Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@V anda píše:
12 cisteho je cca 2000 mesicne…to ti prijde malo?
Na nemecko je to spis tak podprumernejsi plat. Nemuzes to prepocitavat na ceske. Ale Vetsina z nas ma rodinu, samotna holka by s tim dokazala fungovat, ale pro rodinu je to malo. Taky jako svobodna budes mit o dost vysii dane.
@pikola píše:
Na nemecko je to spis tak podprumernejsi plat. Nemuzes to prepocitavat na ceske. Ale Vetsina z nas ma rodinu, samotna holka by s tim dokazala fungovat, ale pro rodinu je to malo. Taky jako svobodna budes mit o dost vysii dane.
Pisu cisteho…mensi mesto mimo ty hlavni 2000 cisteho na jednoho me neprijde malo…
@V anda píše:
Pisu cisteho…mensi mesto mimo ty hlavni 2000 cisteho na jednoho me neprijde malo…
Ty ale nevis kolik budes mit cisteho dokud nevis, kolik budes mit hrubeho. Ono hodne zalezi na regionu a jak bude drahe bydleni.
@pikola píše:
Ty ale nevis kolik budes mit cisteho dokud nevis, kolik budes mit hrubeho. Ono hodne zalezi na regionu a jak bude drahe bydleni.
Ta pani ale neco psala ze si to zjistila ze by mela 1900 na to jsem reagovala
@V anda Pokud jsi sama a nenarocna, tak je to ok. V pripade, ze opravdu dostanes 2000€ na ruku… jako single budes ale v 1. danove tride… takze uvidis, kolik by ten plat byl v realu.
@V anda píše:
Uprimne ty rozdily mezi cz a de nejsou zas tak velky. Kdyz nebudu brat ze budes v nejakem velkem a drahem meste jako mnichov bonne frankfurt atd tak pokud nebudes mit lo zdaneni aspon 2000 a vic tak si ani neuprdnes. Ja bydlim ve meste 150 000 ob respektive ve vesnici tesne za nim a ubytko bez elektriny atd mam za 590ecek kdyz vezmu poplatky a pojistku bydleni jsemna 800 s rezervou. Dojizdeni do prace me vyjde na skoro 300e, poplatek ze psa a veterina atd v prumeru cca 150 e mesicne? Mobil, pojistka dalsich 100e. Necekany vydaje jako zubar, nemoc, nova pracka a s tim i zaplaceni instalatera!!! novy mobil atd jsou tady draha sranda. Obcas cesta domu tak 3× za rok a jelikoz mam starsiho psika co nevydrzi 6h cestu busem tak vlakama…to ti taky hodi nekik set!!! ecek navic. Mam v cistem skoro 2500 a bydleni jedno z nejlevnejsih co jsem tad nasla kam muze i pesan a muzu ti rict ze jsem za rok a pul co mam tenhle vetsi plat( predtim jsem mela pres 2000) na dovolenou u more nenasetrila…a tim myslim i blby spanelsko. Kazda mince ma dve strany a jak pisou holky zalezi na tom presne kolik budes mit a zda sezenes levne bydleni. Je to tady hezci, cistci, lip organizovany atd proste jiny ale rozhodne si nemyslim ze je to lepsi pro beznyho pracovnika po fin strance. V podstate co usetris za jidlo das za sluzby typu bydleni doprava veterinar atd…
Anonym nebo smazat prosim - fin situace
@Patricia89 píše:
Ale to neni 2000 cistyho. Hrubyho to je 2160 (11×180)
Kde zijes, tam jsou uplne jiny dane. Spocitej si to na jejich kalkulacce.
Me teda vyslo z hrubyho 2160 v Klasse 1. A Bayern tak 1450 cistyhoCim dal vic me utvrzujes v tom, ze si to predstavujes jak hurvinek valku.
Hele a umis cist? Asi moc ne ze? Ja psala v cistem tedy 2000 cisteho tedy poodectu dani. Chapu ze jsi asi jednodusi ale co je k nepochopeni a slovech „2000 cisteho“?
@Patricia89 píše:tady pises, ze 12 je CCA 2000 mesicne.
Tak ti pisu, ze neni. A uzivatelka pred tim myslela 12 na hodinu. Tudiz hruby. Vzdy se uvadi plat v hrubem.kazdej zamestnavatel, zamestnanec ti rekne plat v hrubem.
Ty sis tady z toho udelala cistej platpani pred tebou to myslela v hrubym.
Ale my se predtim s pani A bavili ze 2000 v cistem je pro nenarocnou bezdetnou ok a na to se navazovalo…
@Patricia89 píše:
Byla rec o cesich a slovacich, kteri pracujou za 12 na hodinu. Tudiz 1400-1500. A 2000 ve fabrice delnici u masiny nedostanou.
2000 pro cecha, kterej dojede domu a vymeni, tak je to ok.
Ale mit celou rodinu v nemecku, tak je to na hrane.Jednodussi? Ja se tady furt neptam, jestli vyziju v nemecku nebo ne
Ti tady bylo 100× receno, ze ti to nikdo nepovi a ty se furt ptas
Kolikrat ti bylo odpovezeno a ty si jako kolovratek. Takze si ty keci na me, nech od cesty.![]()
Jaky kecy neumis cist a tam to zacina a konci.
Holky, hledám nějakou dobrou duši, která by mi objednala v Německu panenky Gotz. Do ČR neposílají.
@MisaHanuska píše:
Holky, hledám nějakou dobrou duši, která by mi objednala v Německu panenky Gotz. Do ČR neposílají.
zkus najit obchod, ktery posila do Ceska, napr:
www.tausendkind.de
https://www.mytoys.de/goetz/
Amazon a pod.
Urcite najdes snadneji a rychleji nejaky obchod nez dobrou dusi.
Už jsem vyřešila a dobrá duše se našla ![]()
Navíc panenky Just Like me mají tu výhodu, že se dá vybrat jestli blondýna, bruneta nebo zrzka, modré nebo hnědé oči a bez oblečení stojí jen 15E. Což se jinde s pochopitelných důvodů objednat nedá. Proto jsem hledala tuhle možnost. Ale za odkazy i tak díky. ![]()
Ahojte holky, je tu některá z vás, co by mi poradila, zda je možné odstěhovat se v puli skolního roku do Německa s 11 letým dítětem, které umí pouze Anglicky zatím? Předem děkuji za odpovědi
Určitě se přestěhovat v půlce roku můžeš. Po přihlášení na radnici se hned musíte přihlásit i do školy. Většinou dítě dají do zvláštní třídy, kde s ním trénují jazyk a když ho umí, tak pak půjde do normální školy, dle Vašeho výběru. Nebo půjde do normální třídy a než se naučí jazyk, tak pak bude opakovat ročník. Ale počítej s tím, že v Německu je jiný školský systém než u nás a proto si pak musíš vybrat na jakou školu půjde. info o školském systému
Další možnost je ho dát soukromé školy, kde se učí angličtina. Obecně počítej, že děti se v kolektivu učí jazyk hodně rychle a už nyní mu můžeš pouštět pohádky z youtube v němčině, ať si jazyk alespoň pasivně naposlouchá.
To je ted asi v seste tride? Ale pokud neumi vubec nemecky, tak ho pak asi nechaji opakovat rocnik. Ale vubec nevim, jak budou rozhodovat do jake skoly patri - Gymnasium, Realschule, Hauptschule. Vlastne taky zalezi na spolkove zemi, kam se stehujete.
Jinak ty zvlastni tridy jsou jen ve velkych mestech. U nas v okoli zadna neni (Bavorsko - venkov).
A asi bych mu hned nasla ucitele nemciny aby hned zacal…