, když je velký rozdíl v příjmu nebo když jsi přihlášená na radnici a musela by sis platit zdravotní pojištění. Pak, jestli budete mít příjmy podobné a ještě nebudete mít děti to tak výhodné není. Dá se to obejít tím, že po dobu kurzu by jsi byla ještě přihlášená v ČR - tam je zdravotní pojištění levnější + by ses cestovně připojistila.

Já budu v DE v březnu rok a tím, že nepracuju, tak se mi moje němčina moc nezlepšuje. Základ je nebát se mluvit a dělat chyby. Hodně začít poslouchat němčinu. Pokud by jsi se rozhodla, že pojedete, tak ti můžu poslat odkazy na učení. Pokud by jsi se tomu hodně věnovala, tak jsi se schopna za ten rok dostat na B2. Ale to chce úplně přepnout do němčiny a fakt se ji učit a hlavně mluvit. A pak stejně příjdeš do DE a oni na tebe promluví a člověk se nechytá :mrgreen: :zed:, pokud to nemá naposlouchané z TV nebo rádia - hlavně, když jste v oblasti s nějakým nářečím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3265
20.2.18 09:18
@markytanka2 píše:
Omloumvam se zakladatelce ze lezu so diskuze, ale zaujala mne tva zminka o tom ze nesmis bez zdaneni poslat penize jinemu na ucet nez sobe nebo manzelce? Muzes mi to nejak nic vysvetlit? Mohu mit Jako cl. zamestnany a zijici v Nemecku zaroven Jak cesky tak nemecky ucet? A posilat si obcas penize z nemec.uctu na cesky?

Pokud jsi zaměstnanec, tak ti příjem daní firma. S tímto příjmem si můžeš dělat co chceš - i ho poslat do Česka na svůj účet.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
126
20.2.18 09:25

@fia80 diky moc za odpoved

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1055
20.2.18 09:32
@markytanka2 píše:
Omloumvam se zakladatelce ze lezu so diskuze, ale zaujala mne tva zminka o tom ze nesmis bez zdaneni poslat penize jinemu na ucet nez sobe nebo manzelce? Muzes mi to nejak nic vysvetlit? Mohu mit Jako cl. zamestnany a zijici v Nemecku zaroven Jak cesky tak nemecky ucet? A posilat si obcas penize z nemec.uctu na cesky?

Můžeš mít dva účty. Musíš pak podávat dvě daňová přiznání - v ČR i SRN. U české banky musíš uvést, že máš daňový domicil (platíš daně z příjmu) v Německu. V Německu musíš v daňovém přiznání uvést, že máš účet v ČR a pokud máš nějaké vyšší příjmy s úroků, tak je musíš zdanit v ČR a do německého přiznání tuto skutečnost uvést. Peníze převáděné mezi účty u stejného majitele účtu nejsou problém. Na problém jsme s manželem narazili, když mi manžel ze svého německého účtu posílal na můj český peníze (já jsem disponentem u něj a on u mě). Německá banka nás vyzvala k doložení vztahu mezi majiteli účtu (překročili jsme od daně osvobozenou částku mezi fyzickými osobami bez příbuzenského vztahu). Kdyby jsme nebyli manželé, měl by manžel převod na účet v zahraničí zpoplatněný vyšší částkou (můj účet je na fyzickou osobu ne firmu, u PO je to jinak). Důvod je, že by se mohl vyhýbat daním z příjmu z úroků z vyvedením peněz do zahraničí a pár dalších důvodů zabalených v paragrafech a právnické němčině. ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
126
20.2.18 09:50

@Vlaďka 83 ah tak tohle jsem vubec nevedela. V Cr nemam zadny prijem Jen si obcas poslu nejake penize z nem.uctu na cesky. V nemecku jsem podavala priznani Jen jednou Jako zamestnanec bez vedl. prijmu nejsem povinna ho podavat. Myslis ze i tak jsem povinna podavat v obou zemich dannove priznani a to Jen kvuli tomu ze mam v Cr ucet a obcas si na nej predposlu penize? Nikdy jsem to bohutel nedelala?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1055
20.2.18 10:00
@markytanka2 píše:
@Vlaďka 83 ah tak tohle jsem vubec nevedela. V Cr nemam zadny prijem Jen si obcas poslu nejake penize z nem.uctu na cesky. V nemecku jsem podavala priznani Jen jednou Jako zamestnanec bez vedl. prijmu nejsem povinna ho podavat. Myslis ze i tak jsem povinna podavat v obou zemich dannove priznani a to Jen kvuli tomu ze mam v Cr ucet a obcas si na nej predposlu penize? Nikdy jsem to bohutel nedelala?

Je tam nějaká roční částka, u které se daňové přiznání podávat nemusí. Ale v ČR se to pořád mění. V SRN je to bez změny, ale částku taky z hlavy nevím - manželovi platí firma daňového poradce a já mám v Německu směšný příjem (pouze brigádu), tak se schovám pod jeho daňové přiznání. (Další výhoda soužití s razítkem :D )

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
126
20.2.18 10:21

@Vlaďka 83 diky zeptam se kamaradky cesky co dela dan. priznani tak snad Bude vedet co a Jak. Nevis zda za to muze byt nejaky postih? V Cr mam dva ucty z toho jeden mam Jen kvuli tomu ze nema poplatky a nizky poplatek za prevod. V budoucnu chci jeden zrusit. Ono je to pohodlnejsi mit ucet v cechach. Po blbe zkusenosti nechci tahat penize po kapsach.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1055
20.2.18 10:34

@markytanka2
Ta s postihem nevím. :nevim: Ale pokud tam nemáš několik melounků, tak to asi nikdo řešit nebude. Po mě a manželovi šli banky hned, jak se jim něco nezdálo (ze startu jsme během dvou měsíců přes účty převalili platby za prodej dvou aut a koupi nového, a ještě dědictví a kauci na byt a nová kuchyň se spotřebiči - cca 20tis€ tam a 450tis czk zpět - takže pálky, i když jsme neměli pomalu synovi na nové bačkory :zed: ).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
126
20.2.18 10:40

@Vlaďka 83 no u me nehrizi ani melounek s tou mou almuznou :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1055
20.2.18 10:53

@markytanka2
Tak se bát nemusíš - ty nedaněné částky jsou dost velké. ;) Poptej se ještě v ČR, ale v SRN je pár tisíc eur nic (stačí se mrknout do letáku xxxl, kolik stojí prkýnko na WC s obrázkem :mrgreen: ). :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Knihy z edice Disney Baby

• (4.8) + 40 recenzí

O Budulínkovi

• (5) + 5 recenzí