Život v Německu

Napsat příspěvek
Velikost písma:
3819
27.10.17 17:28

@marianka87 Pokud nebyl v CR na gymplu tak pujde na Mittelschule…vetsine mest jsou „integracni“ tridy pro deti bez jazykovych znalosti… ovsem v soucasnosti plne azylantu… soukroma skola by jiste byla moznosti, pokud si to ovsem muzete dovolit, protoze skolne je vetsinou pekna palka ( u nas Montessori skola - 3000€ zapisne + 370€ mesicne skolne)… vycestovat s takhle starym deckem je proste slozite…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
28.10.17 15:08

Omlouvam se jestli dotaz zni hloupe ale chci se poradit…

S pritelem od doby co jsme spolu snime o tom ze jednoho dne budeme bydlet v cizine. Dva roky jsme usilovali o ameriku ale nevyslo to. Pak jsme uvazovali o svajcu, protoze pritelova firma ve ktere dela ma dcerinou firmu tam ale nedostal se na to misto. Schodou okolnosti jeho byvaly kolega a kamarad dela ve strednim meste v zapadnim Nemecku pro jednu velkou a znamou firmu. Pritel poslal zivotopis a na pohovoru mu rekli ze by ho vzali od ledna uz ale pritel ma v praci smlouvu s delsi vypivedni lhutou a mohl by az nejdriv od dubna. Oni rekli ze tak dlouho necekajj ale ze furt nekoho schaneji ze jim prijde seriozni a at sleduje primo jejich stranky ze kazdy tyden hledaji skoro nekoho na podobnou pozici.
Takze tedka o tom uvazujeme. Pritel nemecky umi. Problem jsem ja. Anglicky umim plynule ale nemecky ani slovo. Ten priteluv znami rikal ze bych mohla do te stejne firmy ze tam pry kazdy stredni sef ma svoji asistentku a ze se to tam dost toci ze furt ty zensky chodi na matersky ze taky minimalne kazdy mesic nejakou schaneji. Pry ta pozice obnasi ze ta asistentka pripravuje nejake jednodusi podklady na schuzky ci pro ten jeho txm zamestnancu, vyrizuje emaily a postu, objednava veci do kancelare a jeho tym a komunikuje mezi sefem i jeho tymem a dalsimi oddlenemi a treba preposila zadosti o dovolenou na personalni atd ale zaroven dela i sekretarku ze vari kafe, chodi na postu atd…
Ze ta odbornost tam zadna neni ale spis jde o sekretarku a sefovu druhou ruku atd.
Me by zajimalo zda nekdo poradi jaka minimalni znalost nemciny by na tohle byla potreba? Abych mohla jet na pohovor a zvladnout ho? Najala jsem si soukromeho lektora nemciny 3× tydne 90 min. Jaka myslite ze je treba uroven? Stacila by A2?
Ja se v tom popravde moc nevyznam…umim plyne anglicky, studovala jsem dokonce 2 roky VS v cizine anglicky ale nikdy jsem se o tohle razeni atd nezajimala…

Prosim anonym-nechci aby nekdo nas poznal zvlast kvuli pritelove praci. Prece jen by asi nadseni nebyli. Dekuji

• Citovat
  • Upravit
1703
29.10.17 19:00
@Anonymní píše:
Omlouvam se jestli dotaz zni hloupe ale chci se poradit…

S pritelem od doby co jsme spolu snime o tom ze jednoho dne budeme bydlet v cizine. Dva roky jsme usilovali o ameriku ale nevyslo to. Pak jsme uvazovali o svajcu, protoze pritelova firma ve ktere dela ma dcerinou firmu tam ale nedostal se na to misto. Schodou okolnosti jeho byvaly kolega a kamarad dela ve strednim meste v zapadnim Nemecku pro jednu velkou a znamou firmu. Pritel poslal zivotopis a na pohovoru mu rekli ze by ho vzali od ledna uz ale pritel ma v praci smlouvu s delsi vypivedni lhutou a mohl by az nejdriv od dubna. Oni rekli ze tak dlouho necekajj ale ze furt nekoho schaneji ze jim prijde seriozni a at sleduje primo jejich stranky ze kazdy tyden hledaji skoro nekoho na podobnou pozici.
Takze tedka o tom uvazujeme. Pritel nemecky umi. Problem jsem ja. Anglicky umim plynule ale nemecky ani slovo. Ten priteluv znami rikal ze bych mohla do te stejne firmy ze tam pry kazdy stredni sef ma svoji asistentku a ze se to tam dost toci ze furt ty zensky chodi na matersky ze taky minimalne kazdy mesic nejakou schaneji. Pry ta pozice obnasi ze ta asistentka pripravuje nejake jednodusi podklady na schuzky ci pro ten jeho txm zamestnancu, vyrizuje emaily a postu, objednava veci do kancelare a jeho tym a komunikuje mezi sefem i jeho tymem a dalsimi oddlenemi a treba preposila zadosti o dovolenou na personalni atd ale zaroven dela i sekretarku ze vari kafe, chodi na postu atd…
Ze ta odbornost tam zadna neni ale spis jde o sekretarku a sefovu druhou ruku atd.
Me by zajimalo zda nekdo poradi jaka minimalni znalost nemciny by na tohle byla potreba? Abych mohla jet na pohovor a zvladnout ho? Najala jsem si soukromeho lektora nemciny 3× tydne 90 min. Jaka myslite ze je treba uroven? Stacila by A2?
Ja se v tom popravde moc nevyznam…umim plyne anglicky, studovala jsem dokonce 2 roky VS v cizine anglicky ale nikdy jsem se o tohle razeni atd nezajimala…

Prosim anonym-nechci aby nekdo nas poznal zvlast kvuli pritelove praci. Prece jen by asi nadseni nebyli. Dekuji

na takovou pozici ti A2 rozhodně nestačí, musela by jsi mít minim. B2 az C1, navíc je otázka, jak by řešili i tvoje vzdělání, němci jsou v tomhle dost náročný.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3265
30.10.17 20:57

Taky si myslím, že je na tuto pozici min. B2. A2 mám já a je to v rámci komunikace s němci velká bída a to jsem v oblasti, kde všichni mluví hezkou němčinou.

Ale je možnost najít něco, kde se ze začátku využije tvoje angičtina.

Pro příklad - v rámci dopoledního nebo odpoledního intezivního kurzu v DE se dá jedna úroveň udělat za 2 měsíce a stojí to alespoň u nás 500 euro. Ale na kurz se teprve chystám, tak jsem zvědavá jaký ten pokrok v němčině bude.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
31.10.17 20:31

Myslim, ze minimum je B2. Ja pri nastupu do prace mela B2 zkousku na 95 % a i presto jsem ze zacatku s nemcinou zapasila. A to mam misto, kde pracuji s cislama a nemusim moc telefonovat, protoze vsechno vyrizujeme pres email, abychom to meli pisemne. Neumim si predstavit, ze by me nekdo prijmul na pozici sekretarky s mymi znalostmi. A nevim, jak je to jinde, ale v Bavorsku - Mnichov se pozice sekretarek dost rusi a tudiz na jedno volne misto se hlasi hodne uchazecu. A verim, ze u velke zname firmy, kde chce pracovat kazdy, pozaduji vzdelani - Bürokaufrau / Büromanagement.
Ale treba bys sehnala neco jineho a dodelala si nejaky kurz po vecerech, abys mohla delat kvalifikovanou praci. Pokud nemas nejake super znalosti, nebo diplom ze super zahranicni skoly, tak pokud jsi v Nemecku nikdy nepracovala, tak bez nejakeho rekvalifikacniho kurzu nebo zkousky tady nic dobreho nesezenes. Znalosti nemciny potrebuje i Putzfrau.

• Citovat
  • Upravit
1703
1.11.17 17:16
@Anonymní píše:
Myslim, ze minimum je B2. Ja pri nastupu do prace mela B2 zkousku na 95 % a i presto jsem ze zacatku s nemcinou zapasila. A to mam misto, kde pracuji s cislama a nemusim moc telefonovat, protoze vsechno vyrizujeme pres email, abychom to meli pisemne. Neumim si predstavit, ze by me nekdo prijmul na pozici sekretarky s mymi znalostmi. A nevim, jak je to jinde, ale v Bavorsku - Mnichov se pozice sekretarek dost rusi a tudiz na jedno volne misto se hlasi hodne uchazecu. A verim, ze u velke zname firmy, kde chce pracovat kazdy, pozaduji vzdelani - Bürokaufrau / Büromanagement.
Ale treba bys sehnala neco jineho a dodelala si nejaky kurz po vecerech, abys mohla delat kvalifikovanou praci. Pokud nemas nejake super znalosti, nebo diplom ze super zahranicni skoly, tak pokud jsi v Nemecku nikdy nepracovala, tak bez nejakeho rekvalifikacniho kurzu nebo zkousky tady nic dobreho nesezenes. Znalosti nemciny potrebuje i Putzfrau.

a nehledě na to, psala, že má vejšky 2 roky, to znamená, že dodělané to nemá, tudíž je to nanic, a pokud nemá vyloženě maturitu z gymnázia, tak jí maturitu v německu neuznají, nebude mít žádný Ausbildung, takže pochybuju, že by jí vzali na takovouhle pozici, aspon u nás v bavorsku by měla asi smůlu a jak řikáš i znalost B2 si myslím, že není dostačující na tu pozici s náplní práce, kterou popisovala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2
2.1.18 13:53

Něco na sebe a tak 300 eur v kapse.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2
23.1.18 12:48

život v německu, porod v čechách

Ahoj holky,
nevím jestli tady ten dotaz náhodou už nezazněl, ale chtěla bych se zeptat jestli nemáte někdo podobné zkušenosti. Žiju v Německu, jsem nahlášená k pobytu, ale trvalý pobyt mám v ČR, přítel je taky čech a pracuje taky v Německu. Jsem těhotná a plánuju si „odskočit“ na pár týdnů na porod do Čech a pak se vrátit zpět do Německa. Nemáte někdo zkušenost, co všechno je potřeba zařídit ohledně úřadů a různých formulářů, na co nezapomenou, kde a jak a do kdy se nahlásit a tak? moc děkuji za jakoukoli pomoc :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3265
23.1.18 13:21

@k.kaacka pokud nemáš pendlerskou kartičku, tak si určitě domluv s německou pojišťovnou porod v ČR. Bez této domluvy by jsi měla nárok jen na nezbytnou péči. A po porudu určitě vyřídit rodný list a s rodným listem zajít vyřídit pas nebo občanku - nevím, zda se dělají nějaké rychlobočanky i pro malé děti - tak je to také dobré si zjisit.

Pokud ještě nejste svoji, tak je dobré, abyste před porodem zašli s přítelem na českou matriku a přítel uznal dítě za své a dohodli jste se na jméně.

Jinak doporučuji na facebooku skupiny: Holky, maminky a těhulky žijící v Německu nebo Ceske a slovenske maminky a zeny v Nemecku. Je jich tam pohromadě více a je větší pravděpodobnost, že některá z nich to již absolvovala:-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2
23.1.18 14:02

To Fia80: moc diky za odpověd, pendlerskou karticku mam, jestli myslis tu pres formular S1 ze jsem pojistena i v cechach takze doufam, ze v tom nebude problem. V cem hlavne plavu jsou Nemecke urady a veskere materske a co vsechno po me budou chtit. Na FB urcite mrknu, moc dekuji za rady!!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21680
23.1.18 15:30

Ja teda byla rada, ze jsem mohla rodit v Nemecku. Taky jsem pendler, ale opacne. :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21680
23.1.18 15:32

Jinak i zde je nova skupinka maminky v zahranici, tak se klidne pridejte, muzeme se podporovat :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3265
23.1.18 15:43

@k.kaacka na té žluté pendlerské kartičce je napsaný rozsah péče. Pokud tam máš napsáno: plná péče, tak je to OK.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3.2.18 05:12

Prosím o zkušenosti s prací a o životě v Německu

Dobrý den! Předem se chci omluvit, že skáču do diskuze maminkám a zárověn říci, že budu vděčná za jakoukoli radu! Našla jsem na Profesia.cz, a dalších dvou podobných portálech, nabídku práce do kavárny v Německu. Je mi 21 let a z různých důvodů studuji dálkově střední školu. Opravdu moc si přeji odejít za lepším životem. Je mi jedno jestli to vyjde v Německu nebo v Rakousku. Také mám zkušenost jako Au-Pair v Anglii, což bylo v mých 17-ti letech přes mou tetu, takže jsem se nemusela starat o cestovní pojištění, nebo jakékoli papíry. Co se týče Angličtiny, jsem na komunikativní úrovni, ovšem s Němčinou jsem na naprostém začátku, momentálně se snažím ovládat gramatiku s malým množstvím Německých sloves. Dovolím si říci, že mám odvahu na to risknout, že tu řeč prostě pochytím, samozřejmě se snahou o to. Co se týče školy, mám v plánu se domluvit ohledně pololetních testů a docházky, za kterými bych musela dojet už pouze na konci května. Také mám králíka o kterého se mi nemá kdo postarat, takže bych se opravdu otevřeně chtěl zeptat.. Myslíte si, že je možné odcestovat do Německa bez jazykových znalostí, s králíkem a s vyjímkou nějakého týdenního volna v době pololetního testu, nebo prostě po pár měsících v práci na HPP dát prostě výpověď a pak se angažovat v novém zaměstnání třeba na jiný inzerát? Myslím, že o sobě mohu říci, že vydržím opravdu těžký zápřah a udělám co bude v mých silách, jen se bojím, že si to maluji moc růžově. Znovu děkuji za rady, přeji krásný den.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3819
3.2.18 07:42

Mozne to jiste je… ovsem jestli to bude „lepsi zivot“ tezko rict… zvladnout se to urcite da a stesti preje odvaznym a pripravenyn ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Knihy z edice Disney Baby

• (4.8) + 40 recenzí

O Budulínkovi

• (5) + 5 recenzí