Život v Německu

Napsat příspěvek
Velikost písma:
21680
3.2.18 11:26

A uz vis kam bys chtela jit? Urcite bych bez podepsane smlouvy nikam neodchazela, horsi to bude s bydlenim, to se shani velice tezko a jsou drahe :( pokud mas odvahu a chut se ucit, proc ne. Vetsina tu ale zacina na ubytovnach. Vse zalezi na lokalite

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21680
3.2.18 11:28

Mozna tady najdes nejake info http://germany.cz

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3265
3.2.18 21:07

Bez jazyka tě jako obsluhu v kávárně nikdo nezaměstná - spíše někde do továrny nebo někde, kde ze začátku nebudeš mluvit s Němci.

Být tebou, tak bych spíše zvážila tu au-pair - buď do Německa nebo Rakouska. Tady můžeš začít chodit do kurzu a jazyk se naučit. S rodinou se domluvíš, že tehdy a tehdy potřebuješ být na týden kvůli škole pryč - zaplatí ti pojistku, jídlo, ubytování, kurz a dají nějaké kapesné - není to tak náročné a za rok, když se naučíš jazyk, tak už se můžeš nechat zaměstnat kdekoliv a za lepší peníze než za minimální mzdu, kterou dostaneš, když ten jazyk umět nebudeš. Taky budeš mít čas si najít nějaké ubytování. Kdyby mi bylo 21 let, tak bych to řešila takto.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3265
3.2.18 21:09

Taky si myslím, že když budeš mít někde minimální mzdu a budeš si jinak muset platit to jídlo, ubytování, kurz sama, tak ti taky moc peněz nezbude.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21680
4.2.18 08:21
@fia80 píše:
Taky si myslím, že když budeš mít někde minimální mzdu a budeš si jinak muset platit to jídlo, ubytování, kurz sama, tak ti taky moc peněz nezbude.

No to urcite, naklady jsou tu dost vysoke :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
19.2.18 14:49

Ahojky všem,

mám takový dotaz na lidičky co žijí v Německu nebo mají zkušenosti z jazyky. Prosím anonym - nechci aby se to dozvěděli příbuzní nebo třeba kolegyně v práci atd.

Mám přítele, bydlíme v mém bytě na hypo a nebýt toho, že by mohlo být víc peněz tak se máme fajn. Máme pejska a dítě zatím na plánu není. Mě je 29 a jemu 32. Jsme spolu dá se říct 3-4 rokem na vážno.

Bydlíme na sídlišti v Praze, ja makám v kanclu a on dělá nějakého online technika nebo co to vlastně je ohledně aut atd.

Ani jeden nemáme špatně placenou práci, ale poplatíme vše co máme, odložíme bokem a zbyde něco málo na dovču nebo nový mobil atd…prostě klasika,

A tedka k věci : přítel dostal nabídku v práce do sesterské firmy nebo dceřiné nebo prostě chápeme se :) do města cca 120 tis obyvatel v Německu - město ULM. Kontrakt by byl od roku 2019 ale ještě není dané zda by jel už v lednu nebo přesně za rok.

Ta práce není nijak extra placená ale čím víc o tom doma mluvíme tím víc vidím jak se mu to líbí a že by chtěl jet. Sám mě to řekl. Že to není nabídka života a už vubec se to nedá udělat kvuli penezum (ano měl by víc než tedka ale taky tam všechno víc stojí)

ale že je to prostě jiná lepší práce a že by si našlápnul karieru. Naučil by se něco jiného a nebyl by jen online řadovým pracovníkem, ale byl by v nějakém vývojářském podpurném týmu či co atd. Smlouva by byla zkušebka na 1 rok za tedy menší mzdu a po té další rok treningový pracovník než by se zaučil na
svoji pozici. Po té by dostal smlouvu na 3 roky už s platem jako ostatní němci a až po těch 3 letech by měl malinko nadstandartní plat i jak ostatní němci. Tedy cca 5 let života za průměrný kancelářský plat od cca 1800 netto po 2200netto. Což je na tu oblast prumer no.

Máme nějakou rezervu, byt tady na hypo bychom pronajali a zálohu a kauci na tu bychom měli a ještě by nám tam zbyla rezerva atd. Ikdybych já tam práci nesehnala, tak si myslím, že by nás při uskromění se uživil, byty v oblasti vycházejí na cca 500e, takže bychom to nějak zvládli třeba rok nebo tak. Ale

ideální to není.

Ale tedka k tomu problému. Já německy neumím ani fň nic prostě a ani mě to nijak nebaví ten jazyka ani extra ta země, ale mám touhu cestovat (s přítelem jsme se poznali když jsme oba bydleli v USA a já pak ještě bydlela chvíli ve Francii a pak asi rok v Aglii). Láká mě bydlet zase pryč, ALE… tady už mám

nějaké zázemí, práci v kanclu za jisté peníze, pondělí až pátek od do…a nechce se mi takové jisté místo opouštět. Prostě se mě dost příčí, že bych třeba zase prvních 3-5 let myla nádobí než bych se naučila pořádně německy. A zase třeba dva roky bez práce anechat ho nás živit se mi nelíbí taky a hlavně

nechci být zavislá.

Přítel na mě netlačí a říkal, že jestli nechci, že zustaneme tady ale že by hodně chtěl a jestli si nechci promyslet tuhle variantu: on by odjel za rok v lednu cca, vše by zařídil a postupně bychom se stěhovali, já bych tedka hnedka tady v praze nastoupila na kurz NJ a denně bych se večer ještě učila a odjela bych

za ním později až třeba začátkem léta a tam bych si zaplatila nějaký intenzivní 3 měsíční kurz ( protože bych už lecos uměla) a pak až se pokusila najít nějakou práci třeba recepční nebo něco takového.

Jako kdybych uměla neměcky tak řeknu jedem, ale takhle přece jen nechi být závsilá ikdyž vím, že ikdybychom se rozešli, že by mě bez penez nenechal atd ale prostě ráda bych odjela soběstačná,

Má týden na rozmyšlenou nebo do konce unora musí bud podepsat závazně nebo závazně odmítnout.

Chci se zeptat:

1. je reálné se třeba za rok a kousek dejme tomu rok a pul naučit nějak obstojně německy třeba B2 + nebo C1?
  1. jaké je to po fin stránce obecně tam? Mnoho lidí ruzně na diskuzích i tady píše, že už to není co bývalo a že zhruba těch 2000e netto co by měl je almužna atd.
  • Citovat
  • Upravit
7257
19.2.18 14:59

A nebudete chtít miminko? Není to špatná nabídka a vše co píšeš, ale podle mě tak o 10 let mladší osoby. Protože než se tam zaběhneš a dostaneš na nějakou pozici bude to tak 5 let…a pokud chcete založit rodinu nebude čas.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1055
19.2.18 15:22

Budu psát do tvého příspěvku

@Anonymní píše:
Ahojky všem,

mám takový dotaz na lidičky co žijí v Německu nebo mají zkušenosti z jazyky. Prosím anonym - nechci aby se to dozvěděli příbuzní nebo třeba kolegyně v práci atd.

Mám přítele, bydlíme v mém bytě na hypo a nebýt toho, že by mohlo být víc peněz tak se máme fajn. Máme pejska a dítě zatím na plánu není. Mě je 29 a jemu 32. Jsme spolu dá se říct 3-4 rokem na vážno.

Bydlíme na sídlišti v Praze, ja makám v kanclu a on dělá nějakého online technika nebo co to vlastně je ohledně aut atd.

Ani jeden nemáme špatně placenou práci, ale poplatíme vše co máme, odložíme bokem a zbyde něco málo na dovču nebo nový mobil atd…prostě klasika,

• až sem zbytečné info ;)

A tedka k věci : přítel dostal nabídku v práce do sesterské firmy nebo dceřiné nebo prostě chápeme se :) do města cca 120 tis obyvatel v Německu - město ULM. Kontrakt by byl od roku 2019 ale ještě není dané zda by jel už v lednu nebo přesně za rok.
Jeďte, co nejdřív - budete dlouho hledat byt (uprchlíci) :(

Ta práce není nijak extra placená ale čím víc o tom doma mluvíme tím víc vidím jak se mu to líbí a že by chtěl jet. Sám mě to řekl. Že to není nabídka života a už vubec se to nedá udělat kvuli penezum (ano měl by víc než tedka ale taky tam všechno víc stojí)

ale že je to prostě jiná lepší práce a že by si našlápnul karieru. Naučil by se něco jiného a nebyl by jen online řadovým pracovníkem, ale byl by v nějakém vývojářském podpurném týmu či co atd. Smlouva by byla zkušebka na 1 rok za tedy menší mzdu a po té další rok treningový pracovník než by se zaučil na
svoji pozici. Po té by dostal smlouvu na 3 roky už s platem jako ostatní němci a až po těch 3 letech by měl malinko nadstandartní plat i jak ostatní němci. Tedy cca 5 let života za průměrný kancelářský plat od cca 1800 netto po 2200netto. Což je na tu oblast prumer no.
V Německu platí zákon, že kdokoli má výkon práce na území SRN, musí mít stejný plat, jako místní obyvatel na stejné pozici. A zkušebka rok? Nejsem si jista :think:

Máme nějakou rezervu, byt tady na hypo bychom pronajali a zálohu a kauci na tu bychom měli a ještě by nám tam zbyla rezerva atd. Ikdybych já tam práci nesehnala, tak si myslím, že by nás při uskromění se uživil, byty v oblasti vycházejí na cca 500e, takže bychom to nějak zvládli třeba rok nebo tak. Ale

ideální to není.

Ale tedka k tomu problému. Já německy neumím ani fň nic prostě a ani mě to nijak nebaví ten jazyka ani extra ta země, ale mám touhu cestovat (s přítelem jsme se poznali když jsme oba bydleli v USA a já pak ještě bydlela chvíli ve Francii a pak asi rok v Aglii). Láká mě bydlet zase pryč, ALE… tady už mám

nějaké zázemí, práci v kanclu za jisté peníze, pondělí až pátek od do…a nechce se mi takové jisté místo opouštět. Prostě se mě dost příčí, že bych třeba zase prvních 3-5 let myla nádobí než bych se naučila pořádně německy. A zase třeba dva roky bez práce anechat ho nás živit se mi nelíbí taky a hlavně

nechci být zavislá.
1. Většina zaměstnavatelů požaduje „pouze“ znalost na úrovni B1.
2. Jako ošetřovatelku se základním kurzem ošetřovatelství tě vezmou rychle.
3. Pokud přijedeš do Německa, máš nárok na kurz němčiny za směšný poplatek (ceny a podmínky se liší a někde je i zdarma).
4. S přítelem se vemte - bude mít na tebe, dokud nenajdeš práci za minimální mzdu, obrovskou slevu na dani.

Přítel na mě netlačí a říkal, že jestli nechci, že zustaneme tady ale že by hodně chtěl a jestli si nechci promyslet tuhle variantu: on by odjel za rok v lednu cca, vše by zařídil a postupně bychom se stěhovali, já bych tedka hnedka tady v praze nastoupila na kurz NJ a denně bych se večer ještě učila a odjela bych

za ním později až třeba začátkem léta a tam bych si zaplatila nějaký intenzivní 3 měsíční kurz ( protože bych už lecos uměla) a pak až se pokusila najít nějakou práci třeba recepční nebo něco takového.
Skvělá varianta! :palec: Hlavně zkouška min. B1.

Jako kdybych uměla neměcky tak řeknu jedem, ale takhle přece jen nechi být závsilá ikdyž vím, že ikdybychom se rozešli, že by mě bez penez nenechal atd ale prostě ráda bych odjela soběstačná,

Má týden na rozmyšlenou nebo do konce unora musí bud podepsat závazně nebo závazně odmítnout.

Chci se zeptat:

1. je reálné se třeba za rok a kousek dejme tomu rok a pul naučit nějak obstojně německy třeba B2 + nebo C1?

B2 ano, C1 je jiná liga. ;)

1. jaké je to po fin stránce obecně tam? Mnoho lidí ruzně na diskuzích i tady píše, že už to není co bývalo a že zhruba těch 2000e netto co by měl je almužna atd.

Ano, moc to není, ale vyžijete. Potraviny tu jsou dražší, a kvalitnější, tak můžeš brát i značky jednotlivých obchodních řetězců. Ušetříš i na drogerce. Bydlení bude pálka a počítejte s třemi nájmy na startu při nastěhování. Atd. kdyby tě něco víc zajímalo, klidně piš, pokusím se odpovědět. Jsem od Regensburgu. :mavam:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1055
19.2.18 15:24
@jannina1 píše:
A nebudete chtít miminko? Není to špatná nabídka a vše co píšeš, ale podle mě tak o 10 let mladší osoby. Protože než se tam zaběhneš a dostaneš na nějakou pozici bude to tak 5 let…a pokud chcete založit rodinu nebude čas.

Tady ženy řeší těhotenství až mezi 35 a 40. ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
19.2.18 15:25
@jannina1 píše:
A nebudete chtít miminko? Není to špatná nabídka a vše co píšeš, ale podle mě tak o 10 let mladší osoby. Protože než se tam zaběhneš a dostaneš na nějakou pozici bude to tak 5 let…a pokud chcete založit rodinu nebude čas.

miminko právě nechceme…uvažujeme o svatbě v horizontu cca 3 let ale jen skromná…dítě pokud někdy tak až někdy po tom…tedka rozhodně ne…navíc ještě bychom chtěli neco poznat. Zvažovali jsme cestování jako třeba Singapur nebo Austrálie ale odradilo nás, že bychom zase myli nádobí jako v americe…což tady by tak nějak vyšlo…

akorát nevím jestli těch cca 1700-2200 netto jsou ok peníze azda se za rok dá naučit německy…

• Citovat
  • Upravit
35843
19.2.18 15:27

Odpovím tak napůl. Na B2 se dostaneš, ale musela by ses tomu věnovat plně, ne při práci, to nedáš.
Peníze záleží, za kolik budete bydlet, ale obecně je to nižší plat, pokud ty nebudeš vydělávat a chodit na němčinu, plus by ti musel platit pojištění pokud tu chceš být ofiko a nevezmete se.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
19.2.18 15:27
@Vlaďka 83 píše:

já právě nevím jestli je těch cca rok a něco stačí aby se člověk naučil německy…neumím nic…ani slovo…

• Citovat
  • Upravit
1055
19.2.18 15:31
@Anonymní píše:
já právě nevím jestli je těch cca rok a něco stačí aby se člověk naučil německy…neumím nic…ani slovo…

Naučit se naučíš, ale musíš se do toho pořádně položit. Ze zkušenosti známé vím, že B1 dala z 0 během večerních kurzů 2× týdně za rok a půl a zas tak moc se nepředřela. ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
19.2.18 15:31
@pikola píše:
Odpovím tak napůl. Na B2 se dostaneš, ale musela by ses tomu věnovat plně, ne při práci, to nedáš.
Peníze záleží, za kolik budete bydlet, ale obecně je to nižší plat, pokud ty nebudeš vydělávat a chodit na němčinu, plus by ti musel platit pojištění pokud tu chceš být ofiko a nevezmete se.

no jako byty v okoli dál od města spís vesnice okolo vyjdou na plus minus 500-600e.

já se jazyky učím rychle… ale němčina je těžká no…

• Citovat
  • Upravit
35843
19.2.18 15:34
@Anonymní píše:
no jako byty v okoli dál od města spís vesnice okolo vyjdou na plus minus 500-600e.já se jazyky učím rychle… ale němčina je těžká no…

Já jsem uplně tupá na jazyky a B1 jsem dala za školní rok, ale ve škole denně 4 hodiny. Pak už záleží jak moc budeš mluvit a učit se sama.
Pak je ti i penězích jestli si chceš užívat a nebo ti nevadí, že budete sedět doma, aby jste ušetřili. A jak moc umíš hospodařit. Já šla s mužem kolem 30 do zahraničí, ale s tím, že jsem pracovat nemusela, uživil nás s přehledem oba. Hlavně budeš hodně sama.

Příspěvek upraven 19.02.18 v 15:37

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Knihy z edice Disney Baby

• (4.8) + 40 recenzí

O Budulínkovi