Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@JanulaMM píše:
@pomenkova no já už taky pomalu začínám blbnout, nebaví mě to doma, nejsem domácí typ a navíc potřebujem penízky, kdo ne, že? Taky ti přeji štěstí. 12 let to už je doba, já zatím rok, ale je to tu super do ČR mě to teda netáhne, navíc jak čtu ty zprávy co se tam děje, hrůza. Jen by to chtělo zlepšit ten jazyk, to je taky důvod proč chci do práce, sama se nedonutím.
jee ja ani zprávy uz z cech radeji an nectu, musela bych je googlovat…televizi mam jen nemecky programy a to proto, ze jsem vůbec nechtěla navazovat na cesky jazyk, manzel je nemec, takze sem se do roka naučila suprove, ale jak se říká nekomu to trva dyl, proste…
ja sem doma kvůli tomu, ze jsem to chteli oba dva, ale za nejaky cas uz te to proste nici doma ![]()
takze od rijna hura do práce a tobe preju aby jsi jazyk dohnala co nejdriv a uvidíš, ze to pujde
![]()
@pomenkova děkuji, já myslím, že to půjde:-) hlavně abych nějakou slušnou práci našla, i když asi si nebudu moci vybírat ![]()
@JanulaMM píše:
@pomenkova děkuji, já myslím, že to půjde:-) hlavně abych nějakou slušnou práci našla, i když asi si nebudu moci vybírat
Tak vybirat si tady nemůže nikdo to je fakt ![]()
kamos ma dve vysoky skoly a zacinal ve Svycarsku jako myc nadobi, no nejak se vypracovat clovek musí, ale zase na druhou stranu tady mas plno moznosti dostudovani a socialni site tady fungujou dostatecne
neda se to srovnávat s CR..tak te akorát každý posle do patricnich mist
![]()
@JanulaMM píše:
@pomenkova myslím, že ne, ale neva pohledám, úředníků se zeptám v září jak budu vyřizovat ten rodičák jen tak nezávazně, stejně nevím, jestli nějakou práci, která půjde skloubit s malou najdu, jen mě to tak dopředu zajímalo, pak ještě jestli to co případně v DE odpracuju se mi bude počítat do elterngeldu při příštím dítěti? Asi jo, když se mi počítaly příjmy z ČR a v DE jsem neměla odpracováno nic. Nebo musím mít odpracovanou nějakou minimální dobu těsně před nástupem na mateřskou a je to jedno jestli v CZ nebo DE?
V Nemecku ti vypocitavaji Elterngeld na zaklade prumerneho prijmu behem 12 mesicu pred zacatkem materske… takze podle toho kolik a za kolik si toho odpracujes budes mit Elterngeld… a u materske take myslim neni min. odpracovana doba, i kdyz u te si nejsem stoprocentne jista… ja jsem treba sla z jednoho rodicaku rovnou opet na materskou a dostala jsem ji plnou bez toho abych mezi tim nastoupila do prace ![]()
@Agrion díky, u té mateřské to vím, i když nevím jak mi to budou počítat, když budu mít i příjmy z DE, ale i kdyby jen z toho odpracovaného v CZ tak budu ráda, takže jestli to dobře chápu elterngeld mi budou počítat, pokud odpracuju třeba 8 měsíců z tohoto nemusím mít odpracováno 12 měsíců. To by bylo fajn, myslela jsem, že musím
Ja myslela ze bys chtela nemeckou materskou… u te by jim bylo jedno jak dlouho ci zda vubec jsi pracovala v CR… ta by se ti vypocitavala z platu, ktery by jsi mela v De.. asi by sis musela konkretne propocitat, co by pro Tebe bylo nejvyhodnejsi… asi v zavislosti na tom jakou praci/jak dobre placenou praci se Ti vDe pordari najit ![]()
Já právě nevím jak to je, jestli můžu brát i CZ i německou mateřskou to je asi blbost, ale teoreticky, budu mít v CZ stále spící pr. poměr a budu toho času na mateřské, ale tady budu pracovat, tudíž vznikne souběh, otázka je, zda je tohle legální, jestli bych neměla ukončit rodičák a případně prac. poměr v CZ, ale zatím nikdo neodpověděl, teoreticky vzato jak se to CZ úřad dozví, že pracuji v DE? Je tam nějaké hlášení na prac. úřad? Jak je to v CZ, když chce žena nastoupit do práce a ještě je na rodičáku, také bere rodičák za určitých podmínek, tuším, že dítě nesmí navštěvovat mateřskou školku nebo jen velmi omezeně. Tak já fakt nevím, to bude chaos ještě větší než když jsme vyřizovali první kolo:-)
Jojo at zije byrokracie
Ja se chystam zacit vyrizovat si nemecke statni obcanstvi a uz ted z toho mam koprivku ![]()
A co se tveho pripadu tyce… je to fakt komplikovany
Asi by to chtelo se predem informovat co vsechno je a neni mozne… ale nakonec to asi bude stejne vsechno zavisle na tom jaka prace by se ti nabidla… aby se i to nakonec vubec vyplatilo ![]()
To papírování je šílené, ale většinou je vždycky problém na CZ straně, tady jsme se zatím s problémy moc nepotýkali a to já ani manžel nejme v němčině moc dobří (já vůbec), nechtěla bych právě končit v CZ, přece jenom zadní vrátka a měla jsem slušnou práci, ale zároveň mě okolnosti nutí jít do práce tady a i já sama chci nebaví mě doma čekat na manžela až přijde z práce uvidíme jak to dopadne, ještě je celkem čas. Díky
ať vám to občanství jde hladce
@Agrion To nemecke statni obcanstbvi mam uz za s sebou-je to dobry niceho se neboj…je tam 100 otázek uplne lehkych, dosahnout by jsi mela alespoň 80 ti…
skolu uz sem si vzhledem k delce pobytu delat nemusela, jen testy a ty jsou lehke-preji hodne stesti
![]()
Jen to kopirovani vseho atd…tvůj rodny list okopírovat, napsat v nemcine zivotopis, manzela matrika, je tam spouty papitrovani, ale jde to ![]()
Agrion stahni si to na googlu..
Deutche búrgerschaft test online-mas tam ty otázky a zaskrtnuty spravne odpovedi a je to lehky
![]()
S rodicakem, kdyz doberes tady, muzes si zadat v r, pokud na nej mas narok, pokud by vypocitali, ze by jsi v Cr dostala vic, doplati ti to. Ale nevim kdy se zada, asi po skonceni a vyplaceni cele materske? budu si zadat taky, ale jinde.
Ten rok materske tak hrozne rychle ubiha, vubec jsem nestihla, co jsem chtela, hlavne tu neminu, v srpnu zacina kurz, nejakou praci musim taky najit ke konci roku. Leti to silene. Holky co tu delate? nebo s cim jste zacinaly?
@olisek kulisek nevím jestli to byla reakce na mě (JanulaMM), ale jo to vím a žádá se max. 60 dní před začátkem výplaty CZ rodičáku. Mě to začnou vyplácet k 1.10. takže dostanu rodičák někdy v listopadu, jelikož to vyplácí měsíc pozadu. Žádost musím podat nejdříve k 2.8., aby to bylo těch max. 60 dní. Máš pravdu rychle to utíká a ty nemáš podle CZ tři roky? Já jo i když nevím jestli nepůjdu do práce jak jsem psala výše, už se doma nudím. V září bych chtěla nastoupit na kurzy němčiny tak uvidíme.
@JanulaMM píše:
Já už jsem ale řešila na pracáku žádost a mám to poslat v září a nárok mám, tak nevím holky, mě to schválili a to mám pediatra v DE, já jsem odváděla daně i SP a ZP v CZ 8 let, ještě pořád, jak jsem psala tam mám spící pracovní poměr.
je to me zajima, ja jsem ten samy pripad, mam zamestnavatele v cr, podnikam tam, materskou jsem mela ceskou, ted mam zazadano o nemecky rodicak a cekam co se bude dit, az ho doberu, tak mam v planu jit na cesky urad prace, ale ja teda taky myslela, ze to doplaceni zrusili. Na rodickovske dovolene jsem do tri let veku ditete, dokud to pujde vypoved davat nechci, tak to mam jako zadni vratka. Syn jde ve dvou letech do skolky, planuju si udelat kurz nemciny a pak nevim - rozjet podnikani dokud to jeste pujde
s tim ze bych ten rodicak asi brala jen do tech dvou let pripadne ![]()